Az elmúlt hétvégén Győr ismét a sárkányhajózás központja volt. Pénteken délelőtt a már hagyományos Nebuló Kupa futamaira került sor, délután az Egyetemi Regatta 2020, azaz a MEFOB került megrendezésre, szombaton pedig a Győri Sárkányhajó Fesztivál zajlott az Aranypart kettőn.

Az Aranypart már jól bejáratott sárkányhajós versenyhelyszín, több, mint tíz éve rendeznek ott versenyeket. Idén a győri MEFOB volt az egyetemista sárkányhajósok legnagyobb versenye. A szervezők legnagyobb örömére hat egyetemről érkeztek versenyzők: a BCE, az ELTE, a TE, a PTE, a SZIE és a házigazda SZE sárkányhajósai.

A 200 méteres sprintversenyben két előfutamot rendeztek, amelyekből a győztesek és az utánuk legjobb időt teljesítő csapat jutott be a döntőbe. A többieknek sem lehetett okuk panaszra, hiszen a B-döntőben ők is újra vízre szállhattak. A döntőben a PTE, az SZE és a TE hajói sorakoztak fel a rajtnál, hogy aztán egy fantasztikusan izgalmas versenyt fussanak! A pécsiek mindössze 40 századmásodperccel előzték meg a Testnevelési Egyetem hajóját, akik mögött 1 másodperccel érkeztek be a helyi Széchenyi István Egyetem hallgatói. A kisdöntőt az ELTE magabiztosan nyerte, mögötte a BCE, majd a SZIE egysége ért célba.

A maratoni, 2000 méteres távon az volt az igazi kérdés, hogy ki bírja jobban erővel, hiszen a korábbi futamokban már sok energiát használtak el a versenyzők. Végül az első három helyezett itt is a 200 méteres döntő résztvevői közül került ki, csak immár a Testnevelési Egyetem hallgatói bírták jobban, a pécsiek pedig másodikként értek célba. Az SZE csapata második bronzérmét szerezte meg, míg a 4-5-6. helyeken ismét ELTE, BCE, SZIE volt a sorrend.

“Nagy dolog, hogy a koronavírus járvány ellenére hat egyetem is elindult a versenyen. Ez is nagy örömünkre szolgál, miként az is, hogy kimondottan színvonalas verseny alakult ki, jól felkészült, erős csapatok mérték össze a tudásukat” – értékelte az eseményt Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke.