Egy arany, egy ezüst és egy bronz a végére. A magyar junior uszonyosúszó-válogatott minden várakozást felülmúlva 19 éremmel zárta a világbajnokságot Lignanóban. Ez volt minden idők legjobb magyar junior világbajnoki szereplése.

A zárónapon Kiss Nándor lett aranyérmes, miután a 800 méteres felszíni úszásban sem talált legyőzőre. Itt a dobogó 2. fokára is magyar versenyző állhatott fel, Pázmányi Sándor ugyanis ezüstérmes lett. A 4X100-as férfi felszíni váltó sem tért haza érem nélkül, a Lipők Larion, Pázmányi Sándor, Béres Attila, Kiss Nándor kvartett ugyanis bronzérmes lett. A délelőtti selejtezőben Márton Balázs is segítette a váltót, az ő helyére ugrott be a fináléba Kiss Nándor.

A szakvezetés a vb előtt felhívta a figyelmet arra, hogy egy nagyon motivált, jó formában lévő magyar válogatott utazik ki Olaszországba. Az elvárásokkal kapcsolatban Kókai Dávid csapatvezető akkor úgy fogalmazott, hogy 15 érem is összejöhet a mieinknek. A vége 19 érem lett, amely jó bizonyítéka annak, hogy a Magyar Búvár Szakszövetségnél jó kezekben van az utánpótlás.

"Hat arany-, nyolc ezüst- és öt bronzéremmel zártunk. Ez minden idők legjobb junior világbajnoki szereplése, ami önmagáért beszél! Külön kiemelném, hogy az érmek jelentős részét olyan fiatalok szerezték, akik még jövőre is ebben a korosztályban versenyeznek. Négy váltó versenyszámban is érmet szereztünk, ami jól mutatja, mennyire kiegyensúlyozottan erős volt a mostani junior-válogatott" – összegzett az utolsó eredményhirdetés után Veress András, az 5 aranyérmet szerző gyöngyösi kettős, azaz Kiss Nándor és Pernyész Dorottya edzője.

Junior uszonyosúszó-világbajnokság

Lignano/Olaszország

A magyar dobogósok:

-          Arany

férfi 400 m felszíni– Kiss Nándor (junior világcsúcs - 2:58,70 p.)

női 100 m uszonyos gyors - Pernyész Dorottya (junior országos csúcs - 48,10 mp.)

férfi 1500 m felszíni - Pázmányi Sándor

200 m felszíni - Kiss Nándor (junior országos csúcs - 1:21,50 p.)

női 50 m uszonyos gyors - Pernyész Dorottya

800 m felszíni - Kiss Nándor

-          Ezüst

női 100 m felszíni - Suba Sára (junior országos csúcs - 40,18 mp.)

férfi 100 m uszonyos gyors - Lipők Larion

4x100 mix gyors - Pálfi János, Pernyész Dorottya/Szili Ágnes, Linzenbold Zsófia, Lipők Larion (Szili a selejtezőben úszott)

női 50 m felszíni– Suba Sára (junior országos csúcs - 18,42 mp.)

férfi 400 m uszonyos gyors - Béres Attila

női 4x200 felszíni - Borka Panna, Sztancsik Mária, Szili Ágnes, Suba Sára

férfi 4x200 felszíni - Pázmányi Sándor, Béres Attila, Márton Balázs, Kiss Nándor

férfi 800 m felszíni - Pázmányi Sándor

-          Bronz

férfi 400 m felszíni - Pázmányi Sándor

női 200 m felszíni - Suba Sára

női 200 m uszonyos gyors - Pernyész Dorottya (egyéni csúcs - 1:47,37 p.)

férfi 50 m uszonyos gyors - Lipők Larion

férfi 4x100 felszíni - Lipők Larion, Pázmányi Sándor, Béres Attila, Kiss Nándor/ Márton Balázs (Márton a selejtezőben úszott)