Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kick-boxos Boros Petra 5., Pálfi Viktória 6. lett a Világjátékokon

Egyik versenyzőnknek sem sikerült a bravúr az egyesült államokbeli Birminghamben megrendezett Világjátékokon, végeredményben érem nélkül maradt a kétfős magyar küldöttség. Ugyanakkor sporttörténelmi alkalom volt, hogy a nem olimpiai sportágak legnagyobb versenyének történetében első ízben szerepelhettek magyar kick-boxosok.

A K1 szabályrendszer 70 kg-os súlycsoportjának negyeddöntőjében Boros Petra a szerb Aleksandra Krstic ellen mérkőzött, és a második menetig jól tartotta a tempót a vb-ezüstérmes riválissal, de aztán a harmadik menetben a későbbi győztes szerb a maga javára fordította a küzdelmet.

A másik Birminghambe kijutott magyar, Pálfi Viktória az 52 kg-ban szintén nem jutott tovább, miután a négy közé kerülésért egy szoros mérkőzésen alulmaradt lengyel ellenfelével szemben.

„A döntők során Viki lengyel ellenfele egy nagyon szoros meccsen alul maradt izraeli ellenfelével szemben. Így ott 6.helyet szereztük meg. Petra szerb ellenfele pedig minden meccsén hűen, egy nagyon kemény és határozott győzelmet tudhatott maga mögött a döntőben is szlovák ellenfelével szemben. Ezek fényében úgy gondolom, hogy nincs okunk szomorkodni. Szenzációs eredmény, hogy itt lehettünk. Petra esetében nem egészen egy hónap, míg Viki esetében két hét felkészüléshez képest, kiadták a maximumot magukból a lányok, és megmutatták, hogy az elkövetkező években igenis számolni kell velük a nemzetközi mezőnyben” - értékelt Bálint Zoltán, a versenyzőket a tengerentúlra elkísérő edző.

Világjátékok, eredmények:


Kick-box, K1 szabályrendszer, nők:
70 kg, negyeddöntő:
Boros Petra - Krstic (szerb) 0:3
52 kg, negyeddöntő:
Pálfi Viktória - Nieroda-Zdziebko (lengyel) 0:3

A Világjátékok eredményei elérhetők itt:
https://twg2022.com/results/

0 Tovább

A kick-boxos Pálfi Viktória bizonyítani akar a Világjátékokon

A Világjátékokra kijutott kick-boxos Pálfi Viktória bizonyítani szeretne a július 7. és 17. között az egyesült államokbeli Birminghamben zajló multisport eseményen. A sporttörténelmi részvétel miatt hatalmas nyomás nehezedik a fiatal versenyző vállára, aki éppen ezért nagy hangsúlyt fektet a mentális felkészülésre. Az idei Világjátékok az első alkalom, ahol magyar kick-boxosok – Pálfi Viktória mellett Boros Petra – képviselhetik hazánkat – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A K1 szabályrendszer 52 kg-os súlycsoportjában érdekelt Pálfi Viktória mexikói riválisa visszalépésének köszönhetően indulhat a játékokon, akitől 2021-ben a világbajnokságon kikapott. Borzasztóan örült a lehetőségnek, de egyúttal – mint fogalmazott – „kiverte a víz”, amikor tudatosult benne, hogy csupán két hete maradt felkészülni. Petrával sokat edzenek együtt, és nagyon jó a kapcsolatuk. Örül, hogy nem egyedül kell megtennie a hosszú utat Birminghambe, és lesz ott vele egy barát is.

A csepeli Halker-Király Team sportolója saját bevallása szerint minden mérkőzés előtt rettenetesen izgul, legyen az kisebb, vagy nagyobb verseny, ugyanakkor sokat segít neki edzője, Bálint Zoltán, aki Birminghamben is mögötte lesz majd. Az edző ringbe lépés előtt rendszerint megnyugtatja és sulykolja, hogy bízzon magában. Mellette az ötszörös kick-box világbajnok és az ökölvívásban a közelmúltban Eb-bronzérmet nyert Veres Roland segíti a mentális felkészülését.

A fiatal tehetség tavaly még a juniorok (16-18 évesek) között szerzett Európa-bajnoki címet a ringben a kiütésre menő K1 szabályrendszerben. Érzékeny alkat lévén mindenkinek bizonyítani szeretne, így nehéz megbirkóznia a ránehezedő nyomással.

„Az egyik világkupára nem fogyasztottam le ahhoz a súlycsoporthoz, amelyikben indulnom kellett volna. El is veszítettem a meccset, ugyanis az ellenfél legalább öt kilóval nehezebb és fizikailag is erősebb volt, ezért nem tudtam tartani az iramot. Az én hibám volt, mert lusta voltam lefogyasztani. De sokat tanultam az esetből” – mesélte Pálfi Viktória.

Családja teljes mellszélességgel támogatja a sportolói karrierjét, lényegében édesanyja miatt kezdett el kick-boxolni. Először öccsét vitték el egy edzésre, hogy meg tudja védeni magát, aztán Viki is csatlakozott hozzá. A szülei büszkén mesélik mindenkinek, hogy a lányuk kijutott a Világjátékokra, de sajnos ők nem tudják elkísérni Birminghambe.

Pálfi Viktória július 13-án fog először ringbe lépni a Világjátékokon, ahol a maximumot akarja kihozni magából, és mindenképpen dobogóra szeretne állni. Mindazonáltal a tengerentúli esemény után sincs megállás, ugyanis rögtön el szeretné kezdeni a felkészülést az őszi Európa-bajnokságra.

0 Tovább

Nemzetközi profi kick-box bajnoki címet nyert Szegfi Zsanett

Nagyszerű győzelmet aratott Szegfi Zsanett a németországi Erdingben megrendezett profi ökölvívó és kick-box gálán. A rangos eseményen a Titán Kick-box Full-contact SE sportolója a helyiek kedvencét, a világbajnoki ezüstérmes Tatjana Obermeiert győzte le – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Az amatőrök között a full-contact szabályrendszerben Szegfi Zsanett az idén Európa-kupát nyert, míg a júniusi budapesti világkupán a harmadik helyen végzett az 52 kg-osok mezőnyében.

Eredményeinek köszönhetően a fiatal magyar tehetség meghívást kapott az erdingi gálára, ahol – a hazai közönség legnagyobb bánatára – bizonyította is képességeit: ötmenetes mérkőzésen megosztott pontozással múlta felül a város kiválóságát, Tatjana Obermeiert. Diadalával Szegfi Zsanett elnyerte a WAKO PRO német nemzetközi profi kick-box bajnoki címét.

„Kemény és küzdelmes mérkőzést vívott a két versenyző, aminek végén Zsani nyert, de a harcért gratuláció illeti mindkettőjüket” – számolt be róla edzője, Juhász Gábor, aki egyúttal a Magyar Kick-box Szakszövetség alelnöke, valamint a full-contact szakág vezetője.

„Nagyon erős felkészülésen vagyunk túl, sok verseny volt az év során, és mindezek tapasztalatait sikerült most hasznosítani. A meccs után rengeteg gratulációt kaptunk a teljes nemzetközi kick-box szakmától. Nagyon magasan jegyzett világsztárt vert meg Zsanett. Most pedig folytatjuk a felkészülést, jön az Európai Egyetemi Játékok, ahol szintén full-contactban indulunk” – mondta Juhász Gábor.

A szakember hozzátette: az erdingi gála rangját az is jól mutatja, hogy profi ökölvívásban az ottani fő mérkőzés győztese lett a kihívója a világsztár Canelo Alvareznek.

0 Tovább

A Világjátékokon induló Boros Petrát semmi sem tántoríthatta el a kick-boxtól

A ringen kívül is nem mindennapi küzdelmeken ment keresztül Boros Petra, aki sporttörténelmi szerephez jutott, amikor kiderült, hogy kick-boxban képviselheti Magyarországot az idei Világjátékokon. Néhány éve egy sérülés miatt szinte kilátástalanná vált számára az élsport, ennek ellenére ott lehet a július 7. és 17. között az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő multisport eseményen – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

„Visszalépett az ukrán versenyző, te mehetsz helyette a Világjátékokra!” – az ágyán ült és olvasott, amikor edzője, Jároszkievicz Krisztián felhívta telefonon, és közölte a jó hírt. Rögtön minden kezében lévő tárgyat eldobott és csak annyit tudott kérdezni: „Ez most komoly?”. Annyira hihetetlennek tűnt, hogy háromszor-négyszer is megerősítést kért, hogy nem csak kandikamerás viccről van szó. „Akkor megyünk, ugye?” – kérdezte Krisztián, mire Petra habozás nélkül rávágta: „Ha kezem, lábam törik, akkor is megyek.”

Boros Petra annakidején az édesanyjával kezdett el kick-boxolni, aki később az edzője is lett, így minden edzésbe 200 százalékot adott bele.

„Ha nem így tennék, figyelmeztetően nézne rám és jönne a büntetés. Az edzéseken én vagyok a gyerekek példaképe, és a legrutinosabb versenyző is. Nem tehetem meg, hogy lazsáljak” – jegyzi meg nevetve.

A ringbe is úgy lép be, hogy azt mondja magának, nyernie kell. Persze elkerülhetetlen egy-két vereség, ami érzelmileg megviseli, de miután kisírta magát, átgondolja a mérkőzés minden mozzanatát és keresi, hogy mit tudna javítani, hogy a következő meccs győzelemmel záruljon.

Sportolói karrierjét megnehezítette, hogy 2011-ben egy rosszul sikerült rúgás következtében keresztszalag-szakadást szenvedett. Az orvosok azt mondták neki, hogy ha olyan fiatalon megműtenék, az egyik lába rövidebb lenne. A műtét akkor még elmaradt, a kick-boxot azonban nem hagyta abba, négy-öt évig gyakorlatilag sérülten versenyzett. 2016 őszére viszont olyan súlyosak lettek fájdalmai, hogy már a lépcsőn se tudott felmenni anélkül, hogy ne ugrott volna ki a térde. A kétórás műtétből négyórás lett, és orvosa közölte vele, hogy aligha fog tudni újra versenyezni. Petra azonban határozottan kérte az orvost:

„Én jövőre a dobogón szeretnék állni a kick-box világversenyeken, és mindent megfogok tenni ezért. Úgyhogy, kérem, maga is tegyen meg mindent, hogy húsz évesen ne menjek a tepsibe egy térdműtét után” – fogalmazott akkor.

A Halker-Király Team sportolója a beavatkozás után kitartóan küzdött, hogy rendbe jöjjön és vissza tudott térni a kick-boxhoz. Sőt, ez annyira sikerült neki, hogy a jutalma – egy visszalépésnek, illetve a tavalyi vb-n való jó szereplésének köszönhetően – a Világjátékokon való részvétel lett. Jelenleg minden energiáját abba fekteti, hogy a nem olimpiai sportágak legrangosabb multisport eseményén dobogós helyezést érjen el, valamint, hogy kiélvezze a különleges lehetőség minden percét.

Boros Petra a K1 szabályrendszerben a nők 70 kg-os súlycsoportjában lép majd ringbe július 13-án Birminghamben, ahol a másik magyar kick-boxos induló az 52 kilós Pálfi Viktória lesz.

0 Tovább

Tizenkét magyar arany a budapesti kick-box világkupán

Tizenkét magyar elsőség született a BOK Sportcsarnokban péntektől vasárnapig megrendezett 27. Magyar Kick-box Világkupán a felnőttek mezőnyében. A viadalon 39 országból több mint 1700 sportoló indult, aminek köszönhetően elképzelhető, hogy a budapesti lesz az év egyik legnagyobb kick-box versenye. A létszámmal kapcsolatban Galambos Péter, a szervező Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke megjegyezte: el kell gondolkodni azon, hogy megnövelik a verseny időtartamát – adta hírül az MKBSZ.

A három napon át reggeltől estig zajló megmérettetésen a felnőttek mezőnyében összesen 12 aranyérmet akasztottak magyar kick-boxosok nyakába. Ezúttal is bizonyították tudásukat korábbi egyéni világbajnokaink, akik közül öten is a dobogó tetejére állhattak fel.


A világkupa zárónapján a light-contactban és kick-light szakágakban gyűjtöttek újabb aranyakat a hazai harcosok. Light-contactban a tavalyi vb-n duplázó Száraz Gergő legyőzhetetlen volt a súlycsoportjában. Kick-lightban a már szintén világbajnoki címmel rendelkező Fésű Lajos és Mezei Nikolett is nyert, és rajtuk kívül Korcsok Nikolett diadalmaskodott.

Pointfightingban a felnőtteknél három magyar állhatott fel a dobogó legfelső fokára: az elmúlt évek legjobb hazai női kick-boxosa, a négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Busa Andrea mellett a férfiaknál az ugyancsak korábbi világbajnok Bálint Martin, valamint Cselovszki Patrik tudott aranyérmet nyerni.

Formagyakorlatban a legfényesebb éremből négyet zsebeltek be a magyarok: egyéniben Mónus Viktor és Brebovszky Zoltán győzött, míg csapatban a Contact KTHE két számban is a legjobbnak bizonyult.

A küzdelmi csapatversenyek során is ünnepelhetett magyar egység: light-contactban a felnőtt nőknél a Combat D SC együttese diadalmaskodott.

Nem számítottak arra, hogy a koronavírus járvány viszontagságai után ilyen sokan eljönnek Budapestre, de a sportolók láthatóan alig várták, hogy újra magas szinten versenyezhessenek – mondta Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szövetség elnöke.

"Minden magyar számára nagyon hasznos volt az indulás. A tapasztalatlanabbak megismerhették a nemzetközi mezőnyt és belekóstolhattak, hogy miként zajlik egy világverseny. A válogatottak pedig kipróbálhatták, hogy bírják a sorozatterhelést, hiszen voltak többen is, akik nyolc-tíz küzdelmet is megvívtak. Ráadásul mivel itt a vb-kkel és Eb-kkel ellentétben egy országból nemcsak egy versenyző indulhatott, előfordult, hogy erősebb volt a mezőny, és helyenként még nehezebb volt aranyérmet nyerni, mint egy vb-n vagy Eb-n. Nekünk, szervezőknek pedig szembe kell néznünk azzal a kellemes problémával, amit a verseny érzékelhető népszerűsége jelent. El kell gondolkodnunk azon, hogy mit csináljunk, mert lassan kinőjük ezt a versenyt, és legközelebb talán a mostani háromnapos rendszer nem lesz elég, hogy emberi időben fejezzünk be egy-egy versenynapot" – nyilatkozta a sportvezető.

27. Magyar Kick-box Világkupa, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Cselovszki Patrik, 2. Hammer Máté
63 kg: 2. Veres Richárd
74 kg: 3. Korpádi Tamás
79 kg: 1. Bálint Martin, 3. Korpádi Tamás
84 kg: 3. Bálint Martin
+94 kg: 3. Csikós Péter
Grand Champion: 3. Bálint Martin
Csapat: 3. Halker-Király Team
Nők:
50 kg: 3. Török Szonja
55 kg: 3. Gombás Alexandra
60 kg: 1. Busa Andrea
70 kg: 3. Török Dóra
Grand Champion: 3. Busa Andrea

Light-contact:
Férfiak:
57 kg: 1. Száraz Gergő, 2. Enyingi Ádám
63 kg: 2. Száraz Gergő
79 kg: 2. Fésű Lajos
89 kg: 3. Vida Ádám
Csapat:

74 kg: 3. Halker-Király Team
+74 kg: 3. Halker-Király Team
Nők:
55 kg: 3. Kovács Laura Fanni
60 kg: 2. Busa Andrea
+70 kg: 3. Szabó Anna
Csapat: 1. Combat D SC, 2. Halker-Király Team

Kick-light:
Férfiak:
57 kg: 2. Száraz Gergő, 3. Enyingi Ádám
63 kg: 3. Száraz Gergő
79 kg: 1. Fésű Lajos
84 kg: 3. Dittrich Martin Zoltán
94 kg: 2. Tusér Bence, 3. Feldhoffer Ádám
Nők:
55 kg: 3. Kovács Laura Fanni
65 kg: 1. Mezei Nikolett
70 kg: 3. Szabó Anna
+70 kg: 1. Korcsok Nikolett, 3. Pallag Csenge

Formagyakorlat:
Kreatív:
Férfiak: 2. Zahorecz Noel, 3. Brebovszky Zoltán
Nők: 3. Halustyik Cintia
Kreatív fegyveres:
Férfiak: 1. Mónus Viktor, 2. Brebovszky Zoltán, 3. Schersing András
Nők: 2. Halustyik Cintia
Csapat: 1. Contact KTHE, 2. Halker-Király Team
Zenés:
Férfiak: 2. Zahorecz Noel, 3. Brebovszky Zoltán
Nők: 2. Halustyik Cintia, 3. Fedor Noémi
Zenés fegyveres:
Férfiak: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Mónus Viktor, 3. Schersing András
Nők: 3. Halustyik Cintia
Csapat: 1. Contact KTHE, 2. Halker-Király Team, 3. KiME

Full-contact:
Nők:
48 kg: 2. Szeleczki Lilla
52 kg: 3. Szegfi Zsanett
56 kg: 3. Czégény Cintia és Szabó Szabina

Low-kick:
Nők:
56 kg: 3. Zsiga Melinda és Miklós Alexandra
70 kg: 3. Jorcsák Dorina Jutta

K1:
Férfiak:
54 kg: 3. Lakatos Péter
75 kg: 3. Laska Bence
81 kg: 3. Koncz Attila
91 kg: 3. Bartucz Ricco
Nők:
52 kg: 3. Székely Anna 

0 Tovább

Pointfighting és formagyakorlat aranyak a budapesti kick-box világkupán

A BOK Sportcsarnokban zajló 27. Magyar Kick-box Világkupa szombati napján a felnőtteknél újabb magyar aranyak születtek. A  pointfighting szabályrendszerben három kick-boxosunk ünnepelhetett, míg formagyakorlatban négy elsőséget szereztek a hazai versenyzők – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

(fotó: Tóth Péter)

A világkupa szombati megnyitóján Galambos Péter, az MKBSZ elnöke beszédében örömét fejezte ki, hogy a koronavírus járványt követően végre ismét nagy és színvonalas világkupát rendezhet hazánk, 39 ország több mint 1700 sportolójának részvételével. Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a NOB tagja a kick-boxot az egyik legnépszerűbb hazai sportágnak nevezte, és annak pozitívumait, illetve nevelő jellegét méltatta.

 (fotó: Tóth Péter)

A háromnapos megmérettetés második versenynapján pointfightingban a felnőtteknél három magyar állhatott fel a dobogó legfelső fokára: az elmúlt évek legjobb hazai női kick-boxosa, a négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Busa Andrea mellett a férfiaknál a világbajnoki címmel szintén rendelkező Bálint Martin, valamint Cselovszki Patrik tudott aranyérmet nyerni.

(fotó: Fazekas Ábel)

Formagyakorlatban a felnőttek mezőnyében négy aranyérmet zsebeltek be a magyarok: egyéniben Mónus Viktor és Brebovszky Zoltán tudott győzni, míg csapatban a Contact KTHE együttese két számban is első lett.

0 Tovább

Női csapatarannyal indult a budapesti kick-box világkupa

Pénteken a budapesti BOK Sportcsarnokban megkezdődött 27. Magyar Kick-box Világkupa, amely vasárnapig tart. A 39 ország több mint 1700 sportolóját felvonultató világverseny első napján a felnőttek között csapatban egy aranyérmet nyertek a magyarok – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség. 

Az év legnagyobb nemzetközi kick-box versenyének ígérkező budapesti viadalon az első napon rendezték meg a csapatversenyeket, amelyek során light-contactban a felnőtt nőknél a szegedi Combat D SC együttese diadalmaskodott, a döntőben egy másik magyar gárdát, a Halker-Király Team együttesét felülmúlva. A kétfős győztes alakulatot a tavaly felnőtt egyéni világbajnoki címet nyert Mezei Nikolett, valamint csapattársa, Nagy Ramóna alkotta.

A kiütésre menő ringes küzdelmek során a magyarok közül Laska Bence volt a legeredményesebb, aki a K1-es szabályrendszerben lengyel, majd cseh ellenfelét is legyőzte, ezzel már biztos érmes.

A veteránok mezőnyében tatamira lépett a hazai pointfighting szakág nemrégiben kinevezett vezetője, Csikós Péter, aki nemcsak, hogy elindult a megmérettetésen, hanem a 94 kg-ban és a +94 kg-os súlycsoportban is aranyéremmel zárt.

0 Tovább

További sikerekben bízik a kick-boxos szakágvezető páros

Immár hat éve dolgozik együtt a hazai light-contact és kick-light szakágak élén Dancsó Zoltán és segítője, Olasz Attila, akiket az év elején egyhangúan erősített meg tisztségében az elnökség. A két fiatal szakvezető tovább folytatná az eddigi jól bevált munkát, és szeretnék, ha a jövőben is – ahogyan az elmúlt években rendre – minden világ- és Európa-bajnokságon az első háromban végezne az általuk irányított magyar válogatott – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

2016-ban fejezte be legendás versenyzői pályafutását Dancsó Zoltán, akit ezt követően kértek fel a light-contact és kick-light élére, ő pedig azt kérte, hogy Olasz Attilával együtt építhessék újra a két szakágat.

„Úgy voltunk vele, hogy ha valaki nem jön el hozzánk, akkor nekünk kell odamenni, így gyakorlatilag végig roadshow-ztuk az országot. Igyekeztünk felébreszteni az érdeklődést a két szabályrendszer iránt, megmutattuk azok szépségét és rejtelmeit. És azt gondolom, hogy a kluboknak, amelyek fejlődni akarnak, szimpatikus volt, hogy mi felvállaltuk, hogy teszünk az ügy érdekében, és utaztunk és népszerűsítettünk” – nyilatkozta a kick-boxos berkekben „Kicsi” néven ismert szombathelyi szakvezető.

Örül, hogy bizalmat kaptak az elnökségtől a folytatásra, mert ez azt jelenti, hogy jó munkát végeztek – tette hozzá Olasz Attila. Az esztergomi szakember szerint a következő ciklus egyik fontos célja a járvány előtti állapotok visszaépítése.

„Fontos lesz az utánpótlást ismét megerősíteni, mert a covid igenis megviselt bennünket. A fiatalok közül többen felhagytak a sporttal, és őket pótolni kell. Ugyanakkor az elmúlt hat év munkájának a gyümölcse, hogy a két szakág többpólusú lett hazánkban, és mindenhol vannak ezekkel foglalkozó klubok. Jellemző, hogy a 2019-es győri utánpótlás Európa-bajnokságon a light-contact és a kick-light válogatott nem kevesebb, mint 18 klub versenyzőiből állt össze. Ezt a sokszínűséget meg kell őriznünk” – jelentette ki Olasz Attila.

Dancsó Zoltán 1997-től visszavonulásáig minden világbajnokságán dobogón állt, egy bronz és három ezüst mellett hat vb-n győzött zsinórban a light-contactban. Ez példa nélküli a sportágban, mindemellett ötszörös Európa-bajnok, és 12 profi vb-címmeccse mindegyikét megnyerte. Az elmúlt esztendőkben immár a veteránok között indult, ahonnan szintén rendre aranyakat hozott a világversenyekről, edzőként pedig saját nevelésű világbajnok tanítványokkal is büszkélkedhet. Bízik benne, hogy eredményei motiválóak lehetnek a fiataloknak is.

„A szombathelyi edzőtermemben ki vannak rakva az övek és az érmek, szerintem azok lelkesítően hatnak a sportolókra. Amikor meg készültem a veterán világversenyekre, végigcsináltam az összes edzést a felnőtt válogatottal. És odaálltam küzdeni a tavaly felnőtt világbajnoki címet nyert tanítványommal, Szmolek Emánuellel. A 22 év korkülönbség persze fizikailag nem hidalható át, de azért úgy érzem, hogy nem kellett meghajolnom, sőt, technikailag talán okoztam meglepetést is. Az ilyen dolgok szerintem motiválóak a fiatalok számára. Nekem annakidején az volt, amikor az edzőm beállt, és meg tudta csinálni, ami a feladat volt” – vélekedett Dancsó Zoltán, aki szerint továbbra is az a cél, hogy a kick-box vb-ken és Eb-ken a két szakág éremtáblázatán mindig az első háromban végezzen a magyar válogatott – legyen szó akár az utánpótlás korosztályról, akár az idősebbek versenyéről.

0 Tovább

Magyar kick-boxos is lesz a Világjátékokon!

Sporttörténelmi szerephez jutott Boros Petra, aki kick-boxban képviselheti Magyarországot a július 7. és 17. között az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő Világjátékokon. A Halker-Király Team sportolója a K1 szabályrendszerben a nők 70 kg-os súlycsoportjában lép majd ringbe, és a hazai szövetség vezetése szerint képes lehet az éremszerzésre – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A kick-box először öt esztendeje, a lengyelországi Wroclawban szerepelt a nem olimpiai sportágak legnagyobb és legrangosabb multisport eseményén, ám akkor csupán bemutató sportágként, magyar versenyző pedig nem volt az indulók között. A birminghami Világjátékokon viszont már a hivatalos sportágak egyike az amerikai eredetű modern küzdősport, ezért is nagy büszkeség a magyarországi kick-boxosok számára, hogy Boros Petra lehetőséget kapott a részvételre.

A sportág nemzetközi szövetsége, a WAKO levélben értesítette az MKBSZ-t, hogy a női 70 kilogrammban kvótát szerzett ukrán versenyző a hazájában dúló háború következtében nem tud részt venni Világjátékokon, így a korábbi eredményeinek köszönhetően Boros Petrára szállt át az indulás joga.

"Petrával együtt elmondhatatlanul boldogok vagyunk. Mérföldkő a magyar kick-box történetében, hogy az idén első alkalommal magyar versenyző is megmutathatja tudását a Világjátékokon" – örvendezett Galambos Péter, az MKBSZ elnöke. – "A kick-box hét szabályrendszere közül a K1 kerül lebonyolításra Birminghamben, és ebben a szakágban is csupán három-három kiválasztott férfi és női súlycsoport. A 70 kg-ról tudni kell, hogy a nőknél ez lesz az egyik legkeményebb kategória, ennek ellenére bizakodóak vagyunk, hogy Petrának sikerül éremmel hazatérnie majd a Világjátékokról."

A versenyzőt a klubedzője, Bálint Zoltán kíséri majd el a tengerentúlra.

0 Tovább

Civilben értelmileg akadályozott gyerekeket tanít a kick-box világbajnok

Huszonöt éve foglalkozik küzdősportokkal, de szerinte még több évnyi versenyzés benne van. Kick-boxban tavaly ért fel a csúcsra, amikor világbajnok lett, de szeretne még Európa-bajnok is lenni. Ugyanakkor szerinte nemcsak az számít, hogy ki hány érmet nyer, hanem hogy milyen emberré és harcművésszé válik. Zsarkó Dániel Péter civilben gyógypedagógus, értelmileg akadályozott gyermekek oktatásával, nevelésével foglalkozik – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.


Zsarkó Dániel Péter nyolcévesen csöppent a harcművészetek világába: Hódmezővásárhelyen ITF taekwon-dóval kezdett foglalkozni. 2009-ben kóstolt bele a kick-boxba, amikor Szegeden látogatni kezdte a Tigers SE edzéseit. Mindkét küzdősportot azóta is aktívan, versenyszerűen űzi.

"A kick-boxban 2009-ben rögtön versenyzéssel kezdtem. Hamar sikerült bekerülnöm a válogatottba, és kisebb megszakításokkal azóta is folyamatosan képviselhetem Magyarországot a világversenyeken. A taekwon-dóban és a kick-boxnak a light-contact és kick-light szakágaiban egyaránt szereztem világ- és Európa-bajnoki érmeket. Ezeket a tavalyi jesolói kick-box vb-n sikerült egy elsőséggel megkoronázni. De igazából mindig azt szoktam mondani, hogy nem az érmek száma minősít egy sportolót, hanem, hogy milyen emberré vált, és azt az utat járja-e, mint amire ezek a küzdősportok tanítanak" – hangsúlyozta Zsarkó Dániel Péter.


Bízik benne, hogy ő maga a megfelelő úton jár – árulta el a 33 éves hódmezővásárhelyi sportoló. Mint mondja, ebben nagyon fontos szerepe van mestereinek, a taekwon-dós Máté Zoltánnak, illetve a kick-boxos Stricz Richárdnak. Edzőinek tanácsait, utasításait mindig megfogadja, és mivel már edzőként is tevékenykedik, azt a szellemiséget, amit tőlük kap, próbálja a saját foglalkozásaiba is átültetni.


"Olyan társadalomban élünk, köszönhetően a közösségi médiának is, amelyben az egyén, az ego kerül előtérbe. És ezt a felfogást a versenyeredmények csak felpumpálják. Pedig szerintem a harcművészetek többről szólnak: gondolok itt a tiszteletre, becsületre, és amiben főként nagy hiányt látok, az az alázat, nemcsak a sportban, hanem az élet más területein is" – nyilvánította ki Zsarkó Dániel Péter.

Civilben gyógypedagógusként dolgozik Hódmezővásárhelyen, a Kozmutza Flóra oktatási intézményben középsúlyosan értelmileg akadályozott gyermekek tartoznak a keze alá. Erős indíttatás volt a számára, amikor régen egy Down-szindrómás fiatalember jelent meg a taekwon-do edzésen, és ahogyan a csapat befogadta a jövevényt. Zsarkó Dániel Péter a segítő szemléletet már az edzések megkezdésével magába szívta, így az érettségi után szinte adott volt, hogy gyógypedagógus szakon tanuljon tovább. Emellett pedagógus családja felől is kapott ilyen irányú impulzust, édesanyja például szintén végzett gyógypedagógiát.

"Ez a hivatás olyan szempontrendszert hoz az életembe, ami úgymond leszorítja az egót. A munkahelyen teljesen más problémákkal küzdünk, mint egy versenyen vagy edzésen. És így az ember teljesen más szemmel nézi a világot. Nem is tudjuk igazából, hogy nekünk milyen jó dolgunk van. Nyilván teljesen más a cél egy ilyen iskolai foglalkozáson, mint mondjuk a magam sportversenyein. Az közös, hogy a lehető legjobb eredményt igyekszünk elérni, de akkora a kontraszt a kettő között, hogy a munkám segít a földön maradni" – magyarázta a tavalyi világbajnok.

Életének otthoni szelete a versenyekre is elkíséri. Az iskolában egy 11-dikes osztályban 11 jövőre ballagó diák osztályfőnöke, akik figyelemmel követik a sportkarrierjét.

"Hogyha például egy világversenyt az interneten élőben közvetítenek, akkor azt a tanulóim itthonról nézik. Emellett hangüzeneteket is szoktak küldeni, így szinte folyamatos kapcsolatban állok velük. És mindez nekem ott a távolban külön erőt ad" – mesélte a sportoló-osztályfőnök.

Azzal, hogy tavaly világbajnok lett, régi álma teljesült, de nem szeretné még abbahagyni a versenyzést: úgy érzi, még jópár év előtte áll sportolóként. A hétvégén éppen taekwon-do Európa-bajnokságon vesz részt, ahol ezúttal büszkeségére egyik tanítványa is indul. A júniusi magyarországi kick-box világkupán is szeretne majd tatamira lépni, kvalifikálni magát az Eb-re, és bízik benne, hogy a közeljövőben sikerül Eb-címet is nyernie.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum