Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legrangosabb hazai sportdiplomaták tanították a kick-boxosokat

A várakozásokat felülmúlóan sikerült a nemzetközi kick-box szövetség, a WAKO vezetőképző programjának hétvégi, budapesti állomása. A Game Changers projektre kiválasztott fiatal kick-boxosokat többek között Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Schmitt Pál, a NOB tiszteletbeli tagja, és Baji Balázs, a MOB sportolói bizottságának elnöke oktatták – egy olyan workshopon, ahol a tanárok és a résztvevők is remekül érezték magukat.

"A sportágunk számára önmagában is nagyszerű, hogy bár a kick-box még nem mutatkozhatott be olimpián, legrangosabb sportdplomatáink a MOB-bal együtt meghatározó részét adták a programnak, és azt lehetett érezni, hogy már-már az olimpiai család tagjának tekintenek bennünket. Azt pedig, hogy ők is jól érezték magukat, az mutatja, hogy valamennyien az eredetileg megbeszéltnél jóval több időt töltöttek a körünkben, és nagyon nyíltan és szívesen válaszoltak a kérdésekre" – mesélte Mórádi Zsolt, volt legendás kick-box versenyző, a WAKO sportolói bizottságának vezetője, a workshop fő szervezője.

A Game Changers a WAKO utódlási stratégiájának egyik fő része, amely során 12 országból kiválasztott 12, még aktív versenyzőt - köztük a világ- és Európa-bajnok Busa Andreát - egy éven át sportvezetői képzésben részesítenek. 

Ennek része volt a szombati workshop, amelyen először Fürjes Balázs a sportdiplomácia témakörében tartott előadást és válaszolt a kérdésekre. Ismertette a NOB működését, kitért arra, hogy milyen képességek és képzettségek kellenek az érvényesüléshez, valamint kiemelte a mesterséges intelligencia szerepét, ami szerinte a sport sok területét is meghatározhatja és átalakíthatja a jövőben.


A  nemrég még aktívan versenyző vb-bronzérmes gátfutó Baji Balázs a sportolók lehetőségeiről beszélt. Saját példáján keresztül mutatta be, miként lehet valaki sportolóból sportvezető, illetve ecsetelte a sportolói bizottságok működését. A MOB sportolói bizottságának alelnöke, Csonka Zsófia pedig jó hangulatú csapatépítő feladatokkal vezette rá a résztvevőket arra, milyen fontos az együttműködés, és mennyivel hatékonyabb a munka, csapatban dolgozva.


A délután folyamán az olimpiai mozgalom, a sport és a politika kapcsolatáról tartott előadást Schmitt Pál, végül pedig a WAKO elnökét, Roy Bakert hallgathatták meg a jelenlévők, aki a különféle vezetési stílusokról elemezte beszédében.

"Abszolút eredményesnek ítélem a workshopot, mindenki remekül érezte magát. Utóbbi, azt gondolom, hogy a kiválasztott kick-boxosok szellemiségének és intelligenciájának köszönhető. Én ismerem őket, van köztük szoftverfejlesztő mérnöktől jogászon keresztül kutatóig több értékes szakma képviselője. És mertek kérdezni, átérezték, hogy a nagyformátumú sportdiplomatáktól lehet tanulni, és megtalálták a hangot minden előadóval. Érdekes volt azt is látni, hogy a sport mennyire össze tudja hozni az embereket ilyen téren is. Hogy a hasonló gondolkodású emberek milyen gyorsan megtalálják a közös pontokat, és kortól, rangtól függetlenül milyen jól tudják érezni magukat egymás társaságában" – értékelt Mórádi Zsolt, aki a workshopon az európai szövetség magyar elnökével, Király Istvánnal szintén részt vett az interaktív beszélgetésekben és vitákban.  

Fotók: NSO

0 Tovább

Schmitt Pál és Fürjes Balázs is oktatja a kick-boxosokat

Két magas rangú hazai sportdiplomata is elfogadta a felkérést, és részt vesz a kick-box sportág világszövetsége, a WAKO GameChangers programjának hétvégi budapesti eseményén. A kezdeményezés a WAKO utódlási stratégiájának egyik fő része, amely során 12 kiválasztott fiatalt egy éven át sportvezetői képzésben részesítenek. A folyamat része a szombati workshop, amelyen mások mellett Schmitt Pál, tiszteletbeli NOB-tag és Fürjes Balázs, NOB-tag is előadást tart a fiatal kick-boxosoknak.

A GameChangers-t a világszövetség 2021-ben hívta életre. A 2023-ban megkezdődött második évadában is 12, sportvezetői ambíciókkal rendelkező – szakmai, földrajzi és a nemek egyensúlya szerinti szempontok alapján kiválasztott – sportoló érintett, akik az online modulok elvégzése mellett két személyes jelenléttel zajló workshopon is részt vesznek. Ebből az első most hétvégén, Budapesten lesz, a programot záró workshopot pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Lausanne-i székhelyén rendezik majd.

Nem véletlen a budapesti helyszín, hiszen a GameChangers egyik életre hívója és fő felelőse a korábbi tízszeres világbajnok Mórádi Zsolt, a WAKO Sportolói Bizottságának magyar elnöke, aki ebben a tisztségében tagja a világszervezet elnökségének is.

"A világszövetség a programmal a fiatalokra szeretne nagyobb figyelmet fordítani.  A WAKO ezzel is azt akarja jelezni, hogy számára nem csupán az a fontos, hogy a versenyzők sportkarrierje sikeres legyen, hanem egyéb távlatokat is kíván mutatni. A cél, hogy ha valaki a jelenleg aktív kick-boxosok közül érdeklődik a sportvezetői pályafutás iránt, azt támogassuk meg egy ilyen programmal. És persze a WAKO-nak sem mindegy, hogy a későbbiek során olyan emberek kerülhetnek ezáltal pozíciókba, akik jól ismerik a sportágat és annak működését" – magyarázta Mórádi Zsolt.

Jó példa a GameChangers első évfolyamát elvégzett Rohonczi Jenő, aki azóta a Magyar Kick-box Szakszövetség főtitkára lett. Ugyanakkor az idei 12 hallgató között is van magyar. A korábbi többszörös világbajnok Busa Andrea legutóbb tavaly ősszel aranyérmet nyert a Harcművészeti Világjátékokon, a nagyszerű sikereket hozó sportpályafutás mellett pedig a Magyar Paralimpiai Bizottságnál dolgozik.


A szombati budapesti workshopon Schmitt Pál és Fürjes Balázs mellett előadást tart többek között Baji Balázs, a MOB Sportolói Bizottságának elnöke, Roy Baker, a WAKO elnöke, Espen Lund alelnök és maga Mórádi Zsolt is.

0 Tovább

Tizenöt arany a zágrábi kick-box Európa-kupán​​​​​​​

Harminc ország több mint 1600 versenyzője indult a nemzetközi kick-boxos versenyszezon idei második Európa-kupáján, amelyet  Zágrábban rendeztek meg. A rangos versenyen a felnőttek mezőnyében a magyarok 15 elsőséget szereztek.

A magyar aranyérmesek között volt a tavalyi Európa Játékokon sportágtörténelmi diadalt aratott Bálint Martin, aki a pointfightingban a súlycsoportjának megnyerését követően második lett a királykategóriának számító, súlycsoportoktól független Grand Champion versenyszámban. Ugyancsak pointfightingban a dobogó legfelső fokára állhatott fel a fiatal Hammer Máté.

Kick-lightban is két magyar győzött a világbajnok Szmolek Emánuel, illetve Korcsok Nikolett jóvoltából.

A jórészt magyar háziversenyeket hozó formagyakorlat versenyszámokban Brebovszky Zoltán volt a legeredményesebb, aki három egyéni aranyéremmel zárt.

A kiütésre menő ringes szabályrendszerekben a szokottnál több magyar érem született, és lett egy elsőség is Melis Bálint András révén.

Kick-box Európa-kupa, Zágráb, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Hammer Máté
63 kg: 2. Hammer Máté
74 kg: 1. Bálint Martin
94 kg: 2. Nagy Zalán
+94 kg: 3. Nagy Zalán és Koknya Péter
Grand Champion: 2. Bálint Martin, 3. Hammer Máté
Csapat: 3. Halker-Király Team
Nők:
50 kg: 3. Török Szonja
60 kg: 3. Busa Andrea

Light-contact:
Férfiak:
69 kg: 3. Marschall Viktor
74 kg: 2. Kajtár Bence
84 kg: 3. Szmolek Emánuel és Kiss Patrik
+94 kg: 3. Marosi Richárd és Kovács Marcell Tamás
Nők:
50 kg: 3. Kovács Sára Kata
55 kg: 3. Bartus Mónika
60 kg: 2. Nagy Rita, 3. Nagy Júlia és Nádasi Karolina

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 2. Enyingi Ádám
69 kg: 3. Debre Bence
84 kg: 1. Szmolek Emánuel, 2. Kiss Patrik
Nők:
60 kg: 3. Karácsondi Réka
65 kg: 2. Nagy Rita
+70 kg: 1. Korcsok Nikolett

Formagyakorlat:
Férfiak:
Kreatív. 1. Brebovszky Zoltán, 2 Mónus Viktor, 3. Schersing András
Kreatív fegyveres: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Mónus Viktor, 3. Nagy István Gábor
Csapat: 1. Halker-Király Team
Zenés: 1. Brebovszky Zoltán
Zenés fegyveres: 1. Schersing András, 2. Mónus Viktor, 3. Brebovszky Zoltán
Csapat: 1. Halker-Király Team
Nők:
Kreatív: 1. Halustyik Cintia, 2. Vajler Éva Ágnes
Kreatív fegyveres: 1. Bíró Emese Júlia, 2. Halustyik Cintia, 3. Tar Petra
Zenés: 1. Udvarhelyi Fanni, 2. Halustyik Cintia, 3. Vajler Éva Ágnes
Zenés fegyveres: 1. Tar Petra, 2. Halustyik Cintia, 3. Udvarhelyi Fanni

Full-contact:
Férfiak:
75 kg: 2. Bárdosi Sándor
91 kg: 2. Kaplan Cenk

Low-kick:
Férfiak:
75 kg: 3. Bakir Muhammad
Nők:
53 kg: 2. Miklós Alexandra

K1:
Férfiak:
57 kg: 1. Melis Bálint András
63.5 kg: 3. Száraz Gergő
71 kg: 3. Szabó Bence
91 kg: 2. Szabó-Tóth Dávid
Nők:
52 kg: 2. Bálint-Pálfi Viktória
56 kg: 2. Csordás Norina
60 kg: 3. Kovács Laura Fanni
65 kg: 3. Szilágyi Viktória

0 Tovább

A példaképpé válás útján halad a tavalyi év kick-boxos felfedezettje​​​​​​​

Az elmúlt esztendőt megelőzően nem feltétlenül Zajácz Bence neve került elő az első között, amikor arról volt szó, hogy egy adott kick-box világversenyen kik lehetnek a legbiztosabb magyar éremszerzők. Azonban 2023 októberében minden megváltozott, hiszen a fiatalember – akárcsak két másik magyar kick-boxos, Fésű Lajos és Busa Andrea – aranyérmet nyert Magyarországnak a Küzdősportok Világjátékán a szaúd-arábiai Rijádban. 

„Életem egyik legnagyobb kihívása előtt állok” – így foglalta össze érzéseit Zajácz Bence, mielőtt kiutazott volna a World Combat Games-re. A pointfighting szabályrendszerben a 69 kilogrammosok között induló sportember azt is elárulta, hogy először versenyez majd Európán kívül, így ezért is emlékezetes lesz számára a szaúdi küldetés. A kick-boxosok három napig koptatták a tatamit (már akik eljutottak a döntőig). Zajácz Bence céltudatosan lépdelt előre, jutott az elődöntőbe, majd a fináléba, amelyet megnyerve megszerezte az első rijádi kick-boxos aranyat.

"Kihoztam magamból a maximumot" – emlékezett vissza Zajácz Bence – "Az első meccsen egy tekvandós múlttal rendelkező üzbég fiúval találkoztam. Nem jelentett gondot, hamar összejött a tízpontos különbség, és idő előtt vége lett az összecsapásnak. Az elődöntőben amerikai ellenfél következett, a döntő pedig hamarabb befejeződött, mivel a brit ellenfelemnek vérzett az orra, és leléptették. Nem kérdés: addig is kontrolláltam a meccset, és a végére is megvolt a jó taktika. A Küzősportok Világjátékára nagyon jó formában érkeztem meg, de az egész csapat nevében mondhatom, hogy sikeres és eredményes felkészülést csináltunk végig."

A csepeli Halker-Király Team kick-boxosa hangsúlyozta, hogy sokat köszönhet klubjának, edzőinek és idősebb csapattársainak.

"Az a közeg, ami Csepelen van, igazi egységteremtő, aminek a gyökerei jóval korábbra nyúlnak vissza. Király István irányításával felnőtt egy aranygeneráció. Annak volt a tagja a mostani edző, Jároszkievicz Krisztián is. Azt a fegyelmet, egymás iránti tiszteletet kapjuk mi is, amit annakidején ők Király Istvántól. És az aranygeneráció tagjai amellett, hogy sokszoros világ- és Európa-bajnokok lettek, hamar példaképekké is váltak. Az én célom is valahol ez. Hogy méltó legyek a példaképekhez, és én is azzá váljak, mert akkor tovább tudom adni mindazt a tudást, amit kaptam" – nyilatkozta Zajácz Bence, aki novemberben a portugáliai kick-box világbajnokságon is döntőbe jutott pointfightingos kategóriájában, és végül ezüstéremmel zárt. 

0 Tovább

Több szabályrendszerben is a világ legjobbja az Év hazai kick-boxosa​​​​​​​

A 2023 legjobb hazai férfi kick-boxosának választott Fésű Lajos sportágában az a versenyző, aki több tatamis szabályrendszerben is a legmagasabb szinten letette már a névjegyét. Technikai képzettsége átlagon felüli, emellett mindig sikeréhes és alázatos. Az év végi portugáliai vb-n a light-contact és kick-light szakágakban is első lett. A rijádi, III. Küzdősportok Világjátékán pedig a pointfighting szabályrendszerben szerezte meg azt az érmet, amelyre különösen vágyott, mivel a küzdősportok csúcsversenyéről nem volt még aranya.

Szaúd-Arábiában az eredményhirdetés után is elmondtad, hogy az a siker különösen kedves számodra, mert ilyen aranyérmed még nem volt.

„Nemcsak a siker, hanem az egész Küzdősportok Világjátéka szép emlék számomra. Az utóbbi tíz évben nem rendezték meg ezt a multisport versenyt, így óriási dolognak tartom, hogy most ezen indulhattam. Sok új impulzus ért, rengeteget tanultam. Nagyon jól sikerült a felkészülésem, mindegyik meccsem másképp tett próbára, és mindegyiket nyertem. Az első összecsapást technikai K.O.-val, a másodikat meggyőző, ötpontos különbséggel, a fináléban azonban sokáig hátrányban voltam, és a végén sikerült fordítani. Ismertük az ellenfeleket, így sok meglepetés nem ért minket. Csak egy érdekesség: a döntőre külön forgatókönyv is készült. Tudtam, hogy hátrányban leszek, és azt is tudtam, hogy hogy nyerhetek. És sikerült!”

Több „hangszeren” is játszol a tatamin, hiszen kimagasló eredményeid vannak a pointfightingon kívül light-contactban és kick-lightban is. Mennyire nehéz összeegyeztetni fejben és fizikálisan is a három szabályrendszert?

„Korábban voltak elképzelések, hogy melyiket helyezzük előtérbe, de végül úgy döntöttünk az edzőimmel, hogy a komplexitásra törekszünk. Vannak világversenyek, ahol nem egyszerű az átállás egyikről a másikra. Ilyen volt a világbajnokság, de például ez Rijádban nem állt fenn, hiszen ott csak pointfighting volt. De az a 19 év, amit eddig beletettem ebbe a sportágba, felhalmozott annyi rutint, hogy megoldom a „váltásokat”.”

A 19 év munkával kapcsolatban felvetődik a kérdés: mikor kezdted a kick-boxot?

„Ötévesen kerültem le először az edzőterembe. Én azóta kick-boxozom, vagyis a csattogós lepke helyett annó a sportot választottam.”

Fésű Lajos a rijádi győzelemmel azt is bizonyította, hogy előzetesen jó embert választottak ki a személyében: hiszen a Küzdősportok Világjátéka előtti, itthoni ünnepélyes fogadalomtételen a szkanderos Kőváriné Ivánfi Brigittával ő mondta az eskü szövegét.

0 Tovább

Egy tucat arany az athéni kick-box Európa kupán​​​​​​​

A hétvégén Athénben megrendezett kick-box Európa kupán 20 ország 780 versenyzője indult. A magyar felnőtt versenyzők 12 első, 8 második és 6 harmadik helyet szereztek.

A győztesek között volt a tavaly az Európa Játékokon a sportág első magyar aranyérmét szerző Bálint Martin, aki az idén is nagyszerű formában van, hiszen egy héttel korábban az olaszországi Golden Glove viadalon diadalmaskodott. Az athéni Európa kupán Bálint Martin a pointfighting szabályrendszerben a 74 kg-osok között állhatott fel a dobogó tetejére, majd öt győztes mérkőzéssel megnyerte a súlycsoportok nélküli „open” kategóriát is.

Szintén sikerrel járt a pointfightingosok között Hammer Máté, akárcsak a ringben a K1 szabályrendszerben Szabó-Tóth Dávid.

A küzdelmi szabályrendszerek mellett a formagyakorlatokban valamennyi aranyérmet beseperték a magyarok, akik közül Brebovszky Zoltán és Halustyik Cintia voltak a legeredményesebbek három-három elsőséggel.

Kick-box Európa kupa, Athén, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Hammer Máté
63 kg: 3. Hammer Máté
74 kg: 1. Bálint Martin
+94 kg: 3. Opauszki Dávid

Open: 1. Bálint Martin
Csapat: 2: Halker-Király Team

Light-contact:
Férfiak:
74 kg: 3. Molisz Zoltán

Formagyakorlat:
Férfiak:
Kreatív: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Schersing András
Kreatív fegyveres: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Schersing András, 3. Mónus Viktor
Zenés: 1. Brebovszky Zoltán
Zenés fegyveres: 1. Schersing András, 2. Brebovszky Zoltán, 3. Mónus Viktor
Nők:
Kreatív: 1. Halustyik Cintia, 2. Vajler Éva
Kreatív fegyveres: 1. Halustyik Cintia
Zenés: 1. Udvarhelyi Fanni, 2. Halustyik Cintia, 3. Vajler Éva
Zenés fegyveres: 1. Halustyik Cintia, 2. Udvarhelyi Fanni

K1:
Férfiak:
91 kg: 1. Szabó-Tóth Dávid
Nők:
52 kg: 2. Bálint-Pálfi Viktória

0 Tovább

Remekül kezdte az évet az Európa Játékok-győztes kick-boxos​​​​​​​

A nemzetközi kick-box évad idei első rangos versenyét rendezték a hétvégén az olaszországi Mareno di Piavében. A Golden Glove elnevezésű viadalon Magyarországot tíz versenyző képviselte. Közülük a tavalyi évben Európa Játékokat nyert Bálint Martin egy arany- és egy ezüstérmet szerzett.

Bálint Martin 2023-ban sporttörténelmi sikert ért el a Lengyelországban lebonyolított Európa Játékokon. Az Európai Olimpiai Bizottság égisze alá tartozó multisport eseményen először szerepelt a kick-box sportág, és a bemutatkozáson Bálint Martin révén magyar diadal is született.

A csepeli Halker-Király Team sportolója az idei olaszországi szezonnyitón a pointfighting szakág 74 kg-os súlycsoportjában négy győzelemmel került a döntőbe, ahol 9-7-re felülmúlta a brit Murphyt is, így aranyérmet nyert.

Bálint Martin elindult a súlycsoportoktól független, úgynevezett Grand Champion versenyszámban is, ahol három sikerrel szintén eljutott a fináléig. Érdekesség, hogy ott ismét Murphy volt az ellenfele, és ezúttal szoros csatában, egyetlen ponttal, 11-10-re a brit bizonyult jobbnak, a magyar klasszisnak pedig be kellett érni a második hellyel.

A Golden Glove-on a felnőtteknél még egy magyar állhatott fel a dobogóra: a pointfightingos nők 50 kg-os súlycsoportjában a békéscsabai Petró Lili bronzérmet szerzett.

0 Tovább

Galambos Péter: erős évet zárt a hazai kick-box​​​​​​​

Megtartotta évi rendes közgyűlését a Magyar Kick-box Szakszövetség, amelyen a megjelentek meghallgathatták a szakágvezetők és a szövetség irányítóinak értékelését. Galambos Péter elnök szerint erős éven van túl a magyar kick-box, amelyet csak további kemény munkával lehet csak túlszárnyalni. A 2024-es esztendő legnagyobb kihívásainak egyike egy hazai rendezésű utánpótlás világbajnokság lesz, amelyet augusztus végén rendeznek meg Budapesten.

A fővárosban, a BOK csarnok egyik termében rendezte meg az MKBSZ a 2023-as évet lezáró, illetve és 2024-est előkészítő közgyűlését. Beszámolójában Galambos Péter a magyar kick-box szempontjából erős évnek értékelte a tavalyit.

"Több multisport esemény is jutott 2023-ra. Így a kick-box történetében első ízben ott volt az Európa Játékokon, de sor került a Küzdősportok Világjátékára is, és még ide lehet számítani a egyetemi Európa-bajnokságot is. Ezek mindegyikén született magyar aranyérem, és mellettük több más színű érmet is nyertek a versenyzőink. Emellett kiemelkedően teljesítettek a sportolóink a felnőtt világbajnokságon és az utánpótlás Eb-n is. Olyan évet zártunk, amelyet nehéz lesz megismételni vagy felülmúlni, de természetesen törekszünk majd rá. Az biztos, hogy sokat kell dolgozni érte" – értékelte az elmúlt esztendőt a szövetség vezetője.

„Az idén megpróbálunk újra egy nagyot dobni” – tért át az előttünk álló időszakra Galambos Péter, utalva arra, hogy a hagyományos júniusi magyarországi világkupát követően 2024 augusztusában korosztályos világbajnokságnak ad otthont hazánk.

"Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen amint túl vagyunk a júniusi világkupán, egyből neki kell veselkedni a vb-nek" – jelentette ki a sportvezető. Arra is kitért, hogy a felnőttekre ősszel Európa-bajnokság vár, az idei egyetemi Eb-t pedig történetesen két magyarországi város, Miskolc és Debrecen rendezi majd, és egy-egy sportág szervezési feladatai az adott sportág hazai szövetségére is hárulnak.

„Nem fogunk az idén sem unatkozni” – összegzett Galambos Péter.

A közgyűlésen beszámolójukban a szakágvezetők – Csikós Péter (pointfighting), Juhász Gábor (ringes szakágak), Olasz Attila (light-contact, kick-light) és Puravecz Péter (formagyakorlat) – is értékelték a tavalyi évet, és a tapasztaltak alapján olyan következtetéseket vontak le, amelyek elősegíthetik a további fejlődést. Emellett a résztvevők a szövetségi tagsági díj változásáról, továbbá fontos versenyrendezési szabályokról is döntöttek, valamint elfogadták a 2024-re vonatkozó versenynaptárt. 

0 Tovább

Majdnem visszavonult, végül óriási sikert ért el az év női kick-boxosa​​​​​​​

Az év hazai női kick-boxosa 2023-ban Busa Andrea lett, aki év közben még a búcsún gondolkodott, ám végül októberben Rijádban a Küzdősportok Világjátékán aranyérmet nyert. Pedig a sportolónő az utolsók között került be a Szaúd-Arábiába utazó csapatba. Nem csoda, hogy előzőleg eléggé óvatosan nyilatkozott. Aztán elérkezett a többszörös vb- és Eb-aranyérmes bemutatkozása a pointfighting szabályrendszerben a 65 kilogrammosok között, és oktatott. A vége pedig egy fantasztikus aranyérem lett.

- Miből fakadt a kiutazásod előtti óvatosságod?

- A nyári Európa Játékok után én komolyan gondolkodtam azon, hogy abbahagyom. Nagyobb hangsúlyt kapott az életemben a munka, és nem voltam biztos abban, hogy szeretném folytatni. Végül beadtam a derekam, ráfordultam a célegyenesre, amely végén ott volt a Küzdősportok Világjátéka, és elkezdtem a felkészülést. Attól nem tartottam, hogy a megfelelő mennyiségű munkát nem tudom elvégezni, de azért szorítottam, hogy a formaidőzítésem jó legyen.

- Rijádban aztán nagyon összeszedett Busa Andreával találkozhattunk...

- Ez tényleg így van. Életem egyik legjobb versenye volt, és köszönöm mindenkinek, aki mindehhez hozzásegített. Erős mezőnyben mindegyik ellenfelemen túllépve felállhattam a dobogó legfelső fokára. Tetszett a játékok hangulata, az a körítés, ami ott volt a szaúdi fővárosban. A végső győzelmem után indultunk haza, de még a repülőn is ’lebegtem’.

- Ott volt a testvéred Busa Gabriella, aki szintén korábbi többszörös világbajnok. Tudja, hogy mivel jár egy-egy nagyverseny...

- Annyira sajnáltam azokat a társaimat, akiknek van testvérük, de nem lehettek ott a lelátón. Gabriella jelenléte sokat számított nekem. Nemcsak azért, mert hallottam a hangját küzdelem közben, és az sok erőt adott nekem. Jó érzés, hogy ott volt velem mindhárom versenynap. Ott volt a bemelegítésnél, segített kivenni a fülbevalóimat, eltette, biztatott, és átölelt a meccsek előtt.

Busa Andrea csaknem két és fél évtized kick-box-ban eltöltött idő alatt négyszer nyert világbajnokságot, háromszor állt Európa-bajnoki dobogó tetején. A 2023-as Európa Játékokon ezüstérmesként zárt, ezután következett a Küzdősportok Világjátéka. A kick-boxot Sándorfalván kezdte el, majd Szegeden folytatta. A tanulmányai miatt Budapestre került, a csepeli Halker-Király Team versenyzője lett. Ott vált világklasszissá, Rijádban pedig a magyar csapat egyik legboldogabb tagjává...

0 Tovább

A kick-box rekorder Kondár Anna idén bronzokig jutott​​​​​​​

Kick-boxban Magyarország nagyhatalomnak számít a tatamis szabályrendszerekben. A Küzdősportok Világjátékán négy érmet szereztek legjobbjaink pointfightingban, ezek közül egy Kondár Anna nevéhez fűződik. A nők 70 kilogrammos súlycsoportjában - akárcsak a nyári Európa Játékokon - Rijádban harmadik lett. Ez a bronz több szempontból is emlékezetes. Egyrészt egy tízszeres világbajnok gyűjtötte be ezt a medáliát (itt jeleznénk: nem sok van belőlük, szám szerint Annán kívül még egy, őt Mórádi Zsoltnak hívják), másrészt lehet, hogy az a maroknyi szurkoló tábor, amely ott buzdította a magyarokat a lelátón, utoljára látta küzdeni Kondár Annát.

Az utolsó szaúdi meccsed utáni flash-interjú során nem voltál teljesen elégedett. Mikor kezdted pozitívabban látni ezt a bronzot?

Nyilván ahogy telik az idő, egyre jobban megbékél az ember a helyzetével, az eredményével, de sajnos engem egy sérülés is hátráltatott. Az első ellenfelemtől kaptam egy olyan rúgást, ami sajnos komolyabb sérülésnek bizonyult. Akkor kaptam egy fagyasztást, hoztam a meccset. Aztán később kiderült, hogy Rijád után a világbajnokságot is ki kellett hagynom az izomsérülés miatt, és nem biztos, hogy versenyszinten folytatni szeretném, miután rendeződik az egészségügyi problémám.

Ez akkor azt is jelentheti, hogy Kondár Annát tatamin világversenyen Rijádban láttuk utoljára?

Egyre valószínűbb. 27 edzéssel és versenyekkel eltöltött év, valamint tíz világbajnoki címmel a hátam mögött, már nem úgy regenerálódnak az izmok, ízületek, mint sportkarrierem elején.

Visszatérve a rijádi játékokhoz, milyennek láttad a hangulatát?

Színvonalas viadalt rendeztek a szaúdiak. A mi sportágunkban – nem túlzás – csak a legjobbak léphettek küzdőtérre. Sajnos nem sikerült nekem a végső győzelemig elmenni, de a mi kis közösségünk ezúttal is jelesre vizsgázott összetartásból. Ebből a szempontból imádtam minden pillanatát. Szurkolni a többieknek, és végül a négy magyar induló négy éremmel zárt.

Ráadásul magyarként küzdeni nem egyszerű ebben a sportágban, hiszen itt mindenki titeket akar legyőzni. A magyar virtus kick-box-ban annyira kiteljesedett, hogy megkockáztatom, más nemzet versenyzőinek, szakvezetőinek helyenként ez csípi a szemét.

Olyan hagyományaink vannak, hogy itt nem lehet félgőzzel küzdeni. Az ellenfeleink mindig esélyesként tekintenek a magyar versenyzőkre, jobban készülnek ránk, ezért nekünk is folyamatosan versenyről versenyre fejlődnünk kell. A világversenyekről rendre sok érmet viszünk haza, mindig az éremtábla elején szerepelünk. A nagy menetelésnek egy kiemelkedő állomása volt például a 2008-as Eb, amikor a 15 súlycsoportban 13 magyar győzelem volt, de végül most, Szaúd-Arábiában is jók voltak a mutatóink, hiszen a súlycsoportok felének eredményhirdetésekor magyar himnusz szólt.

Mitől tud mindig megújulni, és eredményesen szerepelni a csepeli kick-box csapat?

Király István Csepelen annó nagyon jó alapokat rakott le és a legmegfelelőbb embernek tudta átadni a stafétát. Király István után Jároszkievicz Krisztián lett a csapatunk edzője, vele készültünk a Világjátékokra is. Krisztián szakmai tudása, felkészültsége kimagasló. Azt hiszem a sportágunk ereje a hagyományainkban van. Mint egy nagy család, úgy működünk. Ez köszönt vissza a Küzdősportok Világjátékán is.  Csak egy adalék arra, hogy amikor kisiskolások voltunk, milyen gonddal nevelt minket Király István. Az ellenőrzőket, a bizonyítványokat nemcsak otthon, hanem nála az edzésen is be kellett mutatni. És aki nem jól tanult, az nem versenyezhetett. Mi nem csupán sportoltunk. Mi közben tanultunk, és mindig a jobbra törekedtünk. Innen jöhet a megújulási hajlam...

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum