Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Három arany a hazai rendezésű ifjúsági tájfutó Eb-n

32 ország közel 500 sportolója vett részt tájékozódási futók ifjúsági Európa-bajnokságán Salgótarjánban, ahol négy kategóriában küzdhettek a helyezésekért a fiatalok. A hazai  rendezésű kontinenstornán a magyar fiatalok nyolc érmet szereztek, és háromszor állhattak fel a dobogó legfelső fokára.

Az ifi Eb-n szombaton Eresztvénynél rajtoltak el a sportolók, közel a Salgó várhoz és a Kakuk lovastanya volt a cél helyszíne. Igen kemény, szintes pályák vártak a fiatalokra. Mindjárt az első napon két dobogós helyezést értek el a magyarok el az igen hosszúra sikeredett versenyen. A serdülő fiúknál Csoboth Márton a második helyet szerezte meg szoros küzdelemben, míg a serdülő lányoknál Mikes Janka magabiztosan végzett a 3. helyen.

Kiemelendő még az ifi lányoknál Máramarosi Rita teljesítménye, aki a pálya elején hibázott, viszont folyamatosan javítva a pozícióját végül a 8. helyen végzett. A több mint 100 fős mezőnyökben Felföldi Tamás 15., Bálint Gergő 16. lett a serdülő fiúknál. A serdülő lányoknál Gönczi Zsuzsanna végzett a 16. helyen.

Vasárnap rajtolt a sprint versenyszám Salgótarján belvárosában, ahol szenzációs sikereket ért el a magyar válogatott. A meredek hegyoldalra épült belváros feletti részeken igen komoly szintkülönbségek nehezítették a versenyzők feladatát. A magyarok remekeltek ezen a napon, hiszen a négy kategória eredmény hirdetésén háromszor hallgathattuk meg a himnuszt, ráadásul a serdülő fiúknál a dobogó második fokára is magyar tájfutó állhatott fel. A serdülő lányoknál Mikes Janka lett az Európa-bajnok, a fiúknál Csoboth Márton diadalmaskodott Felföldi Tamás előtt, míg az ifi lányoknál Máramarosi Rita nyakába került az aranyérem. Ebben a korosztályban a fiúknál Kiss Mikes a 18. helyet szerezte meg.

Hétfőn a váltó versenyre került sor a Dornyai turistaház melletti sípálya aljában. A verseny nagyon izgalmasan alakult, hiszen a szoros eredmények következtében folyamatosan változtak a helyezések. A serdülő lányoknál két fiatal versenyzőnk, Gönczi Zsuzsanna és Felföldi Zsófia jól tartották a lépést az idősebbekkel, a végén pedig Mikes Janka az 5-dikről bejött a második helyre. A serdülő fiúk már tavaly is a Bálint Gergely, Felföldi Tamás, Csoboth Márton összeállításban álltak fel: akkor a 7. helyet szerezték meg, most viszont sikerült a dobogó második fokára felfutniuk. Az ifi lányok magabiztosan teljesítve a nagyszerű 5. helyet szerezték meg.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Sárközy Zsófia képviseli a magyar színeket tájfutásban

Városi, és erdei futam is lesz a birminghami Világjátékokon a tájfutóknál. Ebben a sportágban a magyar színeket egy versenyző képviseli.

Sárközy Zsófia a Tabáni Spartacus SKE versenyzője. Juniorként szerzett világbajnoki ezüstöt is, felnőttként vb 11., Eb 12. helyezett.

„A felkészülés finisében vagyunk. Bízom benne, hogy a formaidőzítés jól sikerül, és a lehető legjobbat tudom nyújtani Birminghamben. A városi pálya központja egy egyetemi campuson lesz, de lesz erdei pálya is.” – mondta a magyar versenyző.

A Világjátékokon 11 sportágban 57 magyar sportoló indul. Az egyesült államokbeli Birminghamben július 7-én kezdődnek a versenyek és 17-éig tartanak. 

0 Tovább

Junior tájfutó vb: öt érem a vége!

Összesen öt éremmel zárt a magyar csapat a Törökországban megrendezett junior tájékozódási futó világbajnokságon. Jónás Ferenc középtávon szerzett bronzérme után a hosszútávon is harmadik lett, akárcsak a lányoknál Mag Viktória. A vb utolsó napján rendezett váltó versenyszámokban pedig mindkét nem küzdelmeiben ezüstérmet nyertek a magyar fiatalok.Denizli adott otthon a vb hosszútávú versenyszámának. Az ideális futóidő ellenére komoly kihívás várt a versenyzőkre: hosszú pályák, nőknél 55, férfiaknál 70 perces tervezett győztes idővel, kiemelkedően sok szintkülönbséggel, részletgazdag domborzattal és változatos futhatósággal, bozótokkal és időnként felélénkülő, erős széllel.

A magyar csapatból a nap legjobban ismételten Mag Viktóriának (18 éves, Salgótarjáni Dornyai SE) és Jónás Ferencnek (20, Szegedi VSE) sikerült, akik egyaránt bronzérmet szereztek.

Mag Viktória verseny utáni értékelésében elmondta, hogy a terepben és a pályakitűzésben kellemesen csalódott, technikailag jóval kisebb kihívást jelentett az, mint amire előzetesen számított. A pálya vonalvezetése lehetőséget biztosított számára, hogy kihasználja futógyorsaságát. A mezőny elején indulva, nyugodtan, elvárás és tét nélkül vágott neki a napnak, ahol egy szinte hibátlan futással sikerült a dobogóra kerülnie.

Jónás Ferenc elégedett volt saját teljesítményével. Bevallása szerint egy hosszútávú versenyhez hetekig tartó, tavaszi sérülése miatt nem tudott megfelelő számú kilométert gyűjteni a felkészülése során, mégis a pálya végéig kitartottak tartalékai, nagyon jól hajrázva, a pálya utolsó részén került fel a hetedik helyről a dobogóra. Nem volt hibátlan a futása, egyes útvonal választásokon sokat gondolkodott, de kijött ezúttal is, ami benne volt, így méltán büszke második bronzérmére.

Az utolsó napon a váltóversenyeket rendezték. A junor vb-k történetében váltóban korábban 1994-ben a fiúk bronz-, egy évvel később pedig ezüstérmet nyertek, ehhez képest most egy vb-n sikerült mindkét csapatunknak dobogóra állnia.

A lányoknál Czakó Boglárka 3. helyen hozta a csapatot, Mag Viktória aztán az élen váltott és az erős mezőnyben Gárdonyi Csillának sikerült megőriznie a dobogós pozíciót. A fiúknál Nagy Péter kezdett és minimális hátránnyal hozta a váltót a középmezőny elején. Bujdosó Zoltán egy hihetetlen futással a 19.-ről a 3. helyre hozta föl a csapatot, Jónás Ferenc pedig még egy helyet javított – így a lányok után a fiúk is másodikak lettek.

Öt érmet magyar fiatalok még soha nem szereztek junior világbajnokságon. A nemzetek versenyében a mieink a második helyen zártak a svédek mögött.

0 Tovább

Magyar bronz a junior tájfutó vb-n

Többszöri halasztás után, 2021. szeptember 5-10. között zajlik a junior tájékozódási futó világbajnokság a törökországi Kocaeliben. A megmérettetésen 30 ország 257 húsz év alatti fiatal tájfutója csap össze három egyéni és egy váltó versenyszámban. A keddi bozótos, köves és sok tájékozódási kihívást tartogató középtávú futamon 25 év után újra magyar férfi érem született a húszéves szegedi Jónás Ferenc révén, aki bronzérmet szerzett.


Jónás Ferenc a verseny után elmondta: habár nem ezt tartja élete futásának, mert többször is bizonytalankodott technikailag, mégis az eddigi egyik legemlékezetesebb versenye volt, a koncentráció is magas fokon működött, és fizikálisan is jó állapotban érezte magát. Erre a versenyszámra készült mentálisan a legtöbbet - árulta el. A harmadik helyének nagyon örül, de szerinte egy tökéletes futással akár még fényesebb is lehetett volna ez az érem. Várja a csütörtöki folytatást, ahol a hosszú távon indul – tette hozzá Jónás Ferenc.

A még csak 18 éves Mag Viktória alig két héttel sprint ifjúsági Európa-bajnoki aranyérme után a juniorok mezőnyében is megmutatta – ezúttal a középtávon –, hogy milyen jó formában van. Elmondása szerint még saját magát is meglepte az ötödik hellyel. A salgótarjáni versenyző futása nem volt tökéletes, a mezőny elején rajtolva közel másfél órát kellett izgulnia a célban, sokáig vezetett, és végül felállhatott a pódiumra.


A Tabáni Spartacus SK 19 tájfutója, Bujdosó Zoltán a verseny elején vezetett, majd egy rossz útvonalválasztás és egy hiba után visszacsúszott az ötödik helyre. A pálya utolsó részében még egy kisebbet hibázott, így csupán kilenc másodperccel, de lemaradt a pódiumról, hetedik lett.

A sprint versenyszámot egy szintes, macskaköves terepen, sok lépcsővel, szűk utcával és jelentős szintkülönbséggel Izmit városában bonyolították le. Pódiumos magyar eredmény ugyan nem született, de a csapat átlagban nagyon jól teljesített, hat versenyzőnk is a legjobb 20-ban zárt.

Csütörtökön a hosszú távval, pénteken pedig a váltó versenyszámmal folytatódnak a küzdelmek.

0 Tovább

Magyar győzelmek és érmek a tájfutó Eb-n

Két arany- és két bronzérmet nyertek a magyarok a Vilniusban megrendezett ifjúsági tájfutó Európa-bajnokságon. A litván fővárosban 29 ország közel 500 indulójának részvételével megrendezett versenyen a nézőket a koronavírus járvány miatt nem engedték be az arénákba.

A normáltávon az ifi kategóriában Czakó Boglárka harmadik helyezést ért el, amivel megismételte a két évvel ezelőtti serdülő eredményét.

A váltó versenyszámok során remekeltek a magyar lányok, hiszen a serdülők – Lantai Lili, Mikes Janka és Máramarosi Rita összeállításban – szintén a dobogó harmadik fokára állhattak fel, míg az ifik (Czakó Boglárka, Zempléni Lilla, Mag Viktória) éppen csak lecsúszva a dobogóról, a negyedik helyen végeztek. A serdülő fiúk (Bálint Gergő, Felföldi Tamás, Csoboth Márton) hetedikek lettek.

A sprint versenyeket Vilnius belvárosában bonyolították le, ahol a sok szűk sikátoros rész és sok kapubejáró nehezítette a versenyzők tájékozódási képességét a gyors futótempó mellett. Ez a táv a magyarokról szólt, hiszen válogatottunk mind a két női kategóriában meghallgathatta a himnuszt.

A serdülő lányoknál Máramarosi Rita, míg az ifiknél Mag Viktória állhatott fel a dobogó tetejére és lett Európa-bajnok. Czakó Boglárka ismét pódiumot érő – negyedik – helyre futott be, míg a fiúknál Felföldi Tamás a hetedik helyen végzett, és csupán egyetlen másodperccel maradt le a pódiumot érő hatodik helyről.

Mivel a tavalyi évben nem rendeztek ifi Eb-t és nemzetközi verseny sem nagyon volt, így talán még értékesebbek a helyezések, hiszen a fiataloknak nem volt tapasztalata a külföldi terepeket és térképeket illetően.

A nemzetek közötti pontversenyben tájfutóinknak a résztvevő 29 ország közül az előkelő negyedik helyet sikerült megszerezni!

Jövőre hazánkban, Salgótarjánban lesz az ifjúsági Európa-bajnokság, ahol a szakvezetés hasonlóan jó eredmények elérését célozza meg. 

0 Tovább

Első egyéni bajnoki címét nyerte a válogatott tájfutó

A hétvégén Pécsett rendezték meg a tájékozódási futók legnagyobb presztízsű országos bajnokságát, a normáltávú ob-t. A férfiak között új bajnokot avattak: a 28 éves Liszka Krisztián sok dobogós helyezés után életében először ért fel a csúcsra egyéni ob-n. A nőknél a 19 éves Gárdonyi Csilla ezúttal is elhozta az aranyérmet.

Embert próbáló terepen került sor a tájékozódási futók hagyományosan legfontosabb egyéni bajnokságára normáltávon (a versenyforma jövő évtől már a hosszútáv nevet fogja viselni). A pécsi Jakab-hegy meredek oldalai fizikálisan és a tájékozódás terén is nagy kihívás elé állították a versenyzőket. A pályákat a férfi címvédő Baumholczer Máté tervezte, aki emiatt nem is volt ott a mezőnyben. A Pécsi VSK versenyzője helyismerete miatt nem tartotta volna fairnek, ha rajthoz áll, így inkább a szervezésben vállalt szerepet.

A férfiaknál 28 évesen életében először nyert egyéni országos bajnokságot Liszka Krisztián. A Tabáni Spartacus versenyzőjének eddig mindig meg kellett elégednie a dobogós helyezésekkel az egyéni ob-kon, noha a válogatottban stabil kerettagnak számít évek óta, és a csapatbajnokságokon is számtalan első helyezést zsebelt be társaival. Legerősebb számában, normáltávon 2013-ban és 2016-ban is csak három perccel maradt le az aranyéremről, míg tavaly alig két perc választotta el őt a győztes Baumholczertől. Ezúttal viszont összejött a régóta várt siker a légvonalban 13 km hosszú pályán (a futott táv 19-21 km között alakult). A pálya feléig ugyan klubtársa, Bakó Áron állt az élen, ám egy nagyobb tájékozódási hibája miatt Liszka Krisztián vette át a vezető helyet, és egészen a célig át sem adta azt másnak. Az utolsó előtti, közel fél órás átmeneten is a leggyorsabb részidőt futotta a teljes mezőnyben, esélyt sem adva ellenfeleinek az előzésre.

A nőknél a papírforma szerint a még junior korú Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék) és Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus) küzdelmét hozta a légvonalban 8,3 km-s, futva 11-12 km hosszú pálya. Egészen a pálya legvégéig Sárközy állt az élen közel két perces előnnyel, az utolsó előtti átmenet azonban nagy fordulatot hozott. Gárdonyi részideje ezen a szakaszon majdnem öt perccel gyorsabb volt versenytársánál, így a döntő pillanatban sikerült az élre állnia, és megnyernie az országos bajnokságot. A junior világbajnok, mindössze 19 éves versenyző az idén indult először felnőtt korosztályban az ob-kon, és rövid-, közép-, valamint normáltávon egyaránt aranyérmet tudott szerezni, ami kimagasló teljesítmény.

Tájékozódási futó normáltávú OB (Pécs, Jakab-hegy):

Felnőtt férfi (13,1 km, 590 m szintemelkedés):

1.      Liszka Krisztián (Tabáni Spartacus) 1:46:31

2.      Divin Péter (Tabáni Spartacus) +3:03

3.      Bakó Áron (Tabáni Spartacus) +5:43

Felnőtt női (8,3 km, 380 m szintemelkedés):

1.      Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék) 1:18:03

2.      Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus) +2:57

3.      Kézdy Borbála (MOM-Hegyvidék) +11:09

0 Tovább

Gárdonyi Csilla harmadik egyéni bajnoki címe tájfutásban

A tavaszi idény törlése miatt rendkívül feszített lett a hazai tájékozódási futók őszi versenyszezonja. A tavaszról elhalasztott országos bajnokságok pótlására is most kerül sor, így számtalan alkalom nyílik a legjobbak részére, hogy összecsapjanak. A júniusról szeptember végére átkerült egyéni éjszakai ob-n, és az ezzel együtt megrendezett egyesületi váltó ob-n így is nagy létszámú, erős mezőny állt rajthoz.

Az alföldi Bodogláron került sor a kétfutamos versenyhétvégére. A sort az egyesületi váltó ob nyitotta, amely az ország legjobb utánpótlás-nevelő műhelyeinek az összecsapását jelentette, hiszen a váltókat egy-egy 14, 16, 18, illetve 20 év alatti, valamint egy felnőtt korosztályú versenyző alkotta. A férfiaknál a nagy esélyes Tabáni Spartacus nem hagyott kétséget a győztes kiléte felől. Noha az első két váltásnál még fej-fej mellett haladtak a címvédő Szegedi Vasutassal, a harmadikként futó Bujdosó Zoltán öt perccel leszakította üldözőjét. Az utolsó két futónál pedig tovább nőtt a különbség, így a budaiak nyolc és fél perc előnnyel hódították vissza a bajnoki aranyat a szegediektől.

A női mezőnyben a MOM-Hegyvidék sikeréhez sem férhetett kétség, ők ráadásul még hamarabb eldöntötték a bajnoki cím kérdését. Az első pillanattól kezdve az élen álltak, három váltás után pedig már negyedóra(!) volt az előnyük. Utolsó futóként a junior világbajnok Gárdonyi Csilla ráadásul megfutotta a felnőtt pálya magasan leggyorsabb idejét, így a budapesti váltó közel 20 perc előnnyel diadalmaskodott a Veszprémi Honvéd előtt.

Ezt követően került sor az egyéni éjszakai OB-ra, ahol a versenyzők egyéni indítással, fejlámpával világítva vágtak neki az alföldi homokbuckás terepnek. A férfiaknál az idén remek formában versenyző Bakó Áron (Tabáni Spartacus) immár második egyéni aranyérmét gyűjtötte be a légvonalban 13,2 km hosszú pályán, melyet bő 75 perc alatt teljesített. Szorosan alakult a verseny, egy órán keresztül a nagy rivális Baumholczer Máté (Pécsi VSK) állt szűk előnnyel az élen. A pálya végén azonban két, összesen körülbelül másfél perces tájékozódási hibát csinált, így meg kellett elégednie az ezüstéremmel.

A női mezőnyben kétség sem férhetett Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék) aranyérméhez. A még mindig csak junior korú klasszis hat perc előnnyel nyerte meg a 8,2 km hosszú pályát, az elejét leszámítva gyakorlatilag végig vezetve. Korábbi csapattársa, Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus) ugyan megszoríthatta volna, ám a pálya felénél egy nagy tájékozódási hiba miatt elszálltak az esélyei az aranyéremre.

A tájékozódási futókra már csak egy egyéni országos bajnokság vár az idén: a hagyományosan legnagyobb presztízzsel bíró hosszútávú verseny. Erre október közepén kerül sor a Mecsekben. A rendező pécsiek válogatott klasszisa, Baumholczer Máté ezúttal biztosan nem fogja gyarapítani ob-aranyainak a számát, mivel ő fogja tervezni a versenypályát.

Egyesületi Váltó OB:

Női:

  1. MOM-Hegyvidék (Mikes Janka, Zempléni Lilla, Sárközy Rita, Kézdy Borbála, Gárdonyi Csilla) 123:29

  2. Veszprémi Honvéd +18:35

  3. Tabáni Spartacus +32:41

Férfi:

  1. Tabáni Spartacus (Csoboth Mihály, Csoboth Márton, Nagy Péter, Bujdosó Zoltán, Bakó Áron) 127:22

  2. Szegedi Vasutas +8:40

  3. Tipo TKE +14:06

Éjszakai OB:

Női felnőtt:

  1. Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék) 54:14

  2. Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus) +5:49

  3. Zsigmond Száva (Diósgyőri TC) +19:45

Férfi felnőtt:

  1. Bakó Áron (Tabáni Spartacus) 75:37

  2. Baumholczer Máté (Pécsi VSK) +0:50

  3. Ormay Mihály (Tabáni Spartacus) +5:48

0 Tovább

Gárdonyi és Tugyi nyerték a rövidtávú tájfutó ob-t

Zalaegerszegen rendezték meg a tájékozódási futók rövidtávú országos bajnokságát. A hosszabb távoktól eltérően ezt a versenyformát jellemzően városi környezetben rendezik, így ezúttal a zalai megyeszékhely belvárosa volt a döntő helyszíne. A női versenyen a nagy esélyes Gárdonyi Csilla győzött, a férfiaknál pedig szoros csatában Tugyi Levente. A legnagyobb izgalmakat a váltóverseny hozta, ahol a célegyenesben dőlt csak el az érmek sorsa.

Noha a tájékozódási futás hagyományosan erdei sportág, az immár huszadik alkalommal kiírt, városi terepeken rendezett rövidtávú ob a legnépszerűbb országos tájfutó bajnoksággá nőtte ki magát: közel 1100-an álltak rajthoz a versenyen. A versenyzőkre szombaton az egyéni verseny selejtezője és döntője várt, míg vasárnap a rövidtávú váltóbajnokságra került sor. A pályák hossza 15-17 perc körül alakult, amely 3,8-4,1 km közötti távokat jelentett – az átlagtempó a tájékozódás, a gyakori irányváltások, és a változatos futófelület miatt lassabb, mintha atlétikai pályán futnának a versenyzők.

A női egyéni versenyen ezúttal is a felnőttek között indult a még junior korú Gárdonyi Csilla, aki a három héttel korábban középtávon szerzett ob-aranya után rövidtávon sem adott esélyt a mezőnynek. A selejtezőből biztos futással jutott tovább, majd háromnegyed perc előnnyel győzött a döntőben. A mindössze 19 éves junior világbajnok tehetség másodszor állt rajthoz felnőtt egyéni bajnokságon, és második aranyérmét gyűjtötte be, valósággal berobbant a felnőtt mezőnybe az idén. A második helyen Sárközy Zsófia végzett, míg a dobogó harmadik fokára a szám egyetemi világbajnoki címvédője, Weiler Virág állhatott fel. Számára azért számít nagy sikernek a bronzérem is, mivel nyár eleji bokaműtétje után ez volt az első tétversenye.

A férfiaknál hatalmas csatát hozott a döntő, a hat legjobb futó 50 másodpercen belül ért célba. Az idegőrlő küzdelemből Tugyi Levente jött ki legjobban, így 2017 után második alkalommal szerzett aranyérmet a számban. Az ezüstérmet a 2018-ban győztes, tavaly szintén második helyen végző Ormay Mihály szerezte meg. Harmadik Baumholczer Máté lett.

A váltóversenyen vegyes csapatok mérték össze erejüket, két női és két férfi futó alkotott egy váltót. A Tabáni Spartacus tűnt a legesélyesebbnek, mivel négy versenyzőjük közül hárman is dobogón álltak egyéniben. Hamar le is szakították üldözőiket, egyedül a Szegedi Vasutas SE tudta tartani velük a lépést, az utolsó körben viszont Weiler Virág két és fél percesre növelte a tabániak előnyét, így sorozatban ötödik rövidtávú váltó aranyérmét szerezte meg a kék-fehér klub. A szegediek közel álltak ahhoz, hogy az ezüstöt is elveszítsék, hiszen az Egri Spartacus és a Diósgyőri TC utolsó futója is felfutott rájuk, így befutócsata döntött a 2-4. helyezésekről. Ebből a szegediek jöttek ki legjobban, a Diósgyőr lett a bronzérmes, míg az egriek fiatal csapata néhány lépéssel ugyan, de lemaradt a dobogóról.

Rövidtávú OB női egyéni (3,8 km):

1.      Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék SE) 16:45

2.      Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus) 17:32

3.      Weiler Virág (Tabáni Spartacus) 17:59

Rövidtávú OB férfi egyéni (4,1 km):

1.      Tugyi Levente (Diósgyőri TC) 15:06

2.      Ormay Mihály (Tabáni Spartacus) 15:25

3.      Baumholczer Máté (Pécsi Vasutas SK) 15:36

Rövidtávú Váltó OB:

1.      Tabáni Spartacus (Sárközy Zsófia, Ormay Mihály, Bakó Áron, Weiler Virág) 64:21

2.      Szegedi Vasutas SE (dr. Szerencsi Ildikó, Szabó Marcell, Jónás Ferenc, Gerber Csenge) 67:47

3.      Diósgyőri TC (Tamás Bianka, Tugyi Levente, Demeter Ambrus, Szilágyi Emese) 67:50

0 Tovább

Első felnőtt egyéni bajnoki aranyát nyerte a tájfutás nagy tehetsége

Gárdonyi Csilla remeklését hozta a tájfutók középtávú és váltó országos bajnoksága, amely az idei első OB-hétvége is volt egyben. A Várpalotától északra fekvő hegyoldalakon rendezett verseny fizikálisan komoly kihívást jelentett a futóknak, rendkívül meredek völgyekkel, és nagy szintkülönbségekkel kellett megküzdeniük a pályák teljesítése során. A pályák hossza korosztályonként változott, 3 és 5 km között alakult légvonalban.

A magyar tájékozódási futás nagy tehetsége, a még csak 19 éves, de már junior világbajnok Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék SE) először állt rajthoz a felnőttek mezőnyében egyéni OB-n, és rögtön egy fantasztikus futással tette le a névjegyét. Már a selejtezőből is első helyen jutott tovább, a döntőben pedig öt perc előnnyel győzött egy olyan versenyszámban, ahol gyakran csak másodpercek döntenek a helyezésekről. Második helyen klubtársa, Kézdy Borbála ért be, míg a harmadik helyen Sárközy Zsófia végzett. Első, ám minden bizonnyal nem utolsó egyéni aranyát nyerte Gárdonyi Csilla, akinek ősszel a salgótarjáni junior Európa-bajnokságon is szoríthatunk. A férfiak mezőnyében Bakó Áron (Tabáni Spartacus) szintén nagy előnnyel győzött, ő Baumholczer Mátét és Liszka Krisztiánt utasította maga mögé.

A MOM-Hegyvidék SE „tehetséggyára” azonban nem érte be ennyivel, ugyanis másnap a Váltó OB-n is aranyérmet szereztek a budai fiatalok a felnőttek között. De hogyan! A még junior korú Gárdonyi Csilla mellett a 2006-os születésű, mindössze 14 éves(!) Mikes Janka is a csapat tagja volt, a rutint pedig az alig 23 éves Kézdy Borbála képviselte. Ennek ellenére már a második futók után négy perc előnnyel álltak az élen, Gárdonyi Csilla harmadik futóként pedig klasszis teljesítménnyel 10 percesre növelte az előnyüket a Tabáni Spartacussal szemben. Harmadik helyen némi meglepetésre a szintén két utánpótláskorú versenyzővel felálló Egri Spartacus végzett. A férfi váltóverseny simának indult, ám a nagy esélyes Tabáni Spartacus második futója egy ellenőrzőpontot nem érintett, így a nagy előnnyel élen álló váltót kizárták. Az aranyérem kilenc év után először a stabilan versenyző Tipo TKE váltójáé lett (Porgányi Márk, Kerényi Máté, Dalos Máté), míg mögöttük a Pécsi VSK és a Tabáni Spartacus második csapata értek be még dobogós helyeken.

A juniorok között Mérő Dominika (Veszprémi Honvéd) és Jónás Ferenc (Szegedi VSE) dominált: mindketten nagy előnnyel nyerték meg korosztályukban a középtávú bajnoki címet, és másnap a váltóversenyen is aranyéremre vezették csapatukat. Rájuk a következő hétvégén újabb nagy erőpróba vár, ugyanis most rendezik meg a junior válogatóversenyeket: középtávon és hosszútávon csapnak össze a fiatalok a válogatott keretbe kerülésért, ezúttal mátrai terepeken.

0 Tovább

A junior tájfutó Eb is Magyarországon lesz az ősszel

Gyakorlatilag egy újabb, méghozzá sportágtörténelmi tájékozódási futó Európa-bajnokság megrendezését nyerte el hazánk. A koronavírus-járvány miatt ugyanis törölték a tájékozódási futók törökországi junior világbajnokságát. Helyette egyszeri alkalommal megrendezik a juniorok kontinensviadalát, amelyre így az ifjúsági Európa-bajnoksággal együtt kerül majd sor Salgótarjánban október 24. és 26. között – ráadásul magyar éremesélyekkel.

Nagy változásokat hozott a nemzetközi tájékozódási futó versenynaptárban is a koronavírus-járvány. A felnőttek világ- és Európa-bajnokságát, valamint a világkupa-sorozat valamennyi állomását törölni kellett, így a magyar válogatottnak sincs az idén komolyabb nemzetközi megmérettetése. A következő „áldozat” a junior világbajnokság lett. A júliusi eseményt először októberre halasztották, végül viszont a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) lemondani kényszerült. Így a törökországi verseny 2021-re csúszott, és a következő évek junior vb-i is egy évvel később kerülnek megrendezésre.

Miközben a világ egészét érintő esemény megrendezésére jelenleg nincs lehetőség, a legjobb európai futók megkapták a lehetőséget, hogy összemérjék erejüket, és erre Magyarországon lesz lehetőségük. Az október végi, Salgótarján környékén megrendezésre kerülő ifjúsági Európa-bajnokságot ugyanis kibővítették, és így a két ifjúsági korosztály (16, illetve 18 év alattiak) mellett a juniorok (20 év alattiak) is rajthoz állnak.

A mostani lesz az első hivatalos junior tájfutó Európa-bajnokság, amelyet az IOF egyelőre egyszeri eseménynek tervez, kimondottan a vb törlése miatt. Ugyanakkor elkezdték vizsgálni, hogy a jövőben van-e igény külön kontinenstornára is a korosztályban.

A magyar junior válogatott számára kedvező a döntés. Számos éremesélyes sportoló, köztük a 2018-ban junior világbajnoki címet nyerő Gárdonyi Csilla is rajthoz állhat így hazánkban a junior Eb-n. A férfi mezőnyben Jónás Ferenc és Szabó Marcell indul legjobb esélyekkel az érmekért. Mindkét 19 éves versenyző dobogón állt tavaly az ifjúsági Európa-bajnokságon, idén pedig hazai pályán bizonyíthatnak az idősebbek között.

Az újraindult hazai versenyszezonban augusztusban kerül sor a – május végén elhalasztott – középtávú és váltó ob-ra, amely egyúttal válogató lesz az ifjúsági és junior Eb-re.

0 Tovább
«
12

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum