Magyar söpréssel zárultak az I. Teq Fesztivál Teqball tornájának döntői Esztergomban, miután sem női, sem férfi, sem vegyes párosban sem volt jobb a hazai csapatoknál. Kota Gabriella egy órán belül két arannyal gazdagodott, Odnoga Mátyás és Bakó Ádám pedig a világbajnok és világelső szerb duót győzte le a fináléban.

teqball

A hölgyeknél az esőszünet miatt szombatra halasztott bronzmeccsel indult a szombati program, amiben Péchy Petra és Vicsek Nóra nyert Amelie Julian és Dezsényi Zsófia ellen, délután pedig következett a döntő. Ács Krisztina és Kota Gabriella ott folytatták, ahol pénteken abbahagyták, és bár az első szettben még meg tudta őket szorongatni az Európa-bajnok Vasas Lea, Janicsek Zsanett páros, a másodikban már hengereltek Ácsék a fő asztalon megrendezett mérkőzésen. Ács kiváló védekezéssel és előkészítéssel, Kota pedig remek befejezésekkel vétette észre magát, és teljesen megérdemelten vitték el a második játszmát is. A páros az egész tornát szettveszteség nélkül hozta le, nem férhetett kétség a győzelmükhöz.

teqball

Döntő, női páros:

Ács, Kota (magyar) – Vasas, Janicsek (magyar) 2:0 (9-, 4-)

„Szerencsére a feladásaink és az ütéseink jól sikerültek, pedig nehéz felkészülni egy ilyen mérkőzésre. De minden úgy alakult, ahogy szerettük volna. Az egész tornán jó meccseket játszottunk a meleg ellenére, jó kis torna volt!”– értékelt Ács Krisztina.

Kotának nem sok ideje maradt szusszanni, ugyanis Katz Balázs oldalán szinte rögtön jelenése volt a vegyes döntőben a szerb Maja Umicsevics, Nikola Mitro tandem ellen. Noha a szerbek jobban kezdtek, hamar összeállt a hazaiak játéka, viszont 8:8 után ritmust váltottak aUmicsevicsék és sorozatban négy ponttal elvitték az első játszmát. A második felvonás is szorosan indult, majd a magyarok a lelkes közönség legnagyobb örömére el tudtak lépni. Remek szervákkal növelték az előnyüket Katzék, amit megtartottak a szett végéig és egalizáltak. A döntő etap pedig igazából csak az elején volt kiélezett, mert Kota és Katz utána még eggyel feljebb tudott kapcsolni, ült a védekezés és a támadás is, a vendégek képtelenek voltak tartani a ritmust, így szinte izgalommentes végjáték után került az aranyérem a magyarok nyakába.

 teqball

Döntő, vegyes páros:

Kota, Katz (magyar) – Umicsevics, Mitro (szerb) 2:1 (-8, 7-, 5-)

„Nem volt egyszerű egyik döntő sem, a női páros kicsit stesszesebb volt, mert az egy olyan párharc, aminek ez már a sokadik felvonása volt, úgyhogy nagyon örülök, hogy nyertünk. Balázzsal pedig ez volt az első tornagyőzelmünk együtt, pedig jó ideje próbálkozunk, viszont valami mindig hiányzott. Nem sokat pihentem a két meccs között, de szerencsére ritmusban maradtam és sikerült győzni!”– mondta a két aranyat begyűjtő Kota Gabriella.

Mitro szintén pihenés nélkül vágott bele második fináléjába, ahol BogdanMarojeviccsel világelsőkként indultak harcba Bakó Ádám és Odnoga Mátyás ellen, akik egy körrel ezelőtt a 11 hónapja veretlen Katzot és Bányik Csabát ejtették ki.

A magyarok hatalmas lendülettel kezdtek, Odnoga nagyobbnál nagyobb lecsapásokat mutatott be Bakó hibátlan előkészítéseiből, az első játékrész igazi diadalmenet volt. A térfélcserét követően is maradt a momentum a hazaiaknál, ám néhány labdamenet után átvették az irányítást Marojevicsék a kitűnő fejjátékuknak köszönhetően, azonban Bakóék meg tudtak újulni, fordítottak, és Odnoga leheletfinom megoldásával lezárták a meccset, egyúttal megszerezték első tornagyőzelmüket.

„Belülről ez egy szoros meccs volt, ki-ki pontokat játszottunk, amiket talán mi használtunk ki jobban és be tudtuk fejezni úgy, hogy ne tudjanak visszajönni, valamint elég jól is védekeztünk. Nagyon sokat jelent ez a győzelem önbizalom szempontjából, ez volt az első nemzetközi tornánk, kijött a lépés, a kémia pedig megvan, mert a pályán kívül is nagyon jó barátok vagyunk és ezt be tudjuk hozni a pályára” – elemezte a tornát Odnoga Mátyás.

„A napi formabeli különbség is dönthetett, egész meccsen flowban voltunk, precízen játszottunk a saját játékunkat, Matyi eszméletleneket ütött, én pedig jól tudtam védekezni és feladni. Most jön Pula, nagy elánnal készülünk, azt is meg akarjuk nyerni és a dobogó felső fokán szeretnénk állni!”– tette hozzá Bakó Ádám.

Döntő, férfi páros:

Bakó, Odnoga (magyar) – Mitro, Marojevics (szerb) 2:0 (7-, 10-)

Teqvolyban mindkét kategóriában amerikai bajnokot avattak, a nőknél Marlee Rice és MacyJerger két szettben múlta felül Réthelyi Zsófit és Divényi Zitát, míg a férfiaknál Nolan Albrecht és Nathaniel Miller három szettben bizonyultak jobbnak a szintén amerikai Adam Homennél és a brazil Jhony Salvadornál.

„Nagyon jól éreztünk magunkat itt Esztergomban, tetszett a vízközeli helyszín és jó meccseket is játszottunk. Örülünk, hogy döntőbe jutottunk, titkon reméltük, hogy eljutunk idáig, mert már egy ideje nem teqvolyztunk, úgyhogy kicsit meglepett, hogy jó formában maradtunk. A szurkolás, a hangulat és a körítés nagyon rendben volt, élveztük a játékot is!”

– mondta a finálé után Réthelyi Zsófi és Divényi Zita.

A magyarok tehát összesen három arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel zárták Esztergomban az I. Teq Fesztivált.