A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia híre - Fantasztikus napot zártak birkózóink a Bukarestben zajló U17-es Európa-bajnokságon: László Nikolett aranyérmet nyert a 46 kilogrammosok mezőnyében, míg a szabadfogású 80 kilogrammosok között Zsivnovszky Péter bejutott a szombat délutáni döntőbe!

A 46 kilogrammos László Nikolett csütörtökön három tusgyőzelmet aratva kvalifikálta magát az Európa-bajnokság péntek délutáni döntőjébe, amelyben a románok kadetvilág- és Európa-bajnoki második helyezettjével, Alexandra Voiculescuval küzdött meg az aranyéremért. A mérkőzés kiegyenlített volt, ám Nikolett okosan és rendkívül taktikusan birkózott: az első menetben neki, a másodikban pedig a hazai szőnyegen küzdő riválisának járt a passzivitási pont (1–1), utóbbira azonban egyből reagált a magyar, kitolással ismét előnyhöz jutott (2–1), amelyet a meccs végéig meg is tudott őrizni, s ez egyben azt is jelentette, hogy U17-es Európa-bajnok lett!

Zsivnovszky Péter is bravúrozott Bukarestben (Fotó: UWW/MBSZ)

Péntek délelőtt a szabadfogású program vette kezdetét, és növendékeink közül Zsivnovszky Péter (80 kg) szerepelt a legjobban: a nyolcaddöntőben az ukrán Pavlo Vaszkovszkit (8–0), míg a negyeddöntőben az északmacedón Shakjir Bislimit (11–6) győzte le. A fináléba jutásért rendkívül magabiztos teljesítményt nyújtva, mindössze 1:26 perc alatt ért el technikai tust az azeri Shamistan Akhundovval szemben, így szombaton, a délutáni programban a kontinensbajnoki címért léphet szőnyegre a moldovaiak U15-ös Eb-bronzérmese, Alexandru Bors ellen.

Gyuricza Marcell (110 kg) szombaton a vigaszágon folytathatja a versenyt, mivel legyőzője, az azeri Yusif Dursunov a döntőig menetelt. Biblia Róbert (65 kg) viszont az örmény Narek Nikogoszjan ellen elszenvedett 6–4-es vereség után búcsúzni kényszerült.

Női 61 kilogrammban Páli Mirella a vigaszágon volt érdekelt pénteken, ám ott 5–3-ra kikapott a német Leonie Steigerttől, így búcsúzni kényszerült a viadaltól.

Gratulálunk, fiatalok, büszkék vagyunk rátok!

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST

A pénteki versenynap eredményei

Nyolcaddöntő
65 kg:
 Narek Nikogoszjan (örmény)–Biblia Róbert 6–4
80 kg: Zsivnovszky Péter–Pavlo Vaszkovszki (ukrán) 8–0
110 kg: Yusif Dursunov (azeri)–Gyuricza Marcell 9–1

Negyeddöntő
80 kg: Zsivnovszky Péter–Shakjir Bislimi (macedón) 11–6

Elődöntő
80 kg: Zsivnovszky Péter–Shamistan Akhundov (azeri) 13–0

Döntő
46 kg: László Nikolett–Alexandra Voiculescu (román) 2–1

Vigaszág
61 kg: Leonie Steigert (német)–Páli Mirella 5–3

Írta: K. B.
Fotó: UWW/MBSZ