Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kick-box: vb- és Eb-érmekre hajtanak a formagyakorlatosok

Mennyiségben és minőségben is jelentőset lépett előre a Magyar Kick-box Szakszövetség formagyakorlat szakága. A 2028-as olimpiai részvételre hajtó küzdősportban az áprilisi diákolimpián a tavalyihoz képest megduplázódott a formagyakorlatban indulók létszáma, és a fiatal szakág vezetője, Puravecz Péter szerint a legjobb magyarok kezdenek felzárkózni az európai és a világszínvonalhoz, ami az idei világversenyeken is megmutatkozhat.

A sportágban a hazai fiatalok egyik legfontosabb megméretésére, a diákolimpiára az idén 88 formagyakorlat nevezés érkezett, ami pontosan a kétszerese a tavalyinak. És amíg korábban jellemzően két-három óráig tartott a verseny, addig most közel öt órán át vetélkedtek a fiatalok – avatott be Puravecz Péter.

A hat küzdelmi szakág mellett a szövetség csak 2016 óta kezdett komolyabban figyelmet fordítani a formagyakorlatokra. Mára viszont egyre többen ismerik fel, hogy ebben a szabályrendszerben egy érem ugyanannyit ér és ugyanolyan fontos, mint egy küzdelmi érem, és érdemes erre is koncentrálni. Itthon a formagyakorlatokkal korábban csak 3-4 klubban foglalkozott bárki is, most viszont 11 egyesületből érkeztek sportolók a diákolimpiára” – mondta a szakágvezető.

Sokan vannak a kick-boxosok között, akik a bajnokságokon nem szeretnék megveretni magukat, ugyanakkor van affinitásuk bemutatni a technikájukat a formagyakorlatok során – mesélte Puravecz Péter, aki arra is kitért, hogy a szakág elfogadottsága is sokat javult.

Nemcsak itthon, de nemzetközileg is jellemző, hogy a küzdelmi szakágak nehezen fogadják el a formagyakorlatosokat. A forma előtt én is 21 évig bunyóztam, és azért az egészen más, hogy az ember liheg a fáradtságtól, mindenhol fáj, és hatalmas küzdelem árán lehet csak eljutni a döntőig. Itt meg, valljuk be, sokáig az volt a megítélés, hogy felmegy valaki a tatamira és úgymond ugrabugrál, aztán meg nyer valamilyen érmet. Ehhez képest most már azt látom, hogy más lett a hozzáállás. A magyar kick-boxos közvélemény, illetve a többi szakág vezetői is elismerően nyilatkoznak azokról a szaltókról, az olyan nehéz akrobatikus technikákról, amelyek megfelelő kivitelezése évek munkájába telik. Magyarán jelentősen változott, és pozitívabb lett a megítélés.”

Objektíven mérhető pozitív változás övezi a magyar versenyzők teljesítményét is – büszkélkedett Puravecz Péter.

A szakmai részt nézve, a világversenyeken a pontszámokban is egyértelműen jelentkezik a fejlődés. A 9 és 10 közötti pontozásban eddig a magyarok a legjobb esetben is 9.4 körül jártak, de mostanában már nem ritkák a 9.5-ök, sőt, vagy egy versenyzőnk, aki már 9.7-et is kapott. Ez azt mutatja, hogy kezdünk felzárkózni az európai és a világszínvonalhoz.”

Hosszabb távon még több magyar versenyzőt és még színvonalasabb produkciókat vizionál a szakember, aki mindezt külföldi oktatók meghívásával, és kölcsönösen előrevivő sportbarátságok kötésével képzeli el. Az idei célok megfogalmazásakor pedig érmekre, köztük aranyakra számít az idei év két nagy világversenyén.

A felnőtteknél nagyon nehéz lesz a dolgunk, hiszen az utóbbi időben más országok ugyanúgy feleszméltek, mint mi, és meglátták, hogy a formagyakorlat verseny is éremszerzési lehetőség. Olyan nemzetek versenyzői tűntek fel, akiket előzőleg nem láttunk, de most itt vannak és nem is rosszak. Az idei világbajnokságon az elsődleges cél a dobogóra jutás, de reálisan a felnőttektől nem várjuk azt, hogy vb-címet rakjanak le az asztalra. Ami viszont az utánpótlást illeti, a tavalyi vb-n rendkívül sikeresek voltunk, úgyhogy remélem, hogy sportolóink az idei Európa-bajnokságon is aratni fognak. Abban bízom, hogy a fiataloknál 4-5 arany is összejön majd.”

Puravecz Péter azt is elárulta, hogy nagyon szeretné, ha Magyarországon lenne olyan verseny, ahol nincs küzdelmi szabályrendszer, csak formagyakorlat. Ha ilyen ütemben fejlődnek, akkor pár éven belül elkövetkezhet, hogy külön versenyt is kitegyen a formagyakorlat – bizakodott a szakágvezető.

0 Tovább

Busa Gabriella: „Az olimpia hozzám ennél soha nem volt közelebb”

Miután a profi világbajnoki cím megszerzésével a kick-boxban minden célját elérte, ökölvívóként teljesítené be olimpiai álmát Busa Gabriella. A Halker-Király Team sportolója ötkarikás kvótáért lépne ringbe a június végi-július eleji Európa Játékokon, s noha az életében jelenleg az ökölvívásé a főszerep, a kick-boxhoz továbbra is megbonthatatlan kötelék fűzi.

A világbajnokság előtt álló férfi ökölvívó-válogatott és a spanyol női nemzeti csapat tagjaival közös tréningekkel Madridban készült Busa Gabriella. A háromszoros amatőr és egyszeres profi világbajnok kick-boxos néhány hónapja az ökölvívásban bontogatja szárnyait – új sportágában szeretné beteljesíteni álmát, hogy olimpián versenyezhessen. A Halker-Király Team sportolója előbb országos bajnoki címet nyert 54 kilóban, majd a Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékversenyen szerzett bronzérmet az 52 kg-osok mezőnyében. Ezt követően bekerült a márciusi világbajnokságon versenyző női válogatottba; az Indiában rendezett viadalon 52 kg-ban az első mérkőzésén, a 32 között vereséget szenvedett.

„A világbajnokság nagyon hasznos volt, Indiában rengeteget tanultam. Közvetlen közelről láttam az élmezőnyt, másfelől a kiesett versenyzőknek szinte minden nap lehetőségük volt erős riválisokkal sparringolni, és én éltem a lehetőséggel. Kitűnő szintfelmérő volt valamennyi alkalom” – tekintett vissza a világbajnokságra Busa Gabriella, aki arra is kitért, miért maradt benne hiányérzet az első ökölvívó-világversenyén. – „Az első nap bunyóztam, amikor még nem működött olajozottan a szervezés, ami miatt például kevés időm maradt a bemelegítésre. Kick-boxban az évtizedek alatt megszerzett rutinommal meg tudtam oldani nehéz helyzeteket, a bokszban ehhez nincs meg a kellő tapasztalatom. Az első két menet ráment arra, hogy magamhoz térjek, a harmadikban pedig hiába ment jól, már mindegy volt. Kíváncsi lettem volna, hogyan alakul, ha minden körülmény ideális, és az adott formám száz százalékát kihozva tudok odaállni a meccsre.”

(fotó: Dobrovszi Dániel)

A kick-boxban sikerekhez szokott sportolónak a vb-n tehát azzal az utóbbi időben ismeretlen érzéssel kellett megbarátkoznia, hogy egy jelentős megméretésen korai búcsúra kényszerül.

„Azért én nem nyertem mindig a kick-boxban sem, a győzelmek előtt számos döntőt elveszítettem világversenyeken" – vetette közbe Busa Gabriella. – "Nagyon is jól tudom, milyen, amikor valami nem úgy jön össze, ahogy szeretném, és tisztában vagyok azzal is, mikor kell nagyon melózni egy sikerért. A vébészereplés nem vette el a kedvemet, nem változtatott a hozzáállásomon, sőt, most látom csak igazán, hová kell fejlődni, és ez igazából motivál.”

Busa Gabriella nem titkolt célja, hogy a riválisaihoz képest jóval kevesebb tapasztalattal a háta mögött is megszerezze az indulói jogosultságot a 2024-es párizsi olimpiára. Erre a június végi-július eleji krakkói Európa Játékokon nyílhat lehetősége a 34 éves versenyzőnek, aki 50 kilogrammban kísérelheti meg a párizsi részvétel kivívását. A multisporteseményen az érmes versenyzők szereznek ötkarikás kvótát.

„Bár az eredmények nem ezt igazolják, bízom abban, hogy összejöhet a kvóta. Az olimpia minden sportoló álma, kick-boxosként erre nem gondolhattam, de nagyon haragudnék magamra, ha ökölvívóként nem próbálnám meg elérni. Az olimpia hozzám ennél soha nem volt közelebb – rossz érzés lenne, ha nem tennék meg mindent azért, hogy megvalósítsam ezt az álmot.”

Noha a mindennapjait egy ideje az ökölvívás határozza meg, Gabit a kick-boxhoz továbbra is erős kötelék fűzi.

„Nem tudok, nem is akarok eltávolodni a sportágtól. A Halker-Király Teamnek már ökölvívó-szakosztálya is van, így továbbra is a kick-boxosként megszokott helyszínen edzek. Nincs olyan nap, hogy ne mennék a terembe, ahol ráadásul a férjem a vezetőedző. Volt, hogy külföldi versenyre is elkísértem a kick-boxos csapatot, és amikor szükség volt rá, a tatami széléről besegítettem.”

0 Tovább

17 felnőtt arany a belgrádi kick-box Európa-kupán​​​​​​​

A békéscsabai diákolimpiával egy időben rendezték a Szerbia Open kick-box Európa-kupát, amelyen 16 ország 450 versenyzője indult. Magyarországot 48 sportoló képviselte, akik a felnőtteknél 17 aranyérmet termeltek, hazánk pedig a szerbek mögött második lett az országok versenyében.

A legeredményesebb magyaroknak Cselovszki Patrik és Fésű Lajos bizonyultak, akik három-három aranyérmet nyertek. Cselovszki Patrik mindhárom tatamis szabályrendszerben elindult, ami kategóriájában, az 57 kg-ban három elsőséget eredményezett, emellett a magasabb súlycsoportban szerzett még egy-egy ezüst- és bronzérmet. A tavalyi kétszeres Európa-bajnok, korábbi világbajnok Fésű Lajos ezúttal is remekelt: light-contactban a 74 és a 79 kilós súlycsoportot is megnyerte, mellé pedig pointfightingban is gyűjtött egy elsőséget.

Két arannyal gazdagította éremgyűjteményét a szerb fővárosban Vida Ádám és Kovács Laura Fanni, akik egyaránt light-contactban és kick-lightban állhattak a dobogó tetejére. Vida Ádám a férfiak 89 kg-os kategóriájában volt verhetetlen, míg Kovács Laura Fanni az 55 kilogrammos nők mezőnyében jeleskedett.

Rajtuk kívül a dobogó legfelső fokára állhatott fel pointfightingban a sokszoros világ- és Európa-bajnok, rutinos Veres Richárd, a fiatal kora ellenére már szintén világbajnok Bálint Martin, valamint Török Szonja és Gombás Alexandra. Light-contactban a kétszeres világbajnok Száraz Gergő, továbbá Holló Balázs és Nagy Ramóna nyakába is aranyérmet akasztottak.

 

Az éremtáblázaton a nemzetek között Magyarország a házigazda Szerbia mögött a második helyen végzett, míg a klubok versenyében egy magyar egyesület, a Halker-Király Team diadalmaskodott.

 

Kick-box Európa-kupa, Belgrád, a felnőtt magyar érmesek:

 

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Cselovszki Patrik, 2. Hammer Máté
63 kg: 1. Veres Richárd, 2. Cselovszki Patrik
74 kg: 1. Bálint Martin
79 kg: 1. Fésű Lajos, 2. Bálint Martin
84 kg: 3. Economo Dimitrios
Nők:
50 kg: 1. Török Szonja, 2. Bárdos Inez
55 kg: 1 Gombás Alexandra, 2. Bárdos Inez

Light-contact:
Férfiak:
57 kg: 1. Cselovszki Patrik, 2. Hammer Máté
63 kg: 1. Száraz Gergő, 3. Cselovszki Patrik
69 kg: 1. Holló Balázs
74 kg: 1. Fésű Lajos, 3. Bálint Martin és Veszelovszki Péter
79 kg: 1. Fésű Lajos, 3. Slezák Bence
84 kg: 2. Economo Dimitrios
89 kg: 1. Vida Ádám
Nők:
55 kg: 1. Kovács Laura Fanni, 2. Karácsondi Réka
65 kg: 3. Prajda Szonja és Nagy Rita
70 kg: 1. Nagy Ramóna, 3. Szabó Anna

Kick-light:
Férfiak:
57 kg: 1. Cselovszki Patrik, 2. Hammer Máté
69 kg: 3. Enyingi Ádám
79 kg: 2. Slezák Bence
89 kg: 1. Vida Ádám
Nők:
55 kg: 1. Kovács Laura Fanni, 2. Karácsondi Réka
65 kg: 2. Nagy Rita
70 kg: 3. Szabó Anna, 3. Nagy Ramóna
+70 kg: 2. Szabó Anna

Low-kick:
Nők:
52 kg: 2. Miklós Alexandra

K1:
Nők:
52 kg: 3. Pálfi Viktória és Nagy Zsófia

0 Tovább

Fellendülőben a hazai kick-box – rekordlétszám a diákolimpián

Minden idők legtöbb nevezése érkezett idén a Kick-box Diákolimpia országos döntőjére. A 2028-as olimpiai részvételre pályázó sportág egyik legnagyobb és legrangosabb hazai utánpótlás versenyének a Békéscsabai Városi Sportcsarnok adott otthont, ahol 6 küzdőtéren, több mint 600 általános- és középiskolás mérte össze tudását.

A diákolimpiát négy szabályrendszerben – pointfighting, light-contact, kick-light és formagyakorlat – rendezték meg, és a 7 és 18 éves kor közötti négy – gyermek, kadet1, kadet2 és junior – korosztály fiatal kick-boxosai indultak a megmérettetésen.


A rekordlétszám örvendetes, és jó látni, hogy ilyen komoly utánpótlásunk van, ugyanakkor komoly próbatételt jelentett a szervezőknek. Azt hiszem, kijelenthető, hogy a diákolimpia kinőtte az egynapos verseny kereteit, és noha ez a költségek növekedésével jár, jövőre kétnapos eseménnyel kell számolnunk – jegyezte meg a Magyar Kick-box Szakszövetség (MKBSZ) elnöke, aki maga is részt vett a viadalon.

Galambos Péter elmondta: a diákolimpia is bebizonyította, amit egy ideje a sportágban már éreznek, hogy Magyarországon a kick-box fellendülésben van.
 

"Több más küzdősportos kollégával beszéltem, és azt érezzük, hogy a sportágaink megint népszerűvé váltak. A korábbi évtizedekben volt a harcművészeteknek egy-egy nagy felfutása, aztán ezek beálltak egy szintre. Most viszont a koronavírus járvány elmúltát követően örömmel látjuk, hogy tendenciává vált, hogy ismét keresettek lettek a küzdősportok, és sokan jelentkeznek kick-boxozni is újak” – osztotta meg tapasztalatait Galambos Péter.

A verseny kapcsán az elnök kiemelte a formagyakorlat szakág fejlődését. Békéscsabán formagyakorlatban 88 nevezés volt, ami mintegy a duplája az egy évvel ezelőttinek, és Galambos Péter szerint igazolja az MKBSZ pár évvel ezelőtti döntését, amikor a korábban itthon gyakorlatilag nem létező szakágat létrehozták.

 

A rekordlétszám kapcsán a sportvezető egyúttal megköszönte a szülők és családok támogatását, hogy segítik a fiatalokat a versenyzésben és kick-boxos pályafutásukban. 

0 Tovább

Papp László-díjat kapott a kick-boxos Busa Gabriella​​​​​​​

Papp László-díjat vehetett át Busa Gabriella háromszoros amatőr és egyszeres profi kick-box világbajnok. Rajta kívül Pálos Péter kétszeres paralimpiai bajnok asztaliteniszező és Szvitacs Alexandra világbajnok para-asztaliteniszező részesült a kitüntetésben.

Az elismeréseket Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes és Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes adta át a Városházán.

A Papp László-díj annak adományozható, aki kiemelkedő sporteredményt ért el, kiemelkedő sporteredmény eléréséhez járult hozzá vagy kiemelkedő tevékenységével segítette Budapest sportéletének fejlődését. Az elismerés évente három személynek vagy csapatnak adományozható Papp László születésének évfordulója alkalmából.

0 Tovább

Tartják szuper formájukat a tavalyi év legjobb hazai kick-boxosai

Hat magyar felnőtt versenyző is aranyéremmel térhetett haza a hétvégén Innsbruckból, ahol péntektől vasárnapig rendezték meg az Austrian Classics elnevezésű kick-box Világkupát. A 2028-as Los Angeles-i olimpiára pályázó sportág Világkupa-sorozatának ausztriai állomásán 34 ország több mint 1300 versenyzője lépett tatamira és szállt ringbe, köztük 163 magyar sportoló. A több korosztályt is felvonultató, rangos viadalon a nemzetek  között összességében Magyarország lett az első, míg a klubok közül a szintén magyar Halker-KirályTeam bizonyult a legeredményesebbnek.

Az idei esztendő eddigi legrangosabb megmérettetésén a felnőttek mezőnyében hat magyar is a dobogó legfelső fokára állhatott, köztük Fésű Lajos és Mezei Nikolett, akik bizonyították, hogy a Magyar Kick-box Szakszövetség nem érdemtelenül választotta őket 2022 Év Sportolóinak. 

A tavaly két Európa-bajnoki címet is nyert Fésű Lajos a light-contact szabályrendszer 74 kg-os súlycsoportjában mind a négy mérkőzését 3-0-ás, egyhangú pontozással nyerte, ezzel újabb aranyéremmel gazdagította éremgyűjteményét. A nőknél kick-lightban a 65 kilósok mezőnyében Mezei Nikolett is győzelemmel zárta mindhárom küzdelmét, ezzel - akárcsak tavaly az Eb-n - ő is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Rajtuk kívül Világkupa-elsőséget szerzett pointfightingban a fiatal Hammer Máté, csakúgy, mint light-contactban Kovács Laura Fanni, aki további két bronzérmet is begyűjtött. Kick-lightban aranyérmet akasztottak Száraz Gergő nyakába is, és korábbi kétszeres világbajnokunk light-contactban termelt mellé egy ezüstöt is. Szintén a kick-light szakágban Horváth Erik Ernő is megnyerte súlycsoportját.

Érdekesség, hogy pointfightingban a szakág hazai vezetője, Csikós Péter jó példával járt elöl: nemcsak, hogy ő is tatamira lépett, hanem a veteránok között két súlycsoportban is diadalmaskodott.

A Világkupa éremtáblázatán Magyarország magabiztosan előzte meg Bulgáriát és Németországot, a klubok között pedig a Halker-Király Team fölényesen utasította maga mögé a 236 egyesületből álló, méretes nemzetközi mezőnyt. Az eredmények több, mint biztatóak a közelgő magyarországi Világkupára nézve, amelyet júniusban rendez a hazai szövetség. 

 



Austrian Classics kick-box Világkupa, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Hammer Máté
63 kg: 3. Bozók Szabolcs
74 kg: 2. Bálint Martin                                                              
Csapat: 3. Halker-Király Team és Debreczeni Team
Nők:
60 kg. 2. Busa Andrea

Light-contact:
Férfiak:
57 kg: 3. Pataki Barnabás                                                        
63 kg: 2. Száraz Gergő                                                              
74 kg: 1. Fésű Lajos, 3. Bálint Martin
Nők:
55 kg: 1. Kovács Laura Fanni                                  
60 kg: 3. Kovács Laura Fanni

Kick-light:
Férfiak:
57 kg: 2. Pataki Barnabás                                                        
63 kg: 1. Száraz Gergő                                                              
69 kg: 2. Molisz Zoltán                                              
89 kg: 1. Horváth Erik Ernő                                                      
94 kg: 2. Schrimpel Bence, 3. Horváth Erik Ernő
Nők:
60 kg: 3. Kovács Laura Fanni                                                  
65 kg: 1. Mezei Nikolett                                                          
+70 kg: 2. Szabó Anna

Full contact:
Férfiak:
67 kg: 2. László Barnabás                                                        
81 kg: 3. Szachán Bolivár                                          
Nők:
60 kg: 3. Tóth Anna
65 kg: 3. Szegfi Zsanett

K1:
Férfiak:
81 kg: 3. Kovács Krisztián
91 kg: 3. Kállai Botond
Nők:
52 kg: 3. Pálfi Viktória Dóra és Nagy Zsófia

0 Tovább

Korábbi legendák és mostani világbajnokok a kick-box dan vizsgán

Az évi szokásos dan vizsgáját tartotta a hétvégén a Magyar Kick-box Szakszövetség. a fekete övre és annak különböző fokozataira vizsgázók között számos világbajnok volt, mellettük pedig több évtizedes munkásságukért hatan részesültek elismerésben.

Az MKBSZ az eredményeik vagy a hazai kick-boxban végzett tevékenységük jóvoltából ezúttal 18 sportolót és edzőt tartott érdemesnek a dan vizsgára (ami a mester-, más néven fekete öves fokozatot jelenti a kick-boxban).

Köztük volt a 2022-ben a sportágban az Év Sportolóinak választott Fésű Lajos és Mezei Nikolett, akárcsak a tavalyi Világjátékokra kijutott Pálfi Viktória és Boros Petra, valamint a korábbról – Fésűhöz és Mezeihez hasonlóan szintén – világbajnoki címmel büszkélkedő Bálint Zoltán és Mónus Viktor.

A vizsgát sikerrel teljesítőkön kívül a szövetség VII. dan fokozatot adományozott Zrínyi Miklós mesteredzőnek, aki ott volt már a sportág itthoni megalakulásánál is, később pedig évekig szövetségi kapitányként irányította a válogatottat. A VI. dan fokozatot kapta meg két korábbi legendás versenyző, Katona Barnabás és Szűcs Zoltán, a hazai kick-box bírókat évek óta irányító Szabó Gábor, valamint több évtizedes edzői és sportvezetői munkásságának elismeréseképpen Gregor László és Katona Attila – utóbbi egyúttal az MKBSZ egyik alelnöke, továbbá a low-kick és a K1 szakág vezetője.

Sikeres fekete öves (dan) vizsgát tett:

 

III. danra: Fésű Lajos, Rácz Krisztián, Dohányos András, Zsjak Zoltán, Bálint Zoltán
II. danra: Mezei Nikolett, Laszák Zoltán
I. danra: Pálfi Viktória Dóra, Boros Petra, Cselovszki Patrik Pál, Mónus Viktor, Gábor Zoltán, Fényes Zsolt, György Zoltán, Friedl Flórián, Rádai Roland, Pál Csaba, Höflinger Klaudia

0 Tovább

Ökölvívó olimpiai kvóta a világbajnok kick-boxos Veres Roland célja

A párizsi olimpiai részvételre a magyar ökölvívók közül Veres Roland az egyik legesélyesebb. A korábbi ötszörös kick-box világbajnok csupán két éve foglalkozik ökölvívással, ennek ellenére tavaly már Eb-bronzérmet nyert, és eltökélt célja, hogy a nyári Európa Játékokon súlycsoportjában bejusson a legjobb négybe, ezzel megváltsa a repülőjegyét a 2024-es ötkarikás játékokra. És noha jelenleg az olimpiai kvóta lebeg Veres Roland szeme előtt, továbbra is elkötelezett a kick-box iránt: elkíséri csapattársait a versenyekre, edzősködik, taktikai tanácsokkal látja el őket, emellett pedig tagja lett az európai kick-box szövetség sportolói bizottságának.

(fotó: Kincses Margit)

A februári rangos Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékversenyen ugyan vitatható pontozással kikapott üzbég ellenfelétől, így nem lett érmes, de ez sem szegte Veres Roland kedvét. Úgy érzi, hogy amennyiben sikerül az által eltervezett felkészülést – a Magyar Ökölvívó Szövetség segítségével – megvalósítani, akkor képes lehet kivívni a párizsi kvalifikációt.

"Tavasszal világbajnokság lesz, utána pedig az Európa Játékok Lengyelországban, ahol a legjobb négybe kellene bekerülnöm az 57 kg-os súlycsoportban. Tavaly az Európa-bajnokságon a 60 kg-ban ez sikerült, és azt a fiút, aki 57-ben nyert, már kétszer vertem. Úgyhogy miért ne sikerülhetne megint érmet szerezni, sőt, mivel még magyar bokszoló nem nyert Európa Játékokat, azt szeretném, hogy én legyek az első. Előtte pedig lesz még a világbajnokság Taskentben, amelyen szintén jól akarok szerepelni."

(fotó: Kincses Margit)

Veres Roland az edzőtáborokban fontosnak tartja a külföldi edzőpartnereket, akiknek a segítségével optimálisan fel tud készülni a két fontos megmérettetésre. Emellett a 23 éves sportoló minél több tétmérkőzést vívna a felkészülés során.

"A Bocskain nyújtott teljesítményre felfigyeltek, és meghívtak egy gálameccsre Kirgizisztánba, ahol a legjobb kirgiz ellen kell majd bokszolnom, de nem félek. Aztán a válogatottal is részt veszünk majd egy kirgizisztáni tornán, végül pedig Helsinkiben is lesz egy verseny. Rengeteget tanultam az elmúlt időszakban, és úgy érzem, hogy folyamatos versenyeztetésre van szükségem, hogy a tanultakat beépítsem a bunyómba" – mesélte Veres Roland.

A Halker-Király Team sportolója azt sem zárta ki, hogy a jövőben profi mérkőzést is vállal majd. Januárban ugyanis profi küzdősport rendezvénysorozat indult el hazánkban, amelynek első gáláján Busa Gabriella profi kick-box világbajnoki címet szerzett. Ráadásul a magyarországi sorozatot szervező Royal Promotion vezetője Veres Roland csepeli klubtársa és barátja, a szintén sokszoros kick-box világbajnok Jároszkievicz Krisztián – így elképzelhető, hogy Roland egyszer profiként is ringbe lép.

"Jól sikerült az első gála, szeretnénk hasonló folytatást, és jó lenne a hazai kick-boxos srácoknak lehetőséget adni profi címmeccsekre. Ami engem illet, a szabályok szerint tíz profi ökölvívó mérkőzésig maradhatok amatőr, de még nem vagyok százszázalékosan biztos benne, hogy ez lesz az utam. Egyelőre arra koncentrálok, hogy meglegyen az olimpiai kvóta."

(fotó: Miskolczi János)

Mindeközben a hazai kick-boxos mindennapokból is kiveszi a részét Veres Roland. Elkísérte például klubjának versenyzőit az év első nagy világversenyére, a horvátországi Európa-kupára, ahol edzőként segítette a versenyzőket.

"Ahol tudom, támogatom őket. A világbajnok Bálint Martinnal külön is szoktam foglalkozni, a szintén világbajnok Fésű Lajossal pedig együtt lakom, mert az ő kollégiuma messze van az egyetemétől és az edzések helyszínétől is. Úgyhogy minden nap látom őket és velük vagyok. És mindig is ott leszek nekik, mert bár most teljes mellszélességgel az ökölvívásra koncentrálok, de ahogy szoktam mondani: igazán a kick-box vagyok én."

Veres Roland arról is beszámolt, hogy a közelmúltban az a megtiszteltetés érte, hogy tagja lett az európai kick-box szövetség, a WAKO Europe Sportolói Bizottságának, ahol feladata a sportolók érdekeinek képviselete, és ötletek felterjesztése a WAKO világszövetség felé. Mint mondta, örült a megkeresésnek, és hálás, hogy ezáltal is visszaadhat valamit szeretett sportágának.

0 Tovább

Magyar érmekkel kezdődött a nemzetközi kick-boxos idény

A hétvégén a hagyományoknak megfelelően a karlovaci Európa-kupával kezdte meg a 2023-as versenyszezont a kick-box világelitje. Az idén 32 ország közel 1500 versenyzője lépett tatamira és szállt ringbe a horvátországi megmérettetésen, ahol a – 2028-as olimpiai részvételre pályázó – sportág mind a hét szabályrendszerében avattak bajnokokat. A háromnapos viadal éremtáblázatán a nemzetek között Magyarország végzett az élen.

A felnőtteknél aranyéremmel folytatta tavalyi remeklését az elmúlt év legjobb hazai férfi és női kick-boxosa: Fésű Lajos a light-contact szabályrendszerben, Mezei Nikolett pedig kick-lightban állhatott fel a dobogó tetejére.

A legsikeresebb magyaroknak Karlovacban a korábbi világbajnok Bálint Martin és a tavalyi Eb-n három érmet is nyert Brebovszky Zoltán bizonyultak, miután mindketten két egyéni aranyérmet nyertek. Bálint Martin pointfightingban, Brebovszky Zoltán pedig formagyakorlatban diadalmaskodott.

Rajtuk kívül szintén megnyerte kategóriájának küzdelmeit kick-lightban a kétszeres világbajnok Száraz Gergő, aki emellett egy ezüstöt is begyűjtött. Szintén kick-lightban Debre Bence és Nagy Rita is nyerni tudott. Formagyakorlatban Mónus Viktor, Fedor Noémi és Halustyik Cintia nyakába akasztottak még aranyérmet, csapatban pedig a Halker-Király Team pointfighting együttese végzett az első helyen.

A ringesek között is lett magyar Európa-kupa győztes, mivel full-contactban Szachán Bolivár, low-kickben pedig Miklós Alexandra is megnyerte súlycsoportjának küzdelmeit.

 

A nemzetek között Magyarország nagy fölénnyel végzett az élen, megelőzve Bulgáriát és a házigazda horvátokat. A résztvevő 215 klub közül a legeredményesebb a Halker-Király Team lett két bolgár egyesület előtt. 

 

A jól sikerült szezonrajt a mieink számára biztató lehet az év további nagy versenyeit illetően, amelyek közül a két fő esemény a felnőtt világbajnokság és az utánpótlás Európa-bajnokság, de a magyar kick-boxosok ott lesznek az idei Európa Játékokon és a Küzdősportok Világjátékán is. És természetesen a hagyományoknak megfelelően az idén is megrendezik az esztendő legrangosabb versenyei közé tartozó Magyar Kick-box Világkupát, amelyre júniusban kerül sor Budapesten.

 

Kick-box Európa-kupa, Karlovac, a felnőtt magyar érmesek:


Pointfighting:
Férfiak:
63 kg: 3. Viczián Dániel
74 kg: 1. Bálint Martin
79 kg: 1. Bálint Martin
+94 kg: 3. Koknya Péter
Csapat: 1. Halker-Király Team
Nők:
50 kg: 3. Petró lili
+70 kg: 3. Török Dóra

Light-contact:
Férfiak:
63 kg: 2. Száraz Gergő
69 kg: 3. Molisz Zoltán
74 kg: 1. Fésű Lajos, 3. Bálint Martin
84 kg: 3. Holczmüller Bence
Nők:
50 kg: 3. Bécsi Nikolett
60 kg: 3. Klencsák Dóra
70 kg: 2. Straubinger Kitti, 3. Pallag Csenge
+70 kg: 3. Boros Petra

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 1. Száraz Gergő
69 kg: 1. Debre Bence, 3. Molisz Zoltán
74 kg: 2. Veszelovszki Péter
84 kg: 3. Holczmüller Bence
89 kg: 2. Vida Ádám, 3. Bálint Zoltán
Nők:
60 kg: 1. Nagy Rita
65 kg: 1. Mezei Nikolett, 3. Fehér Virág
70 kg. 3. Straubinger Kitti és Szabó Anna
+70 kg: 3. Boros Petra

Formagyakorlat:
Férfiak:
Kreatív: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Mónus Viktor
Kreatív fegyveres: 1. Mónus Viktor, 2. Nagy István, 3. Schersing András
Zenés: 1. Brebovszky Zoltán, 3. Nagy István
Nők:
Kreatív: 2. Fedor Noémi
Kreatív fegyveres: 2. Tar Petra, 3. Halustyik Cintia
Zenés: 1. Fedor Noémi, 2. Halustyik Cintia
Zenés fegyveres: 1. Halustyik Cintia, 2. Tar Petra

Full-contact:
Férfiak:
81 kg: 1. Szachán Bolivár
Nők:
60 kg: 3. Tóth Anna

Low-kick:
Férfiak:
67 kg: 3. László Barnabás
Nők:
52 kg: 1. Miklós Alexandra

K1:
Nők:
60 kg: 3. Plajos Dominika

0 Tovább

Duplázó magyarok a kick-box Szlovák Openen

A hétvégén 12 ország legjobbjainak részvételével rendezték meg a Szlovák Open rangos nemzetközi kick-box viadalt, amely a tatamis szakágakban – pointfighting, light-contact és kick-light – szereplő felnőtt magyar versenyzők számára pontszerző verseny volt. Közülük hárman is két aranyéremmel térhettek haza Pozsonyból.

A szlovák fővárosban a felnőtt magyar indulók közül duplázni tudott a korábbi világbajnok Bálint Martin mellett Bozók Szabolcs és Straubinger Kitti.

Bálint Martin pointfightingban a súlycsoportoktól független Grand Champion versenyszámban diadalmaskodott, mellette pedig a dobogó tetejére állhatott fel a light-contact szabályrendszerben is a 74 kilósok között.

Bozók Szabolcs is ugyanebben a két szabályrendszerben nyerte aranyérmeit: a 63 kg-os súlycsoportban mindkét küzdőmodorban a legjobbnak bizonyult.

A nőknél Straubinger Kitti a 70 kg-os kategóriát uralta: a light-contact és a kick-light szabályrendszerben is az első helyen végzett súlycsoportjában.

A pozsonyi megmérettetésen a felnőttek mezőnyében még aranyérmet nyert Pemmer Balázs Ákos, Holczmüller Bence, Veszelovszki Péter, Kovács Laura Fanni, László Barnabás és Lakatos Péter.

A viadalon a nemzetek versenyében Magyarország, a klubok között pedig a Halker-Király Team lett a legeredményesebb.

 

Szlovák Open, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:

Férfiak

57 kg   1. Pemmer Balázs Ákos          LSP Team

            2. Kopp Szilárd                        Hunyadi SzSzSE

            3. Kozma Kornél                     Halker-Király Team

63 kg   1. Bozók Szabolcs                   Halker-Király Team

69 kg   3. Balog Marcell                     Hunyadi SzSzSE

Grand Champion:

            1. Bálint Martin                      Halker-Király Team

Nők

50 kg   2. Török Szonja                       Halker-Király Team

55 kg   3. Vakán Vivien                      Bajnai KBSzSE

Light-contact:

Férfiak

63 kg   1. Bozók Szabolcs                   Halker-Király Team

            3. Baráth Albert Károly           Esztergomi KBSE

74 kg   1. Bálint Martin                      Halker-Király Team

            2. Veszelovszki Péter             Combat „D” SC

79 kg   2. Kajtár Bence                       Esztergomi KBSE

84 kg   1. Holczmüller Bence             Agrobio Classic KBBC

Nők

60 kg   2. Kovács Laura Fanni            Combat „D” SC

            3. Nádasi Karolina                  Zrínyi Miklós KBA

70 kg   1. Staubinger Kitti                  Zrínyi Miklós KBA

Kick-light:

Férfiak

74 kg   1. Veszelovszki Péter             Combat „D” SC

3. Enyingi Ádám                     Halker-Király Team

84 kg   3. Holczmüller Bence             Agrobio Classic KBBC

            3. Szabó Dominik                    Veresegyház KBSE

Nők

60 kg   1. Kovács Laura Fanni            Combat „D” SC

            3. Nádasi Karolina                  Zrínyi Miklós KBA

70 kg   1. Staubinger Kitti                  Zrínyi Miklós KBA

Full-contact:

Férfiak

67 kg   1. László Barnabás                 Esztergomi KBSE

K1:

Férfiak

57 kg   1. Lakatos Péter                     Gönczi Team

60 kg   2. Budai Máté                        Gönczi Team

63,5 kg            2. Gönczi Alex                        Gönczi Team

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum