Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Németh Szilárd: Sok családnak segíthetünk abban, hogy a gyerekekből sikeres sportoló, egyben kiváló ember váljon

Minden várakozást felülmúló érdeklődés mellett, háromszáz résztvevővel zajlott a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) rendezett szülői nyílt nap – ez természetesen a világszínvonalú feltételek mellett a nemrégiben véget ért országos toborzókörút sikerességét is alátámasztja. A koronavírus elleni védekezési protokollt tökéletesen betartva zajlott a program.

Az eseményen ott volt Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke is. „A 2018-as budapesti birkózó-világbajnokságon vált biztossá, hogy belevágunk a projektbe; a teltházas Papp László Sportarénát látva tudtuk, igény van arra, hogy a magyar birkózás a lehető legmagasabb szintre emelkedjen. Ez ma, a szülői nyílt napon ismét bebizonyosodott, hatalmas érdeklődéssel találtuk szemben magunkat. Jó úton haladunk, sok családnak segíthetünk abban, hogy a gyerekekből sikeres sportoló, egyben kiváló ember váljon.” – hangsúlyozta Németh Szilárd.

Az akadémia mellett azok az iskolák is bemutatkoztak, amelyek szeptembertől hasonlóan fontos szerepet töltenek be a sportolók mindennapjaiban, mint a KIMBA.

„Nem csupán kiváló birkózókat, értelmesen gondolkodó embereket egyaránt nevelni szeretnénk Csepelen. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok ne csak a szőnyegen, az életben is helytálljanak. Ebben nagy segítségünkre lesznek azok az intézmények, amelyek működéséről ma átfogó képet kaphatnak” – mondta megnyitóbeszédében a szakmai felelős, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter.

A nyílt napon bemutatkoztak az akadémiával együttműködő oktatási intézmények is. A Baptista Sport Gimnázium, a Jedlik Ányos Gimnázium- Bese Benő Intézmény, a Komplex Szakképzési Centrum, a Vásárhelyi Pál Technikum és a Dover Nyelvi Centrum bemutatkozó előadásait láthatták az érdeklődők.

0 Tovább

Bácsi Péter: A Kozma István Magyar Birkózó Akadémiánál készülő gyerekek többségéből válogatottakat nevelnénk

Bácsi Péter kettős fronton teljesít. A világ- és Európa-bajnok magyar birkózó visszavonulása után a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója lett, majd a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiánál (KIMBA) is betölti ugyanezt a tisztséget.

„A vb után hezitáltam azon, abbahagyjam-e a sportot; emellett 2019-ben határoztam el magam végleg. Az elsődleges célom az volt, hogy Budapesten jól szerepeljek, és ez a történteknél nem is alakulhatott volna jobban. Nyilván megfordult a fejemben, hogy megpróbálok kvalifikálni a tokiói olimpiára, de ahhoz, hogy ötkarikás súlycsoportban induljak, rengeteget kellett volna fogynom vagy sokat erősödnöm. Arról nem is beszélve, hogy alattam Lőrincz Tamással, felettem pedig Lőrincz Viktorral néztem volna farkasszemet a válogatottságért. Úgy határoztam, hogy a csúcson befejezem a pályafutásomat. Látva, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel eltolták a játékokat, azt hiszem, kijelenthetem, jó döntést hoztam” – emlékszik vissza sportkarrierje végére a kötöttfogásban kétszeres világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter, akit 2019 májusában kineveztek az MBSZ szakmai igazgatójának. Noha a KIMBA és az MBSZ egymástól különálló szervezetként működik, előbbi filozófiáját szorosan összefűznék a szövetségével. Ily módon szinte evidens, hogy a sportág új hazai fellegvárában Bácsi Péter a szakmai igazgató.

„Összhangban kell tartani a munkát, hiszen az Kozma István Magyar Birkózó Akadémiánál készülő gyerekek többségéből válogatottakat nevelnénk. Az éves terv és program összeállításáért, a mesterekkel való folyamatos kapcsolattartásért egyaránt felelek, de a munkám ennél jóval komplexebb. Nem csupán a birkózókat fejlesztenénk folyamatosan, hanem az edzőinket is, így tarthatjuk a legmagasabb szinten magunkat.” – nyilatkozta a kozmaakademia.hu-nak Bácsi.

A szakmai igazgató persze hozzáteszi: a gyerekeknek élniük kell ezzel a lehetőséggel, hogy ilyen környezetben pallérozódhatnak. „A minden birkózóigényt kielégítő feltételek mellett szükség van a kőkemény és alázatos munkára is” – hangsúlyozza. S ha valaki, ő tudja igazán, hogy a sportág iránt tanúsított alázat és odaadás megtérül: Péter 25 éves koráig küzdött az első igazán kiemelkedő nemzetközi eredményéért.

A Bácsi Péterről íródott anyag teljes terjedelmében elolvasható a www.kozmaakademia.hu – n.

0 Tovább

Bacsa Péter: Fantasztikus eredményeket érhetünk el már tíz éven belül

Nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt,  Mr. Tus (azaz Hegedüs Csaba) szellemi örökösei leszünk, csak épp jóval magasabb szintű körülmények között – hangsúlyozta Bacsa Péter, a Magyar Birkózószövetség ügyvezető alelnöke. A sportvezető a kozmaakademia.hu-nak adott interjújában rövid nemzetközi kitekintést is végzett a sportágban.

Szerinte több birkózó-nagyhatalomban, Grúziában, Azerbajdzsánban, Törökországban is hasonló szisztéma mentén dolgoznak, akadémiai rendszerben nevelik a tehetségeiket, míg például a lengyeleknek és a bolgároknak nincs ehhez hasonló intézményük.

„Ha a tervek szerint haladunk, akkor fantasztikus eredményeket érhetünk el már tíz éven belül – a felnőttválogatott gerincét alkotva. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egyelőre csak tégla és beton, meg kell töltenünk élettel; olyan világszínvonalú szakmai és nevelési eszközöket alkalmazva, amelyek segítségével ismét a világ élmezőnyéhez zárkózhatunk.” – tette hozzá Bacsa Péter.

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia létrehozásának célja az volt, hogy benne helyet biztosítson a kiemelkedő képességű fiataloknak céljaik elérésében, valamint a szervezet mintául szolgálhat bármely birkózóklub számára működésében, szervezettségében és eredményességében. Az iskolai oktatás, valamint az erkölcsi és sportági nevelés fókusza a nemzeti és keresztény nevelés, mely határozott életcéllal rendelkező személyiségek kinevelésére törekszik.

A teljes interjú elolvasható itt!

0 Tovább

Dedikáltak az olimpiai bajnokok a KIMBA VIP-páholyában

Ünnepélyesen megnyitották hétfőn a magyar birkózó olimpiai bajnokok arcképcsarnokát Csepelen, a szeptember közepén a felnőtt országos felnőtt bajnoksággal felavatott Kozma István Magyar Birkózó Akadémián. Az ünnepi eseményen Varga Jánostól kezdve Majoros Istvánig hét hazai ötkarikás bajnok látta el kézjegyével a portréját a létesítmény VIP-páholyában, ahol a sportág  mind a 18 magyar olimpiai aranyérmesének fényképe látható. Közülük az élő bajnokok egy-egy névre szóló széket is kaptak, egy másikat pedig képletesen a jövő olimpiai bajnokának tartanak fenn – írja az MTI.

Ezt követően Németh Szilárd, az akadémia alapítója, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett rá, hogy a járványhelyzet igényelte szigorú egészségvédelmi intézkedések miatt nem tarthattak avató ünnepséget, de szeptemberben már itt rendezték meg a felnőtt magyar birkózó bajnokságot, amely a nyitó rendezvény volt az akadémia falai között.

 "Csodálatos ez az épület és egy nagyszerű gondolat van mögötte, hiszen itt felnőve tudnak példaképpé válni azok a magyar birkózók, akik egyszer majd az egész országot fogják képviselni" - fogalmazott az alapító, aki mintaközpontnak nevezte a létesítményt, amely a kormány támogatásával, az önkormányzat és a szövetség összefogásával épülhetett meg.

 "A magyar birkózók egy olyan értéket teremtettek, amely a jövőben ugyanúgy hozzátartozik majd Csepel hírességeihez, mint a Weiss Manfréd gyár" - fűzte hozzá Németh Szilárd.

Hegedüs Csaba, az akadémia nagykövete és egyben szakmai tanácsadója arról beszélt, hogy Csepel mindig is ott volt, ott van és ott lesz a magyar birkózás térképén, a szakosztályvezető Maróti István munkájának eredményességét pedig az a rengeteg érem fémjelzi, amelyet a csepeli birkózók a hazai és nemzetközi versenyeken nyertek.

Az akadémia névadóját, a kétszeres olimpiai bajnok Kozma Istvánt a világ legnagyobb birkózójának nevezte, aki az ő pályafutására is rendkívül nagy hatással volt. Hegedűs azt mondta, hogy az akadémia és az árnyékéban később megépülő kollégium falai között olyan birkózók fognak felnőni, akik a magyar történelmet is kívülről tudják, és a sport mellett a tanulásban és nyelvek ismeretében is élen járnak majd.

"A magyar birkózósport szakmaiságával világ- és olimpiai bajnokokat fogunk itt nevelni" - tett ígéretet München ötkarikás bajnoka, a korábbi sikeres szövetségi kapitány, majd szövetségi elnök.

 Süle László, az akadémiát működtető alapítvány kurátora előadásában ismertette, hogy a három szintes, multifunkcionális épület alapterülete bruttó 4000 négyzetméter, többek között három szőnyeges edzőterem, hatszőnyeges küzdőtér, 500 fős lelátó, valamint számos kiegészítő létesítmény - többek között a lélek ápolására egy keresztény kápolna is - található benne. A megújult gépészettel, napelemekkel, hőszivattyú-rendszerrel és prémium anyagokkal megépített, alacsony energiafelhasználású létesítmény nettó 2,5 milliárd forintba került, ebben a közművesítés, a parkolóépítés és a tereprendezés költségei is benne vannak.

A kurátor ismertette azt is, hogy a következő két lépcsőben 120 férőhelyes, ötszintes kollégium, sportrehabilitációs és sportegészségügyi központ, valamint Hírességek Csarnoka épül az akadémia mellé, amely a magyar birkózás szentélye kíván majd lenni. A kollégium a tervek szerint 2022 szeptemberére készül el.

 

0 Tovább

Lőrinczék a világranglisták élén

A nemzetközi szövetség (UWW) a napokban közzétette mindhárom szakág hat-hat olimpiai súlycsoportjának legfrissebb világranglistáját. A magyar szempontból hagyományosan legerősebb kötöttfogásban nagy örömünkre mindkét Lőrincz fivér ott van a saját kategóriája élén.

A tavalyi világbajnok Lőrincz Tamás (77 kg) megőrizte vezető pozícióját, noha ebben az évben nem indult az Eb-n, csak egy kubai nemzetközi versenyen, ahol a döntőtől visszalépve 2. lett. Öccse, Lőrincz Viktor (87 kg) idei római Eb-ezüstérmének köszönhetően előzte meg a sorban a 2019-es vb-döntőben őt legyőző ukrán Zsan Belenyukot. 77 kilóban még egy honfitársunk ott van az élbolyban, a szintén idei Eb-2. Lévai Zoltán a negyedik helyen.

A szabadfogásúaknál két honosított versenyzők szerepel a legjobbak között: a tavalyi vb-3., idei Eb-5. Muszukajev Iszmail (65 kg) a negyedik, az U23-as vb-5. és felnőtt Eb-5. Kuramagomedov Murad (74 kg) pedig az ötödik pozíciót foglalja el. A nőknél a 2013-as világbajnok, tavaly vb-5. Sastin Marianna (62 kg) a nyolcadik, érdekesség, hogy edző-férje, Wöller Ákos egy másik tanítványa, az indiai Vinesh Vinesh harmadik az 53 kilósok között.

0 Tovább

Németh Szilárd: Közösen kell majd újra indítanunk a felkészülést, az edzéseket és a versenyeket

A világ sportja, összes sportága rendkívül nehéz helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt, s ezen csak hatalmas kitartással, türelemmel, összefogással tud úrrá lenni, a felelős sportvezetők ezt hangsúlyozzák most a versenyzők felé. A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) elnöke, Németh Szilárd ennek szellemében írt levelet a hazai birkózócsalád tagjainak.

 „Tisztelt Magyar Birkózók!

 A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a tokiói ötkarikás játékok szervezőbizottsága kedden közös nyilatkozatban jelentették be, hogy a 2020-as olimpiát elhalasztják legfeljebb egy évvel. Mindezt a koronavírus okozta világjárvány miatt, a versenyzők és az összes résztvevő, a világ sportjának egészségét előtérbe helyezve.

Nenad Lalović, világszövetségünk (UWW) elnöke, a NOB tagja így fogalmazott: „Megértem, hogy a halasztás befolyásolja az előkészületeket, és ebben a pillanatban még rengeteg a bizonytalanság, de a prioritásunk továbbra is az egészség és a biztonság. Amint bármilyen konkrétum kiderül, naprakészen reagálunk rá: az elkövetkező hetekben a UWW büró videokonferenciát tart, amely után a globális egészségügyi és sporthelyzetet értékelve döntéseket hoz az idei versenyszezonról.”

Ebben a nehéz és rendkívüli helyzetben teljesen megértem csalódottságotokat és kiszolgáltatottság érzéseteket, hiszen erre az olimpiára verejtékezve, sok-sok lemondás árán készültetek évek óta. Már megszereztétek vagy megszerezhettétek volna az indulás jogát, a nemzeti olimpiai kvótát. Többötöknek – életkoránál fogva – már-már az utolsó lehetőség a bizonyításra. A bizonytalan új időpont, sőt, az egyéni védekezés és az egymástól való távoltartás szabályai pedig az egy évvel későbbi olimpiára való felkészülést is nehezítik.

Viszont tudomásul kell vennünk, hogy első az emberek élete, egészsége. A sportolóké, edzőké, a szurkolóké, a rendezőké, az időseké és fiataloké egyaránt. Be kell tartanunk az egészségünk megvédésére és társas viselkedésünkre vonatkozó szabályokat: otthonmaradás, alapos kézmosás, védőeszközök használata, rendezvények tiltása, stb. Ezekről a Magyar Birkózószövetség is intézkedett.

Kedves Barátaim!

Büszke vagyok Rátok, és köszönöm Nektek, hogy ilyen intelligensen kezelitek a helyzetet, és fegyelmezetten veszitek tudomásul, hogy most nemcsak sportolói, de egész nemzeti közösségünk érdeke előbbre való, mint a személyes elképzeléseink. Mert csak együtt sikerülhet csökkentenünk a vírus terjedésének sebességét, csak összefogással, közös cselekvéssel juthatunk túl ezen a vészterhes időszakon.

Néhány napja volt 99 éve, hogy 1921. március 16-án a magyar birkózócsalád hivatalosan is megalapította szövetségét. Pedig azelőtt legutóbb 1912-ben vehettünk részt az olimpián, az 1916-os berlini elmaradt az I. világháború miatt, az 1920-as antwerpenin pedig a háborúban vesztes országok nem indulhattak. Majd az 1940-es helsinkit és a négy évvel későbbi londonit sem rendezték meg a II. világháború okán. Mindezek ellenére 19 olimpiai aranyat szereztünk a nemzetnek, és a negyedik legsikeresebb hazai sportág vagyunk. Mindig jó példával jártunk elöl a jövő birkózónemzedéke, szurkolóink és más sporttársaink előtt a veterán bajnokok és mestereink megbecsülésével, edzőtársaink és ellenfeleink tiszteletével. A fegyelmezettségbe, a küzdelembe, az összekapaszkodásba és az elvégzett munkába vetett hit – előbb vagy utóbb – mindig meghozta a gyümölcsét.

Most is ezekre az erényekre van szükségünk, hogy túléljük, túltegyük magunkat a járványon, és újra kezdhessük, folytathassuk a normális sportolói életet. Közösen kell majd újra indítanunk a felkészülést, az edzéseket és a versenyeket. És közösen kell megnyitnunk a Kozma István Birkózó Akadémia csepeli csarnokát is. Addig is kitartást, hasznos otthoni időtöltést és jó egészséget kívánok mindannyiótoknak!

Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyar birkózók!”

0 Tovább

Hidalj otthon!

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) a koronavírus-járvány közepette sem feledkezik meg a hazai birkózócsalád tagjairól, ezért közösségteremtő, valamint a jelenlegi korlátozott lehetőségek között is szakmai továbbképző céllal elindította a #hidaljotthon akciót.

Ennek első lépéseként elkészült egy videó a sportág korábbi és jelenlegi kiválóságai – Sastin Marianna, Varga János, Hegedüs Csaba, Sike András, Repka Attila, Ritter Árpád, Bárdosi Sándor, Lőrincz Tamás, Kiss Balázs –, valamint az MBSZ elnöke, Németh Szilárd részvételével, amely felhívja a figyelmet az otthonmaradás fontosságára, a higiéniai előírások betartására, és az idősebb korosztály védelmére.

A videó: https://www.facebook.com/magyarbirkozosport/videos/645513336018243/

0 Tovább

A Puskásnál hidaltak

Március 19. és 22. között Budapesten, a BOK-csarnokban rendezik a birkózók európai olimpiai kvalifikációját.

E rangos verseny felvezetésére a Magyar Birkózószövetség flashmobot szervezett: március 7-én, szombaton fél tizenkettőtől fővárosunk új büszkesége és jelképe, a Puskás Aréna előtti területen mintegy kétszáz fiatal birkózó hidalt le egyszerre az olimpiai öt karika alakjában. Emlékezhetünk hasonlóra, a 2018-as budapesti világbajnokság előtt a Szabadság hídon hidalt rekord számú magyar birkózó.

A különleges kulisszák között zajló eseményt megtisztelték jelenlétükkel a válogatott versenyzői is, többek között a tavalyi világbajnok Lőrincz Tamás, öccse, a vb-2., Európa-bajnok Lőrincz Viktor, a 2013-as vb-győztes Sastin Marianna, a tavalyi Eb-nyertes Barka Emese, valamint a kétszeres világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter, ő már a szövetség szakmai igazgatójaként. A példakép klasszisok sorra osztották az autogramokat és odaálltak közös fotóra a gyerekekkel, akik a flashmobra egyedi pólót kaptak a viadal szlogenjével: Legyünk minél többen! Ez természetesen vonatkozik a nézőtérre, illetve a tokiói szőnyegre egyaránt.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás

0 Tovább

Európai olimpiai birkózóverseny – Tatán készülnek legjobbjaink

Tatán hangolódnak a budapesti olimpiai kvalifikációs versenyre a magyar birkózók. Jelenleg a kötöttfogású válogatott a fővárosban készül, de a március 19. és 22. között Budapesten megrendezendő olimpiára kvalifikáló európai viadal előtt a Tatai Olimpiai Központban készülhetnek legjobbjaink.

A római Európa-bajnokságot többek között Lőrincz Tamás és Korpási Bálint is kihagyta, helyette Kubában edzőtáboroztak és versenyeztek.

„Nagyon hasznos volt a kubai túra. Remek ellenfelekkel készülhettünk” – mondja Korpási Bálint, aki a budapesti rangos viadalon 67 kilogrammban lép szőnyegre a tokiói kvótáért.

„Az utóbbi években folyamatosan figyeltem a súlycsoport mezőnyét. Igyekeztem a súlyomat is úgy hozni, hogy végül a lehető legkevesebbet kelljen majd fogyasztanom” – emelte ki Korpási Bálint, aki a legutóbbi kubai hagyományos nemzetközi versenyen győzni tudott a ’régi súlycsoportjában’, azaz a 72 kilósoknál.

A 77 kg-ban a világbajnoki címvédő és olimpiai kvótás Lőrincz Tamás ezüstig jutott Kubában. A világklasszis kézsérülése miatt lépett akkor vissza a döntőtől. „Az ujjam sérült meg, és nem akartam kockáztatni. Most már minden jól alakul. A tatai edzőtáborban az lesz a jó, hogy egy ütős nemzetközi mezőny jön majd össze.” – tette hozzá Lőrincz Tamás, aki arra utalt, hogy 16 országból több, mint 110 versenyző készül a mieinkkel együtt.

0 Tovább

Érmekért mennek Tokióba a Lőrincz testvérek!

Két kiváló birkózónk, Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor volt az „Amiről még nem meséltem…” színházi est vendége. A Pesti Magyar Színházban elhangzott: akkor lennének elégedettek az olimpia után, ha mindketten szereznének egy-egy érmet a 2020-as nyári játékokon.

A két klasszis Elbert Gábor vendégeként hosszasan elemezte a kettejük alkotta erős egységet, amely minden nehéz időszakon átsegítette őket. „Mindkettőnk pályafutása tartalmaz mélypontokat. Ilyenkor az a kapcsolat, ami köztünk van, aranyat ér” – jegyezte meg az Európa-bajnok, vb-ezüst- és bronzérmes, olimpiai ötödik Lőrincz Viktor.

A vb- és háromszoros Eb-győztes, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás kitért arra, hogy Magyarországon olimpia- és aranyéremcentrikus a sportos társadalom. „Vannak olyan országok, ahol egy vb-bronzérmes félisten lehet. Ez nálunk nem így van. És ez az egy dolog tud még motiválni engem is túl a harmadik ikszen, hogy felkészüljek a következő olimpiámra” – mondta az idén világbajnoki címet szerző birkózó.

Az „Amiről még nem meséltem…” színházi estre rendszerint olimpiai, világ- és Európa-bajnokok kapnak meghívást.  Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor voltak az utolsó 2019-es sportoló vendégei a Pesti Magyar Színháznak. A sorozat 30. estje 2020. február 3-án lesz.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum