Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A korosztályos karate Eb volt a tét Horvátországban

A hétvégén péntektől vasárnapig a horvátországi Samoborban rendezték a hagyományos Grand Prix Croatia nemzetközi karate versenyt. A rangos nemzetközi megmérettetésen 33 ország közel 1500 sportolója lépett tatamira. Magyarok is szép számmal, 150-en indultak a viadalon, amely fiataljaink számára a júniusi korosztályos Európa-bajnokság második kvalifikációs állomása volt.

A nagy létszámú, és sok kategóriában színvonalas küzdelmeket hozó megmérettetésen formagyakorlatban a felnőtt férfiaknál a kétszeres Eb-5. helyezett Nagy Botond diadalmaskodott. Küzdelemben – a hivatalos WKF kategóriákban – szintén a dobogó legfelső fokára állhatott fel a korábbi korosztályos Európa-bajnok Ilankovic Aleksandra, akárcsak a fiatal tehetség Tóth Máté a kadeteknél.

A para-karatésoknál a tavaly óta világ- és Európa-bajnoki címmel is büszkélkedő Kákosy Olívia Horvátországban is aranyérmes lett.

A gyerekek mezőnyében további három magyar elsőség született, így összességében Magyarország 7 arany-, 7 ezüst- és 13 bronzéremmel az ötödik helyen végzett a nemzetek versenyében.

Grand Prix Croatia, Samobor, a magyar érmesek a hivatalos WKF kategóriákban:

Formagyakorlat (kata):

Férfiak:
Felnőtt: 1. Nagy Botond
U21: 3. Beke Bálint
Junior: 2. Simák Dániel, 3. Bárdos Ádám
Kadet: 3. Bérczes Botond
Nők:
Kadet: 2. Fodor Amira, 3. Takács Eszter

Küzdelem (kumite):

Férfiak:
Junior:
+76 kg: 3. Benkő Zsolt
Kadet:
57 kg: 1. Tóth Máté
57 kg: 3. Szilágyi Péter
Nők:
U21:
55 kg: 3. Baranyi Zsófia
61 kg: 1. Ilankovic Aleksandra
+68 kg: 3. Pap Dorottya
Kadet:
47 kg: 2. Gáspár Laura, 3. Hecker Bojána
54 kg: 3. Bús Alíz
+54 kg: 3. Bogdán Panna

0 Tovább

Két magyar karatés is ott lesz a Világjátékokon!

Tadissi Martial és Hárspataki Gábor is kvalifikálta magát az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő Világjátékok karate versenyére. A legutóbbi Világjátékokra kijutott Tadissi és a sportág tavalyi olimpiai bemutatkozásán bronzérmet nyert Hárspataki egyaránt világranglistás helyezésével szerzett jogot a részvételre. A Világjátékok történetében most először lesz két magyar karatés is a multisport-eseményen.

Az idén július 7. és 17. között zajló Világjátékokon öt férfi és öt női küzdelmi súlycsoportban, valamint férfi és női formagyakorlatban nyolc-nyolc versenyző méri majd össze tudását. A nagyszabású megmérettetésre kategóriánként három fő jutott ki a tavalyi világbajnokságról, és a március 1-jén lezárt világranglistáról újabb három-három versenyző nyert indulási jogot.

Az elmúlt időszak nagyszerű eredményeinek köszönhetően a 67 kg-ban Tadissi Martial, a 75 kg-ban pedig Hárspataki Gábor is tagja volt annak a szűk elitnek, akik a friss világranglista alapján utazhatnak majd Birminghambe.

Tadissi Martialnak lehet ismerősebb a Világjátékok közege, hiszen ő már 2017-ben, Wroclawban is tatamira lépett a rangos versenyen. Emellett az UTE 30 éves karatésa világbajnoki ezüstéremmel, négy Európa-bajnoki bronzéremmel és egy Európa Játékok harmadik hellyel is büszkélkedhet. Hárspataki Gábor számára sem ismeretlenek a multisport-események, hiszen az MTK klasszisa emlékezetes módon sporttörténelmi bronzérmet nyert a karate 2021-es olimpiai debütálásán Tokióban, és Tadissihez hasonlóan harmadik lett a 2019-es minszki Európa Játékokon is. A 26 esztendős sportoló Európa-bajnokságokról még egy ezüst- és egy bronzéremmel is rendelkezik.

0 Tovább

Két karatés is közel áll a Világjátékok részvételhez

A karatés Tadissi Martial és Hárspataki Gábor is jó eséllyel pályázik arra, hogy a világranglista alapján részvételt nyerjen a júliusban az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő Világjátékokra. Hivatalos eredményt március elsején hirdet a Karate Világszövetség, a WKF, de a magyarok számításai szerint Tadissi kvótaszerző helyen áll, a tavalyi olimpián bronzérmes Hárspataki pedig elsőszámú tartalékként szintén bizakodhat.

A hétvégén az egyesült arab emírségekbeli Fujairah adott otthont a karate sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League széria ide első állomásának. A versenyen Hárspataki Gábor ezüstérmet nyert, míg Tadissi Martial az ötödik helyen végzett. A mostani, valamint a korábbi jó eredményeknek köszönhetően a két magyar karatés optimista lehet a birminghami részvételt illetően.

A Világjátékokra kategóriánként három fő jutott ki a tavalyi világbajnokságról, és a következő hetekben a világranglistáról újabb versenyzők kapnak kvalifikációt. A rangsort március 1-jén zárják le, ugyanakkor az utolsó pontszerzési lehetőség a Fujairah-i volt.

A magyar szakvezetés a világranglista pontrendszer bonyolultsága miatt egyelőre várakozó állásponton van és óvatos, mindazonáltal a számításaik szerint a 67 kg-ban Tadissi Martial egyike annak a három karatésnak, akik helyezésük alapján indulási jogot érdemelhetnek ki Birminghamre. Hárspataki Gábor a kalkulációk alapján a 75 kg-ban az elsőszámú tartalék pozícióját foglalhatja el, ugyanakkor az előtte álló négy érintett rivális közül többnél is elképzelhető, hogy nem indul a Világjátékokon.

0 Tovább

Hárspataki Gábor ezüstérmes a karatés világversenyen

A karatés Hárspataki Gábor a második helyen végzett az egyesült arab emírségekbeli Fujairah-ban, ahol a tavaly az olimpián is bemutatkozott sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League széria idei első állomását rendezték meg. A versenyen, amelyen kategóriánként csak a világ legjobbjai, legfeljebb 32-en indulhattak, 55 ország 342 versenyzője vett részt. A magyar színeket heten képviselték.

A 75 kg-ban a csoportmérkőzések során Hárspataki Gábor két győzelemmel jutott tovább csoportjából. Az MTK karatésa ezt követően a nyolc között legyőzte a belga Mahaudent, majd a döntőbe jutásért jobbnak bizonyult a tokiói olimpián hozzá hasonlóan bronzérmet nyert ukrán Horunánál is. A vasárnapi fináléban a vb-ezüstérmes egyiptomi Abdelaziz volt az ellenfél, akitől Hárspataki Gábor 4-2-re kikapott, ezzel ezüstérmes lett.

A magyarok közül a 67 kg-os Tadissi Martial szintén éremért mérkőzhetett. Az UTE sportolója a harmadik helyért vívott csatában szoros küzdelemben 4-3-ra alulmaradt az olasz Marescával szemben, ezzel ötödik lett, ám azt a bravúrt így is elmondhatja, hogy sorozatban ez volt a negyedik világversenye, amelyen éremért léphetett tatamira.

0 Tovább

Hárspataki döntős és Tadissi is éremért küzdhet a karatés világversenyen

Hárspataki Gábor aranyéremért, Tadissi Martial pedig bronzéremért küzdhet a vasárnapi éremmeccsek során a karate sportág legrangosabb sorozatának, a Karate1 Premier League széria ide első, egyesült arab emírségekbeli állomásán. A Fujairah-ban péntektől vasárnapig  zajló versenyen a nyári Világjátékokra is lehet részvételi jogot kiharcolni.

A lebonyolítást illetően most mutatkozott be a Karate Világszövetség, a WKF újítása. Eszerint a Premier League fordulókon kategóriánként csak a világ legjobbjai, legfeljebb 32 versenyző indulhat, akik a selejtezők során az eddigi egyenes kieséses rendszer helyett csoportokra osztva, körmérkőzéses formában küzdenek meg egymással. A nyolc közé kerülést követően alkalmazzák csak az egyenes kiesés, vigaszágas rendszert.

A 75 kg-ban Hárspataki Gábor két győzelemmel jutott tovább csoportjából. Az MTK karatésa ezt követően a negyeddöntőben legyőzte a belga Mahaudent, az elődöntőben pedig jobbnak bizonyult a sportág olimpiai bemutatkozásán, a tokiói játékokon hozzá hasonlóan szintén bronzérmet nyert ukrán Horunánál is.

A 67 kg-osoknál Tadissi Martialnak négyfős csoportjában két győzelem után egy döntetlen is elegendő volt a csoportelsőséghez. A negyeddöntőben aztán az azeri Aghalarzade szoros mérkőzésen, 2-2-es eredménnyel, első szerzett találattal nyert a magyar versenyző ellen, de miután később bejutott a döntőbe, Tadissi Martial vasárnap bronzmeccset vívhat. Az UTE karatésa azt is elmondhatja magáról, hogy tavaly szeptember óta minden világversenyén – a világbajnokságon és további két Premier League tornán – éremért küzdhetett. 

0 Tovább

A Világjátékok is tét a hétvégi karate Premier League-en

A hétvégén péntektől vasárnapig az egyesült emírségekbeli Fujairah ad otthont a karate sportág legrangosabb sorozatának, a Karate1 Premier League széria ide első állomásának. A versenyen – amelyen a nyári Világjátékokra is lehet részvételi jogot kiharcolni – 55 ország 342 versenyzője lép tatamira. A magyar színeket heten képviselik, köztük a tokiói olimpián bronzérmet nyert Hárspataki Gábor.

A lebonyolítást illetően most mutatkozik be a Karate Világszövetség, a WKF újítása. E szerint a Premier League állomásokon kategóriánként csak a világ legjobbjai, legfeljebb 32 versenyző indulhat, akik a selejtezők során az eddigi egyenes kieséses rendszer helyett csoportokra osztva, körmérkőzéses formában küzdenek meg egymással. A nyolc közé kerülést követően alkalmazzák csak az egyenes kiesés, vigaszágas rendszert.


A Fujairah-ban elért eredmények kihatással lehetnek a Világjátékok részvételre is. A nem olimpiai sportágak legnagyobb, négyévenkénti multisport eseményét júliusban rendezik az egyesült államokbeli Birminghamben, és a tavaly az olimpián is bemutatkozott karate sportág is a programon van. A Világjátékokra kategóriánként három fő kvalifikálhatja magát a világranglistáról, és miután a rangsort március 1-jén zárják le, egy jó hétvégi szerepléssel a magyar karatésok közül az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor, valamint a sokszoros Eb- és vb-érmes Tadissi Martial is kvótát szerezhet Birminghamre.

Karate1 Premier League, Fujairah, a magyar indulók:

Formagyakorlat:
Férfiak: Nagy Botond
Küzdelem:
Férfiak:
60 kg: Kiss András
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
Nők:
50 kg: Klement Kármen
61 kg: Ilankovic Aleksandra
+68 kg: Pap Dorottya

A Karate1 Premier League verseny küzdelmeit a WKF Youtube csatornáján mindhárom napon élőben is lehet nézni.

0 Tovább

Hárspataki Gábor és Baranyi Zsófia az év legjobb karatésai

Az idén is megválasztotta a Magyar Karate Szakszövetség az Év Sportolóit. A férfiaknál a tokiói olimpián sporttörténelmi bronzérmet nyert Hárspataki Gábor harmadik alkalommal, míg a nőknél Baranyi Zsófia első alkalommal lett a sportágban az esztendő hazai legjobbja.

Feledhetetlen esztendő volt a karatésok világszinten több tízmilliósra tehető táborának 2021, hiszen az idén mutatkozott be a japán eredetű küzdősport az olimpián. A sportág magyar rajongóit pedig az is lelkesítette, hogy az ötkarikás játékokon indulási jogot szerzett 82 versenyző között Hárspataki Gábor személyében magyar résztvevő is volt.

Az MTK 75 kg-os versenyzője már a júniusi párizsi kvalifikációs tornán egy parádés földrevitelnek köszönhetően szerezte meg az olimpiai kvótát, majd a sportág őshazájában, Tokióban is emlékezeteset alkotott. Hárspataki Gábor utolsó csoportmérkőzésén a japán Nishimura ellen egy csodaszámba menő utolsó pillanatos fejrúgással fordított, és ezzel harcolta ki a helyét a legjobb négy között, ahol végül a bronzérmet szerezte meg.

Klubtársa, a fiatal Baranyi Zsófia a 2020-as budapesti korosztályos Európa-bajnokságon nyert aranyérmét követően az idén bemutatkozott a felnőtt válogatottban is, az U21-esek között pedig újabb éremmel jelezte, hogy a korosztály legjobbai közé tartozik. A fiatalok tamperei Eb-jén az 55 kg-ban Baranyi Zsófia – aki korábban egyedüli magyar karatésként megjárta a 2018-as ifjúsági olimpiát – ezúttal ezüstérmes nyert.

0 Tovább

Elhalasztják a korosztályos karate Eb-t

A koronavírus járvány jelenlegi csehországi helyzete miatt elhalasztják a jövő februárra tervezett prágai kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságot.


A cseh szervezők és az Európai Karate Szövetség (EKF) megállapodása szerint az Eb-t pár hónappal később, 2022. június 17. és 19. között rendezik meg. A versenyt megelőző bírói tanfolyamot és vizsgát június 14-16-án tartják.

2020-ban a magyar szövetség rendezte meg – nagy sikerrel – a fiatalok kontinensviadalát Budapesten. Idén a járványhelyzet miatt szintén módosítani kellett az időponton: a finnországi Tamperében február helyett augusztusban – pár héttel a sportág tokiói olimpiai bemutatkozását követően – zajlott le az Eb, ahol a magyar válogatott Baranyi Zsófia, Rónai Lili, Dévényi Bence és Hecker Bojána révén négy ezüstéremmel zárt.

0 Tovább

A bronzéremért küzdhet Tadissi Martial a karate vb-n

A harmadik helyért mérkőzhet szombaton Tadissi Martial a Dubaiban keddtől vasárnapig tartó karate világbajnokságon. Az olimpián az idén bemutatkozott sportág – 116 ország több mint 1000 versenyzőjének részvételével zajló – vb-jén egyéniben még a tokiói bronzérmes Hárspataki Gábornak és a fiatal Pap Dorottyának is van esélye az éremszerzésre.

A sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League-széria két őszi állomásán, Kairóban és Moszkvában egyaránt döntőbe jutott Tadissi Martial a vb-re is átmentette kiváló formáját: a 67 kg-os férfiak 73 fős súlycsoportjának selejtezőiben sorozatban négy győzelmet aratott. Az UTE karatésa előbb 2-0-re verte a mexikói Esparzát, aztán 4-2-re a szerb Jokszicsot, a nyolcaddöntőben pedig 1-0-ra győzött az orosz Plakutyin ellen. A négy közé jutásért a korábbi vb-ezüstérmes magyar a marokkói Alaminál is 2-1-re jobbnak bizonyult. A döntőbe jutás azonban nem sikerült, egy rendkívül izgalmas és szoros mérkőzésen Tadissi 3-3-ra végzett a macedón Pavlovval, a szabályok értelmében azonban az első találatot szerző Pavlov került a fináléba, így a magyar klasszis szombaton a bronzéremért küzdhet. 

A tokiói olimpián bronzérmet nyert Hárspataki Gábor a 75 kg-osok között legyőzte türkmén és algériai ellenfelét, de utána alulmaradt az ötkarikás játékokon általa legyőzött Abdallával szemben. Mivel azonban a remek napot kifogó egyiptomi bejutott a döntőbe, Hárspataki a vigaszágon javíthat, akárcsak a nők +68 kg-os kategóriájában Pap Dorottya.  

A világbajnokságon a magyar válogatott még érdekelt a férfi és női egyéni formagyakorlatban, mindkét nem csapatküzdelmeiben, tatamira lép női formagyakorlat csapatunk, és három magyar indul a para-karate versenyszámokban is. 

0 Tovább

Tadissi ezüst-, Hárspataki bronzérmes a karate világversenyen

Két magyar érmet hozott a Karate1 Premier League széria moszkvai állomása. A sportág legrangosabb versenysorozata hétvégi fordulójának vasárnapi helyosztóin rekordot jelentő négy magyar versenyző is éremért küzdhetett: a karatés PL-ek történetében még soha ilyen sok magyar nem szerepelt az éremprogramban. Közülük Tadissi Martial második lett, a sportág olimpiai bemutatkozásán Tokióban bronzérmet nyerő Hárspataki Gábor pedig ezúttal is a dobogó harmadik fokára állhatott fel.


A szeptemberi, kairói Premier League-en ezüstérmet szerző Tadissi Martial Moszkvában is döntőbe jutott, miután a selejtezők során fehérorosz, olasz, osztrák és azeri ellenfelét is legyőzte. Az UTE 67 kg-os karatésa a vasárnap délutáni fináléban az egyiptomi Elsawy ellen lépett tatamira, 2-1-es veresége pedig azt jelenti, hogy PL-széria világelitet felvonultató mezőnyében sorozatban másodszor is ezüstérmet tudott nyerni.


A tokiói olimpia óta első nagy világversenyén induló Hárspataki Gábor bronzérmes lett. Az MTK 75 kg-os karatésa egy győzelem után kikapott egyiptomi riválisától, a vigaszágon azonban kiharcolta a bronzcsata lehetőségét, ahol aztán 8-4-re győzött a belga Mahauden ellen.

Két fiatal magyar tehetségnek végeredményben az ötödik hellyel kellett beérnie, azt követően, hogy mindketten három győzelemmel és egy vereséggel jutottak el a bronzmérkőzésig. Ott aztán a 60 kg-os Kiss András 3-0-ra alulmaradt a korábbi világbajnok olasz Crescenzo ellenében, női 50 kg-ban pedig Klement Kármen 2-0-ra kikapott a horvát Pehartól.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum