Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) megbízásából a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Debreceni Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel, valamint Debrecen és Miskolc városával közösen 2024. július 10. és 24. között Európai Egyetemi Játékokat (EUG2024) rendez. Az európai egyetemisták legnagyobb szabású küzdelmeire mintegy negyven ország négyszáz egyeteméről közel ötezer fiatal vesz részt, hogy tizenhét sportágban mérjék össze erejüket és tudásukat.

A karate versenyszámokat Miskolcon, az Egyetemi Sportcsarnokban bonyolítják le július 16-18-án, keddtől csütörtökig. A verseny szakszerű megrendezésében – Falusi Márton, Kis Virág és Pálinkás András vezetésével – az MKSZ is segítséget nyújt.

A pénteki nagyszabású megnyitón, a DVTK Arénában a sportolók és a bírók elmondták esküjüket, majd az EUSA zászló felvonásával hivatalosan is kezdetét vette az EUG2024. Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a megnyitón elmondta: a sport kulcsszerepet játszik az összetartozás és a közösség érzésének erősítésében. A sport értéket teremt a játékok pedig lehetőséget nyújt arra, hogy Miskolc és Debrecen a sporton keresztül is megmutathassa értékeit – tette hozzá a rektor.

Külön büszkeség a karatésok számára, hogy a sportolók eskütételét egy miskolci karatés, Tóth Vanda mondta el. 

“Fantasztikus, hogy 37 fős magyar karatés vesz részt az Európai Egyetemi Játékokon. Soha ilyen nagy létszámú csapatunk nem volt még a játékok történetében. Ez azt jelzi, hogy Magyarországon erős az egyetemi karate sport. A Magyar Karate Szakszövetség égisze alatt létezik egyetemi magyar bajnokság is, a mostani verseny lebonyolításában pedig együttműködünk a MEFS-sel. Ami pedig a várható eredményeket illeti, több érem megszerzésében bizakodunk” – nyilatkozott a rajt előtt Dr. Mészáros János, az MKSZ elnöke.

Európai Egyetemi Játékok, karate torna, a magyar indulók:

Férfiak:

Kata (formagyakorlat):
Egyéni: Beke Bálint, Barta Roland, Mérő Bálint, Szilágyi Gergő

Kumite (küzdelem):
60 kg: Kiss András, Nagy Máté
67 kg: Béres Botond, Nichols Dávid, Kerti Kelemen
75 kg: Ács Tamás, Bagdi Márk Richárd, Tálas Bendegúz
84 kg: Botos Botond, Bazsánt Csaba, György Dániel, Dvorák Ádám, Bendó Milán
+84 kg: Frankó Dániel, Hőning Ádám, Stum Dominik, Molnár István
Csapat: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (Bagdi Márk Richárd, Bazsánt Csaba, Dvorák Ádám, György Dániel, Frankó Dániel, Hőning Ádám)

Nők:

Kata:
Egyéni: Fábián Csenge, Uhlyarik Panna, Bokor Kata, Kollár Eszter, Nagy Gréta, Gáldonyi Nikolett, Tóth Vanda
Csapat: Eötvös Loránd Tudományegyetem (Uhlyarik Panna, Bokor Kata, Kollár Eszter)

Kumite:
50 kg: Kovács Kiara, Kissimon Réka
55 kg: Szodorai Bianka, Gill Dóra Nikol, Bene Bianka, Papp Réka
61 kg: Egyházy Veronika
68 kg: Módos Katalin
+68 kg: Dávid Kira
Csapat: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (Egyházy Veronika, Gill Dóra Nikol, Szodorai Bianka, Kovács Kiara)