Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nyikos és Terék is diadalmaskodott Antalyában​​​​​​​

Két arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel tértek haza U20-as kötöttfogású és női birkózó fiataljaink a törökországi Antalyában rendezett „Champions” elnevezésű nemzetközi versenyről.

A felnőtt Yasar Dogu–Vehbi Emre-emlékversenyt, valamint az U17-es Victory Cupot követően az U20-asok is próbára tehették magukat Antalyában, ők a Champions, azaza Bajnokokra keresztelt megméretésen léptek szőnyegre.

A háromnapos viadalon a törökök és a magyarok mellett többek között azeriek, irániak, grúzok, franciák, lengyelek, németek, kirgizek, üzbégek, kazahok és tádzsikok is szőnyegre léptek.

Fiataljaink két aranyat is hazahoztak, mindkettőt női birkózásban. Az egyiket az U20-as Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes Terék Gerda szerezte 57 kilogrammban, míg a másikat a kétszeres U20-as Európa-bajnok Nyikos Veronika érdemelte ki 76 kilóban.

A korosztály világ- és Európa-bajnoka, a bakui olimpiai kvalifikációs versenyre készülő Elekes Enikő (65 kg) is szerencsét próbált, a döntőig remekül menetelt, ám ott alulmaradt azzal a lengyel Nowosaddal szemben, akit tavaly a kontinensbajnokságon az aranyéremért vert, így ezúttal kénytelen volt beérni az ezüstéremmel – áll a kozmaakademia.hu tudósításában..

A dobogó legalacsonyabb fokára Botos Dominik (77 kg), Fáth Bianka (50 kg), Mányik Dávid (67 kg) és Tótok Péter (55 kg) állhatott fel.

(Kozma István Magyar Birkózó Akadémia)

0 Tovább

Orsós Sztalvira megkapta a magyar születési anyakönyvi kivonatát!​​​​​​​

Most már hivatalosan is Orsós Sztalviraként küzd a magyar színeket képviselő háromszoros Európa-bajnok. A birkózó ugyanis megkapta a magyar születési anyakönyvi kivonatát.

Sztalvira orosz színekben versenyzett korábban, a dédnagyapja révén magyar származású. „Örülök, hogy nemzetközi versenyeken is indulhatok magyar színekben. Igyekszem a legjobbat kihozni magamból, úgy edzeni és versenyezni, hogy büszke legyen rám a magyar szövetség és az edzőim. Szeretném a legjobb formámat elérni, és a célom az, hogy kijussak az olimpiára.” – nyilatkozta a háromszoros Európa-bajnok, aki ezeket az Eb-címeket még Sztalvira Orsus néven szerezte.

Az 53 kilogrammos versenyző hangsúlyozta: úgy érzi, hogy hazatért, amikor magyar közegben van.

„Nagyon jól fogadtak Magyarországon, igyekszem megtanulni a magyar nyelvet, és nagyon érdekel az ország kultúrája is. Igaz a magyar konyha kezdetben túl nehéz volt a gyomromnak, így a tradicionális ételeket nem eszem túl sokszor, magamnak főzök, ha nem vagyunk edzőtáborban.” – tette hozzá Orsós Sztalvira. 

Fotó: Róth Tamás

0 Tovább

Birkózó érmek Zágrábban!​​​​​​​

Egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet nyert a magyar birkózó-válogatott a vasárnap zárult nemzetközi rangsorversenyen Zágrábban.

A nemzetközi szövetség (UWW) honlapja szerint az Európa-bajnoki bronzérmes Szilvássy Erik két svéd és egy georgiai birkózót vert a 82 kg döntőjébe vezető úton, majd a fináléban 5-0-ra győzte le a török U23-as vb-ezüstérmes Alperen Berbert, ezzel megszerezte a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét – írja tudósításában a Magyar Távirati Iroda.

A kötöttfogásúaknál több magyar versenyző is érdekelt volt az éremcsatákban: a 77 kilósok között a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán, aki első mérkőzésén honfitársát, az egy kategóriával lejjebb (72 kg) Eb-győztes, vb-második Fritsch Róbertet múlta felül szoros csatában 1-1-re. A folytatásban pedig világklasszisokat - fehérorosz, japán és török ellenfeleket - maga mögé utasítva jutott fináléba, ott azonban az azeri Európa-bajnok és vb-második Sanan Suleymanov ötpontos vezetésénél bokasérülés miatt feladta a küzdelmet.   

A Lévai fivérek legfiatalabbja, Levente a 72 kilósok között brazil és két horvát riválisát felülmúlva, szintén döntőbe verekedte magát, amelyben már nem bírt az azeri Európa-bajnokkal, Ulvi Ganizadéval és 7-0-ra kikapott, így testvéréhez hasonlóan ezüstérmes lett.

A nehézsúlyúaknál Darabos László és Vitek Dárius is két-két győzelemmel és egy-egy vereséggel jutott a bronzcsatába, előbbi azonban megsérült a vigaszági mérkőzésén, így ötödikként zárt. Vitek utolsó meccsén 7-4-re múlta felül azeri riválisát, ezzel harmadik helyen végzett a horvát fővárosban.

A 97 kilósok között a vb-ezüstérmes Szőke Alex három győzelemmel egy vereséggel szintén a harmadik helyért léphetett volna szőnyegre, de sérülés miatt szintén visszalépett. 

A nőknél már magyar színekben tavaly Eb-ezüstérmes Orsós Sztálvira francia, ukrán, amerikai és lengyel ellenfeleket legyőzve jutott be az aranycsatába, de a hazai szövetség tájékoztatása szerint kisebb sérülés miatt nem állt ki a döntőben a kínai Pang Csien-jüvel szemben, így ismét a dobogó második fokára állhatott fel. Szenttamási Róza az 55 kg-ban ötödik lett.

Szabadfogásban Kuramagomedov Murad révén egy bronzérmet nyert a magyar küldöttség a 74 kilogrammban. A 27 éves versenyző technikai tussal verte a francia és brazil ellenfelét, majd a negyeddöntőben kikapott amerikai riválisától, ezt követően a vigaszágon 3-0-ra felülmúlta az Európa-bajnoki ezüst- és világbajnoki bronzérmes bolgár Ramazan Ramazanovot, így bronzmérkőzést vívhatott az Eb-győztes görög Georgiosz Kujumcidisszel, akit 4-1-re múlt felül.

0 Tovább

Még vannak kérdések az Eb-keretben​​​​​​​

Múlt héten zajlott Zágrábban a nemzetközi szövetség (UWW) idénynyitó rangsorversenye, amely a magyar válogatott számára válogatónak is számított a februári bukaresti Európa-bajnokságra. 

A három szakágban összesen 34 honfitársunk indult a horvátországi megméretésen, de – mint Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója elmondta – néhány kategóriában nem derült ki egyértelműen, ki legyen a kontinensviadal indulója. Ezért a női 57 kilóban az Eb-2. Bognár Erika (BHSE) és az Eb-3. Dollák Tamara (UTE), 68 kilóban Szabados Noémi (FTC-KIMBA) és Pók Karolina (Vasas), 76 kilóban az Eb-3. Nagy Bernadett (UTE) és Nyikos Veronika (DKSE-KIMBA), valamint a szabadfogású 86 kilóban Vida Csaba (KTE) és Püspöki Patrik (Baja) között két nyert mérkőzésig tartó válogatót írt ki a szakvezetés. Erre jövő hétfőn, január 22-én 12 órától kerül sor a tatai edzőtáborban, ezután (s ha majd a Zágrábban kisebb-nagyobb sérülést szenvedők egészségi állapota is világossá válik) történik meg a hivatalos csapathirdetés.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás

0 Tovább

Így ünnepelnek a birkózók karácsonykor

Készül a magyar birkózó család a karácsonyra! Lőrincz Tamásnak ilyenkor egy kicsit több ideje jut a családra, Elekes Enikő nem sokat lazít, Losonczi Dávid pedig azt mondja: soha rosszabb évet, így hálát adva ünnepel.

Az olimpiai bajnok Lőrincz Tamás a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szakmai igazgatójaként sokat tesz azért a hétköznapokban, hogy minél sikeresebb utánpótláskorú birkózók képviseljék a magyar színeket. „Az ünnepeket azért szeretem, mert egy kicsit lelassulunk. Családi körben töltjük a karácsonyt idén is, és természetesen nem marad el a testvérem, Viktor családjával való asztalhoz ülés sem.” – mondta Lőrincz Tamás.

Elekes Enikő idén nemcsak birkózásban, hanem szumóban is jeleskedett. Nemrég átvehette az év utánpótláskorú birkózója és az év szumósa díjakat is. „Nagyon szerettem ezt az évet. Minden összejött. Azért sokat nem fogok lazítani, mert a két ünnep között már lesznek edzések” – jegyezte meg Elekes Enikő.

Losonczi Dáviddal nagyot fordult a világ 2023-ban. Kétszer nyerte meg a világbajnoki aranyat. Egyszer a szőnyegen – bár ezt akkor nem adták át számára – a belgrádi vb-n, hetekig úgy tűnt, hogy be kell érnie a 2. hellyel, de a sors igazságot tett, a vb-aranyat és az övet később – a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) döntése alapján – kapta meg. „Vallásos nevelést kaptam, így minden évben karácsonykor (is) misére megyek és hálát adok mindenért, amit abban az évben kaptam. Idén a hálaadás rendhagyó lesz, hiszen sok minden történt velem 2023-ban” – mondta a 87 kilogrammos világklasszis.

Fotók: Róth Tamás

0 Tovább

Megvannak a legjobbak

A birkózócsalád legendákkal, sportvezetőkkel és különleges vendégekkel együtt a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián megtartotta idei karácsonyi ünnepségét, amelyen az év legjobbjainak járó díjakat is átadták.

Az eseményt olimpiai, világ- és Európa-bajnokaink, az egyesületek képviselői és birkózói mellett megtisztelte jelenlétével     Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a NOB tiszteletbeli tagja, Fürjes Balázs és Gyurta Dániel NOB-tag, Schmidt Gábor, a sportért felelős államtitkárság helyettes államtitkára, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, a KIMBA alapítója, Kovács Norbert, a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség vezérigazgató-helyettese, Berényi Péter, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Ancsin László, az MBSZ főtitkára, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, a KIMBA szakmai igazgatója, Süle László, a KIMBA kurátora, Buranits Ildikó, az MTK alelnöke, Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezető igazgatója, valamint Katona László, a Székelyudvarhelyi ISK edzője.

Schmitt Pál, Schmidt Gábor és Fürjes Balázs beszédében sportágunk méltatása mellett kellemes ünnepeket kívánt mindenkinek, míg Németh Szilárd felhívta hálát adott mindenkinek az egész éves munkájáért, sok erőt és kitartást kívánt a következő esztendőhöz.

Arnóczky Noémi minikoncertje következett, az énekesnő előadása méltó módon vezette fel az este legfontosabb részét, a díjazottak köszöntését.

A sportágunkért tett több évtizedes munkájáért, kiemelkedő szakmai tevékenységéért Életmű-díjjal tüntették ki Bacsa Ferenc és Szőnyi János mesteredzőt, Katona Gézát és Mester Lajost.

Fél évszázad-díjban részesült Giczy Jenő, Fejes László, Lakatos András, Nagy József, Petróczi Balázs és Szabó József. Kiemelkedő edzői munkájáért MBSZ-elismerésben részesült továbbá Varga István.

Mérleget vontunk az idei év eredményeiből, videón tekintettük meg az év birkózóinak legszebb megmozdulásairól. A felnőttek között a szakmai zsűri kötöttfogásban a világbajnok Losonczi Dávidnak, szabadfogásban az ugyancsak világbajnok Muszukajev Iszmailnak, míg női birkózásban az Európa-bajnoki ezüstérmes Bognár Erikának ítélte az Az év felnőtt birkózója címet.

Utánpótlásban a felnőtt Európa-bajnok, U23-as vb-harmadik Takács Istvánt (U23), az U20-as vb- és Eb-győztes Elekes Enikőt (U20), az U17-es és U15-ös Európa-bajnok Ritter Sophie-t (U17), valamint az U15-ös kontinenselső Zsitovoz Máriát (U15) találták a legjobbnak.

Az Év edzője Takács Ferenc, Az Év utánpótlásedzője Lőrincz Viktor, Az Év médiadíjasa Róth Tamás, Az Év bírója Weisz György, míg Az Év veteránbirkózója Cseperkáló Péter lett.

Az eseményt Arnóczky Noémi újabb minikoncertje és ünnepi vacsora zárta.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás

0 Tovább

Nemzetközi konferencia a KIMBÁ-ban!

„Rendhagyó, különleges eseményt tudhatunk magunk mögött. Az országban hat módszertani központ működik, miénk az egyik. Minden évben tartanunk kell egy nyílt konferenciát, amelyre a többi sportág képviselőit is meghívjuk. Természetesen a birkózásról is volt szó, de nemzetközi előadóinkkal kiegészülve igyekeztünk főként olyan témákat érinteni, amelyek általánosan hasznosak. Mivel ez volt az első ilyen rendezvényünk, természetesen bemutattuk a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát a vendégeinknek. Igazán hasznos nap volt a mai!” – fogalmazott a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Bacsa Péter.

Az eseményt Süle László, a KIMBA kurátora nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára.

Bacsa Péter a KIMBA felépítését és filozófiáját mutatta be, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, a KIMBA szakmai igazgatója az itt folyó munkát és eredményeket összegezte. Sterbenz Tamás rektor a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem szerepéről tartott előadást, Arszen Dzsulfalakjan vb- és Eb-győztes, olimpiai ezüstérmes egykori versenyző, a nemzetközi szövetség (UWW) sportolói bizottságának elnöke a nemzetközi birkózósport 2013-tól történő átalakítását taglalta. Szó esett a mérési rendszerek fontosságáról (Sáfár Sándor, a Nemzeti Sportügynökség kiemelt sportakadémiák és sportegyesületek igazgatóságának igazgatója), a KIMBA módszertani központjáról (Bábszky Gergely igazgató), a digitális látásról, a kiterjesztett valóság használatáról a sportban (Török Mihály dvb Kft. ügyvezető és Krepler Benedek vezető fejlesztő), valamint a komplex mentális felkészülésről (Harsányi Gergely és Hoffmann Ádám, Mentors and Partners Group).

A második, szombati napon a licences edzőképzés kerül fókuszba, amelynek keretein belül szabadfogású gyakorlati bemutatót tart a magyar színekben világ- és Európa-bajnok Muszukajev Iszmail, edzője, Seme Szemejev értő segítségével.

„Aki életében legalább egyszer támadott lábra, annak fontos lehet Muszukajev Iszmail előadása. Mindenki tudja, mennyire különleges a mozgásvilága, edzőjével, Seme Semejevval vezeti be az érdeklődőket a felkészülésének titkaiba. Többször hallottuk, probléma, hogy Muszukajev nem adja át a tudását a magyaroknak, most itt a lehetőség, tanulni lehet tőle” – mondta Bacsa Péter.

Fotó: KIMBA/Feledi László

0 Tovább

Losonczi mégis világbajnok!

Mint ismert, a szeptemberi belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság kötöttfogású 87 kilós döntőjében Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA) súlyos bírói hiba következtében kapott ki 8-7-re a török Ali Cengiztől, hiszen egyértelmű tusgyőzelemtől fosztották meg. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) vezetősége ezért úgy határozott, hogy minden lehetséges sportdiplomáciai lépést megtesz, mivel határozott vélemény, hogy a szőnyegen a rivális két vállra került.

Az MBSZ hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodott a nemzetközi szövetség (UWW) illetékes testülete felé, hogy szakmailag állapítsa meg, súlyosan hibás bírói döntés született. A sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma, így az eredmény megváltoztatására kevés esély mutatkozott, ennek ellenére az MBSZ mindent megtett a maximális jogorvoslat érdekében.

Ennek aztán hétfőn meglett a gyümölcse, hiszen Nenad Lalovics, az UWW szerb elnöke hivatalos levélben értesítette Németh Szilárdot, az MBSZ elnökét: LOSONCZI DÁVID VILÁGBAJNOK!!! „Az elnökség elismerte, hogy súlyos bírói hiba történt, és megváltoztatta a mérkőzés eredményét. Az alapos szakértői elemzés megállapította, hogy a birkózás jelenlegi szabályai szerint a vezetőbíró által jelzett tust a szőnyegelnöknek meg kellett volna erősítenie. Tekintettel a fentiekre, az UWW elnöksége kivételes és egyedi döntés alapján ebben a kategóriában két aranyérmet ítél meg, így Losonczi Dávid is világbajnok 2023-ban kötöttfogásban a 87 kg súlycsoportban. Mivel ebben a kategóriában a végső helyezés módosul, ennek megfelelően a vonatkozó világranglista-pontokat Losonczi Dávid is megkapja.”

A szenzációs hírt maga az érintett, Losonczi Dávid érthetően boldogan kommentálta: „Pár órája tudom csak a hírt édesapámtól, de őszintén bevallom, megkönnyeztem, igazán szép pillanat volt. Elégtételnek érzem a döntést, mérhetetlenül boldog vagyok, hogy az igazság utat tört magának. Akkor még nem mondhattam senkinek, örülök, hogy végre beszélhetek róla. Az igazság az, nehéz felfogni, ami történt, hihetetlen kimondani, hogy világbajnok vagyok. Persze, teljesen más így, mintha a szőnyegen lettem volna, és körbe futhatok a magyar zászlóval a győzelmemet ünnepelve... A himnuszról nem is beszélve, de sebaj, majd az olimpián!”

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke így nyilatkozott a döntés kézhez vétele után: „Hatalmas öröm ez a döntés az egész magyar birkózócsalád és a magyar sport számára is, amely unikum szeretett sportágunkban hiszen a jelenleg érvényben lévő szabályok nem adnak lehetőséget a szőnyegen született eredmény megváltoztatására. Az UWW azonban mégis a fair play szempontját tartották előbbre valónak, így Losonczi Dávid megérdemelten állhat fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a 87 kilogrammosok mezőnyében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságot követően. Hiszem, hogy a legjobb helyre kerül az aranyérem, hiszen Losonczi Dávid az ezüstérem átvételekor is megmutatta: emelt fővel lehet veszíteni úgy is, ha tudjuk, valójában mi győztünk. Tehetséges fiatal birkózónk azóta is csak arra készül, hogy 2024-ben a párizsi olimpián felálljon a dobogó legfelső fokára és a helyszínen hallgassa meg a magyar himnuszt.”

Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, az UWW elnökségi tagja, aki rengeteget dolgozott a háttérben a sikerért, így értékelt: Kivételes döntés született pénteken, az UWW elnöksége bebizonyította, hogy a sportolók érdeke és a tisztességes verseny fontosabb a hibák rejtegetésénél és a felelősség elhárításánál. Salamoni döntés született Dávid aranyéremmel történő díjazásával, hiszen a teremben és a világon is mindenki látta, hogy győzelmet aratott a vb-döntőben. Ám ennek nagyon nehéz érvényt szerezni, hiszen a szabályok szerint nincs hivatalos mód és eszköz a szőnyegen született eredmény megváltoztatására. Ez a döntés újabb bizonyítéka a sportág végleges megtisztulásának, annak a hosszú és rögös útnak, amelyet a 2013-as időszak óta a sportág Nenad Lalovics vezetésével megtett.”

A sportág történetében elenyészően kevés hasonló példát találunk, az óvás intézményének 1997-es megszüntetése óta ez az első ilyen eset. Előtte két magyar vonatkozásút emelünk ki. 1979-ben San Diegóban Kocsis Ferenc 3-2-re legyőzte a bolgár Janko Sopovot a kötöttfogású 74 kilogrammosok vb-döntőjében. A díjátadás megtörtént a helyszínen, Kocsis egyedül állt a dobogó tetején, és elhangzott a magyar Himnusz. Később a világszövetség Sopovot is világbajnoknak nyilvánította, és máig két vb-győztest rögzít az adattára.1986-ban a Budapest Sportcsarnokban kötöttfogású 82 kilogrammban Komáromi Tibor és a lengyel Bogdan Daras összecsapása kettős leléptetéssel ért véget. A szabályok szerint mindketten ezüstérmesek lettek, aranyat nem osztottak (volna) ki. A vezérkar az éjszakai tanácskozása során úgy döntött, hogy mindkét versenyző világbajnok.

Maradjunk annyiban, szinte páratlan magyar sportdiplomáciai siker született, amelyhez természetesen elengedhetetlen volt Losonczi Dávid kiemelkedő teljesítménye, majd utána sportszerű, példaértékű magatartása.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás

0 Tovább

Évnyitó és csapathirdetés

Hétfőn elnökségi ülést tartott a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ), amelyen sok minden más napirendi pont mellett a szakmai bizottság előterjesztésére, az aktuális formák és a sérülések ismeretében elfogadták a szeptember 16. és 24. között Belgrádban zajló, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon induló válogatott összetételét.

A beterjesztés szerint hat női, hét szabad- és kilenc kötöttfogású, tehát huszonkét versenyzőnk csatázik majd a Stark Arena szőnyegein a vb-helyezésekért, s a szakáganként hat ötkarikás súlycsoportban a párizsi indulási jog kivívásáért. A szerb fővárosban kategóriánként öt, összesen kilencven kvóta talál majd gazdára, a négy érmes mellett az ötödikek egymás elleni mérkőzésének győztesei örülhetnek majd. A jelenlegi helyzet szerint tizenegy magyar kiemeltként várhatja a világbajnokságot.

A magyar csapat (22 fő)

Nők (6): Szekér Szimonetta (50 kg, BHSE), Orsós Sztálvira (53 kg, Csepel TC, 8. kiemelt), Bognár Erika (55 kg, BHSE, 5. kiemelt), Galambos Ramóna (57 kg, BHSE), Dollák Tamara (59 kg, UTE), Szabados Noémi (68 kg, Ferencváros).

Szabadfogás (7): Muszukajev Iszmail (65 kg, Ferencváros, 3. kiemelt), Antal Dániel (70 kg, UTE), Kuramagomedov Murad (74 kg, Tatabánya, 7. kiemelt), Püspöki Patrik (86 kg, Baja), Juhász Balázs (92 kg, Kecskeméti TE), Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, Csepel TC, 4. kiemelt), Ligeti Dániel (125 kg, Haladás, 4. kiemelt).

Kötöttfogás (9): Torba Erik (60 kg, BHSE), Kecskeméti Krisztián (63 kg, Cegléd), Váncza István (67 kg, Ferencváros), Fritsch Róbert (72 kg, BHSE, 6. kiemelt), Lévai Zoltán (77 kg, BHSE, 1. kiemelt), Szilvássy Erik (82 kg, Csepeli BC), Losonczi Dávid (87 kg, ESMTK, 2. kiemelt), Lévai Tamás (97 kg, BHSE, 6. kiemelt), Vitek Dárius (130 kg, BHSE, 6. kiemelt).

Az elnökségi után került sor Kozma István Birkózó Akadémia (KIMBA) hivatalos évnyitójára, amit sportági legendák, edzők, sportolók és szülők mellett megtisztelt jelenlétével Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, a KIMBA alapítója, Hegedüs Csaba, a KIMBA szakmai főtanácsadója, Bacsa Péter, az MBSZ alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Lőrincz Tamás, a KIMBA szakmai igazgatója, Ancsin László, az MBSZ főtitkára, valamint Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója.

Schmidt Ádám kedves szavakkal köszöntötte az akadémistákat: „A KIMBA-ban minden adott ahhoz, hogy a tehetséges fiatalok kihozzák magukból a maximumot. A sportág hazai legjobbjai irányítják a szakmai munkát, akik pontosan tudják, mi kell a sikerhez. Itt minden azért van, hogy fejlődhessetek, hogy egyszer ti is úgy álljatok a dobogón, mint Lőrincz Tamás Tokióban.”

Fábián László úgy fogalmazott: „Nagyon fontos, hogy átérezzétek, milyen ide tartozni, a birkózó- és a magyar sportcsaládhoz. Tudnotok kell, hogy a legjobb helyen vagytok. Tartsátok szem előtt a pozitív példákat, amelyekkel nap mint nap találkoztok!”

Lőrincz Tamás a nyári világversenyek értékelése mellett a jövőre is tekintett: „Tizenhét érmet nyertünk a nyári utánpótlás-világ- és Európa-bajnokságon, ami fantasztikus. Ezúton is gratulálok az érmeseknek, és annak az ötvennyolc sportolónknak is, aki a magyar színeket képviselte a világversenyeken. Szép sikereket értünk el, és fájó vereségeket is szenvedtünk, de a lényeg a folyamatos fejlődés, ezekből mind tanulhatunk!”

Németh Szilárd leszögezte, elégedett azzal, amit a KIMBA elért az alapítása óta: „A legfőbb célunk a közösségépítés. Olyan fiatalokat nevelünk, akik képesek kiállni a céljaikért, Magyarországért, a magyar érdekekért és a teljes birkózócsaládért. Fontos az is, hogy sportolóink ne csak a szőnyegen, hanem az életben is megállják a helyüket, kiváló magyar állampolgárrá és kiváló magyar birkózóvá váljanak. Úgy látom, és az eredmények is ezt mutatják, hogy jó és sikeres úton járunk.”

0 Tovább

Olimpiai sportág lehet a strandbirkózás?​​​​​​​

Strandbirkózás - Hét súlycsoportban szereztek kvótát a magyarok a 2023-as Strandsportok Világjátékára. A Magyar Birkózók Szövetsége tájékoztatása szerint négy férfi és három női birkózó szerzett indulási jogot a Balin megrendezendő multisport eseményre.

„A strandbirkózás egyre népszerűbb, és egyre markánsabban körvonalazódik az olimpiai programba való felvétele. Ősszel szavaz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagsága többek között a 2028-as olimpiai programról, a strandbirkózásnak pedig jó esélyei lehetnek ezen a voksoláson” – fogalmazott Bacsa Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége ügyvezető alelnöke.

„Látványos, gyors, és egyértelmű sportról van szó, könnyen közvetíthető. Elsősorban a szabadfogásúak érezhetik jobban a birkózás strand változatát, és örömteli, hogy a magyar színeket hét versenyző is képviselheti a Strand Világjátékokon” – tette hozzá.

A játékokra kvalifikációs versenyeken lehetett pontokat szerezni, ezeket összesítve derült ki, hogy egyes súlycsoportokban hányan léphetnek küzdőtérre Balin. Magyarországnál több kvótát csak a románok és a franciák szereztek 8-8 versenyzővel. A törökök és az amerikaiak 5-5, a georgiaiak, az azeriek, az ukránok, a görögök és a spanyolok 4-4 birkózóval képviseltetik magukat.

A Strandsportok Világjátékát augusztus 5. és 12. között rendezik meg.

 A kijutó versenyzők magyar névsora:

Férfiak:

70 kg:    Antal Dániel (UTE)

80 kg:    Vida Csaba (KTE)

90 kg:    Püspöki Patrik (Mogyi Baja)

+90 kg: Végh Richárd (Érd)

Nők:

50 kg:    Réczi Bianka (TSC)

60 kg:    Szabó Nikolett (FTC)

70 kg:    Felhő Viktória (Kiskunhalas)

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum