Megvan az első magyar érem a Küzdősportok Világjátékán. A szaúd-arábiai Rijádban zajló multisport versenyen a szumós Buzás Patrik bronzérmes lett a 85 kilogrammosok között. Pap Arnold a nehézsúlyúaknál a hetedik helyet szerezte meg – adta hírül a Nemzeti Versenysport Szövetség.

Szempontunkból jól indult a rijádi világverseny. Az első magyar érdekeltségű napon már volt éremszerzés Buzás Patrik jóvoltából. Az Érdi Spartacus SC szumósa nagyot küzdött, közel volt ahhoz, hogy még ennél is fényesebb érmet szerezzen, de végül felállhatott a dobogó harmadik fokára úgy, hogy a vert mezőnyben többek között ott volt a japán világbajnok Oku Tomohisa is.

„Sikerült a formaidőzítésem. Edzőmmel, Kovács Jánossal jó taktikát raktunk össze a Világjátékokra, amely a legtöbb esetben működött. A japán vb-aranyérmestől tartottam a legjobban, de az, hogy a második meccsen nyerni tudtam ellene, hatalmas önbizalmat adott. Kis túlzással gyakorlatilag a világbajnokságról érkeztem meg a Világjátékokra. Japánban ötödik lettem, és ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy jó úton járok.” – értékelte saját teljesítményét a 2023-as Küzdősportok Világjátékán az első magyar érem tulajdonosa.

Pap Arnold egy kicsit csalódottan nyilatkozott. „Többet vártam magamtól, azzal a nem titkolt céllal érkeztem ide, hogy érmet szerezzek. Ez most, a súlycsoportomban nem jött össze. Folytatás következik openben.” – mondta a Pécsi Sumo Club Sportegyesület versenyzője, aki a sportág történetének talán az egyik leghosszabb meccsét produkálta az amerikai Gilberto De La Torre ellen. Annak az összecsapásnak ugyanis háromszor ugrottak neki, csak harmadik újrakezdés után tudott nyerni végül Pap.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke az érem miatt elégedetten értékelt. „Soha rosszabb sorozatot. Nemrég a szumó-világbajnokságon két érmet szereztünk, megszületett az első női világbajnoki arany, Elekes Enikőnek köszönhetően, most pedig a World Combat Games-en is lett egy magyar érem. Mindez azt mutatja, hogy versenyzőink továbbra is tudnak maradandót alkotni a világ élvonalában. Patrik teljesítménye előtt le a kalappal, Arnold is nagyot küzdött, de ilyen ez a sportág nincsenek könnyű meccsek...” – mondta Ancsin László.

A Rijádban zajló Küzdősportok Világjátéka október 30-áig tart. Az eseményen a magyar színeket 9 sportágban 18 versenyző képviseli. Szaúd-Arábia fővárosába egyébként 120 ország 1500 sportolója érkezett. A hónap végéig összesen 16 sportágban avatnak bajnokot. Magyarországon a játékokra utazó csapatot a Nemzeti Versenysport Szövetség koordinálta/koordinálja, a magyar delegációt és a csapat utaztatását a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja.