Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Karate Eb: két magyar érem a parasportolóknál

Kákosy Olívia arany-, Csatári János pedig ezüstérmes lett a Porecben megrendezett karate Európa-bajnokság para-karate versenyszámai során. Mindkét magyar sportoló az értelmileg akadályozottak mezőnyében állhatott dobogóra.

A fiatal Kákosy Olívia élete első para-karate világversenyén vett részt Horvátországban. Az UTE 19 éves sportolója kategóriájában a legmagasabb pontszámot kapta formagyakorlatára, ezzel az első helyen végzett, megelőzve spanyol és német vetélytársát.

A háromfős magyar küldöttség legtapasztaltabb tagja, Csatári János korábban már világbajnokságon és Európa-bajnokságon is végzett már második helyen. Az I-Karate SE csoportjából az első helyen jutott a döntőbe, ahol azonban alulmaradt spanyol riválisával szemben, így újabb ezüstéremmel gazdagított gyűjteményét.

A kerekesszékesek nagy létszámú mezőnyében a szintén Eb-újonc Harka József jó gyakorlatot mutatott be, amellyel végeredményben a 11. helyen zárt.

0 Tovább

Karate: a talányok és meglepetések Eb-je jön

Szerdától vasárnapig a horvátországi Porec ad otthont a 2021-es felnőtt karate Európa-bajnokságnak, amelynek programjában immár hagyományosan a para-karatésok is helyet kapnak. A kontinensviadalon – amely a tokiói olimpia pontszerző sorozatának utolsó állomása – 47 ország közel 600 sportolója vesz részt. A magyar színeket tizenketten képviselik. A para-karatésok mezőnyében három magyar versenyző indul.

A legutóbbi Európa-bajnokságon 2019-ben (a tavalyi Eb a koronavírus járvány miatt elmaradt) Tadissi Martial révén egy bronzérmet szerzett a magyar válogatott. Az UTE sportolója ezúttal is ott lesz a mezőnyben, akárcsak az olimpiai kvalifikációban legjobban szerepelt – de kvótát még nem szerzett – magyar, az MTK-s Hárspataki Gábor.

„A koronavírus járvány okozta leállások miatt nem tudjuk, hogy mire számíthatunk az Eb-n” – nyilatkozta Büchler Zsolt szövetségi kapitány. – „Kimaradt a tapasztalatszerző időszak, nem láttuk élőben az ellenfeleket, nem tudjuk, ki, hol tart. A mi felkészülésünk jól sikerült, Tatán és Budapesten edzettek a versenyzők. Csupán Molnár Dániel kiújult vállsérülése aggasztó, meglátjuk majd, hogy mennyit kockáztatunk a közelgő júniusi párizsi olimpiai kvalifikációs torna előtt. Az olimpiai részvétel kiharcolására legesélyesebb két versenyző, Hárspataki Gábor és Tadissi Martial esetében éremszerzésben bízunk, és formagyakorlatban is látom realitását az éremmeccseknek. Több fiatal is van most a csapatban, nekik a tapasztalatszerzés a fontos, de mivel ez a mostani a talányok és meglepetések Eb-jének tűnik, akár összejöhet egy váratlan jó eredmény is.”

Para-karatéban három magyar indul: Kákosy Olívia és Harka János első alkalommal szerepel világversenyen, Csatári János viszont már világ- és Európa-bajnokságon is szerzett ezüstérmet.

"Mindhárom versenyző a klubjában készült az Európa-bajnokságra" – tájékoztatott Halász Attila, a Magyar Karate Szakszövetség para-karate szakágának vezetője.  – "Közülük Csatári János már rutinos versenyzőnek mondható, akitől ismét jó eredményt remélünk. A fiatal Kákosy Olívia az elmúlt időszakban sorra nyerte az online versenyeket, megítélésem szerint ő meglepetésre lehet képes. Harka József személyében egy idősebb sportolóval képviseltetjük magunkat a kerekesszékeseknél, ráadásul náluk a legnagyobb a mezőny, úgyhogy tőle jó helytállást várunk."

Karate Európa-bajnokság, a magyar indulók:

Formagyakorlat:
Férfiak: Nagy Botond
Nők: Sterck Laura

Küzdelem:
Férfiak:
60 kg: Kiss András
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
84 kg: Hidasi Tibor
+84 kg: Molnár Dániel
Nők:
50 kg: Klement Kármen
55 kg: Molnár Réka
61 kg: Ilankovic Aleksandra
68 kg: Holló Evelin
+68 kg: Pap Dorottya
Csapat (Holló, Klement, Molnár, Pap)

Para-karate:

Értelmileg akadályozottak:
Férfiak: Csatári János
Nők: Kákosy Olívia
Kerekesszékesek:
Férfiak: Harka József

A program:

Szerda:

Férfi formagyakorlat, 75 kg, 84 kg, +84 kg, női formagyakorlat, 61 kg, 68 kg, +68 kg (selejtezők és vigaszág)

Csütörtök:

Férfi csapat formagyakorlat, 60 kg, 67 kg, női csapat formagyakorlat, 50 kg, 55 kg (selejtezők és vigaszág)

Férfi és női csapat küzdelem (előselejtezők)

Péntek:

Férfi és női csapat küzdelem (selejtezők és vigaszág)

Para-karate (selejtezők és bronzmérkőzések)

Szombat-vasárnap:

Bronzmérkőzések és döntők

0 Tovább

Olimpiai pontszerző karate verseny lesz a hétvégén Lisszabonban

Péntektől vasárnapig Lisszabonban olimpiai kvalifikációs versenyen vesznek részt a legjobb hazai karate versenyzők. Az ötkarikás játékokon idén Tokióban bemutatkozó sportág legrangosabb versenysorozata, a Karate1 Premier League elnevezésű széria idei második állomásán 87 ország 740 versenyzője lép tatamira. A magyar színeket nyolc versenyző képviseli.

A portugál fővárosban sorra kerülő viadal az utolsó előtti lehetőség olimpiai kvalifikációs pontokat gyűjteni, a kontinens sportolói ezt követően már csak a májusi, a horvátországi Porecben sorra kerülő Európa-bajnokságon szerezhetnek még pontokat.

A lisszaboni megmérettetésre kiutazott magyarok között van a Karate1 Premier League sorozat idei első, isztambuli állomásán márciusban bronzérmet szerzett Tadissi Martial is.

A magyar indulók:

Formagyakorlat:

Férfiak: Nagy Botond
Nők: Sterck Laura

Küzdelem:

Férfiak: Kiss András (60 kg), Tadissi Martial (67 kg), Hárspataki Gábor (75 kg), Molnár Dániel (+84 kg)
Nők: Klement Kármen (50 kg), Molnár Réka (55 kg)

0 Tovább

Kialakult a karate Eb-n induló válogatott

A korábbi nemzetközi eredmények, illetve a pontszerző versenyek alapján nyolc küzdelmi súlycsoportban és a két formagyakorlat kategóriában már korábban eldőlt, hogy kik képviselhetik a magyar színeket a májusi horvátországi felnőtt Európa-bajnokságon. A maradék két súlycsoportban – pontegyenlőség miatt – csütörtökön szétmérkőzéseket rendeztek, amelyeket követően teljessé vált az utazók névsora.

A különmeccseken a női 68 kilogrammban Holló Evelin győzött a több évnyi kihagyást követően a versenyzéshez visszatért, korábbi kadet világ- és Európa-bajnok Boussebaa Aicha ellenében. A nehézsúlyú nőknél Pap Dorottya felülmúlta a rutinos, volt felnőtt Eb-bronzérmes, vb-ötödik Bartha Nikolát.

Az idén először olimpiai résztvevő sportág ötkarikás kvalifikációs pontversenyébe is beszámító Európa-bajnokságot május 19. és 23. között rendezik a horvátországi Porecben.

Felnőtt karate Európa-bajnokság, a magyar indulók:

Formagyakorlat:
Férfiak: Nagy Botond (UTE)
Nők: Sterck Laura (MTK)

Küzdelem:
Férfiak:
60 kg: Kiss András (UTE)
67 kg: Tadissi Martial (UTE)
75 kg: Hárspataki Gábor (MTK)
84 kg: Hidasi Tibor (UTE)
+84 kg: Molnár Dániel (UTE)
Nők:
50 kg: Klement Kármen (Vasas)
55 kg: Molnár Réka (UTE)
61 kg: Ilankovic Aleksandra (MTK)
68 kg: Holló Evelin (UTE)
+68 kg: Pap Dorottya (UTE)

0 Tovább

Karate: felnőtt magyar bajnokság a koronavírus árnyékában, az olimpia jegyében

Tavalyi elmaradását követően idén ismét sor került a felnőtt karate magyar bajnokságra, amelyet szombaton bonyolítottak le az újpesti Kellner Ferenc Sportközpontban. A 14 egyesület 62 sportolóját felvonultató verseny tétje a bajnoki címek eldöntésén túl a részvételi jogok megszerzése volt a májusi horvátországi Európa-bajnokságra, illetve a júniusi párizsi olimpiai kvalifikációs tornára. A viadalt a járványügyi szabályok maximális betartásával, nézők nélkül rendezték, a Magyar Karate Szakszövetség pedig úgy döntött, hogy a koronavírus járvány harmadik hulláma miatt hétfőtől egy hónapra felfüggeszti minden korosztályos hazai karate verseny megrendezését.

A nemzetközi eredményeik alapján már biztos Eb- és olimpiai kvalifikációs torna résztvevő Tadissi Martial (67 kg), Hárspataki Gábor (75 kg), Nagy Botond (férfi formagyakorlat) és Sterck Laura (női formagyakorlat) egyaránt magabiztosan nyerték kategóriájukat.

Küzdelemben a nemzetközi ötkarikás pontszerző versenysorozatban több érmes helyezést is begyűjtött Molnár Dániel nyújtotta a nap egyik legjobb teljesítményét, aki helyenként brillírozva győzött a nehézsúlyúaknál. A 60 kilósoknál a Kiss András, 84 kg-ban pedig Hidasi Tibor állhatott a dobogó legfelső fokára.

A nőknél az 50 kg-osok mezőnyében Klement Kármen lett első. Az 55 kilós súlycsoportban a sokszoros válogatott Molnár Réka ezúttal jobbnak bizonyult a tavalyi budapesti korosztályos Eb-n az U21-esek között aranyérmet nyert Baranyi Zsófiánál. A 61 kilósok között a fiatal, két évvel ezelőtti junior Európa-bajnok Ilankovic Aleksandra győzött, míg a 68 kg-ban a több évnyi kihagyást követően a versenyzéshez visszatért, korábbi kadet világ- és Európa-bajnok Boussebaa Aicha szerezte meg az aranyérmet. A nehézsúly első helyéért Pap Dorottya felülmúlta a rutinos, volt felnőtt Eb-bronzérmes Bartha Nikolát.

A csapatoknál formagyakorlatban a Vasas, illetve az MTK együttese zsebelhette be az aranyérmet, míg küzdelemben újpesti és MTK-s sikerek születtek.

Az éremtáblázaton az UTE végzett az élen, megelőzve az MTK-t és a Vasast, míg az egyesületi pontversenyben MTK, UTE, Vasas lett az első három helyezett sorrendje.

Felnőtt WKF Karate Magyar Bajnokság, az érmesek:

Formagyakorlat:
Férfiak: 1. Nagy Botond (UTE), 2. Forgács Tamás (Vasas), 3. Bárdos Ádám (Sporting Budo) és Nguyen Thanh Tung (UTE)
Férfi csapat: 1. Vasas
Nők: 1. Sterck Laura (MTK), 2. Fábián Csenge (MTK), 3. Tóth Vanda (Justitia) és Vas Zsófia (Dynamic)
Női csapat: 1. MTK

Küzdelem:
Férfiak:
60 kg: 1. Kiss András (UTE), 2. Csöppü Bence (MTK), 3. Fehér Péter (MTK)
67 kg: 1. Tadissi Martial (UTE), 2. Szegedi Döme (MTK), 3. Nguyen Hoang An (MTK)
75 kg: 1. Hárspataki Gábor (MTK), 2. Botos Botond (MTK), 3. Bazsánt Csaba (Raion)
84 kg: 1. Hidasi Tibor (UTE), 2. Éles Bence (MTK), 3. Kapdebo Botond (MTK)
+84 kg: 1. Molnár Dániel (UTE), 2. Frankó Dániel (Szarvas), 3. Gyimesi Balázs (KSI)
Férfi csapat: 1. UTE, 2. MTK, 3. MTK és MTK
Nők:
50 kg: 1. Klement Kármen (Vasas), 2. Udvari Zsófia (Vasas), 3. Rónai Lili (UTE)
55 kg: 1. Molnár Réka (UTE), 2. Baranyi Zsófia (MTK)
61 kg: 1. Ilankovic Aleksandra (MTK), 2. Mészáros Emese (DMTK)
68 kg: 1. Boussebaa Aicha (BVSC-Zugló), 2. Holló Evelin (UTE), 3. Mészáros Andrea (DMTK)
+68 kg: 1. Pap Dorottya (UTE), 2. Bartha Nikola (BVSC-Zugló)
Női csapat: 1. MTK, 2. UTE

0 Tovább

Karate: világverseny egy év után és változás az olimpiai kvalifikációban

Több mint egy év után a hétvégén ismét világversenyt rendeznek karatéban. A Karate Világszövetség (WKF) világkupa sorozata, a Karate1 Premier League széria isztambuli állomására 72 ország több mint 600 versenyzője nevezett, köztük több magyar válogatott karatés. Közben elhalasztották a következő PL-versenyt, az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik utolsó állomásának számító marokkói viadalt, amelynek április elején adott volna otthont Rabat.

Szerdán utazott el Törökországba a magyar válogatott, amelynek soraiban többek között ott van a nyári tokiói olimpiai részvételre legesélyesebbnek számító Hárspataki Gábor (75 kg), Tadissi Martial (67 kg), Nagy Botond (férfi formagyakorlat) és Sterck Laura (női formagyakorlat). A péntektől vasárnapig tartó isztambuli versenyt a WKF járványügyi protokolljának megvalósításával bonyolítják le.

A koronavírus járvány helyzete miatt ugyanakkor a világszövetség október végére halasztotta az április 9-11-re tervezett marokkói Karate1 Premier League viadalt. A rabati verseny helyett az április 30. és május 2. között Lisszabonban sorra kerülő PL-állomás eredményei számítanak majd be az olimpiai pontszerzésbe.

0 Tovább

Elkezdődtek a karatés Európa-bajnoki válogatók

A vasárnapi Tatami Kupa volt a hazai karatésok számára az első válogató verseny a májusi felnőtt, illetve az augusztusi kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságra. A felnőtteknél több, a nyári tokiói olimpiai részvételre pályázó versenyző is tatamira lépett. A 35 egyesület több mint 300 karatésának részvételével lebonyolított budapesti kvalifikációs viadal a járványügyi szabályok betartásával, zárt kapuk mögött zajlott.

A felnőtteknél nemzetközi eredményeiknek köszönhetően már korábban eldőlt, hogy férfi formagyakorlatban Nagy Botond, a nőknél Sterck Laura, míg küzdelemben a 67 kg-ban Tadissi Martial, 75 kilóban pedig Hárspataki Gábor képviselheti a magyar színeket a horvátországi Porecben sorra kerülő kontinensviadalon.

A többi kategóriában jellemzően az esélyesebb versenyzők diadalmaskodtak. Izgalmas párharc alakult ki az Európa-bajnoki indulásért a nők 55 kg-os súlycsoportjában: ebben a 2020-as budapesti korosztályos Eb-n aranyérmet nyert fiatal Baranyi Zsófia lépéselőnybe került a hosszú évek óta felnőtt válogatott Molnár Rékával szemben.

A tavalyi hazai megrendezésű utánpótlás Eb-n szintén érmes magyar karatésok közül megnyerte kategóriáját junior formagyakorlatban Bárdos Ádám, valamint ugyancsak a juniorok között küzdelemben Dvorák Ádám.

Az egyesületek versenyében az MTK végzett az élen, megelőzve az UTE-t és a BVSC-Zuglót. 

Tatami Kupa, a győztesek a felnőtt kategóriákban:

Formagyakorlat:
Férfiak: 1. Nagy Botond (UTE)
Nők: 1. Fábián Csenge (MTK)

Küzdelem:
Férfiak:
60 kg: 1. Kiss András (UTE)
67 kg: 1. Szegedi Döme (MTK)
75 kg: 1. Hárspataki Gábor (MTK)
84 kg: 1. György Dániel (BVSC-Zugló)
+84 kg: 1. Molnár Dániel (UTE)
Nők:
50 kg: 1. Klement Kármen (Vasas)
55 kg: 1. Baranyi Zsófia (MTK)
61 kg: 1. Ilankovic Aleksandra (MTK)
68 kg: 1. Holló Evelin (UTE)
+68 kg: 1. Bartha Nikola (BVSC-Zugló)

0 Tovább

Szarvason zárul a Karate Liga

A hétvégén szombaton és vasárnap Szarvason fejeződik be a magyar karatésok egyedülálló kezdeményezése, a Hayashi Magyar WKF Karate Liga, amely a vírushelyzet korlátozásai közepette hozott megoldást a versenyzésre. A résztvevő egyesületek által indított sorozatot azonnal biztosította támogatásáról a Magyar Karate Szakszövetség, az egyik legnagyobb sportági márkát, a Hayashit fogalmazó Székely Budosport Kft, valamint a versenyszőnyegeket is biztosító Tatamisport Kft. A három lezajlott forduló tükrében a megvalósult összefogás egyértelműen sikerként könyvelhető el: 33 egyesület több mint 300 versenyzője találkozott havi rendszerességgel, kis csoportokra felosztva a kétnapos rangadókon.

A beérkezett nevezések szerint a magyar karate színe-java képviselteti magát az utolsó fordulón Szarvason.

Az indulók között van küzdelemben az olimpiai részvételért versengő Eb-ezüstérmes Hárspataki Gábor, a Premier League Grand Winner Szegedi Döme, a korábban U21-ben Eb-bronzérmes Molnár Dániel, György Dániel és Kiss András, valamint a 2017-ben kadet korosztályban Eb-3. helyezett Kapdebo Botond. A hölgyeknél az Eb-bronzérmes Bartha Nikola, valamint a korábbi kadet világ- és Európa-bajnok Boussebaa Aicha is erősíti a mezőnyt. Ott lesz Szarvason a tavalyi budapesti kadet, junior és U21-es Eb két dobogósa is, az aranyérmes Jakubovics Dalma és a bronzérmes Dvorák Ádám, valamint az egy évvel korábban junior Európa-bajnoki címet nyert Ilankovic Aleksandra. Formagyakorlatban tatamira lép a párizsi olimpiai kvalifikációs tornára magyar színekben delegált Nagy Botond és Sterck Laura.

A szarvasi esemény duplán izgalmas: amellett, hogy díjazzák a záró ligaforduló legjobbjait, az összesített rangsor is most dől el, így kihirdetésre kerül a liga nagydíjának győztese. A legjobbak a névadó szponzor Hayashi Premium karate ruháját vehetik majd át, a második helyezettek lábvédő szettet, a harmadikak pedig kézvédőt kapnak.

A verseny az érvényben lévő rendelkezéseknek megfelelően zártkapus lesz, és az előírt egészségügyi óvintézkedések betartása mellett zajlik majd.

0 Tovább

Magyar karatés diadalok Ausztriában

Nagy Botond és Tadissi Martial első-, Molnár Dániel második helyet szerzett az Ausztriában megrendezett, előkelő mezőnyt felvonultató karate versenyen. Az UTE három klasszisán kívül további öt, felnőtt és korosztályos válogatott versenyzőnk lépett tatamira a Pro Session Austria elnevezésű viadalon, amely gyakorlatilag egy év után az első komoly nemzetközi megmérettetése volt legjobbjainknak.

A korlátozások és a verseny szigorú biztonsági intézkedései miatt a szokásosnál kisebb létszámú kategóriák alakultak ki, ugyanakkor a tíz nemzet sportolóiból álló mezőnyt kizárólag a résztvevő országok legkitűnőbb, jellemzően a tokiói olimpiai részvételre pályázó karate versenyzői alkották.

Férfi formagyakorlatban Nagy Botond tízfős mezőnyben, biztató formát mutatva diadalmaskodott.

"Az első körben még éreztem a vírushelyzet miatti éves kihagyást, a versenyrutin hiányát, így ott csak másodikként fordultam a következő körre. Azután az elődöntő már sokkal jobban ment, és a döntő sikerült a legjobban" – nyilatkozta a versenyt követően Nagy Botond.

Küzdelemben a 67 kg-ban többszörös vb- és Eb-érmes Tadissi Martial szerzett aranyérmet.

"Hat meccset küzdöttem végig, amire nagy szükségem volt az egyéves kényszerkihagyás után. A legfontosabb, hogy meccsről meccsre egyre jobban éreztem magam a küzdőtéren" – értékelte szereplését Tadissi Martial.

A nehézsúlyú férfiak között Molnár Dániel is remekül szerepelt. Öt nyert küzdelem után csak az aktuális világbajnok és világranglista-vezető német Jonathan Hornéval mérkőzött döntetlenre. A szabályrendszer számításai folytán ez végül az ezüstéremre lett elegendő Molnár Dánielnek, aki így is veretlenül zárta a tornát.

"Jól éreztem magam a tatamin, és úgy érzem, voltak jó megoldásaim. Ettől függetlenül látok hiányosságokat a teljesítményemben, amiken szeretnék javítani a következő megmérettetésig. Maga a verseny remek lehetőség volt a gyakorlásra, jó volt ismét küzdeni a nemzetközi élmezőnyben" – mondta Molnár Dániel.

Karatéban a tervek szerint március közepén rendeznek hosszú szünet után ismét világversenyt. Az isztambuli viadal a sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League széria állomása lesz, ahová a magyar válogatott tagjai is elutaznak.

0 Tovább

A harmadik fordulóját is megrendezték a karate ligának

A Hayashi Magyar WKF Karate Liga harmadik állomását Zalaszentgróton rendezték a hétvégén. A hazai karatésok az MKSZ támogatásával a koronavírus járványhelyzetben való versenyzési lehetőség megoldására tavaly ősszel hívták életre a négyfordulós sorozatot. A koronavírus járvány miatt fokozott óvatossággal megrendezett zalai viadal helyenként már parázs versenyhangulatot hozott, a versenyzőkön pedig érezhető volt, hogy egyre jobb formába lendülnek.


Szombaton a hivatalos WKF korosztályok küzdelmeit bonyolították le, míg a vasárnapi napon a 14 éven aluliak versengései zajlottak. A résztvevők között ott volt az olimpiai kvalifikációban érdekelt válogatottak többsége is, akik között igazi presztízscsaták is kialakultak.

A felnőtteknél formagyakorlatban az esélyes Nagy Botond és Sterck Laura diadalmaskodott. Küzdelemben a férfiaknál Szegedi Döme, Hárspataki Gábor és György Dániel nyert, a nőknél pedig a fiatal Baranyi Zsófia és Ilankovic Aleksandra egyaránt győzött súlycsoportjában a felnőtt és az U21-es korosztályban is.

A rendezők ezúttal is mindent elkövettek a résztvevők egészségének megóvása érdekében, így testhőmérséklet mérés és kézfertőtlenítés kísérte a belépést, a védőfelszereléseket mérkőzésenként fertőtlenítették, nézők és hozzátartozók pedig nem léphettek a csarnokba.

Az egyesületi éremtáblán az MTK, míg a ponttáblázaton az UTE végzett az élen.

A Hayashi Magyar WKF Karate Liga utolsó állomására, a 4. fordulóra február 27-28-án kerül sor Szarvason. 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum