Kétszer szólt a magyar himnusz Rijádban. A Szaúd-Arábia fővárosában zajló Küzdősportok Világjátékán a grapplinges Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta is aranyérmes lett. A magyar küldöttségnek így már három érme van a 120 ország 1500 versenyzőjét felvonultató multisport eseményen. Korábban a szumós Buzás Patrik állhatott fel a dobogó harmadik fokára – adta hírül a Nemzeti Versenysport Szövetség.

Az 58 kilogrammos női no gi kategória egy megismételt vb-döntővel kezdődött. Tóth Alexa a tavalyi világbajnokságon az olasz Melissa Benedinit verte. A pontevedrai összecsapás „visszavágóján” sem történt másképp, a Szkíta SE versenyzője félelmetes tempót diktálva bedarálta az ellenfelét, és magabiztosan győzött (5-0). Ez a lendület egyébként egész nap jellemző volt Tóth Alexa versenyzésére, a német Laila Ava Félicie Ohlhoff sem járt sokkal jobban, újabb 5-0-ás magyar siker, és Tóth már a döntőben nézett farkasszemet az ukrán Victoria Syniavinával, akit végül 3-1-re felülmúlt, így megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét.

„Elmondhatatlanul boldog vagyok. Ezért a sikerért jöttem Szaúd-Arábiába. Azt hiszem az egész mezőnyben nálam senki nem akarta jobban ezt a győzelmet. A vb-ezüstérmes ellen kezdtem, az a meccs sima volt, és éreztem, hogy maximálisan összejött a formaidőzítésem, meg is nyugodtam, és onnantól ’csak’ végig kellett azon a hőfokon versenyezni az egész napot” – nyilatkozta Tóth Alexa.

Szmolka Nikoletta a 90 kilósok között szintén no gi-ben indult Rijádban. Hihetetlenül megfontolt, taktikus versenyzéssel búcsúztatta az iráni Samaneh Khojasteh-t (5-0) és a német Darina Goldint (3-0). A fináléban az a spanyol Claudia Carmen Fornes Carbonne várt rá, aki imponáló magabiztossággal „aprította” ellenfeleit. A világ- és Európa-bajnok magyar versenyző azonban az utolsó meccsen is elnyűhetetlen volt: hamar 2-0-ás előnybe került, és ezt meg tudta tartani, sőt egy ponttal még magabiztosabbá tette sikerét a végére. Az eredményhirdetés után egy meghatódott bajnok összegzett. „Csak úgy cikáznak a gondolataim. Sok dolog közrejátszik a meghatódottságomban, de természetesen örülök, hogy ezt így végigcsináltam. A játékok előtt voltak olyan pillanataim, amikor ha nem is kétségek, de kérdések merültek fel bennem, de ezeket mind elhessegettem, és mentem tovább. Ez így volt itt Rijádban is. Igyekeztem minden ellenfelemet kontroll alatt tartani, és araszolgattam a döntő felé. A finálé aztán maga volt az eksztázis...”.

Tóth Zoltán is közel volt az éremszerzéshez, a 71 kilogrammosok között gi-ben az ukrán Ivan Rasiukkal meccselt a kisdöntőben, de 3-1-re kikapott, így ötödikként zárt.

Grapplingben két szabályrendszerben küzdenek a versenyzők. Gi grapplingben hagyományos ruházatban (gi-ben) vannak a küzdő felek, és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A no gi-ben passzos ruházatban vannak a versenyzők, és ez nem használható fel a küzdelemben (a birkózáshoz hasonlóan).