Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyarország harmadik lett az utánpótlás kick-box Eb-n​​​​​​​

Az Isztambulban megrendezett utánpótlás kick-box Európa-bajnokságon – amelyen 38 ország több mint 1600 versenyzője indult – Magyarország az éremtáblázaton Nagy-Britannia és Bulgária mögött a harmadik helyen végzett. A 2028-as olimpiára pályázó sportág kontinensviadalán a sportág mind a hét szabályrendszerében, több korosztályban osztottak érmeket. A 18 éven aluli magyar fiatalok nem kevesebb, mint 29 aranyérmet szereztek.

A magyar válogatott emellett 35 ezüstéremmel és 56 bronzéremmel gazdagodott. Ezzel az éremterméssel hazánk a nemzetek között úgy lett harmadik, hogy mindössze egyetlen arannyal maradtunk le a bolgárok mögött.

A válogatott teljesítette az elvárást, hogy az első háromba kerüljön a nemzetek között, mindazonáltal az is kiderült, hogy miben kell fejlődni a jövő évi világbajnokságig – értékelt Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

"Örvendetes, hogy a ringben is született magyar arany, Sipos Regina győzelme mellett azonban más versenyzőkben is bíztam, de nekik most nem volt sikeres a szereplése" – mondta Galambos Péter.

A sportvezető méltatta a formagyakorlatosok sikereit, hiszen a szabályrendszerek közül itt született a legtöbb magyar arany, ami azért nagy szó, mert nemrég gyakorlatilag nem létezett ez a szakág hazánkban.

"Puravecz Péter néhány éve kezdte el szisztematikusan felépíteni a formagyakorlat szakágat, és ez az isztambuli tulajdonképpen a munkájának a csúcseredménye. Kétségtelen, hogy náluk a kategóriákban a riválisok kevesebb voltak, de ez nem von le a teljesítményük értékéből."

„Ami a pointfightingosokat illeti, ők szerezték az érmeink körülbelül negyven százalékát, a light-contact és a kick-light szakág pedig stabilan szállítja az eredményeket, ez mind dicséretes" – vélekedett Galambos Péter. Hozzátette: ugyanakkor azt is látni kell, hogy elsősorban a fiatalabbak voltak eredményesek, és a felnőtt korosztályhoz közelítő versenyzőknek pedig ezúttal kevésbé jött ki a lépés.

"Látszódnak tehát azok a pontok, ahol javítani kell a munkán, hogy a világelitben megtartsuk ezt az összességében igen előkelő helyet, az egyes szakágaknál pedig megpróbáljunk még jobban szerepelni. Az hatalmas fegyvertény, hogy ilyen nagy, közel 150 fős utánpótlás válogatottal tudtunk részt venni az Eb-n. Ez feltétlenül köszönhető a szülőknek, akik oroszlánrészt vállaltak a költségekből, de rajtuk kívül az egyesületek és a kick-box szövetség is kitett magáért" – nyilatkozta az elnök.

Utánpótlás kick-box Európa-bajnokság, Isztambul:

Európa-bajnok:

Fábián Kíra (gyermek, pointfighting, 21 kg)

Peregi Botond (gyermek, pointfighting, 24 kg)

Szántó Máté (gyermek, pointfighting, 27 kg)

Ekwoge Elong Marcus (gyermek, pointfighting, 33 kg)

Csonka Zsombor Aurél (kadet1, pointfighting, 28 kg)

Szikora Bence (kadet1, pointfighting, 37 kg)

Kányai Szebasztián (kadet1, pointfighting, 47 kg)

Opperman Zsombor (kadet2, pointfighting, 37 kg)

Haider Katrin Violett (junior, pointfighting, +70 kg)

Nagy Bálint (junior, pointfighting, +94 kg)

Gyermek fiú pointfighting csapat

Kiss Zsófia Csenge (kadet2, light-contact, 46 kg)

Varga Zsombor (kadet2, light-contact, 63 kg)

Kiss Zsófia Csenge (kadet2, kick-light, 46 kg)

Juhász Balázs (kadet2, kick-light, 69 kg)

Szemenyei Máté Bence (gyermek, formagyakorlat, kreatív)

Szilágyi Marcell (gyermek, formagyakorlat, kreatív fegyveres)

Szemenyei Máté Bence (gyermek, formagyakorlat, zenés)

Nas Míra Katalin (gyermek, formagyakorlat, zenés fegyveres)

Szilágyi Marcell (gyermek, formagyakorlat, zenés fegyveres)

Kakas Nóra Leila (kadet1, formagyakorlat, kreatív)

Nas Timur Ádám (kadet1, formagyakorlat, kreatív)

Halmágyi Nikolett (kadet1, formagyakorlat, kreatív fegyveres)

Halmágyi Nikolett (kadet1, formagyakorlat, zenés)

Maróti Olivér Donát (kadet1, formagyakorlat, zenés)

Halmágyi Nikolett (kadet1, formagyakorlat, zenés fegyveres)

Maróti Olivér Donát (kadet1, formagyakorlat, zenés fegyveres)

Kadet2 vegyes formagyakorlat csapat (zenés)

Sipos Regina (junior1, K1, 56 kg)

0 Tovább

13 arany formagyakorlatban az utánpótlás kick-box Eb-n​​​​​​​

Tizenhárom magyar aranyérem született a 18 év alatti kick-boxosok hétfőtől szombatig tartó Európa-bajnokságán a törökországi Isztambulban. A 2028-as Los Angeles-i olimpiai részvételre pályázó küzdősport hat küzdelmi szabályrendszerében (pointfighting, light-contact, kick-light, full-contact, low-kick és K1) csak a hétvégén fejeződnek be a küzdelmek, formagyakorlatban azonban már lezárultak a versengések.

Az utánpótlás Eb-n – ahol 38 ország több mint 1600 versenyzője lép tatamira és száll ringbe – a formagyakorlat versenyszámokban, a különböző korosztályokban összesen 13 arany-, 18 ezüst- és 9 bronzérmet szereztek a magyarok.

Utánpótlás kick-box Európa-bajnokság, Isztambul, a magyar érmesek:

Formagyakorlat:

Aranyérmes:

Szemenyei Máté Bence (kreatív)

Szilágyi Marcell (kreatív fegyveres)

Szemenyei Máté Bence (zenés)

Nas Míra Katalin (zenés fegyveres)

Szilágyi Marcell (zenés fegyveres)

Kakas Nóra Leila (kreatív)

Nas Timur Ádám (kreatív)

Halmágyi Nikolett (kreatív fegyveres)

Halmágyi Nikolett (zenés)

Maróti Olivér Donát (zenés)

Halmágyi Nikolett (zenés fegyveres)

Maróti Olivér Donát (zenés fegyveres)

Kadet2 vegyes csapat (zenés)

Ezüstérmes:

Szalay Benedek (kreatív)

Nas Míra Katalin (kreatív fegyveres)

Halmágyi Nikolett (kreatív)

Hunyadi Lotti (kreatív fegyveres)

Nas Levente Kamil (kreatív fegyveres)

Kakas Nóra Leila (zenés)

Nas Timur Ádám (zenés)

Hunyadi Lotti (zenés fegyveres)

Gazdag Lőrinc (zenés fegyveres)

Bak Ágnes Panna (kreatív)

Hegedűs Mátyás (kreatív)

Tar Kriszta (kreatív fegyveres)

Hegedűs Mátyás (kreatív fegyveres)

Pataki Aida (zenés)

Tar Kriszta (zenés fegyveres)

Petrovszki Márton (zenés fegyveres)

Dorner Angéla Réka (zenés fegyveres)

Kadet1 vegyes csapat (zenés)

Bronzérmes:

Nas Míra Katalin (kreatív)

Dorner Edekon (kreatív)

Maróti Olivér Donát (kreatív fegyveres)

Pataki Aida (kreatív)

Kakas Hunor Sándor (kreatív)

Bak Ágnes Panna (zenés)

Kakas Hunor Sándor (zenés)

Dorner Angéla Réka (kreatív)

Dorner Angéla Réka (kreatív fegyveres)

0 Tovább

Kick-box – a legnagyobb utazó csapat a magyaroké​​​​​​​

Hétfőtől, szombatig Isztambulban rendezik a 18 éven aluli kick-boxosok Európa-bajnokságát. A 2028-as olimpiára pályázó sportág utánpótlás Eb-jén 38 ország több mint 1600 versenyzője lép tatamira és száll ringbe. Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke büszke rá, hogy 141 fővel a magyaroké a legnagyobb létszámú válogatott, amely Törökországba utazott, és azt várja fiataljainktól, hogy az éremtáblázaton az éremtáblázat első három helyén végezzenek.

A kontinensviadalon a sportág mind a hét szakágában – pointfighting, light-contact, kick-light, formagyakorlat, full-contact, low-kick és K1 –, több korosztályban avatnak bajnokokat, és egy nemzet kategóriánként két versenyzőt állíthat ki. Magyarországon a magas utazási és részvételi költségek miatt előzetesen jóval kevesebb, a megméretést vállaló versenyzőre számítottak - árulta el Galambos Péter.

"Mivel Törökország messze van, a verseny hosszú és a hivatalos szállásokon szobaárak nem olcsók, úgy kalkuláltunk, hogy száz alatt lesz a versenyzőink létszáma. Ehhez képest közel másfélszer ennyi lett a vége, ami az utazás szervezésében nem kevés problémát okozott, de annál büszkébb vagyok rá, hogy a házigazda törökök után a miénk a második legnépesebb csapat. Hozzáteszem, szó sincs arról, hogy valamiféle Önök kérték műsor keretében adtunk volna lehetőséget a versenyzőknek, hanem kvalifikáció alapján dőlt el, hogy kik képviselhetik a magyar színeket. És az, hogy ennyien utaztak ki, elsősorban a sportolók szüleinek köszönhető, akik vállalták a részvételi költségek oroszlánrészének finanszírozását" – jelentette ki az MKBSZ elnöke.

A szövetség az Európa-bajnokság kiadásaiból a hivatalosan delegált edzők és bírók részvételi költségeit és a sportolók nevezési díját tudta átvállalni, ami 141 főnél jelentős summát jelent. Ezenkívül valamennyi szakágban volt augusztusban felkészülési edzőtábor, amelyeken a résztvevő Eb-indulók költségeit szintén az MKBSZ viselte.

"A szakágvezetők egyformán arról számoltak be, hogy nagyon jól sikerültek a táborok. Mindannyian hangsúlyozták, hogy ebben a korosztályban roppant nagy szükség van az ilyen összetartásokra, a versenyre való ráhangolódásra és a közösségi érzésre. És kivétel nélkül valamennyien kiemelték, hogy jó hangulatban teltek a táborok, és hogy sokat jelentett a fiataloknak, hogy együtt voltak és napi kettőt együtt edzettek" – mesélte a sportvezető.

Galambos Péter megjegyezte: az, hogy ilyen komoly létszámmal versenyzünk az Európa-bajnokságon, mindenképpen a magyar kick-box erejét és jelentőségét mutatja. De ezen túlmenően az eredményesség szempontjából is a legjobbak közé várja a magyarokat.

"A várakozásink nagyjából a szokásosak. Akár vb-ről, akár Eb-ről van szó, általában sikerül az éremtáblázaton az első háromban végeznünk. Most is azt remélem, hogy dobogós helyen zárunk a végelszámolásnál a nemzetek között. Egyéniben pedig különösen bízom Soltvadkerti Dánielben, aki tavaly a ringben világbajnoki címet nyert, és a pointfightingban Hammer Mátéban, aki szintén aranyérmes volt a tavalyi vb-n, tőlük Isztambulban is kiemelkedő teljesítményt várok" – közölte Galambos Péter.

0 Tovább

Kick-box – öt szakág fiataljai készültek együtt az Eb-re

A Szombathelyhez közeli Vépen rendezett közös edzőtábort a kick-box sportág öt szakága. A cél a közelgő korosztályos Európa-bajnokságra való felkészülés volt. A szakvezetők a tábort jó hangulatúnak, sikeresnek értékelték, és kifejezték, hogy jó eredményeket várnak a magyar tehetségektől az Eb-n, amelyre augusztus 28. és szeptember 2. között kerül sor Isztambulban.

A félerős technikákat alkalmazó light-contact és kick-light szabályrendszerek, valamint a ringben kiütésre menő full-contact, low-kick és K1 szakágak legjobb hazai fiataljai edzettek együtt Vépen öt napon keresztül. Előbbiek felkészülését a Dancsó Zoltán és Olasz Attila alkotta szakágvezetői duó irányította, míg a ringesek edzéseit Juhász Gábor és Laszák Zoltán vezették.

Sokadik alkalommal adott otthont Vép ilyen eseménynek, kiválóak a körülmények a felkészüléshez, a sportcsarnokban 400 négyzetméter tatamit raktak le és egy ringet is felállítottak – mesélte az egykori szombathelyi kick-box világklasszis Dancsó Zoltán.

A szakágvezető elmondta: a light-contact és a kick-light szakágból a kadet2 és a junior korosztályok mintegy harminc fős válogatottja vett részt az edzőtáboron. Rajtuk kívül a battonyai Mezei Nikolett és a szombathelyi Szmolek Emánuel személyében két felnőtt világbajnok is végigdolgozta a napi két edzést, példát mutatva és motivációt adva ezzel a 18 éven aluliaknak.

„Eleve egy felkészült csapat érkezett meg a tábor elején, de úgy érzem, hogy ehhez az edzéseken még sikerült hozzátenni. Igyekeztünk felpörgetni őket és mindenkinek jó sok küzdelme. Azt gondolom, hogy egy nagyon pörgős és sikeréhes csapatot engedtünk haza. Emellett pedig jó volt látni, ahogy a különböző városokból és klubokból érkező gyerekek összebarátkoztak. A szövetségi kapitányoknak, ugye, az is feladata, hogy csapategységet kovácsoljanak, ahol nincs klikkesedés, hanem jó hangulat alakul ki a társaságon belül. Itt ez abszolút megvolt” – értékelt a szakember.

A közelgő Európa-bajnokságról Dancsó Zoltán annyit mondott: az utánpótlásnál nehezebb várakozásokat megfogalmazni, mint a stabil teljesítményre képes felnőtt sportolóknál, mert a tizenévesek esetében jobban befolyásolja az eredményeket, hogy milyen a sorsolás, kinek mennyire remeg meg a lába, és hogy adott pillanatban mire képes valaki. Ennek ellenére a szakágvezető bízik benne, hogy mind a light-contactban, mind pedig a kick-lightban a magyarok ott lesznek a legjobbak között az Eb-n.

A Magyar Kick-box Szakszövetség fedezte a válogatottságot kivívott fiatalok táborozását, nagyon hasznos volt az öt szakág közös munkája, a ringben edzés pedig megadta az abban indulóknak azt a „karámérzést”, ami majd az Eb-n is körülveszi őket – sorolta a tábor előnyeit Juhász Gábor.

„Remek volt a morál, mindenki ezerrel tolta az edzéseket, és nagyon jó volt Laszák Zolival együttműködni” – fogalmazott a full-contact szakág vezetője. – „Szerencsére a versenyzők jó fizikai állapotban érkeztek Vépre, motiváltak voltak, és ezen sikerült emelnünk még egy fokozatot. Az Európa-bajnokságon ugyanakkor nehéz dolgunk lesz, mert például a ringben erősek a törökök, és a szabályok szerint minden súlycsoportban két versenyző indulhat, amit házigazdaként valószínűleg ki is fognak használni. Nálunk véleményem szerint sok ország osztozik majd az érmeken. A mieink között is vannak, akiktől érmet várok, és vannak, akiktől a legfényesebbet.”

Juhász Gábor arról is beszélt, hogy az MKBSZ-en belül szeretnék növelni a ringesek számát, aminek az egyik módja éppen az lehet, ha megteremtik a tatamisok és a ringesek közötti nagyobb átjárhatóságot. Vépen is küzdöttek időnként egymással az öt szabályrendszer kick-boxosai, amiből szerinte mindenki profitált. Utóbbi tapasztalatok arra is sarkallták a szakvezetőket, hogy a jövőben, az Eb után is szervezzenek majd hasonló, közös összetartásokat.

0 Tovább

Kick-box – remek Eb-felkészülésen vannak túl a formagyakorlatosok​​​​​​​

Minden eddiginél jobban sikerült edzőtáborral készült a kick-box sportág hazai formagyakorlat szakágának korosztályos válogatottja az augusztus végi utánpótlás Európa-bajnokságra. A szakág vezetője, Puravecz Péter legalább négy aranyérem megszerzésében bízik a törökországi Eb-n.

Négynapos tábort tartottak Kiskunhalason a kick-box sportág hét szakága közül a formagyakorlatosok. A táborban négy korosztályban 23, az Eb-re indulási jogot szerzett fiatal vett részt. A szakág hazai vezetője, Puravecz Péter elmondta: minden korábbinál jobban sikerült a felkészülés, amiben többek között közrejátszott, hogy egy tornász teremben tudtak készülni, illetve, hogy a mozgásformák mindegyikét egy-egy szakértő felügyelte.

Mivel a formagyakorlatok a harcművészetekből ismert mozdulatok mellett akrobatikus elemeket is tartalmaznak, több oktatót is bevontunk. Tradicionális technikákhoz értő edző mellett volt tornászedző, akrobatikához értő tréner és további segédek is. Ezáltal három-négy csoportban tudtunk személyre szabottan foglalkozni a sportolókkal. Nem általános oktatás zajlott, hanem az egyéni hibákat javítottuk, és úgy próbáltuk tökéletesíteni a gyakorlatokat” – magyarázta a szakember.

A korábbi táborok során is kemény munka folyt, most azonban a sportolók is ráéreztek arra, hogy egy tornászterem adta lehetőségek mennyit tudnak lendíteni a fejlődésen – emelte ki Puravecz Péter.

Máskor tatamis termekben rendeztük az ilyen összetartozásokat, most viszont volt például szivacsgödör, és lépten-nyomon olyan eszközökbe botlottunk, amelyek mind-mind segíteni tudtak a gyakorlatok csiszolásában. Nagyon örülök annak, amilyen jelentős szakmai fejlődést láttam a versenyzőkön, de ugyanúgy annak is, hogy milyen jó hangulat uralkodott a négy nap során. Az esti összegyűlések, barátkozások, közös nevetések is olyan pluszok, amik szintén nagyon fontosak” – mesélte a szakágvezető.

Az Európa-bajnoki várakozásokat taglalva, Puravecz Péter emlékeztetett rá, hogy a tavalyi utánpótlás világbajnokság több magyar tehetségnek pályafutása első nagy világversenye volt, most viszont már ők is némi rutinnal felvértezve vágnak majd útnak.

A tavalyi vb a sok magyar debütáló miatt nehéz terep volt, most pedig, Európa-bajnokság lévén, még valamivel szűkebb lesz a mezőny is. Ezért én bízom abban, hogy kicsit eredményesebbek is leszünk, mint tavaly. Körülbelül négy aranyéremre számítok, emellett pedig hiszem azt, hogy minden egyes indulónk képes az éremszerzésre. Ezért talán nem elrugaszkodott az, hogy legalább húsz dobogós hely megszerzésében reménykedem. Nem titkolom, éremesőt várunk!” – bizakodott a sportvezető.

A 18 éven aluliak Európa-bajnokságát augusztus 28. és szeptember 2. között rendezik meg Isztambulban.

0 Tovább

Erős pointfighting csapat utazik az augusztus végi kick-box Eb-re​​​​​​​

Ötnapos edzőtáborral készült Csongrádon a hatalmas létszámú, csaknem kilencven fős magyar utánpótlás pointfighting válogatott az augusztus végi kick-box Európa-bajnokságra. A szakág vezetője, Csikós Péter szerint a fiatal sportolók gyakorlatilag már készen állnak az Eb-re, a következő három hétben pedig tökéletesíteni fogják a formájukat, és erős csapattal utaznak majd Isztambulba.

A kick-box hét szakága közül a pointfightingosok felkészülési edzőtábora párhuzamosan zajlott az októberi World Combat Games-re készülő sportolók (kvalifikáltak és tartalékok), valamint a világ egyik legeredményesebb egyesülete, a Halker-Király Team szokásos nemzetközi edzőtáborával. Így a megközelítőleg kilencven fős pointfighting utánpótlás válogatott együtt gyakorolhatott a legjobb hazai pointfightingosokkal, továbbá bolgár, görög, horvát és belga edzőpartnerekkel.

"Célzottan úgy terveztük a tábort, hogy azt összehozzuk a WCG-re készülők és a Király Team nemzetközi edzőtáborával. Úgy gondolom, hogy ez jó közeg volt mindenki számára, és előfordult, hogy egy-egy edzésen 110-120 fő vett részt, és erősítette egymást a két tábor" – mesélte Csikós Péter, a szakág hazai vezetője.

A délelőtti edzéseken a sportolók főleg technikai és szituációs gyakorlatokat hajtottak végre, míg a délutáni tréningeken a küzdelmek domináltak, amelyek során élesben próbálhatták ki magukat. Az edzéseket Csikós Péter mellett Jároszkievicz Krisztián és Debreczeni Dezső vezették, de beszállt a tréningek tartásába Király István is, aki egyúttal a sportág európai szövetsége, a WAKO Europe elnöke.

"Mivel tisztában vagyok azzal, hogy az év során a klubedzők készítik fel a versenyzőiket, úgy gondoltam, hogy itt is az a legjobb, ha egy színes és nagyon erős edzői stáb dolgozik össze, Nyugodtan kijelenthetem, hogy minőségi munkát kaptak az Eb-re készülő fiatalok, akik szintén odatették magukat" – mondta Csikós Péter.

A szakvezető elégedetten számolt be arról, hogy a sportolók már alapvetően jó állapotban érkeztek a táborba, hiszen minden klub már túl volt a saját edzőtáborán. Ezt pedig az edzők segítségével próbálták még jobban feltunningolni az öt nap során.

"Úgy gondolom, hogy körülbelül kilencven százalékos állapotban vannak már most az Eb-re utazók. Ehhez kinek-kinek otthon, a saját egyesületében kell majd a következő három hétben hozzátenni a maradékot. Vagyis gyakorlatilag készen állunk az Európa-bajnokságra, az utazásra pedig tökéletesek leszünk, Ahogy a tavalyi világbajnokságon a szakági éremtáblázaton másodikak lettünk, az a célunk, hogy most is megőrizzük ezt az előkelő helyet az országok között" – jelentette ki a szakvezető.

A 18 éven aluliak Európa-bajnokságát augusztus 28. és szeptember 2. között rendezik a törökországi Isztambulban, ahol a gyermek, kadet és junior korosztályokban a pointfighting mellett a másik hat szabályrendszerben is avatnak bajnokokat.

0 Tovább

Taroltak a kick-boxosok az Egyetemi Európa-bajnokságon​​​​​​​

Nyolc első, nyolc második és öt harmadik helyet szereztek a magyar versenyzők a Zágrábban megrendezett Egyetemi Küzdősport Európa-bajnokság kick-box tornáján. Ezzel a nemzetek és az egyetemek éremtáblázatának is az élén végeztek kick-boxosaink.

A legeredményesebb magyarnak a néhány héttel ezelőtti Európa Játékokon ezüstérmet nyert Fésű Lajos bizonyult, aki a pointfighting és a kick-light szabályrendszerben is diadalmaskodott.

Az Európa Játékok történetének első magyar kick-boxos aranyérmét szerző Bálint Martin Horvátországban is verhetetlen volt a pointfightingosok 84 kg-os mezőnyében: ráadásul technikai fölénnyel verte ellenfeleit.

Az Európa Játékokon szintén érmet – egy bronzot – szerzett Száraz Gergő is átmentette jó formáját az egyetemi Eb-re, és ő is remek teljesítménnyel gyűjtötte be az aranyérmet.

A nagy nevek közül még a korábbi világ- és Európa-bajnok Szmolek Emánuel is aranyéremmel térhet haza Zágrábból.

Rajtuk kívül pointfightingban Bozók Szabolcs, Nagy Zalán és Török Dóra is immár egyetemi Európa-bajnoknak mondhatja magát.

Az eredményeknek köszönhetően a nemzetek rangsorában Magyarország, az egyetemek között pedig a Testnevelési Egyetem végzett az éremtáblázat élén.

Egyetemi Küzdősport Európa-bajnokság, kick-box, a magyar érmesek:

Pointfighting:

Férfiak:
63 kg: 1. Bozók Szabolcs, 2. Maruscal László
74 kg: 1. Fésű Lajos, 2. Zajácz Bence
84 kg: 1. Bálint Martin
+84 kg: 1. Nagy Zalán, 2. Bálint Zoltán
Nők:
55 kg: 3. Szeleczky Lilla
65 kg: 2. Trenyik Hanna
+65 kg: 1. Török Dóra

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 1. Száraz Gergő
74 kg: 1. Fésű Lajos
84 kg: 1. Szmolek Emánuel
+84 kg: 2. Pintér Bálint, 3. Bálint Zoltán
Nők:
55 kg: 3. Karácsondi Réka

Full-contact:
Férfiak:
81 kg: 2. Anselment Adrian
Nők:
56 kg: 2. Illés Liliána

K1:
Férfiak:
81 kg:  3. Gondos Gergely és Klassen Alexander
Nők:
56 kg: 2. Miklós Alexandra

0 Tovább

Elégedett a kick-box elnök az Európa Játékok után​​​​​​​

Az olimpiai hangulatot méltatta, a szervezést dicsérte, a magyarok teljesítménye kapcsán pedig nagyfokú elégedettségét fejezte ki. Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke így értékelte a lengyelországi Európa Játékokat, amelyen a sportág először került programra, a magyarok pedig ezt egy arany-, két ezüst- és öt bronzéremmel hálálták meg.

„Kifejezetten érződött az olimpiai hangulat a játékokon, amiben nekünk, ugyebár, eddig nem lehetett részünk, hiszen először vettünk részt olyan nagy multisport eseményen, amelyen az olimpiai protokoll érvényesült, a lebonyolítástól az eredményhirdetésig gyakorlatilag mindenben” – hangsúlyozta Galambos Péter. – „Megjegyzem, a remek körülményekhez és a jó szervezéshez mi is hozzájárultunk, hiszen a kick-box tornát a sportágunk európai szövetsége, a Király István által vezetett WAKO Europe bonyolította le a lengyel szervezőkkel karöltve.”

Annak apropóján, hogy a kilenc, az Európa játékokra kvalifikált magyarból nyolc is érmet nyert, a sportvezető a jó felkészülést emelte ki.

„Bevált az az ötlet, hogy közvetlenül a verseny előtt bő egy hetet Lengyelországban edzőtáborozzanak a sportolóink, ahol zavartalanul készülhettek, és a színre lépés előtt csak pár kilométert kellett utazniuk. Talán nem is véletlen, hogy éppen Nagy Rita nem szerzett érmet közülük, aki egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott a többiekkel tartani. És meglátszott annak a támogatásnak az eredménye is, amit az államtitkárságtól kaptunk célzottan a felkészülésre. Hiszen pont az a Bálint Martin nyert itt Lengyelországban aranyat, aki a támogatásnak köszönhetően a legtöbb felkészülési versenyen vett részt. Úgyhogy azt gondolom, jól hasznosult ez a befektetés is.” – fejtegette az MKBSZ vezetője.

Nagy dolog, hogy nyolc éremmel zártak a magyar kick-boxosok – jelentette ki Galambos Péter.

„Ha fogalmazhatok így, mindhárom döntősünk megcselekedte, amit megkövetelt a haza, de kettejük ellenfele itt és most valóban jobbnak bizonyult, nincs hiányérzetem az ő produkciójukkal kapcsolatban. Martin viszont technikai KO-val győzött, és a nap egyik legmagabiztosabb győzelmét aratta. Összességében nagyon elégedett vagyok, hiszen a nyolc érem roppant komoly eredmény, főleg egy olimpiai küldöttség részeként. Amikor megkezdtük a szereplésünket, akkor a magyar csapatnak az Európa Játékokon összesen húsz érme volt. Bár azóta ez a szám tőlünk függetlenül is nőtt, azt hiszem, nem elhanyagolható, hogy ehhez nekünk is sikerült nyolcat hozzátennünk."

Bálint Martint, aki pár esztendeje 18 évesen felnőtt világbajnoki címmel robbant be a kick-box nemzetközi elitjébe, a sportág egyik legígéretesebb tehetségének nevezte a sportvezető.

„Emlékszem, hogy újoncként úgy jött oda arra a világbajnokságra, hogy kijelentette, márpedig ő meg fogja nyerni azt. És bár többen kétkedtek, valóban így lett” – mesélte Galambos Péter. – „Tehetséges és eltökélt fiatalember, akiben még sokszor fogjuk örömünket lelni.”

0 Tovább

Európa Játékok - Aranyérmes a kick-boxos Bálint Martin​​​​​​​

A kick-boxos Bálint Martin aranyérmet nyert a krakkói központú Európa Játékok zárónapján, Myslenicében: a pointfighting 74 kilogrammos kategóriájában technikai KO-val győzte le az ír Nathan Taitet. Előzőleg Fésű Lajos a light-contact kategória 79 kilogrammos súlycsoportjában, Busa Andrea pedig pointfightingban a 60 kilósok között lett második

Eltökélten vetette bele magát a küzdelembe a húszéves Bálint Martin, ami 4-0-s vezetést eredményezett számára. Később ellenfele is tudott pontot érő támadást végrehajtani, de az első kétperces menet után 5-2-re vezetett Bálint. A folytatás megfontoltabb csatát hozott, a 2019-ben 63 kilóban világbajnok magyar kick-boxos azonban így is tudta növelni előnyét. A 8-3-ról indult harmadik szakaszban pedig megint felpörgött, végig bátrabban támadott, és 34 másodperccel a vége előtt, 15-5-nél tízpontos különbséget alakított ki, ezzel véget ért a küzdelem. 

A vegyes zónában nem sokkal később emlékeztetett rá, hogy az Európa-bajnoksága nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, így az Európa Játékokon csak az egyik versenyzőtársa visszalépése miatt indulhatott el.

"Ezért volt ez nagy pillanat, hogy meg tudtam mutatni, hogy én vagyok a legjobb" - mondta. Azt is megemlítette, hogy itt csak egy tatami volt, míg például az Eb-n hat van, így az is plusz teher volt rajta, hogy ráirányult minden figyelem. A versenyét értékelve úgy vélekedett, hogy az elődöntőben legyőzött olasz kick-boxos volt a legerősebb ellenfele, a döntő viszont már simán alakult. Mint mondta, az utolsó meccs jól sikerült, így is ment föl a tatamira, hogy ki tudja majd alakítani a technikai KO-hoz szükséges tíz pont különbséget.

"Én minden meccsre, a legnagyobb ellenfelemmel szemben is így szoktam fölmenni, így indulok neki. Ez nekem plusz motiváció" - árulta el.

Bálint Martin az egész magyar küldöttség utolsó érmét nyerte az Európa Játékokon.

Előzőleg ezüstérmet nyert Fésű Lajos és Busa Andrea is.

Elsőként Fésű lépett tatamira a német Al Amin Rmadannal szemben. Mint utóbb elmondta, egész évben ellene készült, tisztában volt vele, hogy ő okozhatja majd a legtöbb kellemetlenséget neki, és ez így is lett. A 23 éves magyar kick-boxos fizikális hátrányban volt, mert két súlycsoportot jött fel, míg ellenfele a mérlegelés után szerinte 80 kiló fölött lehetett. Ez érződött is, elsősorban a kontaktokban, a belharcokban, lökéseknél, húzásoknál, tolásoknál. Fésű végig szívósan küzdött, de végül mindhárom pontozónál a német volt a jobb.

 

"Csalódott vagyok, hiszen egyértelműen az aranyéremért jöttem, viszont úgy érzem, méltóképpen helytálltam és képviseltem a hazámat" - nyilatkozott Fésű Lajos. A meccsét elemezve arról is beszélt, hogy ő most 74 kilós, és a korábbi súlynövelés közben kisebb sérülések is hátráltatták, vissza is kellett engednie egy kicsit a súlyából. A meccs közben edzői azt kérték tőle az első szünetben, hogy a második menetben hozza egy kicsit be a lemaradását, a harmadikban pedig késztesse hibázásra a német kick-boxost és ezeket használja ki.

"Ez részben összejött, de emiatt a végére teljesen elfogytam" - tette hozzá. Nagyon értékesnek nevezte az ezüstérem megszerzését, mert a sportága először szerepelt az Európa Játékok programjában.

"Nagyon bánom, hogy nem sikerült aranyat összehozni, de bízom benne, hogy lesz még rá alkalmam, és akkor bizonyíthatok" - folytatta.

 

Nem sokkal később következett a négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Busa Andrea az olasz Francesca Cecivel szemben. Kiegyenlített, taktikus küzdelem zajlott a tatamin, mindkét fél kereste az akcióindítás lehetőségét. Kevés pont esett, az első két perc után a harmincéves magyar kick-boxos 2-1-re, a másodikat követően 4-3-ra vezetett, de a harmadikban az olasz kicsit élesebb volt, fordított, majd amikor már 5-4-re ő vezetett, egy rúgása is célba talált tíz másodperccel a vége előtt.

Busa Andrea pár perccel  később még maga sem tudta, mi döntött az olasz javára, azt mondta ki kell értékelni ezt a meccset.

"Főleg az első két menetben úgy éreztem, hogy topon vagyok, érzem a ritmusát, vezetek, irányítom a mérkőzést. A harmadik menetre felpörgött vagy kicsit én ültem bele ebbe a domináló szerepbe. Még nekem is át kell gondolnom, hogy mi történt."

Arról is beszélt, hogy jól ismerik egymást, sokszor látják egymást a versenyeken, és egy-egyre állt eddig a kettejük párharca. Ugyanekkor örült annak, hogy részese lehet a kick-box Európa Játékokon történő bemutatkozásának és hogy ezen a versenyen döntőbe jutott, érmet nyert. Úgy vélekedett, hogy összességében jól teljesített. Elárulta, hogy korábbi csípősérülése gyógytornával együtt sem jött teljesen rendbe, de "az adrenalin is segítette" a fájdalom elfelejtésében.

A kick-boxosok egy arannyal, két ezüsttel és öt bronzzal fejezték be szereplésüket.

 

Európa Játékok, kick-box:

Eredmények, döntő:

férfi pointfighting, 74 kg:
Bálint Martin-Nathan Tait (ír) 15-5
 

férfi light-contact, 79 kg:
Al Amin Rmadan (német)-Fésű Lajos 3-0
 

női pointfighting, 60 kg:
Francesca Ceci (olasz)-Busa Andrea 7-4

0 Tovább

Európa Játékok - Öt bronzérem és három döntős a kick-boxosoknál​​​​​​​

Öt magyar versenyző kikapott a kick-boxosok szombati elődöntő mérkőzésein, így bronzérmesként zártak, hárman viszont bejutottak a vasárnapi fináléba a krakkói központú Európa Játékokon.

A pointfighting kategóriában Veres Richárd (63 kilogramm), Török Szonja Hajnalka (50) és Kondár Anna (70) állhatott fel a dobogó legalsó fokára, míg Czégény Cintia (60) női full-contactban, Száraz Gergő (63) pedig férfi light-contactban szerzett bronzérmet szombaton Myslenicében.

 

Light-contactban a 79 kilós Fésű Lajos egyhangú pontozással jutott be a döntőbe, ahol a német Al Amin Rmadan lesz az ellenfele. A pointfighting kategória fináléjában két magyar is tatamira lép vasárnap, a férfiaknál Bálint Martin (74), a nőknél pedig Busa Andrea (60) lesz érdekelt.

 

Bálint Martin az ír Nathan Taittel, Busa Gabriella az olasz Francesca Cecivel küzd meg az aranyéremért.

 

"Életünkben először fordul elő, hogy a magyar olimpiai csapat tagjai lehetünk, és ez egy nagyon nagy dolog számunkra" - mondta a Kossuth Rádiónak Galambos Péter, a hazai szövetség elnöke. - "Nagyon sok versenyzőnk kvalifikált, és így nemcsak a sportág, hanem a magyarok is meg tudják mutatni magukat."

 

Galambos azt is elárulta, bízik abban, hogy a sportág EJ-n való bemutatkozása előny lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ülésén, amelyen idén ősszel arról is szavaznak, hogy melyik sportág kerüljön be a 2028-as ötkarikás játékok programjára.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum