A kontinens legjobbjai Gödöllőn csobbannak. Jövő héten ugyanis megrendezik az uszonyosúszó Európa-bajnokságot, amelyen 25 magyar indul. A Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) információi szerint 18 ország 250 résztvevőjét láthatja a közönség, köztük a legutóbbi Világjátékokon aranyérmes Mozsár Alexet is.

„Nagy álmom válhat valóra Gödöllőn. Ott lehet ugyanis teljes az éremkollekcióm. Nyertem aranyat világbajnokságon és Világjátékokon, Eb-n azonban nincs győzelmem. Éppen ezért gőzerővel készülök, készülünk. A Mátrai Erőmű Búvárklubban egy ideje már az Eb-vel kelünk és azzal is fekszünk” – mondta Mozsár Alex, aki több számban is érdekelt lesz Gödöllőn. „A 400, 800 és 1500 felszínin kívül 400 méter búvárúszásban is ott leszek a mezőnyben.” – tette hozzá Mozsár.

Az uszonyosúszás igazi magyar sikersportág. A négyévente megrendezendő Világjátékoknak legutóbb az egyesült államokbeli Birmingham adott otthont, ahol a magyarok 11 érmet nyertek. A multisport eseményen versenyző uszonyosok közül Mozsár Alexen kívül Kiss Nándor és Bukor Ádám is rajtkőre áll az Eb-n.

„A célunk, hogy a sikersztorink tovább íródjon” – ezt már Papp Gábor, az MBSZ elnöke mondja. "Több szempontból is rendhagyó kontinensbajnokság lesz. Nagy hangsúlyt fektetünk például a fenntarthatóságra, és arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon hátra a világverseny.”

Gyakorlatilag minden egy kilométeres körzetben lesz, úgyhogy a helyszínek közötti távolságot sétálva teljesíthetik a delegáció tagjai.

„Bízom abban, hogy több magyar dobogós helyezést is ünnepelhetünk, és az összesített éremtáblázaton is arra számítok, hogy az elején végez a 25 fős magyar csapat. Idén ünnepli szövetségünk alapításának 55. évfordulóját. A kontinensbajnokság egyik csúcseseménye az 55 év 55 esemény sorozatnak. Az Eb-nek a sportértéken kívül komoly sportdiplomáciai vonzata is lesz, hiszen a Víz Alatti Tevékenységek Világszövetsége (CMAS) is delegációt küld Gödöllőre, amelyet a szervezet elnöke, az orosz Anna Arzhanova vezet majd. Hadd emeljem ki Gödöllő város hozzáállását: mindenben partnerek…Az uszodával és az egyetemmel készen állunk arra, hogy az idelátogató 18 nemzet sportolói feledhetetlen egy hetet töltsenek Magyarországon.” - hangsúlyozta Papp Gábor.

Az esemény hivatalos megnyitója kedden (18-án) 19 órakor lesz, az első versenynapra pedig másnap kerül sor.

A kontinensbajnokságon szombatig minden nap délelőtt az előfutamokat bonyolítják le, míg délután a döntőket láthatja a közönség. A délelőtti program kezdete 9:15, a délutáni etap 17:30-kor indul, az eredményhirdetéseket pedig minden nap 19 órától rendezik. A résztvevő országok: Ausztria, Belgium, Horvátország Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Spanyolország, Hollandia, Törökország, Ukrajna és Magyarország.