Jó magyar kezdés a hazai rendezésű uszonyosúszó Európa-bajnokságon. A Gödöllőn zajló kontinensviadal első versenynapján Pernyész Dorottya megnyerte a 100 méteres uszonyos gyors döntőjét, később a férfi 400 méteres felszíni fináléja után osztottak érmet magyaroknak, méghozzá kettőt. Kiss Nándor győzött klubtársa, Mozsár Alex előtt.

Suba Sára is közel volt a dobogóhoz, ő végül a 100 felszíni fináléban negyedik lett. Eb-pontszerzőként végzett Cséplő Kelen is, aki a 100 méteres uszonyos gyors mezőnyben ötödikként zárt.

„Óriási dolog első felnőtt Európa-bajnoki győzelmemet pont Magyarországon ünnepelni” – mondta Pernyész Dorottya, aki kiemelte: túl a sikerén annak külön örül, hogy a szám Eb-címe magyar kézben maradt. „Ebben a számban Senánszky Petra a sokszoros vb-, Eb-győztes, és többször nyert Világjátékokat is. Az ő távollétében most rám hárult a feladat, hogy továbbvigyem a magyar hagyományt, és ez sikerült.” – mondta Pernyész Dorottya. Senánszky Petra az Eb ideje alatt éppen Fukuokában, a vizes sportok világbajnokságán tartózkodik. 

Mozsár Alex elégedetten értékelte saját teljesítményét. „Szerintem kihoztam a helyzetből a maximumot. Azt néztem, hogyha a legjobb időmet megúszom, akkor is második leszek Nándi mögött. Csütörtökön az 1500 felszíni kategóriával megyek tovább.”

A szervezők információi szerint az első versenynap hajnalán több ország delegációja  is jelezte: az egyes küldöttségeknél szórványos gyomorproblémák léptek fel. Ezt követően a szervezőbizottság döntése értelmében az Európa-bajnokság mezőny részére új helyszínen, megelőző óvintézkedésként, átalakított étkeztetési protokollt vezetett be.

Az Eb-n 18 ország több, mint 200 résztvevőjét láthatja a közönség.

Fotók: Róth Tamás