Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Két érem a korosztályos karate világbajnokságon

Egy ezüst- és egy bronzérmet nyertek a magyarok a törökországi Konyában megrendezett kadet, junior és U21-es karate világbajnokságon. A 105 ország mintegy 1850 fiatal versenyzőjének részvételével megrendezett vb-n Magyarországot 26-an képviselték. Közülük Loyal Lili a junior (16-17 évesek) lányok 59 kg-os súlycsoportjában második lett, Kopfer Anna pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel a kadet (14-15 évesek) lányok +54 kg-os kategóriájában.

A selejtezőkben Loyal Lili jordán, tajvani, japán és olasz ellenfél legyőzésével jutott be a döntőbe. A fináléban az UTE tehetsége szintén nagyon közel állt a győzelemhez, de végül 1-1-et követően bírói döntéssel egyiptomi riválisa szerezte meg az aranyérmet.

Klubtársa, Kopfer Anna olasz, bosnyák és görög ellenfelét egyaránt legyőzte, ám ezt követően a döntőbe jutásért alulmaradt a spanyol lánnyal szemben, így a bronzmérkőzésen léphetett tatamira. A helyosztón azután győzni tudott japán riválisával szemben, így bronzéremmel térhet haza Törökországból.

Mindkét magyar fiatalnak ez volt az első, világversenyen szerzett érme.

Mellettük a válogatottból többen is jól szerepeltek, a nagy létszámú mezőnyökből egyaránt az éremszerzés közelébe került Török Panka, Gáspár Laura és Hecker Bojána, akik a hetedik helyen végeztek.

A korosztályos magyar karate válogatott ezzel teljesítette a célkitűzéseket, hiszen a szakvezetés előzőleg egy-három érem megszerzését fogalmazta meg elvárásként.

A Tokióban az olimpián is bemutatkozott sportág következő világbajnokságát Magyarország rendezi, 2023 őszén a felnőtt vb-re kerül sor Budapesten.

0 Tovább

Kick-box ob – színvonalas meccsek, foghíjas mezőnyök

A színvonalra nem volt panasz, de a körülmények miatt a megszokottnál jóval kevesebben indultak el az idei felnőtt és veterán kick-box magyar bajnokságon, mint az elmúlt években. A novemberi törökországi Európa-bajnokságra kvalifikáló versenyt Szombathelyen rendeztek meg a hétvégén, ahol a tatamis szakágak – pointfighting, light-contact, kick-light és formagyakorlat – bajnoki döntőit bonyolították le.

Több oka is volt annak, amiért foghíjasak lettek a mezőnyök az ob-n – számolt be róla Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

"Poszt-kovidosnak is nevezhetem a versenyt, lévén, hogy az idén az első féléves szezon a járvány miatt gyakorlatilag még kiesett, csupán a júniusi budapesti világkupát sikerült megrendezni, és az ősszel sem volt túlságosan sok elérhető verseny. Ezért aztán sokan nem tudtak kellően felkészülni, és vagy nem is neveztek, vagy neveztek, de úgy érezték, hogy nincs esélyük és visszaléptek, vagy pedig a sok visszalépés miatt végül nem volt ellenfelük" –fejtegette Galambos Péter.

Az is visszafogta a részvételi kedvet, hogy a szövetség még mindig nem kapta meg az idei működési támogatását, ami miatt az MKBSZ elnöksége kénytelen volt úgy dönteni, hogy a törökországi Eb-n a válogatottak csak úgy indulhatnak el, ha a klubok előfinanszírozzák a költségeiket.

"Sajnos, ez is olyan korlátozó tényező volt, ami közrejátszott abban, hogy kevesen léptek tatamira Szombathelyen. Ez szerencsére nem jelentette azt, hogy a magyar bajnokság színvonala alacsony lett volna, csak éppen sokkal alacsonyabb létszám gyűlt össze, mint általában" – mondta a szövetség első embere.

Mindazonáltal több, az Európa-bajnokság előtt bizakodásra okot adó teljesítményt látott a mb-n az elnök.

"Jól szerepelt s 2019-ben pointfightingban világbajnoki címet nyert Bálint Martin, aki három szakágban is győzni tudott. A nőknél light-contactban és kick-lightban is diadalmaskodott Nagy Rita. Ő a világversenyeken volt már a dobogósok között, de nyerni még nem tudott, remélem, hogy Antalyában ez is összejön neki, hiszen még mindig nagyon fiatal. A light-contactban tavalyról vb-arannyal rendelkező Szmolek Emánuel Szombathelyen két szabályrendszerben is esélyeshez méltóan szerezte meg az elsőséget, és az Eb-n is eséllyel indulhat. Mezei Nikolett is világbajnok lett 2021-ben kick-lightban, és most is meggyőző volt. Niki egy nagyon tudatosan készülő versenyző, megtestesíti azt az ideális sportolót, akire mindig lehet számítani, úgyhogy bízunk benne, hogy Törökországban is jól fog szerepelni. A formagyakorlat szakág itthon három-négy éve gyakorlatilag a semmiből indult, és lépésenként haladunk előre, de úgy tűnik, hogy már itt is vannak olyan ígéretes versenyzőink, akik képesek lehetnek érmet szerezni egy Eb-n" – értékelt Galambos Péter.

A sportvezető örömét fejezte ki, hogy a magyar bajnokságon a veteránok népes mezőnnyel képviseltették magukat, és több olyan kick-boxos is feltűnt köztük, akik felnőtt versenyzői pályafutásuk befejezését követően egy hosszabb szünet után tértek vissza. Közéjük tartozott Csejtey Gábor, Juhász Gergely és Lakatos Norbert, de elindult és a dobogó tetejére is állhatott fel a light-contact és kick-light szakágak egyik szakvezetője, Olasz Attila is.

A hazai kick-box ringes szakágak bajnoki döntőit szerdán bonyolítják le.

Felnőtt és veterán kick-box magyar bajnokság, Szombathely, az aranyérmesek:

Felnőttek:

Pointfighting:
Férfiak:
74 kg: 1. Bálint Martin (Halker-KirályTeam)
94 kg: 1. Koknya Péter (Hunyadi SzSzSE)

Nők:
50 kg: 1. Török Szonja (Halker-KirályTeam)
Light-contact:
Férfiak:
69 kg: 1. Molisz Zoltán (Halker-KirályTeam)
74 kg: 1. Bálint Martin (Halker-KirályTeam)
84 kg: 1. Szmolek Emánuel (Controll SE)
94 kg: 1. Vida Ádám (Combat „D” SC)

Nők:
50 kg: 1. Török Szonja (Halker-KirályTeam)
55 kg: 1. Kovács Laura Fanni (Combat „D” SC)
60 kg: 1. Nagy Rita (Combat „D” SC)
+70 kg: 1. Höflinger Klaudia (Halker-KirályTeam)
Kick-light:
Férfiak:
69 kg: 1. Varga Martin (Controll SE)
74 kg: 1. Bálint Martin (Halker-KirályTeam)
84 kg: 1. Szmolek Emánuel (Controll SE)
94 kg: 1. Vida Ádám (Combat „D” SC)

Nők:
55 kg: 1. Kovács Laura Fanni (Combat „D” SC)
60 kg: 1. Nagy Rita (Combat „D” SC)
65 kg: 1. Mezei Nikolett (Barátság SE)
+70 kg: 1. Szabó Anna (Halker-KirályTeam)
Formagyakorlat
Kreatív:
Férfiak: 1. Kotvics-Varga Máté (Contact K.T.H.E.)

Nők: 1. Halustyik Cintia (Contact K.T.H.E.)
Kreatív fegyveres:
Férfiak: 1. Mónus Viktor (Hlker-KirályTeam)
Zenés:
Férfiak: 1. Kotvics-Varga Máté (Contact K.T.H.E.)

Nők: 1. Halustyik Cintia (Contact K.T.H.E.)
Fegyveres:
Férfiak: 1. Brebovszky Zoltán (Contact K.T.H.E.)


Veteránok:
Pointfighting:
Férfiak:
63 kg: 1. Csejtey Gábor (Agrobio Classic KBBC)
74 kg: 1. Gábor Zoltán (Halker-KirályTeam)
94 kg: 1. Juhász Gergely (Halker-KirályTeam)
Light-contact:
Férfiak:
63 kg: 1. Csejtey Gábor (Agrobio Classic KBBC)
74 kg: 1. Gábor Zoltán (Halker-KirályTeam)
84 kg: 1. Olasz Attila (Esztergomi KBSE)

94 kg: 1. Molnár László (Halker-KirályTeam)

+94 kg: 1. Lakatos Norbert  (Halker-KirályTeam)
Kick light:

Férfiak: 
74 kg: 1. Gábor Zoltán (Halker-KirályTeam)
84 kg: 1. Zenkó László (LSP Team)

94 kg: 1. Molnár László (Halker-KirályTeam)

+94 kg: 1. Vas Csaba (Combat „D” SC)

0 Tovább

Szülőhelyén szobrot avattak Lőrincz Mártonnak

Leleplezték Lőrincz Márton szobrát. Az 1936-os berlini olimpián aranyérmet szerző birkózó szobrát szülőhelyén, Korondon avatták fel. Az eseményen részt vett Ancsin László, a Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) főtitkára, de jelenlétével megtisztelte a székelyföldi rendezvényt Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó is a Magyar Olimpiai Bizottságot képviselve, valamint beszédet mondott - többek között - Tóth László, csíkszeredai magyar főkonzul is. 

Ancsin László elmondta, a magyar sportolók lelkileg mindig feltöltődve térnek vissza Székelyföldről. „Ezúttal sem volt másképp. Sportágunknak komoly hagyományai vannak Erdélyben, ez a szoboravatás alkalmával is kiderült. Sok fiatal tehetség példaképe lehet többek között a ’36-os olimpiai bajnok életútja” – mondta a főtitkár.

Lőrincz Márton kötöttfogásban, légsúlyban lett olimpiai bajnok. Ezenkívül Európa-bajnoki címet és két magyar bajnoki aranyat is szerzett. 1969-ben, 57 évesen hunyt el. 

0 Tovább

Fitnesz-világbajnokság: Négy magyar érem Dél-Koreában

Négy magyar érem a fitnesz-világbajnokságon! A dél-koreai Yeongjuban Balogh Eszter (acrobatic fitness)és Karikó Brigitta (artistic fitness) a felnőttek mezőnyében egyaránt ezüstérmet szerzett. Mindezek mellett a két válogatott versenyző a junioroknál egy-egy világbajnoki aranyérmet is begyűjtött az abszolút kategóriában. Nagy Viktória (acrobatic) vb-szereplését egy sérülés hátráltatta, ennek ellenére a felnőttek között pontszerzőként zárt, miután 5. lett.  

Huber István szerint ez egy igazi prémium kategóriás versenynek számított. „A dél-koreai helyszín miatt minden nemzet csak a legjobbjaival érkezett meg a vb-re, ennek tükrében különösen értékes minden egyes eredményünk.” – értékelt a Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség elnöke.

Két hét múlva újabb, a szövetség égisze alá tartozó sportágban rendeznek világbajnokságot. „A spanyolországi Santa Susanna ad otthont a testépítő-világbajnokságnak, emellett lesz egy női világkupa is ott. A vb-n Nyircsák József és Kardos Gergely indul.” – számolt be a tervekről Huber István. (Nemzeti Versenysport Szövetség Sajtószolgálat)

0 Tovább

Szkander-vb: Kőváriné Ivánfi Brigitta sporttörténelmi világbajnoki aranya!

Kőváriné Ivánfi Brigitta világbajnok lett. A világklasszis magyar szkanderos az antalyai vb-n a felnőtt mezőnyben szerzett aranyérmet a 65 kilogrammosok között, bal kézzel.

Ez az első felnőtt vb-elsősége! Korábban négyszer győzött a masters mezőnyben világbajnokságon, és ugyanennyiszer Európa-bajnokságon. Mindezek mellett hatszor lett Európa legjobbja a felnőttek között. A szkanderosoknál a szabályok megengedik, hogy valaki egy világversenyen mastersben és felnőttben is induljon. „Ezen a vb-n én most ’csak’ a felnőtt, vagy ahogy a sportágban nevezik, senior kategóriában indulok. Ballal kezdtem, és annak ellenére, hogy sérüléssel is bajlódtam, elég jól sikerült lezárni ezt a versenynapot. Augusztus végén kézműtétem volt, a vállam is rakoncátlankodott, de végigcsináltam!” – kezdte értékelését Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki ráadásul az idei Eb-n még 70 kilogrammban indult, azóta belefogyott egy új kategóriába, és most a 65 kilósoknál is bizonyított.

„Nem volt gondom a fogyással, végig erősnek éreztem magam, és a súlytartás sem okoz gondot. A hátráltató tényezőkkel is jól megbirkóztam, sok segítséget kaptam Csabai Atilla elnöktől és Dóró Zsolt szövetségi kapitánytól.” – tette hozzá.

Kőváriné Ivánfi Brigitta sikerét megelőzően csütörtökön Józsa Mihály (80 kg) a senior grand masters korosztályban aranyérmes lett, Balogh István (senior grand masters, 100 kg) jobbal és ballal is begyűjtött egy-egy bronzérmet, Pálmai Tamara (junior +70 kg) pedig ugyancsak felállhatott a dobogó harmadik fokára a jobbkezes napon.

„Hatalmas mezőny indult ezen a vb-n. 54 nemzet több, mint 1200 szkanderosa küzd Antalyában. Ezért is különösen értékesek ezek a dobogós helyezések. A magyar szkanderosok minden korosztályban kiválóan teljesítenek, ez az érmek számán is látszik, hiszen van dobogós helyünk felnőttben, mastersben és juniorban is” – értékelt Csabai Atilla, a hazai szövetség elnöke, a nemzetközi és az európai szövetség alelnöke, aki versenyzőként is asztalhoz állt Törökországban. A grand masters 100 kilogrammos kategóriában ballal ötödik, majd rá egy napra jobb kézzel negyedik lett.

 

0 Tovább

Szkander-világbajnokság: Két magyar érem eddig...

Megvannak az első magyar érmek az Antalyában zajló szkander és paraszkander világbajnokságon. A Nemzeti Versenysport Szövetség Sajtószolgálatának információi szerint asztalhoz állt a hazai szövetség elnöke is.

A világbajnokságon 54 ország több, mint 1200 szkanderosa versenyzik. A junior lányok között Pálmai Tamara (70 kg) jobb kézzel bronzérmet szerzett, akárcsak a senior grand masters kategóriában (100 kg, bal kéz) Balogh István. Utóbbi mezőnyben versenyzett Csabai Atilla is, ő a Magyar Szkander Szövetség elnöke, egyben a Nemzeti Versenysport Szövetség elnökségi tagja, és vb-pontszerzőként zárt, 5. lett.

A világbajnokságot megelőző kongresszus központi témája a jövő évi Küzdősportok Világjátéka (World Combat Games) volt, emellett elhangzott, esély van arra, hogy a sportág bemutatkozhasson a 2028-as Los Angeles-i paralimpián. 

0 Tovább

Teke – Egy ezüst és két bronz a kupákban

Magyar érmek a nemzetközi teke kupákban. A Magyar Teke Szövetség információi szerint a Zengő Alföld Szegedi TE férfi csapata az Európa Kupában ezüstérmet szerzett, miután Münchenben 7-1-re kikapott a horvát KK Zapresicstől. Zalaegerszeg mindkét csapata dobogóra állt.

 

A férfiak ugyancsak Münchenben bronzérmesek lettek a Világkupán, a nők pedig Kolozsváron zártak harmadikként az NBC Kupában. További magyar sikerek is voltak, igaz nem hazai csapatok színeiben. Méhész Anita és Sáfrány Anita is a KK Mlaka Rijeka versenyzőjeként Vk-győztes lett, a férfi Világkupa-döntőben – olasz színekben – Kiss Tamás pedig, a KK Neumarkt együttesével kikapott, így ezüstérmet szerzett.

Ebben a sportágban a nemzetközi kupákat egy hét alatt bonyolítják le. Ez alól a Bajnokok Ligája kivétel, amely több fordulós. 

0 Tovább

Magyar sikerek teqballban!

Hat aranyérmet szereztek a magyar teqballosok a hétvégén. Los Angelesben USA Teqball Touron indult a válogatott egy része. A hazai szövetség információi szerint Bányik Csaba és Katz Balázs a férfi párosoknál, míg Bakó Ádám és Vasas Lea a vegyespárosoknál győzött. 

A szlovákiai Presovban megrendezett nemzetközi tornán férfi párosban Kovácsfi Barna és Csereklye Martin, vegyespárosban Nagy Boglárka és Dr. Királyvölgyi Krisztián, női egyéniben Izsák Anna, míg férfi egyéniben Csereklye Martin győzött. Az aranyakon túl több dobogós helyezéssel is gazdagodtak a magyarok.

Érmes helyezések

USA Teqball Tour

Női páros

1. Vania Moraes da Cruz, Ester Viana Mendes (Brazília)

2. Janicsek Zsanett (Phoenix), Vasas Lea (Agroméra)

3. Carolyn Greco, Margaret Osmundson (USA)

Férfi páros:

1. Bányik Csaba, Katz Balázs (Phoenix)

2. Nikola Mitro, Bogdan Marojevic (Szerbia)

3. Blázsovics Ádám (Phoenix), Bakó Ádám (Steqerz)

Vegyespáros:

1. Bakó Ádám (Steqerz), Vasas Lea (Agroméra)

2. Györgydeák Apor (Góbék, Románia), Ester Viana Mendes (Brazília)

3. Bányik Csaba, Janicsek Zsanett (Phoenix)

Presovi torna

Férfi páros:

1. Kovácsfi Barna (Phoenix), Csereklye Martin (Infinity)

2. Adrian Duszak, Marek Pokwap (Lengyelország)

3. Szegedi Zalán, Dombai Gergő (Phoenix)

Férfi egyéni:

1. Csereklye Martin (Infinity)

2. Adrian Duszak (Lengyelország)

3. Marek Pokwap (Lengyelország)

Női egyéni:

1. Izsák Anna (Puskás Akadémia)

2. Nagy Boglárka (Puskás A.)

3. Alicja Bartnicka (Lengyelország)

Vegyes páros:

1. Nagy Boglárka, Dr. Királyvölgyi Krisztián (Puskás A.)

2. Adrian Duszak, Alicja Bartnicka (Lengyelország)

3. Lepsényi Boglárka, Csereklye Martin (Infinity)

 

(Nemzeti Versenysport Szövetség Sajtószolgálat)

0 Tovább

Érdi Mária vb-ötödik

Ötödik lett Érdi Mária az ILCA6 világbajnokságon. Az MVM SE vitorlázóversenyzője a texasi vb-n két futamgyőzelmet is szerzett. A 85 fős olimpiai hajóosztályban Érdin kívül csak világbajnokok nyertek futamot.

„Hosszú vb volt, végig éremközelben versenyeztem, éppen ezért amikor befutottam, csalódott voltam, el is sírtam magam. Pár óra elteltével azonban helyére kerültek a dolgok, és tudok örülni ennek a vb-pontszerző helyezésnek, hiszen ez a legjobb felnőtt világbajnoki eredményem, egyben olimpiai hajóosztályban a nőknél a legjobb magyar vb-eredmény. Sokat tanultam, olyan futamokat tudtam a sírból visszahozni, amilyeneket a múltban már simán elengedtem volna.” – összegzett a kétszeres olimpikon.

Ez volt az első igazán rangos világverseny a hajóosztályban a legutóbbi olimpia óta, ami nagyszerű visszajelzést adott arról, hogy Érdi Mária felkészülése a legjobb úton halad. 

Fotó: facebook.com/sailingolympics

0 Tovább

Grappling - Újabb világbajnoki cím!

Tóth Alexa duplázott Spanyolországban. A grappling-világbajnokság gi versenyszámában aranyérmes lett a női 58 kilogrammos kategóriában, a Pontevedrában megrendezett vb-n. A világbajnokság zárónapján Tóth Zoltán a férfi 71 kilogrammos kategóriában bronzmeccsen küzdhetett, végül ötödikként zárt.

Tóth Alexa korábban a no gi mezőnyben is aranyérmes lett – tudtuk meg Berkes Lászlótól, a Magyar Grappling Szövetség versenyigazgatójától. 

A junior versenyzők között Laky Levente (84 kg) a no gi kategóriában aranyérmes lett. A kadet versenyzőknél (U17) pedig Farkas Dorián (85 kg) két ezüstöt gyűjtött be. 

A magyar delegációt négy versenybíró tette teljessé. Merkert Zoltán, Sós György, Herle Zsolt és Berkes László dolgozott a világbajnokságon. (Nemzeti Versenysport Szövetség Sajtószolgálat)

0 Tovább

TáncSport - Soha nem látott magyar sikerek!

Sporttörténelmi sikerek táncsportban! Genfben világbajnoki címet szerzett a magyar csapat az akrobatikus rock and roll csúcs kategóriájában, az úgynevezett formation main class kategóriában.

Korábban sosem állhatott még magyar csapat a dobogón. A világbajnoki formáció tagjai: Csényi Fanni, Deli Alex, Király Ádám, Megyesi Veronika, Borek Dávid, Bihari Flóra, Bihari Luca, Jonas Brauer, Mercs Gréta, Szabó Mátyás, Lantos Lilla és Balla Balázs. Közben Lipcsében rendezték meg a versenytáncosoknak a profi latin világbajnokságot, ahol Andrea Silvestri és Váradi Martina ezüstérmes lett. Az aranyat itt a többszörös Világjátékok-győztes és világbajnok moldáv Gabriele Goffredo, Anna Matus duó szerezte meg.

Váradi Martina elmondta, nem sokat pihenhetnek, hiszen lehet, hogy novemberben Bangkokban lépnek parkettre. „Gyönyörű helyen rendezték meg a vb-t. Fantasztikus hangulat és teltház fogadott minket. Nagyon jónak éreztük a táncunkat és azt az eredményt sikerült elérnünk, amire számítottunk. Még kérdéses, de elképzelhető, hogy jövő hónapban Bangkokba megyünk a Világkupára” – nyilatkozta az eredményhirdetés után Váradi Martina a Nemzeti Versenysport Szövetség Sajtószolgálatának.

„A magyar táncsport kimagasló sikereit érte el 2022-ben az Andrea Silvestri, Váradi Martina profi táncospár” – ezt már Zsámboki Marcell, a Magyar TáncSport Szakszövetség (MTáSZ) elnöke mondta Lipcsében. A magyar bajnokok júniusban WDSF PD Latin Show világbajnoki, majd a Szombathelyen megrendezett WDSF PD Latin Európa-bajnoki címük és a csodás Világjátékok 4. helyezés után nagyot táncoltak Lipcsében. Magyar versenytáncos páros ilyen sikersorozatot még nem mondhat magáénak, mint amit Martina és Andrea az idei évben véghezvittek. A 15 magyar bajnoki cím mellett versenysportolói pályafutásuk csodálatos megkoronázása az idén elért eredményeik, melyeknek reméljük, hogy esetleges visszavonulásukig a jövőben is lesz folytatása. Közben sporttörténelmi magyar eredmények voltak Genfben is. Változatlanul nagyon büszke a magyar táncsport valamennyi elhivatott és alázatos sportolói magatartást tanúsító négy szakágának eredményes versenyzőire.” – tette hozzá az elnök. 

0 Tovább

Grappling-vb: Tóth Alexa aranyérmes

Tóth Alexa a hazai rendezésű Eb után a világbajnokságon is győzni tudott. A grappling-vb utolsó előtti versenynapján a női 58 kilogrammosok súlycsoportjában nyert aranyat, méghozzá a no gi-ben, a spanyolországi Pontevedrában. Grapplingben két fő versenyszám van: gi-ben ju jitsu edzőruhát viselnek a versenyzők, míg no gi-ben ez a ruha nem engedélyezett.

Tóth Alexa korábban már az ifjúságiak és a kadetek között is nyert világbajnokságot. Idén, a hazai rendezésű Európa-bajnokságon pedig szintén állt a dobogó legmagasabb fokán.

A grappling-vb utolsó versenynapján a felnőttek gi szabályrendszerben lépnek küzdőtérre – adta hírül az a Magyar Grappling Szövetség, amely 2017-ben alakult, és 2019-ben lett a Nemzeti Versenysport Szövetség tagszövetsége.

Fotó: Róth Tamás

0 Tovább

Szkander – Megkezdődött a világbajnokság

Több dobogós helyezésben bízik a Magyar Szkander Szövetség elnöke az antalyai világbajnokságon. A Nemzeti Versenysport Szövetség Sajtószolgálatának a sportvezető elmondta, jól felkészült válogatott indul a világbajnokságon.

„Kilenc versenyző áll asztalhoz Törökországban.  Bízom benne, hogy a korábbi hagyományainkhoz hasonlóan ezúttal is több éremszerző lesz a vb-n-mondta Csabai Atilla, aki a delegációvezetői feladatok mellett versenyzőként is megmérettetik.

A magyar versenyzők Deák Emese, Eőry Barna Rómeó, Pálmai Tamara, Kőváriné Ivánfi Brigitta, Deák Lajos, Eőry Henrik, Csabai Atilla, Józsa Mihály és Balogh István.

Amióta Csabai Atilla irányítja a magyar szövetséget, a válogatott szkanderosok rendre jól teljesítenek a világversenyeken.

0 Tovább

Magyarország második lett az éremtáblázaton a kick-box vb-n

Kiválóan szerepeltek, és teljesítették a célkitűzéseket a magyarok a Jesolóban 63 ország közel 2000 indulójának részvételével megrendezett utánpótlás kick-box világbajnokságon. A Magyar Kick-box Szakszövetség vezetése előzetesen a nemzetek versenyében az első háromba várta hatalmas létszámmal, 155 fővel kiutazott magyar fiatalokat, akik végül Bulgária mögött a másodikak lettek az éremtáblázaton. Galambos Péter, az MKBSZ elnöke azt is örömtelinek nevezte, hogy a sportág mind a hét szakágában sikerült a magyaroknak aranyat nyerni.

A 2028-as Los Angeles-i olimpiai részvételre pályázó küzdősport olaszországi világbajnoksága az eddigi utánpótlás vb-k egyik legerősebbje volt – számolt be a helyszínről Galambos Péter.

„Az, hogy egyre komolyabb a sportág, azt a vb-n résztvevő nemzetek száma mellett az is jelzi, hogy olyan országok is az éremszerzők között voltak, amelyek versenyzői eddig nemigen tudtak dobogóra állni. Ilyenek voltak például egyes dél-amerikai nemzetek, akik hat-hét éve kapcsolódtak be komolyabban a WAKO világszervezet életébe. És megjegyzem, hogy a felzárkózásukban nekünk, magyaroknak is szerepünk van, hiszen a pár éve visszavonult legendás versenyző, Mórádi Zsolt akkoriban több szemináriumot is tartott ezekben az országokban” – mesélte a hazai szövetség első embere.

A 18 éven aluli kick-boxosok legnagyobb megmérettetésén a sportág hat küzdelmi szakágában (pointfighting, light-contact, kick-light, full-contact, low-kick és K1) és formagyakorlatban a magyar válogatott 24 arany-, 22 ezüst- és 37 bronzérmet nyert, ezzel Bulgária mögött és Nagy-Britannia előtt a második helyen végzett az éremtáblázaton.

„Ezzel az eredménnyel teljesen elégedett vagyok, hiszen a verseny előtt azt fogalmaztuk meg, hogy az országok között az első három hely valamelyikének a megszerzése a cél, és ennek megfelelt a csapat. Külön öröm, hogy mind a hét szakágban lett magyar világbajnok.”

A sportvezető kiemelte, hogy a ringes szakágak közül – amelyekben a magyarok az elmúlt években nem mindig jeleskedtek – ezúttal mindháromban, full-contactban, low-kickben és K1-ben is sikerült aranyat nyerni. Ezt a volt szovjet tagállamok és balkáni országok versenyzőivel teletűzdelt, erős mezőnyében Galambos Péter „nagy dolognak” nevezte. Szerinte pointfightingban a magyaroknak tudták tartani a megszokott magas színvonalat. Mint mondta, light-contactban és kick-lightban is nagyon erős ellenfelek voltak, ennek ellenére sikerült aranyakat nyerni.

„Minden magyar versenyző motivált volt, ami az edzők munkáját is dicséri, hogy mentálisan megfelelően fel tudták készíteni őket” – mondta Galambos Péter.

Az MKBSZ elnöke a formagyakorlatosok kapcsán arra emlékeztetett, hogy a legutóbbi utánpótlás vb-n, 2018-ban a magyarokon időnként még mosolyogtak, de a szakág itthon Puravecz Péter szakágvezetőnek és a klubedzőknek köszönhetően hatalmasat fejlődött, és mostanra a magyarok komoly tényezők lettek ebben a szabályrendszerben is, és sok érmet nyertek.

Galambos Péter kitért a vb-n közreműködő hat magyar bíróra is, akik szerinte szintén jól teljesítettek, és úgy látta, hogy „mindenki örült, ha magyar bíró bíráskodott neki”.

Végezetül a szakvezető köszönetét fejezte ki a fiatal sportolók szüleinek, akik oroszlánrészt vállaltak a részvételi költségek finanszírozásából.

Utánpótlás kick-box világbajnokság, Jesolo, a magyar érmesek:

Aranyérmesek:

Halmágyi Nikolett (kadet1, kreatív formagyakorlat)

Maróti Olivér (gyermek, zenés fegyveres formagyakorlat)

Kadet1, zenés formagyakorlat csapat (Hegedűs Mátyás, Halmágyi Nikolett, Kalmár Szófia Sára)

Kadet2, kreatív formagyakorlat csapat (Bak Ágnes Panna, Barati Zoja, Dorner Angéla Réka)

Debreczeni Lilla (gyermek, pointfighting)

Batke Erzsébet (gyermek, pointfighting)

Jámbor János (gyermek, pointfighting)

Puska Dániel (kadet1, pointfighting)

Zodoma Zétény (kadet1, pointfighting)

Kozma Kornél (kadet1, pointfighting)

Debreczeni Frida (kadet1, pointfighting)

Jancsó Lili Berta (kadet1, pointfighting)

Kiss Zsófia Csenge (kadet2, pointfighting)

Hammer Máté (junior, pointfighting)

Müncz Kata (junior1, full-contact)

Enyingi Sára Anna (junior1, low-kick)

Soltvadkerti Dániel (junior1, K1)

Szabó Hajnal Csillag (kadet2, kick-light)

Tóth Dénes (kadet2, kick-light)

Kiss Zsófia Csenge (kadet2, light-contact)

Gyermek fiú pointfighting csapat (Szántó, Szikora, Valkó)

Gyermek lány pointfighting csapat (Debreczeni L., Fazekas, Kupi, Batke)

Kadet1 fiú pointfighting csapat (Kozma, Petró, Puska, Zodoma)

Kadet1 lány pointfighting csapat (Debreczeni F., Fördős, Hadra, Jancsó)

Ezüstérmesek:

Dorner Edekon (kadet1, kreatív formagyakorlat)

Petrovszki Márton (kadet1, kreatív fegyveres formagyakorlat)

Kakas Hunor (kadet1, zenés formagyakorlat)

Halmágyi Nikolett (kadet1, zenés formagyakorlat)

Kalmár Szófia Sára (kadet1, zenés fegyveres formagyakorlat)

Fazekas Kinga Laura (gyermek, pointfighting)

Valkó Dominik (gyermek, pointfighting)

Stír István (gyermek, pointfighting)

Szántó Máté (gyermek, pointfighting)

Szekeres Flóra (kadet1, pointfighting)

Hadra Bíborka (kadet1, pointfighting)

Horváth Szabolcs (kadet2, light-contact)

Szabó Hajnal Csillag (kadet2, light-contact)

Török Vince József (junior, light-contact)

Molnár Hanna Ágnes (kadet2, kick-light)

Kiss Zsófia Csenge (kadet2, kick-light)

Jakabacska Fanni (kadet2, kick-light)

Hegedűs Ramóna (kadet2, kick-light)

Németh Míra (junior1, full-contact)

Molisz Zoltán (junior2, full-contact)

Jakabacska Fanni (kadet2, light-contact)

Gyermek fiú pointfighting csapat (Born, Jámbor, Stír)

Bronzérmesek:

Pintér Nimród (kadet1, kreatív fegyveres formagyakorlat)

Pölle Bence Bendegúz (junior, kreatív fegyveres formagyakorlat)

Árvai Fruzsina (junior, kreatív formagyakorlat)

Maróti Olivér Donát (gyermek, zenés formagyakorlat)

Hegedűs Mátyás (kadet1, zenés formagyakorlat)

Hunyadi Lotti (kadet1, zenés fegyveres formagyakorlat)

Kupi Alina Emma (gyermek, pointfighting)

Szikora Gergő Mihály (gyermek, pointfighting)

Konkoly Zsófia (junior1, full-contact)

Kamarás Petra (junior1, full-contact)

Zlenko Olekszandr (junior1, low-kick)

Molnár Hanna Ágnes (kadet2, light-contact)

Kovács Laura Fanni (junior, light-contact)

Kolozsvári Enikő (junior, light-contact)

Kiss Patrik (junior, light-contact)

Jancsó Csenge (kadet1, pointfighting)

Csonka Zsombor Aurél (kadet1, pointfighting)

Szikora Bence (kadet1, pointfighting)

Bába Péter (kadet1, pointfighting)

Szabó Hajnal Csillag (kadet2, pointfighting)

Molnár Hanna Ágnes (kadet2, pointfighting)

Halmágyi Levente Sándor (kadet2, pointfighting)

Bárdos Inez Ildikó (junior, pointfighting)

Haider Katrin Violett (junior, pointfighting)

Viczián Dániel (junior, pointfighting)

Solymosi Bence (junior, pointfighting)

Török Vince József (junior, pointfighting)

Nagy Míra (kadet2, kick-light)

Gyevi-Tóth Sarolta Krisztina (kadet2, kick-light)

Sipos Regina (junior1, K1)

Vígh Kíra Amarillisz (junior1, K1)

Eichinger Marcell (junior2, K1)

Tar Kriszta (kadet2, zenés fegyveres formagyakorlat)

Nagy Ramóna (junior, kick-light)

Kolozsvári Enikő (junior, kick-light)

Nemes Katalin Zsuzsanna (kadet2, light-contact)

Kadet2 fiú pointfighting csapat (Bedi, Dénes, Földi Nagy)

0 Tovább

Texasi világbajnokság – Érdi Mária az élen!

Ismét hajóba ült a világelit az ILCA6 hajóosztályban. A texasi világbajnokságon eddig két futamot bonyolítottak le, amelyek közül Érdi Mária egyet megnyert, a másikon pedig negyedikként ért célba, így jelenleg az MVM SE vitorlázóversenyzője vezet.

„Fantasztikus érzés ismét hajóba ülni, és a legjobbak ellen küzdeni. A mezőnyről röviden csak annyit, hogy mindenki itt van, aki számít.” – mondta Érdi Mária, aki ezt megelőzően – többek között a Coach Regattán indult, a 2024-es olimpiai versenyhelyszínen, és ott a hatodik helyet szerezte meg.

Az olimpiai hajóosztályban a nőknél 40 nemzet 85 vitorlázója indult a világbajnokságon.

0 Tovább

Fesztiválhangulat és 10 000 nevező a SPAR Budapest Maraton első napján

A rövidebb futótávok napjával elkezdődött a 37. SPAR Budapest Maraton Fesztivál. A legnépszerűbb haza futófesztiválra az első napon 10 000 nevező látogatott ki.

A futók és mozogni vágyók 2 nap alatt 15 távon állhatnak rajthoz, a Pázmány Péter sétányon kialakított eseményhelyszínen a hétvégén összesen 10-szer szólal meg a rajtduda.

A szombat hagyományosan a rövidebb távoké - már a vasárnaphoz képest, amikor a maratoni és a 30 kilométeres távot teljesítik a futók. Az első nap programját a klasszikus 10 kilométeres táv vezette fel. A rövidebb távok kedvelői rajthoz állhattak még a minimaraton 5 kilométerén, a kezdő futókat pedig a 2,3 kilométeres maratonkára várták a szervezők. Utóbbi távon gyaloglószám is várta a jellemzően idősebb vagy alkalmi sportoló résztvevőket. Az esemény „legaranyosabb” futama a családi futás, ahol a legkisebbek is kedvükre és biztonsággal tipeghetnek az 1 kilométeres útvonalon.

A maratonka iskoláknak hirdetett futamában több mint 2000 diák futott együtt. Az Österreichische Schule Budapest 240 diákjából 226-an rajthoz álltak az eseményen.

 

Az eseményen hagyományosan minden évben megrendezik a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamot, melynek beszédes szlogenje: „A mozgás öröm. Mindenkinek.” A FODISZ és a BSI közös futama a fogyatékossággal élő, mozgáskorlátozott, illetve a szolidaritásukat kifejezni vágyó fiatalokat invitálja egy szimbolikus, 500 méteres táv lefutására. A cél az, hogy azok a fogyatékossággal élő gyerekek is átélhessék a versenyzés örömét és izgalmait, akiknek az aktív sportolás nem feltétlenül a mindennapok része. A futamon azok is rajthoz állhatnak, akik együttérzésüket, szolidaritásukat szeretnék kifejezni speciális igényű embertársaik felé.

A SPAR Budapest Maraton Fesztivál a meghirdetett futamokon kívül számos különversenynek is terepe. Az egyik ilyen a Diplomata Kupa, mely a budapesti nagykövetségek, konzulátusok munkatársainak barátságos „összecsapása” a 4*2 km-es HERVIS Váltó keretében. Idén 16 ország nagykövetsége és az ENSZ szervezetei összesen 34 váltóval vettek részt a szombati Diplomata Kupa megmérettetésén.

A versenyen rajthoz állt Baji Balázs VB bronzérmes gátfutó, a Budapest 2023 Atlétikai VB nagykövete is.

A SPAR Budapest Maraton Fesztiválon a futás szerelmesei között közéleti szereplők, művészek is rendre rajthoz állnak. A minimaraton 5 kilométeres távján indult Dr. Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese, Tankó Erika színésznő pedig egy klasszikus 10-est teljesített. A BSI Fut a Színház programjában pedig váltóban indult az Újszínház, az Örkény Színház és a Jurányiház csapata.

A SPAR Budapest Maratonon a nagy nemzetközi maratonok mintájára a futamok mellett igazi fesztiválhangulat várja a mozogni vágyó résztvevőket és a családokat, az ELTE Lágymányosi Campusa mellett kialakított futóexpon 40 kiállító különböző programjai, sporttal és egészséggel kapcsolatos tanácsadás, kóstolási lehetőség, nyereményjátékok és gyerekeknek szóló aktivitások várták a látogatókat.

A 37. SPAR Budapest Maraton Fesztivál vasárnap a királytávval, a maratonnal folytatódik. A sok ezer fős nemzetközi mezőny panorámás budapesti útvonalon teszi majd meg a 42,195 kilométeres, klasszikus távot.

Az esemény miatti forgalmi változásokról bővebb info itt:

www.forgalmivaltozasok.hu

0 Tovább

Hatalmas magyar csapat indul a kick-box világbajnokságon

Hétfőtől péntekig zajlanak a küzdelmek az olaszországi Jesolóban az idei utánpótlás kick-box világbajnokságon. A 2028-as Los Angeles-i olimpiai részvételre pályázó, amerikai eredetű küzdősport vb-jén 63 ország közel 2000 fiatal versenyzője lép tatamira és száll ringbe hét szabályrendszerben. A nevezések számát tekintve a 155(!) fős magyar válogatott a legnagyobb csapat vb-n. A legjobb 18 év alatti magyar versenyzőktől a hazai szövetség elnöke, Galambos Péter azt várja, hogy a végelszámolásnál hazánk az első három nemzet között végezzen.

A Magyar Kick-box Szakszövetség számára a gyermek, kadet és junior korosztályokat összefogó világbajnokság az egyik legfontosabb verseny, mert akik ezen jól szerepelnek, azok adják majd néhány év múlva a felnőtt válogatott gerincét – hangsúlyozta a rajtot megelőzően a szervezet elnöke. Galambos Péter beszámolt arról, hogy a nyáron valamennyi küzdelmi szakágban (pointfighting, light-contact, kick-light, full-contact, low-kick és K1), valamint formagyakorlatban is voltak felkészülési edzőtáborok, szeptemberben pedig hétvégi összetartások.

"Kijelenthetem, hogy jól felkészült magyar csapat vesz részt a világbajnokságon. Őszintén szólva, arra számítottam, hogy jóval kisebb lesz az utazók létszáma, hiszen a szállás és ellátás terheit a klubok és a szülők viselik, de úgy tűnik, hogy ők erejükön felül teljesítettek. A szövetség nevében ezúton is szeretném megköszönni a szülők hozzáállását és segítségét. Ez ugyanakkor azt is jelzi, hogy bíznak abban, hogy a gyerekek jól fognak szerepelni. És ezzel én is így vagyok, különösen, hogy látom a versenyzők és klubedzőik lelkesedését, valamint a szakágvezetők munkáját, akik próbálják összetartani és mindenben támogatni őket. Ha a szerencse is mellénk szegődik, akkor bízom benne, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az országok közötti rangsorban az első három hely valamelyikén tudunk végezni. Ezzel egyrészt önmagunk előtt bizonyítanánk, hogy még mindig ott vagyunk az élmezőnyben, másrészt a vetélytársaknak is demonstrálnánk, hogy számolniuk kell velünk, és nemcsak most, hanem majd később is" – nyilatkozta a sportvezető.

Az MKBSZ első embere elmondta: azt is szem előtt tartották, hogy legyen magyar bíró mindenhol, ezért hat bírót is delegáltak a vb-re. Arra is kitért, hogy Jesolóban közgyűlést tart a sportág világszervezete, a WAKO, ahol szó lesz a kick-box 2028-as olimpiai programba kerülésének esélyeiről.

"Most mindenki arra koncentrál, hogy megmutassuk, hogy a részvételre pályázó sportok közül mi vagyunk az egyik legalkalmasabb. A népszerűség kérdésében jól állunk, és a visszajelzések alapján az is kijelenthető, hogy júliusban, a szintén az Egyesült Államokban rendezett Világjátékokon való szereplésünk abszolút sikeres volt. Ott a kick-box a K1-es küzdelmekkel vett részt, és úgy érzékeltük, hogy ez a szabályrendszer kifejezetten tetszett az amerikaiaknak. Az olimpiai esélyeinket illetően pedig egy jól lebonyolított mostani világbajnokság mindenképpen ütőkártya lehet."

Galambos Péter emlékeztetett rá, hogy a kick-box azon kilenc sportág egyike, amelyek még versenyben vannak a Los Angeles-i részvételre. Az olimpiai berkekben jártas Inside the Games oldal szavazást írt ki, hogy ki, melyik sportágat látná szívesen a 2028-as játékokon, és a szavazást magabiztosan vezeti a kick-box.

0 Tovább

Teqball – Elsöprő magyar siker a European Touron

Taroltak a magyarok a hazai rendezésű teqball European Tour budapesti állomásán.

A Magyar Teqball Szövetség információi szerint Janicsek Zsanett megnyerte a női egyest, a női párosok versenyében Kota Gabriella és Ács Krisztina nyert.

A vegyespárosok döntője Bakó Ádám és Vasas Lea sikerével ért véget, Bányik Csaba pedig duplázott. Előbb megnyerte a férfi egyénit, majd férfi párosban Katz Balázzsal aranyérmes lett.

A dobogósok

Női egyéni:

1.     Janicsek Zsanett (Phoenix)

2.     Carolyn Greco (USA)

3.     Nagy Boglárka (Puskás Akadémia)

Női páros :

1. Kota Gabriella & Ács Krisztina

2. Nagy Boglárka & Izsák Anna (Puskás Akadémia)

3. Janicsek Zsanett & Vasas Lea (Phoenix & Agroméra teqball club)

Vegyes páros :

1. Bakó Ádám & Vasas Lea (Steqerz & Agroméra)

2. Nikola Mitro & Maja Umicevic (Szerbia)

3. Hugo Rabeux & Amelie Julian (Franciaország)

Férfi egyéni:

1. Bányik Csaba (Phoenix)

2. Adrian Duszak (Lengyelország)

3. Katz Balázs (Phoenix)

Férfi páros :

1. Katz Balázs & Bányik Csaba (Phoenix)

2. Cséri Soma & Velkey Balázs (Phoenix)

3. Nikola Mitro & Bogdan Marojevic (Szerbia)

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum