Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Remekül kezdte az évet az Európa Játékok-győztes kick-boxos​​​​​​​

A nemzetközi kick-box évad idei első rangos versenyét rendezték a hétvégén az olaszországi Mareno di Piavében. A Golden Glove elnevezésű viadalon Magyarországot tíz versenyző képviselte. Közülük a tavalyi évben Európa Játékokat nyert Bálint Martin egy arany- és egy ezüstérmet szerzett.

Bálint Martin 2023-ban sporttörténelmi sikert ért el a Lengyelországban lebonyolított Európa Játékokon. Az Európai Olimpiai Bizottság égisze alá tartozó multisport eseményen először szerepelt a kick-box sportág, és a bemutatkozáson Bálint Martin révén magyar diadal is született.

A csepeli Halker-Király Team sportolója az idei olaszországi szezonnyitón a pointfighting szakág 74 kg-os súlycsoportjában négy győzelemmel került a döntőbe, ahol 9-7-re felülmúlta a brit Murphyt is, így aranyérmet nyert.

Bálint Martin elindult a súlycsoportoktól független, úgynevezett Grand Champion versenyszámban is, ahol három sikerrel szintén eljutott a fináléig. Érdekesség, hogy ott ismét Murphy volt az ellenfele, és ezúttal szoros csatában, egyetlen ponttal, 11-10-re a brit bizonyult jobbnak, a magyar klasszisnak pedig be kellett érni a második hellyel.

A Golden Glove-on a felnőtteknél még egy magyar állhatott fel a dobogóra: a pointfightingos nők 50 kg-os súlycsoportjában a békéscsabai Petró Lili bronzérmet szerzett.

0 Tovább

Galambos Péter: erős évet zárt a hazai kick-box​​​​​​​

Megtartotta évi rendes közgyűlését a Magyar Kick-box Szakszövetség, amelyen a megjelentek meghallgathatták a szakágvezetők és a szövetség irányítóinak értékelését. Galambos Péter elnök szerint erős éven van túl a magyar kick-box, amelyet csak további kemény munkával lehet csak túlszárnyalni. A 2024-es esztendő legnagyobb kihívásainak egyike egy hazai rendezésű utánpótlás világbajnokság lesz, amelyet augusztus végén rendeznek meg Budapesten.

A fővárosban, a BOK csarnok egyik termében rendezte meg az MKBSZ a 2023-as évet lezáró, illetve és 2024-est előkészítő közgyűlését. Beszámolójában Galambos Péter a magyar kick-box szempontjából erős évnek értékelte a tavalyit.

"Több multisport esemény is jutott 2023-ra. Így a kick-box történetében első ízben ott volt az Európa Játékokon, de sor került a Küzdősportok Világjátékára is, és még ide lehet számítani a egyetemi Európa-bajnokságot is. Ezek mindegyikén született magyar aranyérem, és mellettük több más színű érmet is nyertek a versenyzőink. Emellett kiemelkedően teljesítettek a sportolóink a felnőtt világbajnokságon és az utánpótlás Eb-n is. Olyan évet zártunk, amelyet nehéz lesz megismételni vagy felülmúlni, de természetesen törekszünk majd rá. Az biztos, hogy sokat kell dolgozni érte" – értékelte az elmúlt esztendőt a szövetség vezetője.

„Az idén megpróbálunk újra egy nagyot dobni” – tért át az előttünk álló időszakra Galambos Péter, utalva arra, hogy a hagyományos júniusi magyarországi világkupát követően 2024 augusztusában korosztályos világbajnokságnak ad otthont hazánk.

"Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen amint túl vagyunk a júniusi világkupán, egyből neki kell veselkedni a vb-nek" – jelentette ki a sportvezető. Arra is kitért, hogy a felnőttekre ősszel Európa-bajnokság vár, az idei egyetemi Eb-t pedig történetesen két magyarországi város, Miskolc és Debrecen rendezi majd, és egy-egy sportág szervezési feladatai az adott sportág hazai szövetségére is hárulnak.

„Nem fogunk az idén sem unatkozni” – összegzett Galambos Péter.

A közgyűlésen beszámolójukban a szakágvezetők – Csikós Péter (pointfighting), Juhász Gábor (ringes szakágak), Olasz Attila (light-contact, kick-light) és Puravecz Péter (formagyakorlat) – is értékelték a tavalyi évet, és a tapasztaltak alapján olyan következtetéseket vontak le, amelyek elősegíthetik a további fejlődést. Emellett a résztvevők a szövetségi tagsági díj változásáról, továbbá fontos versenyrendezési szabályokról is döntöttek, valamint elfogadták a 2024-re vonatkozó versenynaptárt. 

0 Tovább

Majdnem visszavonult, végül óriási sikert ért el az év női kick-boxosa​​​​​​​

Az év hazai női kick-boxosa 2023-ban Busa Andrea lett, aki év közben még a búcsún gondolkodott, ám végül októberben Rijádban a Küzdősportok Világjátékán aranyérmet nyert. Pedig a sportolónő az utolsók között került be a Szaúd-Arábiába utazó csapatba. Nem csoda, hogy előzőleg eléggé óvatosan nyilatkozott. Aztán elérkezett a többszörös vb- és Eb-aranyérmes bemutatkozása a pointfighting szabályrendszerben a 65 kilogrammosok között, és oktatott. A vége pedig egy fantasztikus aranyérem lett.

- Miből fakadt a kiutazásod előtti óvatosságod?

- A nyári Európa Játékok után én komolyan gondolkodtam azon, hogy abbahagyom. Nagyobb hangsúlyt kapott az életemben a munka, és nem voltam biztos abban, hogy szeretném folytatni. Végül beadtam a derekam, ráfordultam a célegyenesre, amely végén ott volt a Küzdősportok Világjátéka, és elkezdtem a felkészülést. Attól nem tartottam, hogy a megfelelő mennyiségű munkát nem tudom elvégezni, de azért szorítottam, hogy a formaidőzítésem jó legyen.

- Rijádban aztán nagyon összeszedett Busa Andreával találkozhattunk...

- Ez tényleg így van. Életem egyik legjobb versenye volt, és köszönöm mindenkinek, aki mindehhez hozzásegített. Erős mezőnyben mindegyik ellenfelemen túllépve felállhattam a dobogó legfelső fokára. Tetszett a játékok hangulata, az a körítés, ami ott volt a szaúdi fővárosban. A végső győzelmem után indultunk haza, de még a repülőn is ’lebegtem’.

- Ott volt a testvéred Busa Gabriella, aki szintén korábbi többszörös világbajnok. Tudja, hogy mivel jár egy-egy nagyverseny...

- Annyira sajnáltam azokat a társaimat, akiknek van testvérük, de nem lehettek ott a lelátón. Gabriella jelenléte sokat számított nekem. Nemcsak azért, mert hallottam a hangját küzdelem közben, és az sok erőt adott nekem. Jó érzés, hogy ott volt velem mindhárom versenynap. Ott volt a bemelegítésnél, segített kivenni a fülbevalóimat, eltette, biztatott, és átölelt a meccsek előtt.

Busa Andrea csaknem két és fél évtized kick-box-ban eltöltött idő alatt négyszer nyert világbajnokságot, háromszor állt Európa-bajnoki dobogó tetején. A 2023-as Európa Játékokon ezüstérmesként zárt, ezután következett a Küzdősportok Világjátéka. A kick-boxot Sándorfalván kezdte el, majd Szegeden folytatta. A tanulmányai miatt Budapestre került, a csepeli Halker-Király Team versenyzője lett. Ott vált világklasszissá, Rijádban pedig a magyar csapat egyik legboldogabb tagjává...

0 Tovább

A kick-box rekorder Kondár Anna idén bronzokig jutott​​​​​​​

Kick-boxban Magyarország nagyhatalomnak számít a tatamis szabályrendszerekben. A Küzdősportok Világjátékán négy érmet szereztek legjobbjaink pointfightingban, ezek közül egy Kondár Anna nevéhez fűződik. A nők 70 kilogrammos súlycsoportjában - akárcsak a nyári Európa Játékokon - Rijádban harmadik lett. Ez a bronz több szempontból is emlékezetes. Egyrészt egy tízszeres világbajnok gyűjtötte be ezt a medáliát (itt jeleznénk: nem sok van belőlük, szám szerint Annán kívül még egy, őt Mórádi Zsoltnak hívják), másrészt lehet, hogy az a maroknyi szurkoló tábor, amely ott buzdította a magyarokat a lelátón, utoljára látta küzdeni Kondár Annát.

Az utolsó szaúdi meccsed utáni flash-interjú során nem voltál teljesen elégedett. Mikor kezdted pozitívabban látni ezt a bronzot?

Nyilván ahogy telik az idő, egyre jobban megbékél az ember a helyzetével, az eredményével, de sajnos engem egy sérülés is hátráltatott. Az első ellenfelemtől kaptam egy olyan rúgást, ami sajnos komolyabb sérülésnek bizonyult. Akkor kaptam egy fagyasztást, hoztam a meccset. Aztán később kiderült, hogy Rijád után a világbajnokságot is ki kellett hagynom az izomsérülés miatt, és nem biztos, hogy versenyszinten folytatni szeretném, miután rendeződik az egészségügyi problémám.

Ez akkor azt is jelentheti, hogy Kondár Annát tatamin világversenyen Rijádban láttuk utoljára?

Egyre valószínűbb. 27 edzéssel és versenyekkel eltöltött év, valamint tíz világbajnoki címmel a hátam mögött, már nem úgy regenerálódnak az izmok, ízületek, mint sportkarrierem elején.

Visszatérve a rijádi játékokhoz, milyennek láttad a hangulatát?

Színvonalas viadalt rendeztek a szaúdiak. A mi sportágunkban – nem túlzás – csak a legjobbak léphettek küzdőtérre. Sajnos nem sikerült nekem a végső győzelemig elmenni, de a mi kis közösségünk ezúttal is jelesre vizsgázott összetartásból. Ebből a szempontból imádtam minden pillanatát. Szurkolni a többieknek, és végül a négy magyar induló négy éremmel zárt.

Ráadásul magyarként küzdeni nem egyszerű ebben a sportágban, hiszen itt mindenki titeket akar legyőzni. A magyar virtus kick-box-ban annyira kiteljesedett, hogy megkockáztatom, más nemzet versenyzőinek, szakvezetőinek helyenként ez csípi a szemét.

Olyan hagyományaink vannak, hogy itt nem lehet félgőzzel küzdeni. Az ellenfeleink mindig esélyesként tekintenek a magyar versenyzőkre, jobban készülnek ránk, ezért nekünk is folyamatosan versenyről versenyre fejlődnünk kell. A világversenyekről rendre sok érmet viszünk haza, mindig az éremtábla elején szerepelünk. A nagy menetelésnek egy kiemelkedő állomása volt például a 2008-as Eb, amikor a 15 súlycsoportban 13 magyar győzelem volt, de végül most, Szaúd-Arábiában is jók voltak a mutatóink, hiszen a súlycsoportok felének eredményhirdetésekor magyar himnusz szólt.

Mitől tud mindig megújulni, és eredményesen szerepelni a csepeli kick-box csapat?

Király István Csepelen annó nagyon jó alapokat rakott le és a legmegfelelőbb embernek tudta átadni a stafétát. Király István után Jároszkievicz Krisztián lett a csapatunk edzője, vele készültünk a Világjátékokra is. Krisztián szakmai tudása, felkészültsége kimagasló. Azt hiszem a sportágunk ereje a hagyományainkban van. Mint egy nagy család, úgy működünk. Ez köszönt vissza a Küzdősportok Világjátékán is.  Csak egy adalék arra, hogy amikor kisiskolások voltunk, milyen gonddal nevelt minket Király István. Az ellenőrzőket, a bizonyítványokat nemcsak otthon, hanem nála az edzésen is be kellett mutatni. És aki nem jól tanult, az nem versenyezhetett. Mi nem csupán sportoltunk. Mi közben tanultunk, és mindig a jobbra törekedtünk. Innen jöhet a megújulási hajlam...

0 Tovább

Fésű Lajos és Busa Andrea lettek az év kick-boxosai​​​​​​​

Az Európai Olimpia Bizottság égisze alá tartozó Európa Játékok programján 2023-ban először szerepelt a kick-box, és a mieink igencsak éltek a debütálással, hiszen nyolc versenyzőnk is kvalifikált a rangos ötkarikás megméretésre. A június-júliusi lengyelországi versenyen a pointfightingos Bálint Martin jóvoltából magyar aranyérmest is ünnepelhettünk, míg Fésű Lajos a light-contact szakágban, Busa Andrea pedig pointfightingban lett második. Rajtuk kívül bronzérmesként zárt Veres Richárd, Száraz Gergő, Török Szonja, Kondár Anna és Czégény Cintia.


Egy másik nagy multisport esemény is várt a mieinkre az idén. A szaúd-arábiai Rijádban októberben megrendezett Küzdősportok Világjátékára négy magyar kick-boxos harcolta ki az indulás jogát. Óriási sikert jelentett, hogy közülük hárman is – pointfightingban Zajácz Bence, Fésű Lajos és Busa Andrea – felállhattak a dobogó legmagasabb fokára, Kondár Anna pedig egy újabb bronzzal gazdagította éremgyűjteményét.

Az év utolsó nagy világversenye a portugáliai Albufeirában lezajlott kick-box világbajnokság volt, ahol a rekordlétszámot jelentő 70 ország indulása ellenére a magyarok a felnőtteknél tíz aranyat is elhoztak. Az univerzális Fésű Lajos ezúttal a light-contact és a kick-light szabályrendszerekben diadalmaskodott, és ugyanígy tett Száraz Gergő. Mellettük világbajnok lett a férfiaknál Cselovszki Patrik, Bálint Martin és Szmolek Emánuel, míg a nőknél Kovács Laura Fanni, Nagy Rita és Mezei Nikolett.

Az eredmények összesítését követően az MKBSZ a férfiaknál Fésű Lajost, míg a nőknél Busa Andreát választotta az év kick-boxosának. A csepeli Halker-Király Team két sportolója közül Fésű harmadszor, Busa pedig immár negyedszer érdemelte ki az elismerést. 

0 Tovább

Galambos Péter: várakozáson felüli siker a kick-box vb-n​​​​​​​

Bízott a válogatottban, de a tíz arany-, öt ezüst- és öt bronzérem a felnőtteknél minden várakozását felülmúlta - értékelte a múlt heti portugáliai Albufeirában megrendezett világbajnokságot a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke. Galambos Péter kiemelte: a remek eredményt ráadásul rekordlétszámú és nagyon erős mezőnyben sikerült elérni, hiszen korábban még soha nem fordult elő a sportág történetében, hogy 70 ország legjobb kick-boxosai viaskodjanak egy világbajnokságon.

Büszke a válogatott tagjaira – ezzel kezdte értékelését Galambos Péter. Elmondása szerint a sok ország indulásának köszönhetően kőkemény küzdelmek zajlottak a tatamikon és a ringekben, és mindenki beleadott apait-anyait, hogy dobogós helyen végezzen.

"A magyarok között nem láttam egyetlen olyan versenyzőt sem, aki ne küzdött volna szívvel-lélekkel, vagy feladta volna. Így nyugodtan kijelenthetem, hogy annak ellenére, hogy összesen 73 nevezést adtunk le, a Magyar Kick-box Szakszövetség nem utazási irodaként működött, tényleg csak olyanokat vittünk ki, akik megérdemelték és odavalók voltak. Bevallom, magamban titkon reméltem egy jó eredményt, de tíz aranyról nem is álmodtam" – nyilatkozta a sportvezető.

Az elnök kiemelte a light-contactban és kick-lightban is aranyérmet is bezsebelő Fésű Lajost és Száraz Gergőt.

"Az ő eredményüket úgy kell értékelni, hogy nekik ahhoz dupla teljesítményt kellett nyújtaniuk. Minden napra jutott egy-két meccs, ami fizikailag és mentálisan is jelentős kihívás. Ez komoly koncentrációt és erős lelki háttért igényel, és hogy a sorozatterhelést végigbírták, abban az edzőknek is szerepe volt."

Galambos Péter külön méltatta Nagy Rita világbajnoki címét, hiszen a kiváló kick-boxos sok esztendeje áhítozott erre a dicsőségre.

"Rita hosszú éveken át rendszeresen eljutott a döntőig vagy a dobogóig, de most először jött össze neki az arany. Győzelmében egy be nem váltott ígéret valósult meg, amit elementáris érzelemkitörés követett. Nem túlzok, hogy a sikere katartikus élményt adott az egész magyar csapatnak. Nagyon örültem annak is, hogy a fiatal Kovács Laura Fanni a tavalyi Európa-bajnoki diadala után most megérkezett a világ tetejére is. Szmolek Emánuel és Mezei Nikolett újabb világbajnoki címe pedig azt bizonyítja, hogy ők olyan stabil, biztos pontjai a magyar kick-boxnak, akikre mindig számíthatunk.  A két pointfightingos győztessel kapcsolatban sokatmondó, hogy mindketten technikai fölénnyel nyerték a döntőjüket. Cselovszki Patrik tavaly csak egy hajszállal maradt le az Eb-győzelemről, a mostani fináléban mutatott produkciója viszont számomra az utóbbi évek egyik legnagyobb kick-boxos élménye volt. Bálint Martin pedig az Európa Játékokon aratott sporttörténelmi sikere után a vb-n is bizonyított" – kommentálta a világbajnoki győzelmeket a hazai szövetség első embere.

Az is kiemelendő, hogy a tatamis szakágak mellett formagyakorlatban és a ringeseknél is születtek magyar érmek – jegyezte meg az MKBSZ vezetője.

"Roppant erős volt a formagyakorlat mezőny, ezért Halustyik Cintia második helye nagyon nagy dolog, és a szakágvezető Puravecz Péter munkájának hatékonyságát jelzi. A különösen népes és kemény ringes mezőnyben a full-contactos Szabó-Tóth Dávid ezüstérmet tudott nyerni, akit csak egy olyan azeri versenyző tudott megállapítani, aki tényleg egy világklasszis. A K1-esek között Melis Bálint is bejelentkezett egy bronzéremmel, ami pedig azt mutatja, hogy a ringben is kezdünk visszatérni a világ élmezőnyébe."

Érdekesség, hogy Melis Bálint elődöntőbeli kazah ellenfelének annyira tetszett Bálint bunyója, hogy azonnal a mérkőzés után felajánlottak neki egy visszavágót Kazahsztánban, amit a magyar sportoló el is fogadott.

A felnőttek mellett a veteránoknál is avattak világbajnokokat: ott hat első, három második és öt harmadik hely fűződik a mieink nevéhez. Kiemelkedett Kovács Marianna teljesítménye, aki mindhárom szakágban, ahol elindult, a dobogó tetejére állhatott fel, de csak kevéssel maradt le tőle Diligens Klaudia, aki két szakágban indult, és mindkettőt meg is nyerte.

Magyarország az összesített éremtáblázaton a felnőtteknél a harmadik helyet szerezte meg, ezen belül a tatamis szabályrendszerekben az első helyen végzett. A veteránok összesített éremtáblázatán Magyarország lett az első.

0 Tovább

Tíz arany lett a vége a kick-box világbajnokságon​​​​​​​

Kiválóan zárták a portugáliai Albufeirában megrendezett kick-box világbajnokságot a magyarok. A szombati zárónapon kilenc döntősünkből heten is sikerrel jártak, így összességében tíz felnőtt aranyérmet nyert a magyar válogatott a minden idők legtöbb nemzetét – 70 ország csaknem 1400 versenyzőjét – felsorakoztató világbajnokságon. A válogatott emellett öt ezüst és öt bronzérmet is begyűjtött.

A pénteki három világbajnoki címet követően szombaton kilenc magyar volt érintett a finálékban, és hetüknek a magasba emelte a karját a küzdelem végén a bíró. Az aranyakért ugyanakkor kőkeményen meg kellett küzdeni, amit az is bizonyít, hogy több magyarnak is csak az utolsó másodpercekben sikerült a maga javára fordítani a mérkőzést.

A nap hőse Fésű Lajos volt, aki a 69 kg-osok között a light-contact és a kick-light szabályrendszerben is legyőzte ellenfelét. Szintén két arannyal zárta a vb-t Száraz Gergő, aki pénteken a 63 kg-osok light-contact döntőjét nyerte meg, szombaton pedig a kick-lightban is megtette ugyanezt.

Két év után ismét világbajnok lett Szmolek Emánuel és Mezei Nikolett. A szombathelyi, Manó becenévre hallgató Szmolek Emánuel két esztendeje a light-contactban, ezúttal viszont kick-lightban diadalmaskodott, míg a battonyai Mezei Nikolett megvédte világbajnoki címét a kick-light szakágban.

Európa-bajnoki címe után immár világbajnoknak is mondhatja magát a fiatal Kovács Laura Fanni, és beérett a gyümölcse a sok nagy csatát megélt Nagy Rita kitartásának is, akinek a korábbi egyéb színű érmek és helyezéseket követően Portugáliában végre aranyérmet akasztottak a nyakába.

Még pénteken a harmadik tatamis szakág, a pointfighting két kiválósága, Cselovszki Patrik és Bálint Martin állhatott fel a dobogó tetejére.

Formagyakorlatban és a ringeseknél ezüstérmek születtek: Halustyik Cintia a zenés formagyakorlatban lett második, míg a full-contactosok 91 kg-os súlycsoportjában Szabó-Tóth Dávid csak a döntőben kapott ki.

Kick-box világbajnokság, Albufeira, a felnőtt magyar érmesek:

 

Aranyérmes:
Cselovszki Patrik (pointfighting, 57 kg) 

Bálint Martin (pointfighting, 74 kg) 

Száraz Gergő (light-contact, 63 kg) 

Fésű Lajos (light-contact, 69 kg) 

Kovács Laura Fanni (light-contact, 55 kg) 

Száraz Gergő (kick-light, 63 kg) 

Fésű Lajos (kick-light, 69 kg) 

Szmolek Emánuel (kick-light, 84 kg) 

Nagy Rita (kick-light, 60 kg) 

Mezei Nikolett (kick-light, 65 kg)

Ezüstérmes:
Zajácz Bence (pointfighting, 79 kg)
Szmolek Emánuel (light-contact, 84 kg)
Kolozsvári Enikő (kick-light, 70 kg)
Szabó-Tóth Dávid (full-contact, 91 kg)
Halustyik Cintia (zenés formagyakorlat)

Bronzérmes:
Fésű Lajos (pointfighting, 69 kg)
Bozók Szabolcs (light-contact, 57 kg)
Kajtár Bence (light-contact, 74 kg)
Melis Bálint (K1, 54 kg)
Pointfighting férfi csapat (Viczián Dániel, Zajácz Bence, Cselovszki Patrik, Bálint Martin)

0 Tovább

Három arany eddig a kick-box világbajnokságon​​​​​​​

Az utolsó napi döntők előtt már három aranyérme van a felnőttek között a magyar válogatottnak a portugáliai Albufeirában zajló kick-box világbajnokságon. A hétfőtől szombatig tartó világversenyen rekordlétszámot jelentő 70 nemzet csaknem 1400 kick-boxosa lépett tatamira és szállt ringbe.

A vb-n a felnőttek mezőnyében pénteken öten döntőztek, és közülük hárman is megnyerték fináléjukat. A pointfighting szabályrendszerben Cselovszki Patrik (57 kg) és a korábbi világbajnok, és az idei Európa Játékokon sporttörténelmi aranyat nyert Bálint Martin (74 kg) ráadásul egyaránt technikai KO-val múlta felül venezuelai, illetve olasz ellenfelét. A light-contactban Száraz Gergő (63 kg) is diadalmaskodott olasz riválisával szemben, így megvédte világbajnoki címét.

Nem sikerült ugyanakkor nyerni az októberi Küzdősport Világjátékokon győztes Zajácz Bencének, valamint a két éve vb-első Szmolek Emánuelnek, akik ezúttal ezüstérmet szereztek.

A formagyakorlatosok között a nőknél a zenés formagyakorlat kategóriában korábban Halustyik Cintia is ezüstérmes lett.

A veteránoknál hat magyar aranyérem, mellette pedig három második és öt harmadik hely fűződik a mieink nevéhez. Kiemelkedik Kovács Marianna teljesítménye, aki mindhárom szakágban, ahol elindult, a dobogó tetejére állhatott fel.

A szombati zárónapon további felnőtt magyar versenyzők küzdhetnek majd az aranyéremért. 

0 Tovább

Sportdiplomáciai sikerek a kick-box világbajnokságon

Két magyar sikerrel kezdődött a portugáliai Albufeirában zajló kick-box világbajnokság. A WAKO világszövetség kongresszusán bizalmat szavaztak a szervezet  alelnökének, Király Istvánnak, aki így újabb négy évig betöltheti a posztot. Elnökségi tag maradt a korábbi tízszeres világbajnok Mórádi Zsolt is, akit megerősítettek a WAKO Sportolói Bizottságának az élén.

"Hatalmas fegyvertény, hogy továbbra is betölthetjük az eddigi tisztségeinket, és annak is a jele, hogy a tagság elégedett a munkánkkal. Óriási harc volt, hiszen bőven voltak jelentkezők, 27 országból pályáztak az elnökségbe kerülésért, és mindenki mindent megmozgatott a saját érdekében. Úgyhogy nagyon büszke vagyok arra, hogy Magyarországot újabb négy évig ilyen magas szinten képviselhetjük, és szeretném megköszönni a Magyar Kick-box Szakszövetség elnökének, Galambos Péternek, valamint az elnökségnek a támogatását" - értékelte megválasztásukat Király István.

A sportvezető, aki az alelnöki funkció mellett egyúttal a sportág európai szövetsége, a WAKO Europe elnöke is, arról is beszámolt, hogy az elmúlt négy esztendő világversenyeinek - vb-k, Eb-k, világkupák - összesítése alapján Magyarország végzett az éremtáblázat élén!

Ez az eredmény csodaszámba megy, hiszen eddig mindig volt előttünk egy-két ország - hangsúlyozta a sportvezető.

"Fontos, hogy jelen vagyunk a bírói bizottságokban Szabó Gábor és Gasparik Róbert révén, akárcsak a WAKO sportvezető képző programjában, a Game Changersben Busa Andrea és Rohonczi Jenő személyében. Tehát erős a jelenlétünk a sportdiplomáciában. Emellett pedig sokat vállalunk a különböző munkákból, például Mórádi Zsolt elképesztő mennyiséget dolgozott azon a projekten, amelynek köszönhetően olimpiai sportágnak ismerték el a kick-boxot, de az idei Európa Játékok előkészítésében is oroszlánrészünk volt. És ennek megvan a respektje. Így aztán komoly döntéseket nem hoznak meg nélkülünk, én pedig azon vagyok, hogy mindenben, ami a magyar kick-box javára válik, lobbizzak, természetesen amennyire a tisztességes és átlátható működés mellett lehetséges. Hiszen egy sportdiplomatának az a dolga, hogy lobbizzon a sportágáért, és mellette az országáért." - vélekedett Király István.

A következő négy év céljairól a régi-új WAKO alelnök azt mondta: szeretné hozzásegíteni a sportágát ahhoz, hogy ott legyen a 2032-es Brisbane-i olimpián.

"A legfontosabb teendőm, hogy próbáljam koordinálni a kontinensek közötti együttműködést. És ezen belül leginkább az, hogy az európai országok tapasztalataival, valamint a többi földrész erejével segítsük a fejlődésében az óceániai térséget, ami záloga lehet egy esetleges 2032-es részvételnek. A cél, hogy Ausztráliában is ott legyünk majd az olimpiára beválasztandó sportágak között. A világszövetség alelnökeként nem lehet más a célom, mint olimpiára vinni a kick-boxot" - jelentette ki Király István.

0 Tovább

Rekordlétszám és magyar esélyek a kick-box vb-n​​​​​​​

Soha ilyen sok ország nem nevezett még kick-box világbajnokságra, mint a héten Portugáliában zajló vb-re. A hétfőtől szombatig tartó világversenyen 70 nemzet csaknem 1400 kick-boxosa lép tatamira és száll ringbe, A magyar színeket 45-en képviselik, köztük a közelmúltban megrendezett Küzdősportok Világjátékán aranyérmet nyert három sportolónk, A csapattól ezúttal is jó eredményekre számít a Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

A kick-box mind a hét szabályrendszerében – pointfighting, light-contact, kick-light, formagyakorlat, full-contact, low-kick és K1 – avatnak világbajnokokat az albufeirai vb-n a felnőtt és a veterán korosztályokban.

A magyar válogatott erős összeállításban utazott Portugáliába. A csapatban több korábbi világbajnok is található, és az indulóink között van az október végén megrendezett Küzdősport Világjátékokon aranyérmet szerzett Zajácz Bence, Fésű Lajos és Busa Andrea, valamint a júniusi Európa Játékokon elsőként végzett Bálint Martin. A csapat nagy hiányzója a tíz világbajnoki címével a világ legeredményesebb női kick-box versenyzője, Kondár Anna, aki a Küzdősportok Világjátékán elszenvedett sérülése miatt nem tarthatott társaival.

A felkészülés jól sikerült, mindenki motivált – osztotta meg Galambos Péter, az MKBSZ elnöke, aki „esélyekkel teli csapatnak” nevezte a magyar küldöttséget.

„Panni kiesésével sajnos egy jelentős eséllyel kevesebb lett, de így is erősnek ítélem a válogatottat, hiszen számos világklasszisunk indul a világbajnokságon. Az idei multisporteseményeken aranyérmes sportolóink mellett tatamis versenyzőink közül Száraz Gergő, Szmolek Emánuel, Mezei Nikolett és Kovács Laura Fanni is világ- vagy Európa-bajnokként méreti meg magát. Formagyakorlatban Brebovszky Zoltán és Halustyik Cintia is már több vb- és Eb-érem gazdája, a ringben pedig ott lesz a magyar csapatból az idei Európa Játékokon bronzéremig jutott Czégény Cintia és tavalyi Világjátékokon ötödik Pálfi Viktória. Ők az eredményeikkel és a tapasztalatukkal magabiztosan vághatnak neki a vb-nek, de van számos újoncunk is, akik pedig éhesek a sikerre. Mellettük természetesen fokozottan számítok azokra a csapattagokra is, akinek eddig még nem sikerült Eb-vb érem közelébe jutnia. Ők most ott állnak a siker kapujában, bízom benne, hogy sokan élni is fognak a lehetőséggel” – hangsúlyozta a sportvezető.

A résztvevő országokat tekintve rekordot jelentő indulói létszám ugyanakkor az eddigieknél nehezebbé teszi egy-egy érem megszerzését.

„Világszerte folyamatosan fejlődik a versenyzői gárda, és egyre többen érezhetik úgy, hogy eljött az ideje, hogy kipróbálják magukat egy világbajnokságon” – vélekedett Galambos Péter. – „És bizonyára az is az okok között van, hogy a kick-box egyre több nagy multisporteseménynek került a programjára az elmúlt években, és a sportágnak ez is eléggé motiváló tényező. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy roppant erős lesz a világbajnokság, és semmit nem fognak ingyen adni.”

A vb-n a felnőttek mellett a veteránoknál is rendeznek versenyeket. Érdekesség, hogy itt a pointfighting válogatott szakvezetője, Csikós Péter, valamint a korábbi hétszeres egyéni világbajnok Debreczeni Dezső is harcba száll.

Kongresszust is tart a kick-box világszövetség, a WAKO, ahol Király István, a szervezet magyar alelnöke tisztsége meghosszabbítására pályázik.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum