Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lévai Zoltán megálmodta az olimpiai aranyát​​​​​​​

Lévai Zoltán mindent feltett egy lapra. A kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában készül Párizsra. Kimaxolta a kvótaszerző időszakot, hiszen az utolsó lehetőséget megragadva, a világkvalifikáción váltotta meg repülőjegyét Párizsba.

„A vb-n lett volna a legegyszerűbb, ott nem sikerült, mint ahogy az európai kvalifikáción sem, aztán válogató itthon, és végül Isztambulban egy lépéssel közelebb kerültem az álmomhoz” – foglalta össze röviden kvótaszerzését Lévai.

„Azóta szinte minden percét összeraktam fejben az olimpiai szereplésemnek. Fontos, hogy a felkészülés hátralévő részében és Párizsban is nyugodt legyek. Sokszor elképzeltem, hogy milyen lesz majd. Tizenhatan vagyunk, és mindenki egyet akar: a végső sikert. Ez nekem álmomban már megvolt, bízom benne, hogy a valóságban is átélhetem.”

Lévai Zoltánt a budapesti ranking versenyen is láthatjuk, amely csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart a BOK-csarnokban. A Polyák Imre–Varga János emlékversenyre, a párizsi olimpia előtti utolsó nagy nemzetközi viadalra a világ számtalan pontjáról érkeznek birkózók.

0 Tovább

Losonczi Dávid Párizsban akklimatizálódott​​​​​​​

Losonczi Dávid céltudatos sportember. A 87 kilogrammos kötöttfogású birkózó tagja a párizsi Magyar Olimpiai Csapatnak. Mindent a felkészülésnek rendel alá.

„Már a finisben vagyok. Az olimpiával kelek és fekszem. Nagyon készülök. Igyekszem minden apróságra odafigyelni. Még Párizsba is elmentem, felkerestem azt a csarnokot, ahol birkózni fogunk. Akklimatizálódtam egy kicsit. Ismerem a  mezőnyt, nehéz dolgom lesz, de keményen készülök” – mondta Losonczi Dávid.

A klasszist a jövő hétvégi budapesti ranking versenyen is láthatjuk. „A budapesti verseny remek felkészülési állomás lesz. Örülök, hogy egy nemzetközi megmérettetésen is tudok itthon indulni” – tette hozzá.

A párizsi olimpia előtti utolsó nagy nemzetközi viadalra a világ számtalan pontjáról érkeznek versenyzők. A Polyák Imre–Varga János-emlékverseny június 6-án kezdődik és 9-éig tart a BOK-csarnokban. 

0 Tovább

Nagy Bernadett: A párizsi játékokon való szereplés lehetősége tartotta bennem a lelket!​​​​​​​

A kórházi ágytól az olimpiáig

Nagy Bernadett számára jutalomjáték a párizsi szereplés. A 76 kilogrammosok kategóriájában olimpiai kvótát szerző birkózó karrierje 2022-ig felfelé ívelt, majd a hazai rendezésű kontinensbajnokságon keresztszalag-szakadást szenvedett. Innen hosszú út vezetett a párizsi olimpiai repülőjegyig.

„Bennem az tartotta végig a lelket, hogy kitűztem: ott leszek az olimpián. Lehet, hogy sokan nem vették ezt eléggé komolyan, de számomra nem volt kétség” – mondta a birkózó.

„A közel két éves lábadozás és felépülés minden egyes napja úgy kezdődött számomra, és úgy is ért véget, hogy Párizsra koncentráltam, és elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy összejött” – tette hozzá Nagy Bernadett.

Az UTE kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes sportolója végül Bakuban harcolta ki az olimpiai részvételt. Ebben a sportágban korábban Muszukajev Iszmail (szabadfogás 65 kg) és Losonczi Dávid (kötöttfogás 87 kg) szerzett kvótát

Fotók: MBSZ

0 Tovább

Nyikos és Terék is diadalmaskodott Antalyában​​​​​​​

Két arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel tértek haza U20-as kötöttfogású és női birkózó fiataljaink a törökországi Antalyában rendezett „Champions” elnevezésű nemzetközi versenyről.

A felnőtt Yasar Dogu–Vehbi Emre-emlékversenyt, valamint az U17-es Victory Cupot követően az U20-asok is próbára tehették magukat Antalyában, ők a Champions, azaza Bajnokokra keresztelt megméretésen léptek szőnyegre.

A háromnapos viadalon a törökök és a magyarok mellett többek között azeriek, irániak, grúzok, franciák, lengyelek, németek, kirgizek, üzbégek, kazahok és tádzsikok is szőnyegre léptek.

Fiataljaink két aranyat is hazahoztak, mindkettőt női birkózásban. Az egyiket az U20-as Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes Terék Gerda szerezte 57 kilogrammban, míg a másikat a kétszeres U20-as Európa-bajnok Nyikos Veronika érdemelte ki 76 kilóban.

A korosztály világ- és Európa-bajnoka, a bakui olimpiai kvalifikációs versenyre készülő Elekes Enikő (65 kg) is szerencsét próbált, a döntőig remekül menetelt, ám ott alulmaradt azzal a lengyel Nowosaddal szemben, akit tavaly a kontinensbajnokságon az aranyéremért vert, így ezúttal kénytelen volt beérni az ezüstéremmel – áll a kozmaakademia.hu tudósításában..

A dobogó legalacsonyabb fokára Botos Dominik (77 kg), Fáth Bianka (50 kg), Mányik Dávid (67 kg) és Tótok Péter (55 kg) állhatott fel.

(Kozma István Magyar Birkózó Akadémia)

0 Tovább

Orsós Sztalvira megkapta a magyar születési anyakönyvi kivonatát!​​​​​​​

Most már hivatalosan is Orsós Sztalviraként küzd a magyar színeket képviselő háromszoros Európa-bajnok. A birkózó ugyanis megkapta a magyar születési anyakönyvi kivonatát.

Sztalvira orosz színekben versenyzett korábban, a dédnagyapja révén magyar származású. „Örülök, hogy nemzetközi versenyeken is indulhatok magyar színekben. Igyekszem a legjobbat kihozni magamból, úgy edzeni és versenyezni, hogy büszke legyen rám a magyar szövetség és az edzőim. Szeretném a legjobb formámat elérni, és a célom az, hogy kijussak az olimpiára.” – nyilatkozta a háromszoros Európa-bajnok, aki ezeket az Eb-címeket még Sztalvira Orsus néven szerezte.

Az 53 kilogrammos versenyző hangsúlyozta: úgy érzi, hogy hazatért, amikor magyar közegben van.

„Nagyon jól fogadtak Magyarországon, igyekszem megtanulni a magyar nyelvet, és nagyon érdekel az ország kultúrája is. Igaz a magyar konyha kezdetben túl nehéz volt a gyomromnak, így a tradicionális ételeket nem eszem túl sokszor, magamnak főzök, ha nem vagyunk edzőtáborban.” – tette hozzá Orsós Sztalvira. 

Fotó: Róth Tamás

0 Tovább

Birkózó érmek Zágrábban!​​​​​​​

Egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet nyert a magyar birkózó-válogatott a vasárnap zárult nemzetközi rangsorversenyen Zágrábban.

A nemzetközi szövetség (UWW) honlapja szerint az Európa-bajnoki bronzérmes Szilvássy Erik két svéd és egy georgiai birkózót vert a 82 kg döntőjébe vezető úton, majd a fináléban 5-0-ra győzte le a török U23-as vb-ezüstérmes Alperen Berbert, ezzel megszerezte a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét – írja tudósításában a Magyar Távirati Iroda.

A kötöttfogásúaknál több magyar versenyző is érdekelt volt az éremcsatákban: a 77 kilósok között a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán, aki első mérkőzésén honfitársát, az egy kategóriával lejjebb (72 kg) Eb-győztes, vb-második Fritsch Róbertet múlta felül szoros csatában 1-1-re. A folytatásban pedig világklasszisokat - fehérorosz, japán és török ellenfeleket - maga mögé utasítva jutott fináléba, ott azonban az azeri Európa-bajnok és vb-második Sanan Suleymanov ötpontos vezetésénél bokasérülés miatt feladta a küzdelmet.   

A Lévai fivérek legfiatalabbja, Levente a 72 kilósok között brazil és két horvát riválisát felülmúlva, szintén döntőbe verekedte magát, amelyben már nem bírt az azeri Európa-bajnokkal, Ulvi Ganizadéval és 7-0-ra kikapott, így testvéréhez hasonlóan ezüstérmes lett.

A nehézsúlyúaknál Darabos László és Vitek Dárius is két-két győzelemmel és egy-egy vereséggel jutott a bronzcsatába, előbbi azonban megsérült a vigaszági mérkőzésén, így ötödikként zárt. Vitek utolsó meccsén 7-4-re múlta felül azeri riválisát, ezzel harmadik helyen végzett a horvát fővárosban.

A 97 kilósok között a vb-ezüstérmes Szőke Alex három győzelemmel egy vereséggel szintén a harmadik helyért léphetett volna szőnyegre, de sérülés miatt szintén visszalépett. 

A nőknél már magyar színekben tavaly Eb-ezüstérmes Orsós Sztálvira francia, ukrán, amerikai és lengyel ellenfeleket legyőzve jutott be az aranycsatába, de a hazai szövetség tájékoztatása szerint kisebb sérülés miatt nem állt ki a döntőben a kínai Pang Csien-jüvel szemben, így ismét a dobogó második fokára állhatott fel. Szenttamási Róza az 55 kg-ban ötödik lett.

Szabadfogásban Kuramagomedov Murad révén egy bronzérmet nyert a magyar küldöttség a 74 kilogrammban. A 27 éves versenyző technikai tussal verte a francia és brazil ellenfelét, majd a negyeddöntőben kikapott amerikai riválisától, ezt követően a vigaszágon 3-0-ra felülmúlta az Európa-bajnoki ezüst- és világbajnoki bronzérmes bolgár Ramazan Ramazanovot, így bronzmérkőzést vívhatott az Eb-győztes görög Georgiosz Kujumcidisszel, akit 4-1-re múlt felül.

0 Tovább

Még vannak kérdések az Eb-keretben​​​​​​​

Múlt héten zajlott Zágrábban a nemzetközi szövetség (UWW) idénynyitó rangsorversenye, amely a magyar válogatott számára válogatónak is számított a februári bukaresti Európa-bajnokságra. 

A három szakágban összesen 34 honfitársunk indult a horvátországi megméretésen, de – mint Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója elmondta – néhány kategóriában nem derült ki egyértelműen, ki legyen a kontinensviadal indulója. Ezért a női 57 kilóban az Eb-2. Bognár Erika (BHSE) és az Eb-3. Dollák Tamara (UTE), 68 kilóban Szabados Noémi (FTC-KIMBA) és Pók Karolina (Vasas), 76 kilóban az Eb-3. Nagy Bernadett (UTE) és Nyikos Veronika (DKSE-KIMBA), valamint a szabadfogású 86 kilóban Vida Csaba (KTE) és Püspöki Patrik (Baja) között két nyert mérkőzésig tartó válogatót írt ki a szakvezetés. Erre jövő hétfőn, január 22-én 12 órától kerül sor a tatai edzőtáborban, ezután (s ha majd a Zágrábban kisebb-nagyobb sérülést szenvedők egészségi állapota is világossá válik) történik meg a hivatalos csapathirdetés.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás

0 Tovább

Így ünnepelnek a birkózók karácsonykor

Készül a magyar birkózó család a karácsonyra! Lőrincz Tamásnak ilyenkor egy kicsit több ideje jut a családra, Elekes Enikő nem sokat lazít, Losonczi Dávid pedig azt mondja: soha rosszabb évet, így hálát adva ünnepel.

Az olimpiai bajnok Lőrincz Tamás a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szakmai igazgatójaként sokat tesz azért a hétköznapokban, hogy minél sikeresebb utánpótláskorú birkózók képviseljék a magyar színeket. „Az ünnepeket azért szeretem, mert egy kicsit lelassulunk. Családi körben töltjük a karácsonyt idén is, és természetesen nem marad el a testvérem, Viktor családjával való asztalhoz ülés sem.” – mondta Lőrincz Tamás.

Elekes Enikő idén nemcsak birkózásban, hanem szumóban is jeleskedett. Nemrég átvehette az év utánpótláskorú birkózója és az év szumósa díjakat is. „Nagyon szerettem ezt az évet. Minden összejött. Azért sokat nem fogok lazítani, mert a két ünnep között már lesznek edzések” – jegyezte meg Elekes Enikő.

Losonczi Dáviddal nagyot fordult a világ 2023-ban. Kétszer nyerte meg a világbajnoki aranyat. Egyszer a szőnyegen – bár ezt akkor nem adták át számára – a belgrádi vb-n, hetekig úgy tűnt, hogy be kell érnie a 2. hellyel, de a sors igazságot tett, a vb-aranyat és az övet később – a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) döntése alapján – kapta meg. „Vallásos nevelést kaptam, így minden évben karácsonykor (is) misére megyek és hálát adok mindenért, amit abban az évben kaptam. Idén a hálaadás rendhagyó lesz, hiszen sok minden történt velem 2023-ban” – mondta a 87 kilogrammos világklasszis.

Fotók: Róth Tamás

0 Tovább

Megvannak a legjobbak

A birkózócsalád legendákkal, sportvezetőkkel és különleges vendégekkel együtt a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián megtartotta idei karácsonyi ünnepségét, amelyen az év legjobbjainak járó díjakat is átadták.

Az eseményt olimpiai, világ- és Európa-bajnokaink, az egyesületek képviselői és birkózói mellett megtisztelte jelenlétével     Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a NOB tiszteletbeli tagja, Fürjes Balázs és Gyurta Dániel NOB-tag, Schmidt Gábor, a sportért felelős államtitkárság helyettes államtitkára, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, a KIMBA alapítója, Kovács Norbert, a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség vezérigazgató-helyettese, Berényi Péter, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Ancsin László, az MBSZ főtitkára, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, a KIMBA szakmai igazgatója, Süle László, a KIMBA kurátora, Buranits Ildikó, az MTK alelnöke, Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezető igazgatója, valamint Katona László, a Székelyudvarhelyi ISK edzője.

Schmitt Pál, Schmidt Gábor és Fürjes Balázs beszédében sportágunk méltatása mellett kellemes ünnepeket kívánt mindenkinek, míg Németh Szilárd felhívta hálát adott mindenkinek az egész éves munkájáért, sok erőt és kitartást kívánt a következő esztendőhöz.

Arnóczky Noémi minikoncertje következett, az énekesnő előadása méltó módon vezette fel az este legfontosabb részét, a díjazottak köszöntését.

A sportágunkért tett több évtizedes munkájáért, kiemelkedő szakmai tevékenységéért Életmű-díjjal tüntették ki Bacsa Ferenc és Szőnyi János mesteredzőt, Katona Gézát és Mester Lajost.

Fél évszázad-díjban részesült Giczy Jenő, Fejes László, Lakatos András, Nagy József, Petróczi Balázs és Szabó József. Kiemelkedő edzői munkájáért MBSZ-elismerésben részesült továbbá Varga István.

Mérleget vontunk az idei év eredményeiből, videón tekintettük meg az év birkózóinak legszebb megmozdulásairól. A felnőttek között a szakmai zsűri kötöttfogásban a világbajnok Losonczi Dávidnak, szabadfogásban az ugyancsak világbajnok Muszukajev Iszmailnak, míg női birkózásban az Európa-bajnoki ezüstérmes Bognár Erikának ítélte az Az év felnőtt birkózója címet.

Utánpótlásban a felnőtt Európa-bajnok, U23-as vb-harmadik Takács Istvánt (U23), az U20-as vb- és Eb-győztes Elekes Enikőt (U20), az U17-es és U15-ös Európa-bajnok Ritter Sophie-t (U17), valamint az U15-ös kontinenselső Zsitovoz Máriát (U15) találták a legjobbnak.

Az Év edzője Takács Ferenc, Az Év utánpótlásedzője Lőrincz Viktor, Az Év médiadíjasa Róth Tamás, Az Év bírója Weisz György, míg Az Év veteránbirkózója Cseperkáló Péter lett.

Az eseményt Arnóczky Noémi újabb minikoncertje és ünnepi vacsora zárta.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás

0 Tovább

Nemzetközi konferencia a KIMBÁ-ban!

„Rendhagyó, különleges eseményt tudhatunk magunk mögött. Az országban hat módszertani központ működik, miénk az egyik. Minden évben tartanunk kell egy nyílt konferenciát, amelyre a többi sportág képviselőit is meghívjuk. Természetesen a birkózásról is volt szó, de nemzetközi előadóinkkal kiegészülve igyekeztünk főként olyan témákat érinteni, amelyek általánosan hasznosak. Mivel ez volt az első ilyen rendezvényünk, természetesen bemutattuk a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát a vendégeinknek. Igazán hasznos nap volt a mai!” – fogalmazott a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Bacsa Péter.

Az eseményt Süle László, a KIMBA kurátora nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára.

Bacsa Péter a KIMBA felépítését és filozófiáját mutatta be, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, a KIMBA szakmai igazgatója az itt folyó munkát és eredményeket összegezte. Sterbenz Tamás rektor a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem szerepéről tartott előadást, Arszen Dzsulfalakjan vb- és Eb-győztes, olimpiai ezüstérmes egykori versenyző, a nemzetközi szövetség (UWW) sportolói bizottságának elnöke a nemzetközi birkózósport 2013-tól történő átalakítását taglalta. Szó esett a mérési rendszerek fontosságáról (Sáfár Sándor, a Nemzeti Sportügynökség kiemelt sportakadémiák és sportegyesületek igazgatóságának igazgatója), a KIMBA módszertani központjáról (Bábszky Gergely igazgató), a digitális látásról, a kiterjesztett valóság használatáról a sportban (Török Mihály dvb Kft. ügyvezető és Krepler Benedek vezető fejlesztő), valamint a komplex mentális felkészülésről (Harsányi Gergely és Hoffmann Ádám, Mentors and Partners Group).

A második, szombati napon a licences edzőképzés kerül fókuszba, amelynek keretein belül szabadfogású gyakorlati bemutatót tart a magyar színekben világ- és Európa-bajnok Muszukajev Iszmail, edzője, Seme Szemejev értő segítségével.

„Aki életében legalább egyszer támadott lábra, annak fontos lehet Muszukajev Iszmail előadása. Mindenki tudja, mennyire különleges a mozgásvilága, edzőjével, Seme Semejevval vezeti be az érdeklődőket a felkészülésének titkaiba. Többször hallottuk, probléma, hogy Muszukajev nem adja át a tudását a magyaroknak, most itt a lehetőség, tanulni lehet tőle” – mondta Bacsa Péter.

Fotó: KIMBA/Feledi László

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum