Három magyar grapplinges indulhat az idei Küzdősportok Világjátékán (World Combat Games). A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) közlése szerint Tóth Alexa (no gi, 58 kg), Szmolka Nikoletta (no gi, 90 kg) és Tóth Zoltán (gi, 71 kg) lesz ott Rijádban – ebben a sportágban. Az eseményt október 20. és 30. között rendezik meg.

Hármójuk közül Szmolka Nikolettának lesz még versenye a játékok előtt. „Az utóbbi időben nem nagyon versenyeztem, így nekem kell a küzdelem. Szabadkártyával jutottam ki Rijádba, és bízom benne, hogy sikerül majd maradandót alkotnom. A játékok előtt a szeptember 19-i magyar bajnokságon indulok.” – mondta a korábbi világbajnok.

Tóth Alexa a tavalyi vb-aranyával kvalifikálta magát a multisport eseményre. A zalaegerszegi gimnazista a felnőttek között lett világelső. „Természetesen Rijádba is úgy megyek, hogy dobogóra szeretnék állni. Ebben az évben magántanuló lettem, így az élsporton van most a főhangsúly az életemben. Heti kétszer Budapesten hangolódok Rijádra, de gyakorlatilag majdnem minden nap edzem.” – számolt be felkészüléséről Tóth Alexa.

Tóth Zoltán a varsói világbajnokságon versenyzett utoljára. Az augusztusi világversenyen bronzérmes lett. „Egy éremmel Szaúd-Arábiában is kiegyeznék. Hatalmas megtiszteltetés, hogy képviselhetem Magyarországot ezen a viadalon, és úgy érzem, hogy a lengyelországi világbajnokságon megszerzett bronz újabb lendületet adott, ez remélem kitart a Combat Games-ig” – jegyezte meg Tóth.

 Gi grapplingben a küzdő felek a hagyományos ruházatban (gi-ben) vannak, és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A no gi-ben passzos ruházatban vannak a versenyzők, és ez nem használható fel a küzdelemben (a birkózáshoz hasonlóan).

A grapplinges delegációt Kovács Gábor, a hazai szövetség elnöke vezeti, míg Berkes László bíróként, Skáfár Bence pedig szövetségi kapitányként vesz részt a játékokon (Skáfár Bence egyben edzői feladatokat is ellát). A magyar csapatot edzőként erősíti még Száz Richárd és Lakatos Sándor.

A grapplingeseken kívül további nyolc sportágban lesznek még magyarok a szaúd-arábiai küzdősportos csúcseseményen, amelyre a Világjátékok Magyar Csapat a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával utazik ki.