Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kick-box: tíz magyar elsőség az olaszországi világkupán

Négy napon keresztül folytak a küzdelmek Jesolóban a kick-box sportág nemzetközi szervezete, a WAKO világkupa sorozatának olaszországi állomásán, ahol 43 ország 1500 versenyzője lépett tatamira és szállt ringbe. A magyarok remekül szerepeltek, hiszen megnyerték az éremtáblázatot, és a felnőtteknél kereken tíz aranyat hoztak haza.

A legeredményesebbek Mezei Nikolett és Brebovszky Zoltán voltak, akik mindketten két aranyérmet érdemeltek ki. A világ- és Európa-bajnok Mezei a light-contact és a kick-light szabályrendszerek 65 kg-os súlycsoportjában indult, és dupla terhelés ellenére négy, illetve három győzelemmel mindkét kategóriában diadalmaskodni tudott. A formagyakorlat specialista Brebovszky a felnőtt férfiaknál a kreatív fegyveres és a zenés fegyveres versenyszámban is a legmagasabb pontszámot kapta a bíróktól, így szintén két alkalommal állhatott fel a dobogó tetejére.

Rajtuk kívül világkupa győzelmet aratott a pointfightingban a tavalyi Európa Játékokon sporttörténelmi aranyat szerzett Bálint Martin és a feltörekvő tehetség Hammer Máté, kick-lightban pedig a Mezeihez hasonlóan szintén világ- és Európa-bajnok Szmolek Emánuelnak került újabb aranyérem a nyakába. Formagyakorlatban a nőknél is két magyar elsőség született Jesolóban Udvarhelyi Fanni és Halustyik Cintia révén. A ringben a kiütésre menő szakágakban is hirdettek magyar győztest: Szabó-Tóth Dávid a full-contactosok 91 kg-os súlycsoportjában végzett az első helyen.

Teljes magyar sikert hozott az összesített éremtáblázat. A nemzetek versenyében Magyarország - még a házigazda olaszokat is megelőzve - lett a legeredményesebb, míg a résztvevő klubok között a Halker-Király Team végzett az élen.

Olasz kick-box világkupa, Jesolo, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Hammer Máté
74 kg: 1. Bálint Martin
Nők:
60 kg: 3. Busa Andrea

Light-contact:
Férfiak:
69 kg: 3. Marschall Viktor
74 kg: 3. Kajtár Bence
Nők:
65 kg: 1. Mezei Nikolett

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 2. Enyingi Ádám
84 kg: 1. Szmolek Emánuel
Nők:
65 kg: 1. Mezei Nikolett

Formagyakorlat:
Férfiak:
Kreatív: 2. Brebovszky Zoltán, 3. Mónus Viktor
Kreatív fegyveres: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Mónus Viktor, 3. Schersing András
Zenés: 2. Brebovszky Zoltán
Zenés fegyveres: 1. Brebovszky Zoltán, 3. Schersing András
Nők:
Kreatív: 1. Halustyik Cintia
Kreatív fegyveres: 2. Tar Petra
Zenés: 1. Udvarhelyi Fanni, 3. Halustyik Cintia és Vajler Éva
Zenés fegyveres: 2. Halustyik Cintia

Full-contact:
Férfiak:
75 kg: 2. Bárdosi Sándor
91 kg: 1. Szabó-Tóth Dávid, 2. Kaplan Cenk
Nők:
60 kg: 3. Tóth Anna

Low-kick:
Férfiak:
+91 kg: 3. Demeter Gergő

K1:
Férfiak:
63.5 kg: 3. Száraz Gergő
Nők:
52 kg: 3. Bálint-Pálfi Viktória
60 kg: 2. Kovács Laura Fanni
65 kg: 2. Kolozsvári Enikő

0 Tovább

Ezúttal a fekete övekért harcoltak a kick-boxosok​​​​​​​

Megtartotta idei éves övvizsgáját a Magyar Kick-box Szakszövetség. A vizsgán elsősorban a tavalyi nagy világversenyeken – világbajnokság, Európa Játékok, Küzdősportok Világjátéka – érmet szerzett sportolók vizsgáztak. Rajtuk kívül edzők és bírók is megmutathatták kick-box tudásukat a következő övfokozatokért, illetve magas dan fokozatokat is adományozott a szövetség.

Hagyományos központi övvizsgáját tartotta meg Budapesten az MKBSZ, amelyen 24 fő – 13 versenyző, valamint 11 edző és versenybíró – adott számot tudásáról, és szerezte meg a fekete övet vagy lépett tovább a dan (feketeöves) fokozatokban.

A vizsgázók között volt többek között a tavalyi Európa Játékokon sporttörténelmi aranyérmet nyert Bálint Martin, a Küzdősportok Világjátékán diadalmaskodó Zajácz Bence, a világbajnokságon a felnőtteknél a dobogó tetejére felálló Szmolek Emánuel, Nagy Rita és Kovács Laura Fanni, valamint a vb-n a veteránoknál három aranyat is begyűjtő Kovács Marianna.

Az eredmények elismeréseképpen többjüknek az edzője is vizsgázhatott a központi danvizsgán, de más edzők is bizonyíthattak, és például a vizsgázók között volt az egyik legelismertebb hazai kick-box bíró, Gasparik Róbert is.

A sportágban végzett teljesítményük elismeréseképpen három főnek magas danfokozatot adományozott a Galambos Péter vezette Magyar Kick-box Szakszövetség. Az MKBSZ alelnöke, Juhász Gábor ötödik, a szövetség elnökségi tagja, Balázs Imre pedig hatodik dan fokozatot kapott. Rajtuk kívül páratlan pályafutásáért szintén hatodik danban részesült Kondár Anna, aki tíz világbajnoki címével rekorder a sportágban – egyedül a szintén a magyar Mórádi Zsolt büszkélkedhet ennyi vb-arannyal. Még tavaly is több érmet hozott a világversenyekről Kondár Anna, de mivel sérülései már nem teszik lehetővé, hogy százszázalékos felkészülést végezzen, az idei évvel visszavonult kivételes versenyzői pályafutásától.

MKBSZ övvizsga, a dan fokozatokat elért kick-boxosok:

Versenyzők:

Juhász Gergely IV. Dan

Nagy Rita III. Dan

Bálint Martin II. Dan

Zajácz Bence II. Dan

Kovács Laura Fanni I. Dan

Szmolek Emánuel I. Dan

Kolozsvári Enikő I. Dan

Szabó-Tóth Dávid I. Dan

Halustyik Cintia I. Dan

Kajtár Bence I. Dan

Török Szonja I. Dan

Miklós Alexandra I. Dan

Kovács Mariann I. Dan

Edzők, bírók:

Gasparik Róbert IV. Dan

Litauszki László IV. Dan

Molnár László III. Dan

Mamedov Csaba II. Dan

Kiss Roland II. Dan

Elszaszer Dávid I. Dan

Bakó Krisztián I. Dan

Cinkotai János I. Dan

Deli Roland I. Dan

Rádai Imre I. Dan

Szabó-Tóth Zoltán I. Dan

Adományozott fokozat:

Balázs Imre VI. Dan

Kondár Anna VI. Dan

Juhász Gábor V. Dan

0 Tovább

Rekordlétszám a Kick-box Diákolimpián​​​​​​​

Több mint 700 nevezés érkezett az idei Kick-box Diákolimpiára, amelyet az elmúlt évekhez hasonlóan Békéscsabán rendeztek meg a hétvégén. A hatalmas indulói létszámban alighanem szerepet játszott az is, hogy augusztus végén Magyarország lesz a házigazdája az utánpótlás világbajnokságnak, amelynek egyik válogató versenye volt a diákolimpia a hazai tehetségek számára.

A Magyar Kick-box Szakszövetség hazai versenynaptárának egyik kiemelt rendezvénye az általános és középiskolások Diákolimpiája, de 2024-ben a korábbi évek nevezéseinek szinte a duplája érkezett be a Békéscsabai Lakótelepi SE által megszervezett versenyre.

"Ez kimagasló rekordlétszám!" – jelentette ki büszkén Galambos Péter, az MKBSZ elnöke. – "Néhány évvel ezelőtt a 250-300 fő volt a jellemző a Diákolimpiára, és a tavalyi 450 fős  mezőnyhöz képest is hatalmas növekedés a mostani. Az érdeklődésben bizonyára közrejátszott az is, hogy idén mi rendezzük az utánpótlás világbajnokságot, és úgy tűnik, hogy sok klub élni szeretne a lehetőséggel, hogy a fiatalok hazai pályán mutathassák meg tudásukat, a szülők, barátok és ismerősök előtt."

A nyár végi budapesti vb-n kategóriánként két magyar indulhat. A hazai szövetség szabályai szerint az utánpótlás országos bajnokság győztese mellett az adott ranglista első helyezettje szerezhet részvételi jogot a vb-re. Utóbbi miatt volt fontos állomása a kvalifikációnak a Diákolimpia.

A békéscsabai városi sportcsarnokban megrendezett megméretésen a 7-18 éves versenyzők a sportág tatamis küzdelmi szabályrendszereiben – pointfighting, light-contact és kick-light –, valamint formagyakorlatban próbálhatták ki magukat. A verseny a rengeteg nevezés miatt egészen későig tartott, este 23 óra után ért csak véget.

"Maratoni menetelés volt. Nagy nyomás alatt dolgoztak a bírók és az edzők, de állták a sarat, és a fiatalok is jól bírták, hogy ilyen sokáig tartottak a küzdelmek. Ennek a jó oldala, hogy sportágként büszkék lehetünk az utánpótlásunkra, ugyanakkor ez a verseny megmutatta, hogy mostantól kezdve csak kétnapos lehet a Kick-box Diákolimpia" – hangsúlyozta Galambos Péter.

Az elnök hozzátette: a Diákolimpiára nem a sportegyesületek, hanem azok az iskolák nevezték a diákjaikat, amelyeknek a kick-boxot, vagy valamely hasonló küzdősportot gyakorló tanulói vannak, akik az indulási feltételeket teljesíteni tudták.

0 Tovább

2023-as legjobbjait díjazta a kick-box szövetség​​​​​​​

Díjátadással egybekötött évértékelőt tartott a Magyar Kick-box Szakszövetség. Az MKBSZ a 2023-ban megrendezett Európa Játékokon, Küzdősport Világjátékokon és a világbajnokságon jól szerepelt felnőtt és veterán sportolóit, valamint azok edzőit díjazta.

A tavaly nyári lengyelországi Európa Játékokon először szerepelhetett a kick-box. A sporttörténelmi eseményen a magyarok egy arany- két ezüst- és öt bronzérmet nyertek.

Rijádban bonylították le októberben a Küzdősportok Világjátékát. A magyar kick-boxosok remekeltek a szaúdi fővárosban, ahonnan három elsőséggel és egy harmadik hellyel tértek haza.

Az év utolsó világversenye az albufeirai világbajnokság volt. A portugáliai vb-n a felnőttek nem kevesebb, mint tíz aranyérmet nyertek, és a veteránok is kitettek magukért.

Az ünnepélyes díjátadón az MKBSZ elnöke, Galambos Péter mellett Király István alelnök, valamint Puravecz Péter, Csikós Péter és Jároszkievicz Krisztián adták át a kitüntetéseket az összesen 41 sportolónak és szakvezetőnek.

MKBSZ díjátadó, a kitüntetettek:

 

Felnőttek:
Bozók Szabolcs
Kajtár Bence
Melis Bálint
Veres Richárd
Török Szonja
Czégény Cintia
Pointfighting csapat (Viczián Dániel, Zajácz Bence, Bálint Martin)
Kondár Anna
Kolozsvári Enikő
Szabó-Tóth Dávid
Halustyik Cintia
Cselovszki Patrik
Kovács Laura Fanni
Nagy Rita
Mezei Nikolett
Szmolek Emánuel
Zajácz Bence
Busa Andrea
Bálint Martin
Száraz Gergő
Fésű Lajos

Veteránok:
Debreczeni Dezső
Csejtey Gábor
Mészáros Márk
Csikós Péter
Juhász Gergely
Gábor Zoltán
Diligens Klaudia
Kovács Marianna

Edzők:
Stricz Richárd
Dancsó Zoltán
Rádai Roland
Laszák Zoltán
Puravecz Péter
Olasz Attila
Melis András
Papp Attila
Debreczeni Dezső
Litauszki László
Szabó-Tóth Zoltán
Bálint Zoltán
Jároszkievicz Krisztián

0 Tovább

A legrangosabb hazai sportdiplomaták tanították a kick-boxosokat

A várakozásokat felülmúlóan sikerült a nemzetközi kick-box szövetség, a WAKO vezetőképző programjának hétvégi, budapesti állomása. A Game Changers projektre kiválasztott fiatal kick-boxosokat többek között Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Schmitt Pál, a NOB tiszteletbeli tagja, és Baji Balázs, a MOB sportolói bizottságának elnöke oktatták – egy olyan workshopon, ahol a tanárok és a résztvevők is remekül érezték magukat.

"A sportágunk számára önmagában is nagyszerű, hogy bár a kick-box még nem mutatkozhatott be olimpián, legrangosabb sportdplomatáink a MOB-bal együtt meghatározó részét adták a programnak, és azt lehetett érezni, hogy már-már az olimpiai család tagjának tekintenek bennünket. Azt pedig, hogy ők is jól érezték magukat, az mutatja, hogy valamennyien az eredetileg megbeszéltnél jóval több időt töltöttek a körünkben, és nagyon nyíltan és szívesen válaszoltak a kérdésekre" – mesélte Mórádi Zsolt, volt legendás kick-box versenyző, a WAKO sportolói bizottságának vezetője, a workshop fő szervezője.

A Game Changers a WAKO utódlási stratégiájának egyik fő része, amely során 12 országból kiválasztott 12, még aktív versenyzőt - köztük a világ- és Európa-bajnok Busa Andreát - egy éven át sportvezetői képzésben részesítenek. 

Ennek része volt a szombati workshop, amelyen először Fürjes Balázs a sportdiplomácia témakörében tartott előadást és válaszolt a kérdésekre. Ismertette a NOB működését, kitért arra, hogy milyen képességek és képzettségek kellenek az érvényesüléshez, valamint kiemelte a mesterséges intelligencia szerepét, ami szerinte a sport sok területét is meghatározhatja és átalakíthatja a jövőben.


A  nemrég még aktívan versenyző vb-bronzérmes gátfutó Baji Balázs a sportolók lehetőségeiről beszélt. Saját példáján keresztül mutatta be, miként lehet valaki sportolóból sportvezető, illetve ecsetelte a sportolói bizottságok működését. A MOB sportolói bizottságának alelnöke, Csonka Zsófia pedig jó hangulatú csapatépítő feladatokkal vezette rá a résztvevőket arra, milyen fontos az együttműködés, és mennyivel hatékonyabb a munka, csapatban dolgozva.


A délután folyamán az olimpiai mozgalom, a sport és a politika kapcsolatáról tartott előadást Schmitt Pál, végül pedig a WAKO elnökét, Roy Bakert hallgathatták meg a jelenlévők, aki a különféle vezetési stílusokról elemezte beszédében.

"Abszolút eredményesnek ítélem a workshopot, mindenki remekül érezte magát. Utóbbi, azt gondolom, hogy a kiválasztott kick-boxosok szellemiségének és intelligenciájának köszönhető. Én ismerem őket, van köztük szoftverfejlesztő mérnöktől jogászon keresztül kutatóig több értékes szakma képviselője. És mertek kérdezni, átérezték, hogy a nagyformátumú sportdiplomatáktól lehet tanulni, és megtalálták a hangot minden előadóval. Érdekes volt azt is látni, hogy a sport mennyire össze tudja hozni az embereket ilyen téren is. Hogy a hasonló gondolkodású emberek milyen gyorsan megtalálják a közös pontokat, és kortól, rangtól függetlenül milyen jól tudják érezni magukat egymás társaságában" – értékelt Mórádi Zsolt, aki a workshopon az európai szövetség magyar elnökével, Király Istvánnal szintén részt vett az interaktív beszélgetésekben és vitákban.  

Fotók: NSO

0 Tovább

Schmitt Pál és Fürjes Balázs is oktatja a kick-boxosokat

Két magas rangú hazai sportdiplomata is elfogadta a felkérést, és részt vesz a kick-box sportág világszövetsége, a WAKO GameChangers programjának hétvégi budapesti eseményén. A kezdeményezés a WAKO utódlási stratégiájának egyik fő része, amely során 12 kiválasztott fiatalt egy éven át sportvezetői képzésben részesítenek. A folyamat része a szombati workshop, amelyen mások mellett Schmitt Pál, tiszteletbeli NOB-tag és Fürjes Balázs, NOB-tag is előadást tart a fiatal kick-boxosoknak.

A GameChangers-t a világszövetség 2021-ben hívta életre. A 2023-ban megkezdődött második évadában is 12, sportvezetői ambíciókkal rendelkező – szakmai, földrajzi és a nemek egyensúlya szerinti szempontok alapján kiválasztott – sportoló érintett, akik az online modulok elvégzése mellett két személyes jelenléttel zajló workshopon is részt vesznek. Ebből az első most hétvégén, Budapesten lesz, a programot záró workshopot pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Lausanne-i székhelyén rendezik majd.

Nem véletlen a budapesti helyszín, hiszen a GameChangers egyik életre hívója és fő felelőse a korábbi tízszeres világbajnok Mórádi Zsolt, a WAKO Sportolói Bizottságának magyar elnöke, aki ebben a tisztségében tagja a világszervezet elnökségének is.

"A világszövetség a programmal a fiatalokra szeretne nagyobb figyelmet fordítani.  A WAKO ezzel is azt akarja jelezni, hogy számára nem csupán az a fontos, hogy a versenyzők sportkarrierje sikeres legyen, hanem egyéb távlatokat is kíván mutatni. A cél, hogy ha valaki a jelenleg aktív kick-boxosok közül érdeklődik a sportvezetői pályafutás iránt, azt támogassuk meg egy ilyen programmal. És persze a WAKO-nak sem mindegy, hogy a későbbiek során olyan emberek kerülhetnek ezáltal pozíciókba, akik jól ismerik a sportágat és annak működését" – magyarázta Mórádi Zsolt.

Jó példa a GameChangers első évfolyamát elvégzett Rohonczi Jenő, aki azóta a Magyar Kick-box Szakszövetség főtitkára lett. Ugyanakkor az idei 12 hallgató között is van magyar. A korábbi többszörös világbajnok Busa Andrea legutóbb tavaly ősszel aranyérmet nyert a Harcművészeti Világjátékokon, a nagyszerű sikereket hozó sportpályafutás mellett pedig a Magyar Paralimpiai Bizottságnál dolgozik.


A szombati budapesti workshopon Schmitt Pál és Fürjes Balázs mellett előadást tart többek között Baji Balázs, a MOB Sportolói Bizottságának elnöke, Roy Baker, a WAKO elnöke, Espen Lund alelnök és maga Mórádi Zsolt is.

0 Tovább

Tizenöt arany a zágrábi kick-box Európa-kupán​​​​​​​

Harminc ország több mint 1600 versenyzője indult a nemzetközi kick-boxos versenyszezon idei második Európa-kupáján, amelyet  Zágrábban rendeztek meg. A rangos versenyen a felnőttek mezőnyében a magyarok 15 elsőséget szereztek.

A magyar aranyérmesek között volt a tavalyi Európa Játékokon sportágtörténelmi diadalt aratott Bálint Martin, aki a pointfightingban a súlycsoportjának megnyerését követően második lett a királykategóriának számító, súlycsoportoktól független Grand Champion versenyszámban. Ugyancsak pointfightingban a dobogó legfelső fokára állhatott fel a fiatal Hammer Máté.

Kick-lightban is két magyar győzött a világbajnok Szmolek Emánuel, illetve Korcsok Nikolett jóvoltából.

A jórészt magyar háziversenyeket hozó formagyakorlat versenyszámokban Brebovszky Zoltán volt a legeredményesebb, aki három egyéni aranyéremmel zárt.

A kiütésre menő ringes szabályrendszerekben a szokottnál több magyar érem született, és lett egy elsőség is Melis Bálint András révén.

Kick-box Európa-kupa, Zágráb, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Hammer Máté
63 kg: 2. Hammer Máté
74 kg: 1. Bálint Martin
94 kg: 2. Nagy Zalán
+94 kg: 3. Nagy Zalán és Koknya Péter
Grand Champion: 2. Bálint Martin, 3. Hammer Máté
Csapat: 3. Halker-Király Team
Nők:
50 kg: 3. Török Szonja
60 kg: 3. Busa Andrea

Light-contact:
Férfiak:
69 kg: 3. Marschall Viktor
74 kg: 2. Kajtár Bence
84 kg: 3. Szmolek Emánuel és Kiss Patrik
+94 kg: 3. Marosi Richárd és Kovács Marcell Tamás
Nők:
50 kg: 3. Kovács Sára Kata
55 kg: 3. Bartus Mónika
60 kg: 2. Nagy Rita, 3. Nagy Júlia és Nádasi Karolina

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 2. Enyingi Ádám
69 kg: 3. Debre Bence
84 kg: 1. Szmolek Emánuel, 2. Kiss Patrik
Nők:
60 kg: 3. Karácsondi Réka
65 kg: 2. Nagy Rita
+70 kg: 1. Korcsok Nikolett

Formagyakorlat:
Férfiak:
Kreatív. 1. Brebovszky Zoltán, 2 Mónus Viktor, 3. Schersing András
Kreatív fegyveres: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Mónus Viktor, 3. Nagy István Gábor
Csapat: 1. Halker-Király Team
Zenés: 1. Brebovszky Zoltán
Zenés fegyveres: 1. Schersing András, 2. Mónus Viktor, 3. Brebovszky Zoltán
Csapat: 1. Halker-Király Team
Nők:
Kreatív: 1. Halustyik Cintia, 2. Vajler Éva Ágnes
Kreatív fegyveres: 1. Bíró Emese Júlia, 2. Halustyik Cintia, 3. Tar Petra
Zenés: 1. Udvarhelyi Fanni, 2. Halustyik Cintia, 3. Vajler Éva Ágnes
Zenés fegyveres: 1. Tar Petra, 2. Halustyik Cintia, 3. Udvarhelyi Fanni

Full-contact:
Férfiak:
75 kg: 2. Bárdosi Sándor
91 kg: 2. Kaplan Cenk

Low-kick:
Férfiak:
75 kg: 3. Bakir Muhammad
Nők:
53 kg: 2. Miklós Alexandra

K1:
Férfiak:
57 kg: 1. Melis Bálint András
63.5 kg: 3. Száraz Gergő
71 kg: 3. Szabó Bence
91 kg: 2. Szabó-Tóth Dávid
Nők:
52 kg: 2. Bálint-Pálfi Viktória
56 kg: 2. Csordás Norina
60 kg: 3. Kovács Laura Fanni
65 kg: 3. Szilágyi Viktória

0 Tovább

A példaképpé válás útján halad a tavalyi év kick-boxos felfedezettje​​​​​​​

Az elmúlt esztendőt megelőzően nem feltétlenül Zajácz Bence neve került elő az első között, amikor arról volt szó, hogy egy adott kick-box világversenyen kik lehetnek a legbiztosabb magyar éremszerzők. Azonban 2023 októberében minden megváltozott, hiszen a fiatalember – akárcsak két másik magyar kick-boxos, Fésű Lajos és Busa Andrea – aranyérmet nyert Magyarországnak a Küzdősportok Világjátékán a szaúd-arábiai Rijádban. 

„Életem egyik legnagyobb kihívása előtt állok” – így foglalta össze érzéseit Zajácz Bence, mielőtt kiutazott volna a World Combat Games-re. A pointfighting szabályrendszerben a 69 kilogrammosok között induló sportember azt is elárulta, hogy először versenyez majd Európán kívül, így ezért is emlékezetes lesz számára a szaúdi küldetés. A kick-boxosok három napig koptatták a tatamit (már akik eljutottak a döntőig). Zajácz Bence céltudatosan lépdelt előre, jutott az elődöntőbe, majd a fináléba, amelyet megnyerve megszerezte az első rijádi kick-boxos aranyat.

"Kihoztam magamból a maximumot" – emlékezett vissza Zajácz Bence – "Az első meccsen egy tekvandós múlttal rendelkező üzbég fiúval találkoztam. Nem jelentett gondot, hamar összejött a tízpontos különbség, és idő előtt vége lett az összecsapásnak. Az elődöntőben amerikai ellenfél következett, a döntő pedig hamarabb befejeződött, mivel a brit ellenfelemnek vérzett az orra, és leléptették. Nem kérdés: addig is kontrolláltam a meccset, és a végére is megvolt a jó taktika. A Küzősportok Világjátékára nagyon jó formában érkeztem meg, de az egész csapat nevében mondhatom, hogy sikeres és eredményes felkészülést csináltunk végig."

A csepeli Halker-Király Team kick-boxosa hangsúlyozta, hogy sokat köszönhet klubjának, edzőinek és idősebb csapattársainak.

"Az a közeg, ami Csepelen van, igazi egységteremtő, aminek a gyökerei jóval korábbra nyúlnak vissza. Király István irányításával felnőtt egy aranygeneráció. Annak volt a tagja a mostani edző, Jároszkievicz Krisztián is. Azt a fegyelmet, egymás iránti tiszteletet kapjuk mi is, amit annakidején ők Király Istvántól. És az aranygeneráció tagjai amellett, hogy sokszoros világ- és Európa-bajnokok lettek, hamar példaképekké is váltak. Az én célom is valahol ez. Hogy méltó legyek a példaképekhez, és én is azzá váljak, mert akkor tovább tudom adni mindazt a tudást, amit kaptam" – nyilatkozta Zajácz Bence, aki novemberben a portugáliai kick-box világbajnokságon is döntőbe jutott pointfightingos kategóriájában, és végül ezüstéremmel zárt. 

0 Tovább

Több szabályrendszerben is a világ legjobbja az Év hazai kick-boxosa​​​​​​​

A 2023 legjobb hazai férfi kick-boxosának választott Fésű Lajos sportágában az a versenyző, aki több tatamis szabályrendszerben is a legmagasabb szinten letette már a névjegyét. Technikai képzettsége átlagon felüli, emellett mindig sikeréhes és alázatos. Az év végi portugáliai vb-n a light-contact és kick-light szakágakban is első lett. A rijádi, III. Küzdősportok Világjátékán pedig a pointfighting szabályrendszerben szerezte meg azt az érmet, amelyre különösen vágyott, mivel a küzdősportok csúcsversenyéről nem volt még aranya.

Szaúd-Arábiában az eredményhirdetés után is elmondtad, hogy az a siker különösen kedves számodra, mert ilyen aranyérmed még nem volt.

„Nemcsak a siker, hanem az egész Küzdősportok Világjátéka szép emlék számomra. Az utóbbi tíz évben nem rendezték meg ezt a multisport versenyt, így óriási dolognak tartom, hogy most ezen indulhattam. Sok új impulzus ért, rengeteget tanultam. Nagyon jól sikerült a felkészülésem, mindegyik meccsem másképp tett próbára, és mindegyiket nyertem. Az első összecsapást technikai K.O.-val, a másodikat meggyőző, ötpontos különbséggel, a fináléban azonban sokáig hátrányban voltam, és a végén sikerült fordítani. Ismertük az ellenfeleket, így sok meglepetés nem ért minket. Csak egy érdekesség: a döntőre külön forgatókönyv is készült. Tudtam, hogy hátrányban leszek, és azt is tudtam, hogy hogy nyerhetek. És sikerült!”

Több „hangszeren” is játszol a tatamin, hiszen kimagasló eredményeid vannak a pointfightingon kívül light-contactban és kick-lightban is. Mennyire nehéz összeegyeztetni fejben és fizikálisan is a három szabályrendszert?

„Korábban voltak elképzelések, hogy melyiket helyezzük előtérbe, de végül úgy döntöttünk az edzőimmel, hogy a komplexitásra törekszünk. Vannak világversenyek, ahol nem egyszerű az átállás egyikről a másikra. Ilyen volt a világbajnokság, de például ez Rijádban nem állt fenn, hiszen ott csak pointfighting volt. De az a 19 év, amit eddig beletettem ebbe a sportágba, felhalmozott annyi rutint, hogy megoldom a „váltásokat”.”

A 19 év munkával kapcsolatban felvetődik a kérdés: mikor kezdted a kick-boxot?

„Ötévesen kerültem le először az edzőterembe. Én azóta kick-boxozom, vagyis a csattogós lepke helyett annó a sportot választottam.”

Fésű Lajos a rijádi győzelemmel azt is bizonyította, hogy előzetesen jó embert választottak ki a személyében: hiszen a Küzdősportok Világjátéka előtti, itthoni ünnepélyes fogadalomtételen a szkanderos Kőváriné Ivánfi Brigittával ő mondta az eskü szövegét.

0 Tovább

Egy tucat arany az athéni kick-box Európa kupán​​​​​​​

A hétvégén Athénben megrendezett kick-box Európa kupán 20 ország 780 versenyzője indult. A magyar felnőtt versenyzők 12 első, 8 második és 6 harmadik helyet szereztek.

A győztesek között volt a tavaly az Európa Játékokon a sportág első magyar aranyérmét szerző Bálint Martin, aki az idén is nagyszerű formában van, hiszen egy héttel korábban az olaszországi Golden Glove viadalon diadalmaskodott. Az athéni Európa kupán Bálint Martin a pointfighting szabályrendszerben a 74 kg-osok között állhatott fel a dobogó tetejére, majd öt győztes mérkőzéssel megnyerte a súlycsoportok nélküli „open” kategóriát is.

Szintén sikerrel járt a pointfightingosok között Hammer Máté, akárcsak a ringben a K1 szabályrendszerben Szabó-Tóth Dávid.

A küzdelmi szabályrendszerek mellett a formagyakorlatokban valamennyi aranyérmet beseperték a magyarok, akik közül Brebovszky Zoltán és Halustyik Cintia voltak a legeredményesebbek három-három elsőséggel.

Kick-box Európa kupa, Athén, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Hammer Máté
63 kg: 3. Hammer Máté
74 kg: 1. Bálint Martin
+94 kg: 3. Opauszki Dávid

Open: 1. Bálint Martin
Csapat: 2: Halker-Király Team

Light-contact:
Férfiak:
74 kg: 3. Molisz Zoltán

Formagyakorlat:
Férfiak:
Kreatív: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Schersing András
Kreatív fegyveres: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Schersing András, 3. Mónus Viktor
Zenés: 1. Brebovszky Zoltán
Zenés fegyveres: 1. Schersing András, 2. Brebovszky Zoltán, 3. Mónus Viktor
Nők:
Kreatív: 1. Halustyik Cintia, 2. Vajler Éva
Kreatív fegyveres: 1. Halustyik Cintia
Zenés: 1. Udvarhelyi Fanni, 2. Halustyik Cintia, 3. Vajler Éva
Zenés fegyveres: 1. Halustyik Cintia, 2. Udvarhelyi Fanni

K1:
Férfiak:
91 kg: 1. Szabó-Tóth Dávid
Nők:
52 kg: 2. Bálint-Pálfi Viktória

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum