Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így látták az év grapplingesei az NVESZ-gálát​​​​​​​

Szmolka Nikoletta nem sokat ünnepelhetett. A Magyar Grappling Szövetség jelölése alapján az NVESZ-gálán átvehette az Év Női Sportolójának járó díjat, de már a díszvacsorán az előtte álló versenyre gondolt.

„Ezúttal edzőként voltam ott Kiskőrösön a Global Grappling 1. fordulójában. Természetesen óriási élmény volt átvenni a díjat, és a tavalyi sikeres évemnek mindez a megkoronázása volt. A Küzdősportok Világjátékán elért győzelmemet életem egyik legszebb pillanataként tartom számon, jó volt erre is emlékezni a Nemzeti Versenysport Szövetség Gálaestjén.  Fantasztikus érzés volt találkozni a többiekkel. Volt egy kis hiányérzetem, hiszen akár Tóth Alexa is megérdemelte volna ezt a díjat.” – mondta Szmolka Nikoletta, aki még nem tudja, hogy ebben az évben indul-e világversenyen. „Egyelőre ami biztos, az az edzősködés. Felemelő dolog felkészíteni fiatalokat a megméretetésekre. Azt később döntöm el, hogy ott leszek-e versenyzőként az idei Eb-n.

Tóth Zoltán először lett Év Sportolója grapplingben. „Korábban volt már szerencsém ju-jitsuban átvenni ezt a díjat, és azt kell mondjam, hogy ahogy a sportágak fejlődnek, úgy az NVESZ-gála is ezt teszi. Nagyon színvonalas eseménnyé nőtte ki magát, és nekünk, sportolóknak felejthetetlen pillanatokat szereznek ezzel” – értékelt Tóth Zoltán, aki a Küzdősportok Világjátékán 5., a tavalyi vb-n pedig bronzérmes lett. 

Szmolka Nikoletta és Tóth Zoltán számára a díjazás Kiskőrösön is folytatódott: a Magyar Grappling Szövetség elismeréseit is átvehették az Év Sportolójaként.  

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Két aranyérem grapplingben​​​​​​​

Kétszer szólt a magyar himnusz Rijádban. A Szaúd-Arábia fővárosában zajló Küzdősportok Világjátékán a grapplinges Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta is aranyérmes lett. A magyar küldöttségnek így már három érme van a 120 ország 1500 versenyzőjét felvonultató multisport eseményen. Korábban a szumós Buzás Patrik állhatott fel a dobogó harmadik fokára – adta hírül a Nemzeti Versenysport Szövetség.

Az 58 kilogrammos női no gi kategória egy megismételt vb-döntővel kezdődött. Tóth Alexa a tavalyi világbajnokságon az olasz Melissa Benedinit verte. A pontevedrai összecsapás „visszavágóján” sem történt másképp, a Szkíta SE versenyzője félelmetes tempót diktálva bedarálta az ellenfelét, és magabiztosan győzött (5-0). Ez a lendület egyébként egész nap jellemző volt Tóth Alexa versenyzésére, a német Laila Ava Félicie Ohlhoff sem járt sokkal jobban, újabb 5-0-ás magyar siker, és Tóth már a döntőben nézett farkasszemet az ukrán Victoria Syniavinával, akit végül 3-1-re felülmúlt, így megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét.

„Elmondhatatlanul boldog vagyok. Ezért a sikerért jöttem Szaúd-Arábiába. Azt hiszem az egész mezőnyben nálam senki nem akarta jobban ezt a győzelmet. A vb-ezüstérmes ellen kezdtem, az a meccs sima volt, és éreztem, hogy maximálisan összejött a formaidőzítésem, meg is nyugodtam, és onnantól ’csak’ végig kellett azon a hőfokon versenyezni az egész napot” – nyilatkozta Tóth Alexa.

Szmolka Nikoletta a 90 kilósok között szintén no gi-ben indult Rijádban. Hihetetlenül megfontolt, taktikus versenyzéssel búcsúztatta az iráni Samaneh Khojasteh-t (5-0) és a német Darina Goldint (3-0). A fináléban az a spanyol Claudia Carmen Fornes Carbonne várt rá, aki imponáló magabiztossággal „aprította” ellenfeleit. A világ- és Európa-bajnok magyar versenyző azonban az utolsó meccsen is elnyűhetetlen volt: hamar 2-0-ás előnybe került, és ezt meg tudta tartani, sőt egy ponttal még magabiztosabbá tette sikerét a végére. Az eredményhirdetés után egy meghatódott bajnok összegzett. „Csak úgy cikáznak a gondolataim. Sok dolog közrejátszik a meghatódottságomban, de természetesen örülök, hogy ezt így végigcsináltam. A játékok előtt voltak olyan pillanataim, amikor ha nem is kétségek, de kérdések merültek fel bennem, de ezeket mind elhessegettem, és mentem tovább. Ez így volt itt Rijádban is. Igyekeztem minden ellenfelemet kontroll alatt tartani, és araszolgattam a döntő felé. A finálé aztán maga volt az eksztázis...”.

Tóth Zoltán is közel volt az éremszerzéshez, a 71 kilogrammosok között gi-ben az ukrán Ivan Rasiukkal meccselt a kisdöntőben, de 3-1-re kikapott, így ötödikként zárt.

Grapplingben két szabályrendszerben küzdenek a versenyzők. Gi grapplingben hagyományos ruházatban (gi-ben) vannak a küzdő felek, és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A no gi-ben passzos ruházatban vannak a versenyzők, és ez nem használható fel a küzdelemben (a birkózáshoz hasonlóan).

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Három magyar grapplinges lesz ott Rijádban​​​​​​​

Három magyar grapplinges indulhat az idei Küzdősportok Világjátékán (World Combat Games). A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) közlése szerint Tóth Alexa (no gi, 58 kg), Szmolka Nikoletta (no gi, 90 kg) és Tóth Zoltán (gi, 71 kg) lesz ott Rijádban – ebben a sportágban. Az eseményt október 20. és 30. között rendezik meg.

Hármójuk közül Szmolka Nikolettának lesz még versenye a játékok előtt. „Az utóbbi időben nem nagyon versenyeztem, így nekem kell a küzdelem. Szabadkártyával jutottam ki Rijádba, és bízom benne, hogy sikerül majd maradandót alkotnom. A játékok előtt a szeptember 19-i magyar bajnokságon indulok.” – mondta a korábbi világbajnok.

Tóth Alexa a tavalyi vb-aranyával kvalifikálta magát a multisport eseményre. A zalaegerszegi gimnazista a felnőttek között lett világelső. „Természetesen Rijádba is úgy megyek, hogy dobogóra szeretnék állni. Ebben az évben magántanuló lettem, így az élsporton van most a főhangsúly az életemben. Heti kétszer Budapesten hangolódok Rijádra, de gyakorlatilag majdnem minden nap edzem.” – számolt be felkészüléséről Tóth Alexa.

Tóth Zoltán a varsói világbajnokságon versenyzett utoljára. Az augusztusi világversenyen bronzérmes lett. „Egy éremmel Szaúd-Arábiában is kiegyeznék. Hatalmas megtiszteltetés, hogy képviselhetem Magyarországot ezen a viadalon, és úgy érzem, hogy a lengyelországi világbajnokságon megszerzett bronz újabb lendületet adott, ez remélem kitart a Combat Games-ig” – jegyezte meg Tóth.

 Gi grapplingben a küzdő felek a hagyományos ruházatban (gi-ben) vannak, és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A no gi-ben passzos ruházatban vannak a versenyzők, és ez nem használható fel a küzdelemben (a birkózáshoz hasonlóan).

A grapplinges delegációt Kovács Gábor, a hazai szövetség elnöke vezeti, míg Berkes László bíróként, Skáfár Bence pedig szövetségi kapitányként vesz részt a játékokon (Skáfár Bence egyben edzői feladatokat is ellát). A magyar csapatot edzőként erősíti még Száz Richárd és Lakatos Sándor.

A grapplingeseken kívül további nyolc sportágban lesznek még magyarok a szaúd-arábiai küzdősportos csúcseseményen, amelyre a Világjátékok Magyar Csapat a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával utazik ki. 

0 Tovább

Öt érem a Grappling-világbajnokságon

A magyar válogatott az összes korosztályt beleszámítva öt éremmel térhetett haza a Varsóban megrendezett grappling-világbajnokságról.

A Magyar Grappling Szövetség információi szerint Tóth Zoltán a felnőttek között gi szabályrendszerben harmadikként zárt 71 kilogrammban. Tóth Boglárka az U20-as női no gi 71 kg-os kategóriában lett első, Nagy Lőrinc pedig két bronzérmet is szerzett, miután az U20-as férfi no gi és gi kategóriákban is harmadikként zárt. Az ötödik magyar érmet Polyák Szabolcs gyűjtötte be, ő az U17-es korosztály gi küzdelmeiben állhatott dobogóra a 76 kg-os versenyzők mezőnyében.

Az érmeken kívül a magyar versenyzők egy negyedik, tizenegy ötödik és két hatodik helyet is szereztek.

Gi grapplingben a küzdő felek a hagyományos ruházatban (gi-ben) vannak, és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A no gi-ben passzos ruházatban vannak a versenyzők, és a ruházat nem használható fel a küzdelemben (a birkózáshoz hasonlóan).

A sportág következő nagy világversenye a Küzdősportok Világjátéka lesz (World Combat Games). A multisport eseménynek Szaúd-Arábia fővárosa, Rijad ad otthont október 20. és 30. között. A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) információi szerint a játékokon a grapplingen kívül további nyolc sportágban lesznek magyarok. Ezeket a szövetség később publikálja.

0 Tovább

Grappling vb – Magyar világbajnoki cím és bronzérem az U20-asoknál​​​​​​​

Két magyar érem és több pontszerző helyezés a grappling-világbajnokságon. A Varsóban zajló vb-n eddig az U20-as és az U17-es korosztály no gi versenyeit rendezték meg.

Az U20-as mezőnyben Tóth Boglárka a 71 kilósok között aranyérmes lett, míg Nagy Lőrinc bronzérmesként zárt. A 71 kilogrammosoknál Farkas Ferenc, 84 kg-ban pedig Béli Kristóf ugyancsak 5. lett.

Az U17-es korosztályban Molnár Bátor (85 kg) 4., míg Mitykó-Decendario Miklós (63 kg), Havass Botond (69 kg), Vancsik Domán (76 kg), Lukász Milán (76 kg) egyaránt ötödikként zárt.

Gi grapplingben a küzdő felek a hagyományos ruházatban (gi-ben) vannak és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A no gi-ben passzos ruházatban vannak a versenyzők és a ruházat nem használható fel a küzdelemben (a birkózáshoz hasonlóan).

0 Tovább

Grappling – Újabb magyar kvóta a Küzdősportok Világjátékára

Magyar éremszerzés és újabb kvóta a Küzdősportok Világjátékára! A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) által Taskentben megrendezett World Combat Games kvalifikációs versenyén Magyarország újabb indulási jogot szerzett férfi gi 71 kilogrammban – adta hírül a Magyar Grappling Szövetség!

Ezzel eldőlt, hogy két magyar lehet ott az őszi multisport versenyen, amelynek Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád ad otthont. Magyarországnak ugyanis korábbról volt egy kvótája, azt a világbajnokságon Tóth Alexa szerezte a no gi 58 kilogrammos mezőnyben.

Taskentben a férfi 71 kilogrammos kategóriában Lakatos Sándor és Tóth Zoltán indult . Mindketten ugyanazon az ágon bejutottak a kisdöntőbe, azaz a bronzért küzdhettek egymás ellen. Végül Lakatos Sándor harmadik lett, Tóth Zoltán pedig ötödikként zárt. Azt, hogy a Küzdősportok Világjátékán ki képviseli a magyar színeket ebben a súlycsoportban, az később dől el.

Üzbegisztán fővárosában további két ötödik helyezést szereztek a magyarok, Veres-Kovács Ádám (no gi 66 kg), és Orbán Balázs (no gi 92 kg) jóvoltából. A felnőttek között idén debütáló Laky Levente a no gi 84 kilogrammos mezőnyben a selejtezőben búcsúzott a küzdelmektől.

Kovács Gábor, a Magyar Grappling Szövetség elnöke úgy látja, sikeres időszakon vannak túl. „Az utóbbi időszakban kevés kivételtől eltekintve a világversenyeken mindig sikerült dobogós helyeket produkálni. Ez ezúttal sem volt másképp, igaz most egy érmet szereztünk, de ez annál értékesebb, mert ez Küzdősportos Világjátékok-kvótát jelent.” – értékelt Kovács Gábor.

Gi grapplingben a küzdő felek a hagyományos ruházatban (gi-ben) vannak és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A no gi-ben passzos ruházatban vannak a versenyzők és a ruházat nem használható fel a küzdelemben (a birkózáshoz hasonlóan).

A küzdősportokat felvonultató multisport versenynek a szaúd-arábiai Rijád ad otthont október 21. és 30. között.

0 Tovább

Grappling – Bukarest adott otthont az Eb-nek

Kelemen Áron hetedikként zárt a bukaresti grappling Európa-bajnokságon. A magyar versenyző a Gi szabályrendszerben a 100 kilósok között érte el ezt az eredményt. Ugyancsak Gi-ben Szekeres Ákos (92 kg) 10. lett. NoGi-ben Laky Levente (84 kg) 10., Szekeres 13., Kelemen pedig 9.

A Gi Grapplingben a versenyzőkön olyan edzőruha van, amely megfogható egy-egy támadás indításakor, a NoGi-ben ez nem megengedett. Utóbbiban testhezálló ruházatot viselnek.

A Magyar Grappling Szövetség delegációjának tagja volt az Európa-bajnokságon Kovács Gábor elnök és Skáfár Bence szövetségi kapitány, valamint Merkert Zoltán, Sós György és Berkes László bírók.

A grappling viszonylag fiatal sportág, a kilencvenes években jelent meg. Kezdetben elsősorban szabályrendszerként volt ismert, de annak is nagyon népszerű volt. Egyre több versenyző és klub készült fel grappling mérkőzésekre, ennek következményeként alakult ki a grappling módszertana, alakultak ki a grappling technikák. Szabályai azért lehettek sikeresek, mert olyan egyszerű és látványos rendszer, melyben teljes erővel lehet küzdeni, ugyanakkor minimalizálja a sérülésveszélyt. A Nemzetközi Birkózó Szövetség (United World Wrestling - UWW) is felfigyelt a kialakuló grappling sportágra és 2007-ben integrálta a versenyszámai közé.

0 Tovább

Grappling - Újabb világbajnoki cím!

Tóth Alexa duplázott Spanyolországban. A grappling-világbajnokság gi versenyszámában aranyérmes lett a női 58 kilogrammos kategóriában, a Pontevedrában megrendezett vb-n. A világbajnokság zárónapján Tóth Zoltán a férfi 71 kilogrammos kategóriában bronzmeccsen küzdhetett, végül ötödikként zárt.

Tóth Alexa korábban a no gi mezőnyben is aranyérmes lett – tudtuk meg Berkes Lászlótól, a Magyar Grappling Szövetség versenyigazgatójától. 

A junior versenyzők között Laky Levente (84 kg) a no gi kategóriában aranyérmes lett. A kadet versenyzőknél (U17) pedig Farkas Dorián (85 kg) két ezüstöt gyűjtött be. 

A magyar delegációt négy versenybíró tette teljessé. Merkert Zoltán, Sós György, Herle Zsolt és Berkes László dolgozott a világbajnokságon. (Nemzeti Versenysport Szövetség Sajtószolgálat)

0 Tovább

Grappling-vb: Tóth Alexa aranyérmes

Tóth Alexa a hazai rendezésű Eb után a világbajnokságon is győzni tudott. A grappling-vb utolsó előtti versenynapján a női 58 kilogrammosok súlycsoportjában nyert aranyat, méghozzá a no gi-ben, a spanyolországi Pontevedrában. Grapplingben két fő versenyszám van: gi-ben ju jitsu edzőruhát viselnek a versenyzők, míg no gi-ben ez a ruha nem engedélyezett.

Tóth Alexa korábban már az ifjúságiak és a kadetek között is nyert világbajnokságot. Idén, a hazai rendezésű Európa-bajnokságon pedig szintén állt a dobogó legmagasabb fokán.

A grappling-vb utolsó versenynapján a felnőttek gi szabályrendszerben lépnek küzdőtérre – adta hírül az a Magyar Grappling Szövetség, amely 2017-ben alakult, és 2019-ben lett a Nemzeti Versenysport Szövetség tagszövetsége.

Fotó: Róth Tamás

0 Tovább

Szintet léptek Budapesten a grapplingesek

Sokat erősödött a hazai grappling a budapesti Európa-bajnoksággal. A birkózó kontinensbajnokságot megelőzően a BOK-csarnokban a grapplingeseké volt a küzdőtér. A magyarok minden várakozást felülmúlva 12 éremmel fejezték be az Eb-t. A hazai szövetség elnöke szerint ez az Európa-bajnokság sokat lendíthet a magyar grapplingen.

„Fantasztikus környezetben kiváló szerepléssel rukkolt elő a magyar grappling-válogatott. Tudtuk, hogy hazai környezetben más lesz versenyezni, mint a külföldi világversenyeken, de ez pozitívan hatott az indulóinkra. Úgy gondolom, hogy eredményesen tudtunk együttműködni a Magyar Birkózó Szövetséggel is, aminek sportdiplomáciai jelentősége van.” – értékelt az Eb után Kovács Gábor.

Grappling szabályrendszerben Tóth Alexa aranyérmes lett az 58 kilogrammosok között. Rajta kívül Süle Szilárd (84 kg), Tóth Anett (53 kg) és Szabó Gyula (77 kg) is dobogóra tudott állni, miután valamennyien harmadikként zártak kategóriájukban.

A grappling Gi szabályrendszerben három ezüstöt és öt bronzot szereztek a magyarok. Tóth Alexa, Váradi Erzsébet (66 kg) és Szabó Gyula (77 kg) végzett másodikként, Tóth Anett (53 kg), Lakatos Sándor (71 kg), Tóth Zoltán (71 kg), Szekeres Ákos (92 kg) és Kósa Péter (130 kg) pedig egyaránt harmadik lett.

Fotók: Róth Tamás

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum