A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke, Németh Szilárd kötetlen beszélgetésen látta vendégül a párizsi olimpiára kvótát szerző versenyzőket, edzőket, a többi magyar résztvevőt a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA).

Az MBSZ elnöke, a KIMBA alapítója elsőként gratulált az olimpikonoknak és felkészítő mestereiknek a remek eredményhez: „Le a kalappal előttetek, hiszen annyit adtatok bele, amennyi a csövön kifér, s tudom, hogy a továbbiakban is annyit adtok bele, méltón képviselve a magyar birkózócsaládot. Mi mást mondhatnék, kívánhatnék, mint hogy az aranyérem reményében versenyezzetek Párizsban. Említsük meg további nemzettársainkat, a sepsiszentgyörgyi Incze Krisztát és a zentai Nemes Mátét, akik más ország, Románia és Szerbia színeiben kvalifikáltak Párizsra, de természetesen közénk tartoznak.”

Németh Szilárd után a kétszeres vb- és Eb-győztes, olimpiai ötödik Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója vette át a szót. Elmondta, hogy a szövetség elnöksége hivatalosan is kijelölte az olimpiai indulókat azok személyében, akik a kvótákat szerezték, s leszögezte, a 2021 óta lezajló generációváltás az azóta elért eredmények tükrében eredményesnek mondható. A Tokióban aranyérmes, legutóbbi olimpiai bajnok magyar birkózó, Lőrincz Tamás, a KIMBA szakmai igazgatója viccesen azzal kezdte: „Ha itt lenne a mellényzsebemben a siker receptje, akkor azonnal odaadnám nektek, természetesen jó pénzért… De nincs itt, mert az olimpia semmihez sem hasonlítható esemény, meg kell érni rá fejben és testben egyaránt.”

A sportvezetők után a résztvevők vették át a szót, először a hölgyek. Nagy Bernadett (76 kg) arról beszélt, hogy nem stresszeli túl az egészet, hozzátéve, a sérülés miatti másfél éves kihagyást követően a februári bukaresti Eb-n (ahol újra felállhatott a dobogóra) érezte azt, hogy visszatért a legjobbak közé. Sleisz Gabriella, aki az első magyar nőként képviseli színeinket az ötkarikás bírói karban, elmondta, előnyére válik, hogy edzőként dolgozik a KIMBA-n, hiszen napról napra látja a versenyzők mozdulatait, reakciót bizonyos szituációkban. A szabadfogás nehézsúlyában vitézkedő Ligeti Dániel már a harmadik olimpiájára készül 2012 és 2016 után, s erősen reménykedik benne, hogy 35 évesen is lesz még nagy dobása Párizsban.

A két kötöttfogású olimpikon, Losonczi Dávid (87 kg) és Lévai Zoltán (77 kg) közül előbbi egyből a tavalyi vb-ről kvalifikált: „Ez mindenképpen könnyebbség volt, persze ettől még keményen kell készülni. Az Eb-t betegség miatt ki kellett hagynom, azóta jövök fel, s nekem nyáron és ősszel, az év második felében eleve jobban megy. Jó erőfelmérő lesz a hétvégi budapesti verseny, hogy lássam, hol tartok. Örülök, hogy Lévai Zolival együtt leszünk az olimpián, mindenképpen motiváljuk egymást.” Lévai a hosszabb úton megszerzett kvalifikációról így beszélt: „Úgy látszik, én nem repülőgéppel, hanem gyalog mentem Párizsba… De ott vagyok, s mindent megteszek a sikerért, a mezőnyt ismerem, mindenre és mindenkire alaposan felkészülök.”

A versenyzők mellett az edzők (a kötöttfogástól Módos Péter, a szabadfogástól Bánkuti Zsolt, a nőktől Martin Gábor) is megosztott néhány gondolatot, Bánkuti épp ott tartott, hogy annak idején hiába nyert Eb-címet, olimpiára nem jutott ki, de most szövetségi kapitányként megadatik neki, amikor váratlan vendégek jöttek: Daulet Turlihanov, az Ázsia Birkózószövetség elnöke, a nemzetközi szövetség (UWW) elnökségi tagja, versenyzőként világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes klasszis, valamint Zsanibek Abdrasov, Kazahsztán budapesti nagykövete. A Polyák Imre–Varga János-emlékversenyre technikai delegátusként érkező Turlihanov személyes hangvétellel köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve a magyar birkózás hagyományait, sikeres múltját és jelenét.