Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Muszukajev Iszmail: Hiszek Istenben, és az elvégzett munkában!​​​​​​​

Muszukajev Iszmail felkészült a játékokra. A szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában érdekelt világbajnok kiemelt lesz az olimpián.

A Kovács István 1979-ben megszerzett vb-aranya után 44 évvel magyar szabadfogású világbajnoki címet nyerő balkár származású Muszukajev megfontolt és céltudatos sportember. Az olimpia közeledtével igyekszik minden zavaró tényezőt kizárni.

„Ugyan passzívan, de jelen vagyok például a közösségi média felületein. A mai sportéletben ha benne vagy, akkor tájékozódnod kell, és a legtöbb információ a leggyorsabban ott található meg. Ilyenkor azonban ez is teljesen háttérbe szorul. Mindent tudok az ellenfelekről. Bízom abban, hogy úgy alakulnak a dolgok, ahogy elterveztük. Hiszek Istenben, és az elvégzett munkában. Most már kerülöm azokat az impulzusokat, amelyek kizökkenthetnek. A kommenteket például soha nem olvasom, mert nem akarom magam felidegesíteni.” – mondta a birkózó.

 

A magyar olimpiai csapatban öt birkózó található. A szabadfogású Muszukajeven kívül ugyanebben a fogásnemben Ligeti Dániel (125 kg), a nőknél Nagy Bernadett (76 kg), míg kötöttfogásban Lévai Zoltán (77 kg), és Losonczi Dávid (87 kg) lép szőnyegre.

 

A birkózóversenyeket Párizsban augusztus 5. és 11. között bonyolítják le.  

Fotó: Róth Tamás

0 Tovább

Párizs 2024 - Lévai Zoltánnak sok erőt adhat a testvére Eb-aranya​​​​​​​

Lévai Zoltán nem bánja, hogy itthon, tévében nézi majd az olimpiai megnyitót. A 77 kilogrammos kötöttfogásúak mezőnyében induló birkózó a párizsi játékok kezdetekor még itthon lesz. „Még jónak is tartom, hogy az olimpiai kavalkádból főleg a verseny előtt keveset kapok. Mindenki mondja, aki megtapasztalta, hogy a játékoknak van egy speciális hangulata, amelyre külön készülni kell” – mondja Lévai, akinek a felkészülésében komoly pluszt jelent, hogy testvére, Lévai Levente ugyancsak a 77 kilósoknál, de az U20-as korosztályban a közelmúltban Európa-bajnoki címet szerzett Újvidéken.

„Követtem azt az Eb-t, és örömmel láttam, hogy a testvérem bizonyos elemeket be tudott építeni a birkózásába, amit adott esetben tőlem lesett el. Sokat edzünk együtt, és mikor hazajött, édesapámmal kiértékeltük a kontinensbajnokságot, megállapítottuk, hogy ez az erős családi műhely eredményes. Biztos vagyok abban, hogy az én versenyzésemre is nagy hatással van Levi technikai repertoárja. A világversenyen elért győzelme pedig erőt adhat nekem is az olimpiára” – fogalmazott Lévai Zoltán.

0 Tovább

Ami a csövön kifér

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke, Németh Szilárd kötetlen beszélgetésen látta vendégül a párizsi olimpiára kvótát szerző versenyzőket, edzőket, a többi magyar résztvevőt a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA).

Az MBSZ elnöke, a KIMBA alapítója elsőként gratulált az olimpikonoknak és felkészítő mestereiknek a remek eredményhez: „Le a kalappal előttetek, hiszen annyit adtatok bele, amennyi a csövön kifér, s tudom, hogy a továbbiakban is annyit adtok bele, méltón képviselve a magyar birkózócsaládot. Mi mást mondhatnék, kívánhatnék, mint hogy az aranyérem reményében versenyezzetek Párizsban. Említsük meg további nemzettársainkat, a sepsiszentgyörgyi Incze Krisztát és a zentai Nemes Mátét, akik más ország, Románia és Szerbia színeiben kvalifikáltak Párizsra, de természetesen közénk tartoznak.”

Németh Szilárd után a kétszeres vb- és Eb-győztes, olimpiai ötödik Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója vette át a szót. Elmondta, hogy a szövetség elnöksége hivatalosan is kijelölte az olimpiai indulókat azok személyében, akik a kvótákat szerezték, s leszögezte, a 2021 óta lezajló generációváltás az azóta elért eredmények tükrében eredményesnek mondható. A Tokióban aranyérmes, legutóbbi olimpiai bajnok magyar birkózó, Lőrincz Tamás, a KIMBA szakmai igazgatója viccesen azzal kezdte: „Ha itt lenne a mellényzsebemben a siker receptje, akkor azonnal odaadnám nektek, természetesen jó pénzért… De nincs itt, mert az olimpia semmihez sem hasonlítható esemény, meg kell érni rá fejben és testben egyaránt.”

A sportvezetők után a résztvevők vették át a szót, először a hölgyek. Nagy Bernadett (76 kg) arról beszélt, hogy nem stresszeli túl az egészet, hozzátéve, a sérülés miatti másfél éves kihagyást követően a februári bukaresti Eb-n (ahol újra felállhatott a dobogóra) érezte azt, hogy visszatért a legjobbak közé. Sleisz Gabriella, aki az első magyar nőként képviseli színeinket az ötkarikás bírói karban, elmondta, előnyére válik, hogy edzőként dolgozik a KIMBA-n, hiszen napról napra látja a versenyzők mozdulatait, reakciót bizonyos szituációkban. A szabadfogás nehézsúlyában vitézkedő Ligeti Dániel már a harmadik olimpiájára készül 2012 és 2016 után, s erősen reménykedik benne, hogy 35 évesen is lesz még nagy dobása Párizsban.

A két kötöttfogású olimpikon, Losonczi Dávid (87 kg) és Lévai Zoltán (77 kg) közül előbbi egyből a tavalyi vb-ről kvalifikált: „Ez mindenképpen könnyebbség volt, persze ettől még keményen kell készülni. Az Eb-t betegség miatt ki kellett hagynom, azóta jövök fel, s nekem nyáron és ősszel, az év második felében eleve jobban megy. Jó erőfelmérő lesz a hétvégi budapesti verseny, hogy lássam, hol tartok. Örülök, hogy Lévai Zolival együtt leszünk az olimpián, mindenképpen motiváljuk egymást.” Lévai a hosszabb úton megszerzett kvalifikációról így beszélt: „Úgy látszik, én nem repülőgéppel, hanem gyalog mentem Párizsba… De ott vagyok, s mindent megteszek a sikerért, a mezőnyt ismerem, mindenre és mindenkire alaposan felkészülök.”

A versenyzők mellett az edzők (a kötöttfogástól Módos Péter, a szabadfogástól Bánkuti Zsolt, a nőktől Martin Gábor) is megosztott néhány gondolatot, Bánkuti épp ott tartott, hogy annak idején hiába nyert Eb-címet, olimpiára nem jutott ki, de most szövetségi kapitányként megadatik neki, amikor váratlan vendégek jöttek: Daulet Turlihanov, az Ázsia Birkózószövetség elnöke, a nemzetközi szövetség (UWW) elnökségi tagja, versenyzőként világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes klasszis, valamint Zsanibek Abdrasov, Kazahsztán budapesti nagykövete. A Polyák Imre–Varga János-emlékversenyre technikai delegátusként érkező Turlihanov személyes hangvétellel köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve a magyar birkózás hagyományait, sikeres múltját és jelenét.

0 Tovább

Lévai Zoltán megálmodta az olimpiai aranyát​​​​​​​

Lévai Zoltán mindent feltett egy lapra. A kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában készül Párizsra. Kimaxolta a kvótaszerző időszakot, hiszen az utolsó lehetőséget megragadva, a világkvalifikáción váltotta meg repülőjegyét Párizsba.

„A vb-n lett volna a legegyszerűbb, ott nem sikerült, mint ahogy az európai kvalifikáción sem, aztán válogató itthon, és végül Isztambulban egy lépéssel közelebb kerültem az álmomhoz” – foglalta össze röviden kvótaszerzését Lévai.

„Azóta szinte minden percét összeraktam fejben az olimpiai szereplésemnek. Fontos, hogy a felkészülés hátralévő részében és Párizsban is nyugodt legyek. Sokszor elképzeltem, hogy milyen lesz majd. Tizenhatan vagyunk, és mindenki egyet akar: a végső sikert. Ez nekem álmomban már megvolt, bízom benne, hogy a valóságban is átélhetem.”

Lévai Zoltánt a budapesti ranking versenyen is láthatjuk, amely csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart a BOK-csarnokban. A Polyák Imre–Varga János emlékversenyre, a párizsi olimpia előtti utolsó nagy nemzetközi viadalra a világ számtalan pontjáról érkeznek birkózók.

0 Tovább

Losonczi Dávid Párizsban akklimatizálódott​​​​​​​

Losonczi Dávid céltudatos sportember. A 87 kilogrammos kötöttfogású birkózó tagja a párizsi Magyar Olimpiai Csapatnak. Mindent a felkészülésnek rendel alá.

„Már a finisben vagyok. Az olimpiával kelek és fekszem. Nagyon készülök. Igyekszem minden apróságra odafigyelni. Még Párizsba is elmentem, felkerestem azt a csarnokot, ahol birkózni fogunk. Akklimatizálódtam egy kicsit. Ismerem a  mezőnyt, nehéz dolgom lesz, de keményen készülök” – mondta Losonczi Dávid.

A klasszist a jövő hétvégi budapesti ranking versenyen is láthatjuk. „A budapesti verseny remek felkészülési állomás lesz. Örülök, hogy egy nemzetközi megmérettetésen is tudok itthon indulni” – tette hozzá.

A párizsi olimpia előtti utolsó nagy nemzetközi viadalra a világ számtalan pontjáról érkeznek versenyzők. A Polyák Imre–Varga János-emlékverseny június 6-án kezdődik és 9-éig tart a BOK-csarnokban. 

0 Tovább

Nagy Bernadett: A párizsi játékokon való szereplés lehetősége tartotta bennem a lelket!​​​​​​​

A kórházi ágytól az olimpiáig

Nagy Bernadett számára jutalomjáték a párizsi szereplés. A 76 kilogrammosok kategóriájában olimpiai kvótát szerző birkózó karrierje 2022-ig felfelé ívelt, majd a hazai rendezésű kontinensbajnokságon keresztszalag-szakadást szenvedett. Innen hosszú út vezetett a párizsi olimpiai repülőjegyig.

„Bennem az tartotta végig a lelket, hogy kitűztem: ott leszek az olimpián. Lehet, hogy sokan nem vették ezt eléggé komolyan, de számomra nem volt kétség” – mondta a birkózó.

„A közel két éves lábadozás és felépülés minden egyes napja úgy kezdődött számomra, és úgy is ért véget, hogy Párizsra koncentráltam, és elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy összejött” – tette hozzá Nagy Bernadett.

Az UTE kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes sportolója végül Bakuban harcolta ki az olimpiai részvételt. Ebben a sportágban korábban Muszukajev Iszmail (szabadfogás 65 kg) és Losonczi Dávid (kötöttfogás 87 kg) szerzett kvótát

Fotók: MBSZ

0 Tovább

Nyikos és Terék is diadalmaskodott Antalyában​​​​​​​

Két arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel tértek haza U20-as kötöttfogású és női birkózó fiataljaink a törökországi Antalyában rendezett „Champions” elnevezésű nemzetközi versenyről.

A felnőtt Yasar Dogu–Vehbi Emre-emlékversenyt, valamint az U17-es Victory Cupot követően az U20-asok is próbára tehették magukat Antalyában, ők a Champions, azaza Bajnokokra keresztelt megméretésen léptek szőnyegre.

A háromnapos viadalon a törökök és a magyarok mellett többek között azeriek, irániak, grúzok, franciák, lengyelek, németek, kirgizek, üzbégek, kazahok és tádzsikok is szőnyegre léptek.

Fiataljaink két aranyat is hazahoztak, mindkettőt női birkózásban. Az egyiket az U20-as Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes Terék Gerda szerezte 57 kilogrammban, míg a másikat a kétszeres U20-as Európa-bajnok Nyikos Veronika érdemelte ki 76 kilóban.

A korosztály világ- és Európa-bajnoka, a bakui olimpiai kvalifikációs versenyre készülő Elekes Enikő (65 kg) is szerencsét próbált, a döntőig remekül menetelt, ám ott alulmaradt azzal a lengyel Nowosaddal szemben, akit tavaly a kontinensbajnokságon az aranyéremért vert, így ezúttal kénytelen volt beérni az ezüstéremmel – áll a kozmaakademia.hu tudósításában..

A dobogó legalacsonyabb fokára Botos Dominik (77 kg), Fáth Bianka (50 kg), Mányik Dávid (67 kg) és Tótok Péter (55 kg) állhatott fel.

(Kozma István Magyar Birkózó Akadémia)

0 Tovább

Orsós Sztalvira megkapta a magyar születési anyakönyvi kivonatát!​​​​​​​

Most már hivatalosan is Orsós Sztalviraként küzd a magyar színeket képviselő háromszoros Európa-bajnok. A birkózó ugyanis megkapta a magyar születési anyakönyvi kivonatát.

Sztalvira orosz színekben versenyzett korábban, a dédnagyapja révén magyar származású. „Örülök, hogy nemzetközi versenyeken is indulhatok magyar színekben. Igyekszem a legjobbat kihozni magamból, úgy edzeni és versenyezni, hogy büszke legyen rám a magyar szövetség és az edzőim. Szeretném a legjobb formámat elérni, és a célom az, hogy kijussak az olimpiára.” – nyilatkozta a háromszoros Európa-bajnok, aki ezeket az Eb-címeket még Sztalvira Orsus néven szerezte.

Az 53 kilogrammos versenyző hangsúlyozta: úgy érzi, hogy hazatért, amikor magyar közegben van.

„Nagyon jól fogadtak Magyarországon, igyekszem megtanulni a magyar nyelvet, és nagyon érdekel az ország kultúrája is. Igaz a magyar konyha kezdetben túl nehéz volt a gyomromnak, így a tradicionális ételeket nem eszem túl sokszor, magamnak főzök, ha nem vagyunk edzőtáborban.” – tette hozzá Orsós Sztalvira. 

Fotó: Róth Tamás

0 Tovább

Birkózó érmek Zágrábban!​​​​​​​

Egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet nyert a magyar birkózó-válogatott a vasárnap zárult nemzetközi rangsorversenyen Zágrábban.

A nemzetközi szövetség (UWW) honlapja szerint az Európa-bajnoki bronzérmes Szilvássy Erik két svéd és egy georgiai birkózót vert a 82 kg döntőjébe vezető úton, majd a fináléban 5-0-ra győzte le a török U23-as vb-ezüstérmes Alperen Berbert, ezzel megszerezte a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét – írja tudósításában a Magyar Távirati Iroda.

A kötöttfogásúaknál több magyar versenyző is érdekelt volt az éremcsatákban: a 77 kilósok között a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán, aki első mérkőzésén honfitársát, az egy kategóriával lejjebb (72 kg) Eb-győztes, vb-második Fritsch Róbertet múlta felül szoros csatában 1-1-re. A folytatásban pedig világklasszisokat - fehérorosz, japán és török ellenfeleket - maga mögé utasítva jutott fináléba, ott azonban az azeri Európa-bajnok és vb-második Sanan Suleymanov ötpontos vezetésénél bokasérülés miatt feladta a küzdelmet.   

A Lévai fivérek legfiatalabbja, Levente a 72 kilósok között brazil és két horvát riválisát felülmúlva, szintén döntőbe verekedte magát, amelyben már nem bírt az azeri Európa-bajnokkal, Ulvi Ganizadéval és 7-0-ra kikapott, így testvéréhez hasonlóan ezüstérmes lett.

A nehézsúlyúaknál Darabos László és Vitek Dárius is két-két győzelemmel és egy-egy vereséggel jutott a bronzcsatába, előbbi azonban megsérült a vigaszági mérkőzésén, így ötödikként zárt. Vitek utolsó meccsén 7-4-re múlta felül azeri riválisát, ezzel harmadik helyen végzett a horvát fővárosban.

A 97 kilósok között a vb-ezüstérmes Szőke Alex három győzelemmel egy vereséggel szintén a harmadik helyért léphetett volna szőnyegre, de sérülés miatt szintén visszalépett. 

A nőknél már magyar színekben tavaly Eb-ezüstérmes Orsós Sztálvira francia, ukrán, amerikai és lengyel ellenfeleket legyőzve jutott be az aranycsatába, de a hazai szövetség tájékoztatása szerint kisebb sérülés miatt nem állt ki a döntőben a kínai Pang Csien-jüvel szemben, így ismét a dobogó második fokára állhatott fel. Szenttamási Róza az 55 kg-ban ötödik lett.

Szabadfogásban Kuramagomedov Murad révén egy bronzérmet nyert a magyar küldöttség a 74 kilogrammban. A 27 éves versenyző technikai tussal verte a francia és brazil ellenfelét, majd a negyeddöntőben kikapott amerikai riválisától, ezt követően a vigaszágon 3-0-ra felülmúlta az Európa-bajnoki ezüst- és világbajnoki bronzérmes bolgár Ramazan Ramazanovot, így bronzmérkőzést vívhatott az Eb-győztes görög Georgiosz Kujumcidisszel, akit 4-1-re múlt felül.

0 Tovább

Még vannak kérdések az Eb-keretben​​​​​​​

Múlt héten zajlott Zágrábban a nemzetközi szövetség (UWW) idénynyitó rangsorversenye, amely a magyar válogatott számára válogatónak is számított a februári bukaresti Európa-bajnokságra. 

A három szakágban összesen 34 honfitársunk indult a horvátországi megméretésen, de – mint Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója elmondta – néhány kategóriában nem derült ki egyértelműen, ki legyen a kontinensviadal indulója. Ezért a női 57 kilóban az Eb-2. Bognár Erika (BHSE) és az Eb-3. Dollák Tamara (UTE), 68 kilóban Szabados Noémi (FTC-KIMBA) és Pók Karolina (Vasas), 76 kilóban az Eb-3. Nagy Bernadett (UTE) és Nyikos Veronika (DKSE-KIMBA), valamint a szabadfogású 86 kilóban Vida Csaba (KTE) és Püspöki Patrik (Baja) között két nyert mérkőzésig tartó válogatót írt ki a szakvezetés. Erre jövő hétfőn, január 22-én 12 órától kerül sor a tatai edzőtáborban, ezután (s ha majd a Zágrábban kisebb-nagyobb sérülést szenvedők egészségi állapota is világossá válik) történik meg a hivatalos csapathirdetés.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum