Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

24 magyar érem már biztos a kick-box vb-n

Az már biztos, hogy legalább 24 éremmel térnek majd haza a magyarok az olaszországi Jesolóban zajló kick-box világbajnokságról. A nyáron a NOB teljes jogú tagságát elnyert sportág hétfőtől szombatig tartó vb-jének első három versenynapját követően a felnőtteknél 15, míg a veteránoknál 9 magyar sportoló került be minimum a legjobb négy közé, ami pedig már automatikusan éremszerző helyet jelent. A küzdelmi súlycsoportok érmeinek számát gyarapíthatják még a zenés formagyakorlatban induló magyarok – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A magyar válogatottban a nagy nevek közül a pointfighting szabályrendszerben a négy között jár már a sporttörténelmi tizenegyedik világbajnoki címére hajtó Kondár Anna, akárcsak a 2019-ben három szakágban is világbajnoki címet nyert Busa Andrea.

A két évvel ezelőttről szintén vb-arannyal rendelkezők közül ugyancsak elődöntős már a pointfightingos Bálint Martin, valamint a kick-light szabályrendszerben Fésű Lajos.

A ringesek mezőnyében a döntőbe jutásért meccsel majd a full-contactban profi világbajnoki címvédő Rákóczi Renáta is.

0 Tovább

Formagyakorlat arany és veterán sikerek a kick-box vb-n

A formagyakorlatosok révén megszületett az első magyar felnőtt arany az olaszországi Jesolóban zajló kick-box világbajnokságon. A nyáron a NOB teljes jogú tagságát elnyert sportág hétfőtől szombatig tartó vb-jén szinte legyőzhetetlennek bizonyultak a veterán magyarok, akik hat aranyérmet szereztek. Ezzel Magyarország jelenleg vezeti az éremtáblázatot, a küzdelmi szabályrendszerekben pedig felnőtt versenyzőink 11 döntőben érdekeltek, közülük Száraz Gergő és Zsarkó Dániel Péter két szakágban is finalista – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.


Formagyakorlatban egy arannyal és egy ezüsttel zártak a magyarok Jesolóban. Mindkét érmet csapatban szerezték a mieink, akik közül a Brebovszky Zoltán, Mónus Viktor és Zahorecz Noel összetételű hármas nyert világbajnoki címet, az Esztergomi Antónia, Halustyik Cintia és Nagy István Gábor alkotta trió pedig a második helyen végzett. Egyéniben nem tudtak dobogós helyet elérni a magyarok, a legközelebb Mónus Viktor állt ehhez, aki negyedik lett.

A Szerencsejáték Zrt. által is támogatott magyar válogatottban a veteránoknál Diligens Klaudia pointfightingban és light-contactban is diadalmaskodott, sőt, triplázhat is, hiszen a három szakágban is induló versenyző a kick-lightban is döntőzik. Rajta kívül világbajnok lett Csejtey Gábor, Csikós Péter, Szuknai Zsuzsanna, valamint a korábbi legendés versenyző, jelenleg pedig a hazai light-contact és a kick-light válogatott egyik irányítója, Dancsó Zoltán.

Az éremtáblázatot a csütörtöki nap után Magyarország vezeti hét arany-, két ezüst-, és 1 bronzéremmel.

A felnőtteknél 11 magyar döntős lesz: három pointfighting, négy light-contact, három kick-light és egy full-contact fináléban érdekeltek a mieink. Közülük Száraz Gergő és Zsarkó Dániel Péter duplázhat, hiszen light-contactban és kick-lightban is finalista.

0 Tovább

Veres Roland: kick-boxosként az ökölvívó vb-n

Az ötszörös kick-box világbajnok Veres Roland is tagja az október végén Belgrádban világbajnokságon induló magyar ökölvívó válogatottnak. A hazai sportújságírók Év Sportolója szavazásán nem olimpiai sportoló létére kétszer is a tízes listára felkerült kick-boxos eddig villámkarriert futott be az ökölvívásban, hiszen csupán az év eleje óta foglalkozik komolyabban a sportággal. Az ambiciózus és még mindig nagyon fiatal sportoló fő célja, hogy ott legyen a 2024-es párizsi olimpián.

Mindig is szerettem volna olimpiai bajnok lenni - vallja Veres Roland, aki idén február óta kezdett bele komolyabban az ökölvívásba. Sportága, a kick-box azóta ugyan a nyáron teljes jogú olimpiai sportág lett, de reális esélye leghamarabb 2028-ban Los Angelesben lehet bemutatkozni az ötkarikás játékokon, a fiatal sportoló azonban szeretne részt venni már a 2024-es olimpián is. Mint mondja, ez az "álma, terve, célja", és ezért próbálta ki magát az ökölvívásban, amelynek mindig is nagy rajongója volt. 

Röpke bokszoló pályafutása során legyőzte súlycsoportja korábbi magyar bajnoki ezüstérmesét, bizonyítva, hogy megüti a válogatott közeli szintet: ám mégsem őt vitték ki az U22-es Európa-bajnokságra. Az  emiatt érzett csalódás sem vette el a kedvét, sőt, még keményebben edzett, aminek meg is lett az eredménye: első nemzetközi megmérettetésén, egy Mariborban rendezett tornán megnyerte a 60 kg-osok küzdelmeit. A szlovéniai döntőben egy belga ökölvívót múlt felül, aki vb-n és Eb-n is nyert már meccset. 

A sikereknek köszönhetően Veres Roland meghívót kapott a belgrádi világbajnokságra készülő felnőtt ökölvívó válogatottba, amelynek színeiben a vb előtti utolsó jelentős megmérettetésén, Szarajevóban ezüstérmet nyert. Először román riválisát győzte le, majd az U22-es Eb-bronzérmes lengyelnél is jobbnak bizonyult. A döntőben aztán a szőke csepeli versenyző egy rendkívül szoros összecsapáson megosztott pontozással alulmaradt a felnőtt Eb-ezüstérmes finn Kataevvel szemben. 

"Úgy éreztem, hogy tudtam dominálni a küzdelmet. Igazi ki-ki meccs volt, és valószínűleg ellenfelem nagyobb neve miatt adták neki a győzelmet. De azért dolgozunk most is a tatai edzőtáborban, hogy az a kicsi, ami most hiányzott, a vb-n már meglegyen" - fogadkozott Veres Roland, aki nem titkolja, hogy újonc létére komoly céljai vannak a világbajnokságon. 

"Mindig mindenben maximalista vagyok. Ki merem mondani azokat a dolgokat, amiket sokan nem mernek kimondani. Engem ez motivál és visz is előre. A csúcsteljesítmény elérése a célom Belgrádban. Tisztában vagyok azzal, hogy nehéz feladat vár rám, de győzni megyek. Szerintem az rossz felfogás, ha valaki nem győzni megy."

A 2017-es budapesti kick-box világbajnokság legeredményesebb versenyzője elmondta: sikerült beilleszkednie az ökölvívó válogatottba. 

"Miután látják, hogy nemzetközi szinten is képes vagyok érmeket nyerni, már elfogadnak. Nem annyira értik a sportágamat, amivel nincs is probléma, hiszen nem azt űzik, de megkapom a tiszteletet tőlük" – mesélte Veres Roland. 

"2024-ig az a fő célom, hogy kijussak az olimpiára, és a klubommal, a Halker-Király Teammel mindent meg fogunk tenni azért, hogy ott lehessek majd Párizsban. De a kick-boxhoz fűződő szerelem természetesen nem múlt el! – jelentette ki a sokoldalú sportoló.

0 Tovább

Öt-hat arany a cél a kick-box világbajnokságon

Hétfőtől szombatig rendezik az olaszországi Jesolóban az idei kick-box világbajnokságot. A versenyen a sportág hét szabályrendszerében 65 ország közel 1400 indulója lép tatamira és ringbe. A magyar színeket 44 sportoló képviseli, akiktől 5-6 aranyérmet remél a szakvezetés – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A legfőbb különlegessége a világbajnokságnak az, hogy van - szögezte le Galambos Péter, az MKBSZ elnöke, utalva arra, hogy tavaly március óta minden jelentős kick-box versenyt törölni kellett, és a szeptemberi budapesti világkupa volt az első nagy megmérettetés, ahol a – nyáron a teljes jogú olimpiai tagságot elnyert – sportág elitje ismét versenyezhetett. Az elnök elmondása szerint Jesolóban is hangsúlyt fektetnek a koronavírus járvány elleni óvintézkedésekre: például csak 48 óránál frissebb negatív teszttel lehet majd belépni a csarnokba, ahol a maszkviselést és a távolságtartást is megkövetelik a szervezők.

Sok a világbajnoki újonc a válogatottban, amely a dunavarsányi edzőtáborban készült fel a vb-re - mondta el Jároszkievicz Krisztián csapatvezető, aki a napokban lett a hazai pointfighting szakág vezetője.

"Szabályrendszertől függetlenül elmondható, hogy mindenki a saját tudásához mérten a lehető legjobb állapotban van. Azt látni kell, hogy egy generációváltás közepén vagyunk, ami lehet, hogy az eredményekben nem ugyanúgy mutatkozik meg, mint korábban, de ettől függetlenül most is vannak győzelemre esélyes és világklasszis versenyzőink. Szerintem öt-hat arany így is benne van a válogatottban, és remélem, hogy ezzel a számmal alálövök a majdani végeredménynek." – mondta Jároszkievicz Krisztián. 

A szakember a Szerencsejáték Zrt. által is támogatott csapatból kiemelte a pointfightingban induló Kondár Annát, aki tízszeres világbajnokkként a pár éve visszavonult Mórádi Zsolttal holtversenyben a sportág történetének legeredményesebb versenyzője, és amennyiben Olaszországban győzni tud, egyedüli rekorderré válik.

Jároszkievicz Krisztián a nagy nevek között említette Busa Andreát, aki 2019-ben pointfightingban, light-contactban és kick-lightban is világbajnoki címet nyert, valamint a ringesek közül Habash Antoine-t, aki korábban szintén nyert világbajnoki címeket.

Külön téttel is bír a világbajnokság a K1-ben érintettek – köztük több magyar – számára. A kick-box ugyanis ott lesz a 2022-es egyesült államokbeli Világjátékokon, ahol a szakágak közül K1-ben rendeznek küzdelmeket. A nem olimpiai sportágak legrangosabb multisport-eseményére a vb-n lehet kvalifikálni: azok szereznek indulási jogot, akik az adott súlycsoportokban bejutnak a legjobb nyolc közé. Jároszkievicz Krisztián szerint a magyarok erre eséllyel pályáznak, de nem lesz könnyű dolguk, mert népes és erős kategóriákról van szó.  

Kick-box világbajnokság, Jesolo, a magyar indulók:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: Cselovszki Patrik
63 kg: Zajácz Bence
79 kg: Bálint Martin
89 kg: Korpádi Tamás
+94 kg: Koknya Péter
Nők:
50 kg: Török Szonja
60 kg: Szabó Dorina
65 kg: Busa Andrea
70 kg: Simonics Elizabet
+70 kg: Kondár Anna

Light-contact:
Férfiak:
57 kg: Száraz Gergő
69 kg: Fésű Lajos
79 kg: Pintér Bálint
84 kg: Szmolek Emánuel
89 kg: Takács Péter
94 kg: Zsarkó Dániel Péter
Nők:
60 kg: Nagy Rita
65 kg: Mezei Nikolett

Kick-light:
Férfiak:
57 kg: Száraz Gergő
69 kg: Fésű Lajos
84 kg: Szmolek Emánuel
89 kg: Takács Péter
94 kg: Zsarkó Dániel Péter
Nők:
60 kg: Nagy Rita
65 kg: Mezei Nikolett

Formagyakorlat:
Kreatív:
Férfiak: Brebovszky Zoltán, Mónus Viktor
Nők: Esztergomi Antónia, Halustyik Cintia
Kreatív fegyveres:
Férfiak: Mónus Viktor, Nagy István Gábor
Nők: Esztergomi Antónia, Halustyik Cintia
Zenés:
Férfiak: Brebovszky Zoltán, Zahorecz Noel
Nők: Esztergomi Antónia, Halustyik Cintia
Zenés fegyveres:
Férfiak: Mónus Viktor, Schersing András
Nők: Halustyik Cintia

Full-contact:
Férfiak:
57 kg: Bozok Szabolcs
Nők:
52 kg: Szegfi Zsanett
60 kg: Rákóczi Renáta

Low-kick:
Nők:
48 kg: Szeleczki Lilla
52 kg: Zsiga Melinda

K1:
Férfiak:
63.5 kg: Habash Antoine
71 kg: Goman Renátó
75 kg: Csibi Gergely
Nők:
52 kg: Pálfi Viktória
70 kg: Boros Petra

Veteránok:

Pointfighting:
Férfiak:
63 kg: Csejtey Gábor
74 kg: Mészáros Márk
+94 kg: Csikós Péter
Nők:
55 kg: Diligens Klaudia

Light-contact:
Férfiak:
63 kg: Csejtey Gábor
74 kg: Terebesi Csaba
94 kg: Dancsó Zoltán
Nők:
55 kg: Diligens Klaudia
65 kg: Szuknai Zsuzsanna

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: Bertalan Gábor Péter
74 kg: Terebesi Csaba
Nők:
55 kg: Diligens Klaudia
65 kg: Gyurcsó-Deák Linda

0 Tovább

Európa Játékok - jók az esélyek a magyar kick-boxosok részvételére

Eldőlt, hogy milyen kategóriákban rendeznek küzdelmeket kick-boxban a 2023-as krakkói Európa Játékokon. A nyáron a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által teljes jogú tagként elismert sportág először szerepel a szintén az olimpiai szervezetekhez tartozó, négyévenkénti multisport-eseményen. A Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke, Galambos Péter szerint a magyarok jó eséllyel pályáznak a lengyelországi kvalifikációk megszerzésére - adta hírül az MKBSZ.

A kick-box hét szakága közül három, a tatamin félerős technikákat alkalmazó pointfighting és light-contact, valamint a ringben kiütésre menő full-contact mutatkozhat be az Európa Játékokon. A sportág társadalmát a napokban az Európai Kick-box Szövetség, a WAKO Europe magyar elnöke, Király István tájékoztatta arról, hogy melyik súlycsoportok képviselői mutathatják be tudásukat 2023 nyarán. Pointfightingban és full-contactban három férfi és három női súlycsoportban rendeznek küzdelmeket, míg a light-contactban két-két kategóriát bonyolítanak le.

"Örülünk, mert olyan szakágak kerültek fel a programra, amelyekben hagyományosan erősek vagyunk, és nagyon jónak tartom, hogy két tatamis szabályrendszert is kiválasztottak" - nyilatkozta Galambos Péter. - "Az olyan nagy multisport eseményeken, mint az Európa Játékok, és a későbbiekben remélhetőleg majd az olimpia, nyilvánvalóan szükség van a szakágaink szűkítésére, és azon belül a súlycsoportokéra is. A Világjátékokon a kick-box szabályrendszerek közül a K1 szerepel, itt viszont három szakág is ott lehet majd, és ugyanez várható a szintén 2023-as Küzdősport Világjátékokon is."

A 2023 június 21. és július 2. között sorra kerülő Európa Játékokra a részvételi jogot azok a kick-boxosok szerzik meg, akik a 2022-es Eb-n az érintett kategóriákban bejutnak a legjobb nyolc közé. Az MKBSZ elnöke szerint a hazai versenyzőknek minden reményük megvan erre, ugyanakkor szerinte az eddigieknél nehezebb lesz a jó eredmény kiharcolása.

"Az esélyeink mindenképpen jók, de azt nem szabad elfelejteni, hogy nem véletlenül ezek a súlycsoportok lettek kiválasztva, hiszen ezekben vannak a legnépesebb mezőnyök, tehát itt várható a legnagyobb rivalizálás. Emellett mindenki tisztában van ezeknek a kategóriáknak a jelentőségével, ezáltal várhatóan a súlycsoportok legjobbjai mellett fel fognak tűnni más vetélytársak is a szomszédos kategóriákból." - mondta a sportvezető.

A 2023-as Európa Játékok programján szereplő kick-box kategóriák:


Pointfighting:
Férfiak: 63, 74, 84 kg
Nők: 50, 60, 70 kg

Light-contact:
Férfiak: 63, 79 kg
Nők: 50, 60 kg

Full-contact:
Férfiak: 63,5, 75, 86 kg
Nők: 52, 60, 70 kg

0 Tovább

Fésű Lajos duplázott a budapesti kick-box világkupán

Tíz arany, 17 ezüst és 21 bronzéremmel zárták a felnőtt magyar versenyzők a BOK Csarnokban megrendezett 26. Magyar Kick-box Világkupát, amelyen hét szabályrendszerben és több korosztályban – a gyerekektől a veteránokig – 45 ország több mint 1700 sportolója lépett tatamira és szállt ringbe. A budapesti viadalon, amely az első nagy világverseny volt azóta, hogy júliusban a NOB teljes jogú sportágként fogadta el a kick-boxot, összességében Magyarország végzett az éremtáblázat élén – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.


A pénteki nyitónapon a felnőtteknél csapatban két aranyérmet nyertek a magyarok, a szombat pedig négy újabb elsőséget hozott formagyakorlatban.

A vasárnapi zárónapon további négy hazai diadal született. A 2019-ben világbajnoki címet nyert Fésű Lajos a light-contact és a kick-light szabályrendszerben is megnyerte a 69 kg-os súlycsoport küzdelmeit. Az 57 kg-ban is magyarok nyakába került az arany: light-contactban Enyingi Ádám, kick-lightban pedig Száraz Gergő állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

26. Magyar Kick-box Világkupa, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:

Férfiak:
57 kg: 3. Cselovszki Patrik
74 kg: 3. Bálint Martin
79 kg: 2. Bálint Martin
Grand Champion: 2. Bálint Martin
Csapat: 1. Halker-Király Team
Nők:
60 kg: 2. Szabó Dorina
+70 kg: 3. Katerina Gallusova

Light-contact:
Férfiak:
57 kg: 1. Enyingi Ádám, 2. Száraz Gergő, 3. Rizmayer Norbert
69 kg: 1. Fésű Lajos
84 kg: 2. Szmolek Emánuel
89 kg: 3. Vida Ádám
Csapat -74 kg: 2. Halker-Király Team
Nők:
60 kg: 3. Nagy Rita
65 kg: 3. Mezei Nikolett
Csapat: 1. Combat DSC

Kick-light:
Férfiak:
57 kg: 1. Száraz Gergő, 2. Enyingi Ádám, 3. Mozsonyi Dániel
63 kg: 3. Didenko Alexander
69 kg: 1. Fésű Lajos
94 kg: 2. Zsarkó Dániel Péter
Nők:
55 kg: 3. Karácsondi Réka
60 kg: 2. Nagy Rita, 3. Schmidt Zsófia
70 kg: 3. Hoflinger Klaudia

Formagyakorlat:
Kreatív:
Férfiak: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Mónus Viktor, 3. Zahorecz Noel
Nők: 2. Halustyik Cintia, 3. Esztergomi Antónia
Kreatív fegyveres:
Férfiak: 1. Mónus Viktor, 3. Nagy István Gábor
Nők: 2. Halustyik Cintia
Zenés:
Férfiak: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Zahorecz Noel, 3. Nagy István Gábor
Nők: 2. Gergely Enikő, 3. Halustyik Cintia
Zenés fegyveres:
Férfiak: 1. Mónus Viktor, 3. Nagy István Gábor
Nők: 2. Gergely Enikő

Full-contact:
Nők:
56 kg: 3. Rákóczi Renáta

Low-kick:
Nők:
52 kg: 3. Zsiga Melinda

K1:
Férfiak:
91 kg: 2. Szabó-Tóth Dávid
Nők:
65 kg: 3. Gyöngyösi Veronika
+70 kg: 2. Boros Petra

0 Tovább

Formagyakorlat sikerek a budapesti kick-box világkupán

A WAKO kick-box világszövetség egységét és sikereit emelték ki a 26. Magyar Kick-box Világkupa megnyitóján a felszólalók, akik örömüket is kifejezték, hogy a koronavírus okozta hosszú kényszerszünet után újra világversenyt lehet tartani a sportágban. A péntektől vasárnapig tartó verseny második napján a felnőtteknél újabb magyar aranyak születtek, ezúttal formagyakorlatban – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A világkupa megnyitóján Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke beszédében kiemelte: a világkupa résztvevői létszáma jól mutatja, hogy mennyire ki volt éhezve a kick-boxos társadalom a versenyzésre. A 45 ország több mint 1700 sportolójának indulása közös siker, azt jelzi, hogy a WAKO világszövetség erős és megújulásra képes, amint az egy olimpiai sportághoz illik is – hangsúlyozta a sportvezető.

A fővédnökök közül Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a NOB tagja elmondta: részt vett azon a szavazáson Tokióban az olimpia alatt, amelyen több új sportágat is teljes jogú tagként fogadott el a NOB, és nagy örömére ezek között volt a WAKO kick-box is.

Roy Baker, a WAKO ír elnöke a világszövetség szempontjából kiváló időszaknak nevezte a mostanit.

Csupa mosolygós arccal találkozik a sportcsarnokban, és nincsenek panaszok – mondta Király István, az európai szövetség frissen megválasztott elnöke, aki szerint ez érthető, hiszen az elmúlt másfél évben a kick-boxos társadalom majdnem mindent elvesztett, és annál nagyobb dolog, hogy végre ismét találkozhatnak egymással.

A tatamikon formagyakorlatban a felnőtteknél négy aranyérem termett a magyaroknak. A férfiaknál Brebovszky Zoltán a kreatív és a zenés kategóriában győzött, Mónus Viktor pedig ugyanezek fegyveres változatában lett első.

A ringes küzdelmek során a felnőtt magyar indulók közül ketten jutottak a vasárnapi döntőkbe: a K1-es szabályrendszerben Szabó-Tóth Dávid és Boros Petra küzdhet az aranyéremért.

0 Tovább

Csapataranyakkal kezdődött a budapesti kick-box világkupa

Pénteken a budapesti BOK Sportcsarnokban megkezdődött 26. Magyar Kick-box Világkupa, amely vasárnapig tart. A 45 ország több mint 1700 sportolóját felvonultató világverseny első napján a felnőttek között a tatamikon két magyar csapat is aranyérmet nyert. A ringben is több magyar már biztos érmesnek mondhatja magát, köztük a profi világbajnok Rákóczi Renáta.

Az első napon rendezték meg a csapatversenyeket, amelyek során light-contactban a felnőtt férfiaknál három győzelemmel a magyar Combat DSC végzett az első helyen. A pointfightingban a Halker-Király Teamnek négy nyertes mérkőzésre volt szüksége a végső sikerhez. A döntőben a csepeli együttes fölényesen, 26-17-re verte az orosz CSZKA Moszkvát.

A kiütésre menő ringes küzdelmek során a profi full-contact világbajnok Rákóczi Renáta a nyolc között a lengyel Shydlowska ellen kezdett, akit magabiztosan, 3-0-ra vert. A Titán SE kick-boxosa győzelmével bejutott a legjobb négy közé, ezzel már biztosan érmes.

A K1-es szabályrendszerben Gyöngyösi Veronika a négy közé kerülésért legyőzte román riválisát, Szabó-Tóth Dávid pedig ukrán ellenfélen jutott túl, így ők is már garantáltan érmesek.

0 Tovább

Az Európa Játékokon is ott lesz a kick-box

Újabb hatalmas sportdiplomáciai előrelépést könyvelhetnek el a kick-boxot űzők és kedvelők: hivatalossá vált, hogy a 2023-as lengyelországi Európa Játékok programján is ott lesz a küzdősport. A Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke, Galambos Péter nagy sikernek nevezte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes jogú elismerése után a sportág már a gyakorlatban is bemutatkozhat az európai olimpiának számító eseményen – és jó esély van magyar versenyzők részvételére is.

Az Európai Olimpiai Bizottság a napokban jelentette be, hogy a 2023-ban, Krakkóban sorra kerülő Európa Játékok műsorára tűzték a kick-boxot is, amelynek világszövetségét, a WAKO-t júliusban ismerte el teljes jogú tagjának NOB. A négyévenkénti multisport-eseményen a kick-boxban összesen 128 induló mérheti majd össze tudását három szakágban: full-contactban és pointfightingban nemenként három súlycsoportban avatnak bajnokokat, míg light-contactban két-két férfi és női súlycsoportban rendeznek küzdelmeket.

Az Európa Játékok programjába kerülés jelentőségében vetekszik a NOB-elismeréssel, hiszen Krakkóban teljes valójában megmutathatja magát a sportág egy ötkarikás sporteseményen – hangsúlyozta a hazai szövetség vezetője.

"Nagyon nagy elismerése a sportágunknak ez a bemutatkozás" – nyilatkozta Galambos Péter. – "Ráadásul nem is egyedi sikerről van szó, hiszen az Európa Játékok a harmadik állomása lesz annak a "grand slamnek", amit jövőre elkezdünk. 2022-ben rendezik meg ugyanis a Világjátékokat, 2023-ban pedig a Küzdősport Világjátékokat, amelyeken szintén ott lesz a kick-box. És ezekhez csatlakozott most az Európa Játékok."

Az MKBSZ elnöke szerint a magyar versenyzőknek jó esélyük van arra, hogy mind a három nagy sporteseményre kijussanak. (A Világjátékokon a kick-box hét szabályrendszere közül a K1, míg a Küzdősport Világjátékokon a full-contact, a low-kick és a pointfighting szerepel a programban.)

"Általában mindig az előző év világversenyein lehet megszerezni a kvalifikációt. A tatamis, félerejű technikákat megengedő szakágakban kifejezetten komoly esélyeink vannak a részvétel kiharcolására, de a ringes, kiütésre menő szabályrendszerekben érdekelt versenyzőink is tudják, hogy mire számítsanak, és annak megfelelően készülnek is. Úgy gondolom, hogy a sportolóink mind a három nagy világversenyre képesek lesznek kijutni" – vélekedett Galambos Péter.

0 Tovább

Kick-box bírói-edzői továbbképzés zajlott Csongrádon

Csongrád évek óta a helyszíne a különböző szintű kick-box edzőtáboroknak, és mint évek óta, most is itt rendezte meg a Magyar Kick-box Szakszövetség a versenybírók és edzők háromnapos továbbképzését. Nagy szükség volt erre az okításra, hiszen egyrészt hosszú idő után találkoztak újra a versenybírók, az edzőkkel közösen, másrészt bizonyos versenyszabályok megváltoztak és ezeket elemezni,  értelmezni kellett. A három nap alatt minden küzdelmi szabályrendszer sorra került, az utolsó napon pedig a formagyakorlat szabályaiban is elmélyülhetett a szakma. A továbbképzés fontosságát jelezte, hogy az MKBSZ elnöke, Galambos Péter megtekintette a tábor munkáját.

A hazai szövetség bírói bizottságának elnöke, Szabó Gábor így összegezte a tapasztalatokat.

"A pandémia és a nyár miatt valamivel kevesebben jöttek el, de azért nagyon jó hangulatú és főleg intenzív interaktív munka folyt. Az első napon megtárgyaltuk a mindegyik szabályrendszerre vonatkozó általános szabályokat, közöttük például az edzők és a bírók gyakran vitára okot adó viselkedésére vonatkozó új szabályokat, amelyeket most részletesen rögzíti a szabálykönyv. Értelmezési viták voltak, de ez jó, mert így tudunk mindent tisztázni. A második nap volt talán a legfontosabb, amikor a tatamis és a ringes szabályok változásait vettük át. A tatamis (félerejű) szabályrendszerekben teljesen új szabályelemként megjelenő, a szabálytalan leütések utáni rászámolás komoly vitát és indulatokat váltott ki. Mi, bírók jeleztük a WAKO illetékeseinek, hogy a bíróknak és edzőknek ellenérzéseik vannak ennek a szabálynak a bevezetésével kapcsolatban, mert nem tartjuk elfogadhatónak ennek alkalmazását egy alapvetően félerejű támadásokat megengedő szabályrendszerben. Alkalmazási körülményei nem egyértelműek és különböző visszaélésekre is lehetőséget adhat. Mindezeket megfejeli az a teljesen új szabály, mely szerint két „fej K.O.” után örökre el kellene tiltani a versenyzéstől a sportolót. A módosítás miatt várható feszültségek nem hiányoznak a friss olimpiai elismerést szerzett sportágunknak, a régi szabályok pedig – a közvélekedés és a gyakorlat szerint – jól kezelték ezt a helyzetet, így sokak véleménye szerint nincs szükség erre a változtatásra. Az is furcsa, hogy a ringben leütés esetén a vezetőbíró nem nyújthat azonnal segítséget a leütött versenyzőnek (pl. a fogvédőnek a szájból történő kihúzásával), a segítségnyújtásra csak és kizárólag a versenyorvos jogosult, akinek meg kell várni a ringbe érkezését. Ez nem életszerű, hiszen a versenyorvos ringbe történő belépése sokszor jó pár, akár 10-15 másodpercbe is telhet, ami adott esetben döntő jelentőségű lehet a leütött versenyző állapota szempontjából. Ilyen szabályra nincs is példa más küzdősportokban. Ezt a két kardinális kérdést feltétlenül rendezni kell, egyeztetve a bírói, edzői és versenyzői bizottságokkal" – vélekedett Szabó Gábor.

A formagyakorlat szabályok értelmezésénél Puravecz Péter szakágvezető és tanítványai tartottak bemutatót, amellyel nagyban segítették a formagyakorlat bíráskodás színvonalának javítását.

A képzésre annál is inkább szükség volt, mert rövidesen beindul az őszi kick-box versenyidőszak. Szeptember 4-én Szombathelyen kerül sor a light-contact és kick-light magyar bajnokság döntőjére, és ezt követi majd a nagy hagyományokkal rendelkező, immáron 26. Budapesti Kick-Box Világkupa szeptember 16. és 19. között.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum