Csongrád évek óta a helyszíne a különböző szintű kick-box edzőtáboroknak, és mint évek óta, most is itt rendezte meg a Magyar Kick-box Szakszövetség a versenybírók és edzők háromnapos továbbképzését. Nagy szükség volt erre az okításra, hiszen egyrészt hosszú idő után találkoztak újra a versenybírók, az edzőkkel közösen, másrészt bizonyos versenyszabályok megváltoztak és ezeket elemezni,  értelmezni kellett. A három nap alatt minden küzdelmi szabályrendszer sorra került, az utolsó napon pedig a formagyakorlat szabályaiban is elmélyülhetett a szakma. A továbbképzés fontosságát jelezte, hogy az MKBSZ elnöke, Galambos Péter megtekintette a tábor munkáját.

A hazai szövetség bírói bizottságának elnöke, Szabó Gábor így összegezte a tapasztalatokat.

"A pandémia és a nyár miatt valamivel kevesebben jöttek el, de azért nagyon jó hangulatú és főleg intenzív interaktív munka folyt. Az első napon megtárgyaltuk a mindegyik szabályrendszerre vonatkozó általános szabályokat, közöttük például az edzők és a bírók gyakran vitára okot adó viselkedésére vonatkozó új szabályokat, amelyeket most részletesen rögzíti a szabálykönyv. Értelmezési viták voltak, de ez jó, mert így tudunk mindent tisztázni. A második nap volt talán a legfontosabb, amikor a tatamis és a ringes szabályok változásait vettük át. A tatamis (félerejű) szabályrendszerekben teljesen új szabályelemként megjelenő, a szabálytalan leütések utáni rászámolás komoly vitát és indulatokat váltott ki. Mi, bírók jeleztük a WAKO illetékeseinek, hogy a bíróknak és edzőknek ellenérzéseik vannak ennek a szabálynak a bevezetésével kapcsolatban, mert nem tartjuk elfogadhatónak ennek alkalmazását egy alapvetően félerejű támadásokat megengedő szabályrendszerben. Alkalmazási körülményei nem egyértelműek és különböző visszaélésekre is lehetőséget adhat. Mindezeket megfejeli az a teljesen új szabály, mely szerint két „fej K.O.” után örökre el kellene tiltani a versenyzéstől a sportolót. A módosítás miatt várható feszültségek nem hiányoznak a friss olimpiai elismerést szerzett sportágunknak, a régi szabályok pedig – a közvélekedés és a gyakorlat szerint – jól kezelték ezt a helyzetet, így sokak véleménye szerint nincs szükség erre a változtatásra. Az is furcsa, hogy a ringben leütés esetén a vezetőbíró nem nyújthat azonnal segítséget a leütött versenyzőnek (pl. a fogvédőnek a szájból történő kihúzásával), a segítségnyújtásra csak és kizárólag a versenyorvos jogosult, akinek meg kell várni a ringbe érkezését. Ez nem életszerű, hiszen a versenyorvos ringbe történő belépése sokszor jó pár, akár 10-15 másodpercbe is telhet, ami adott esetben döntő jelentőségű lehet a leütött versenyző állapota szempontjából. Ilyen szabályra nincs is példa más küzdősportokban. Ezt a két kardinális kérdést feltétlenül rendezni kell, egyeztetve a bírói, edzői és versenyzői bizottságokkal" – vélekedett Szabó Gábor.

A formagyakorlat szabályok értelmezésénél Puravecz Péter szakágvezető és tanítványai tartottak bemutatót, amellyel nagyban segítették a formagyakorlat bíráskodás színvonalának javítását.

A képzésre annál is inkább szükség volt, mert rövidesen beindul az őszi kick-box versenyidőszak. Szeptember 4-én Szombathelyen kerül sor a light-contact és kick-light magyar bajnokság döntőjére, és ezt követi majd a nagy hagyományokkal rendelkező, immáron 26. Budapesti Kick-Box Világkupa szeptember 16. és 19. között.