Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Három küzdősportos szövetség a testnevelés oktatását segítené

A Nemzeti Alaptanterv 2020 testnevelést érintő tananyagában a korábbiaknál hangsúlyosabban jelent meg a küzdősportok oktatása, amelyet három sportág, a birkózás a judo és a karate képvisel. Az érintett sportági szakszövetségek – valamint a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete – összefogtak, és felajánlják segítségüket, hogy a küzdősportok iskolai oktatása hatékonyan és magas szakmai színvonalon valósulhasson meg.

A felajánlásról a szervezetek 2021. június 17-én sajtótájékoztatót tartottak. Az eseményen Dr. Mészáros János, az MKSZ elnöke, Bacsu Margaréta, az MJSZ sportágfejlesztési igazgatója, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, Takács Zoltán, az MTTOE alelnöke és Csákvári László, a Testnevelési Egyetem küzdősportok tanszékének tanára szólaltak fel.

Küzdősportok a NAT-ban

A Nemzeti Alaptantervben 1993 óta szerepel a küzdősportok oktatása. A testnevelő tanárképzéssel foglalkozó intézményekben azonban nem mindenhol valósulhatott meg a strukturált küzdősport képzés. Az iskolákban pedig a NAT-ban szereplő alacsony óraszám nem tette szükségessé a testnevelő tanároknak a magas szintű küzdősport oktatást.

Új helyzet állt elő

A 2020-ban megszületett új NAT testnevelést érintő tananyagában hangsúlyosabban jelent meg a küzdősportok oktatása. A klasszikus atlétika-torna-sportjáték mozgásműveltség tartalmak mellé az óraszám tekintetében felzárkóztak a küzdősportok – nevesítve a birkózás, a judo és a karate –, amelyeket immár hasonlóan magas óraszámban szükséges tanítani.

Küzdősportok előnyei a testnevelésben

A küzdősportok jellemfejlesztő szerepe vitathatatlan: fegyelmezettségre, stresszkezelésre, érzelmi problémamegoldásra nevelnek. Elsajátításukkal csökken a szorongás, nő az önbizalom. Ráadásul testnevelésórán a tanulók munkája csak kölcsönös toleranciával és egymást segítő gyakorlással valósulhat meg. A Magyar Birkózó Szövetség, a Magyar Judo Szövetség és a Magyar Karate Szakszövetség egyetért abban, hogy a küzdősport hiánypótló a diákok testi és lelki fejlesztésében, és helye van a mindennapos testnevelésben.

A szövetségek felajánlják segítségüket

A három érintett szövetség tisztában van vele, hogy a testnevelő tanárok számára hatalmas kihívást jelent NAT 2020 szerinti magas szakmai színvonalon oktatni a küzdősportokat. Ezért a három szövetség, valamint a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete „A küzdősportok helyzete és törekvései az iskolai testnevelésben” címmel közös dokumentumot fogalmazott meg és írt alá, a küzdősportok magas színvonalú oktatásának segítését tűzve ki célul, amely – igény esetén – három területen valósulhatna meg:

-          A szövetségek készek szakembereket delegálni az iskolákba, akik segítenek a testnevelő tanároknak az adott küzdősport oktatásában.

-          Ott, ahol ez szükséges, megfelelő végzettségű szakemberekkel segítik a testnevelő tanárképzéssel foglalkozó intézmények küzdősportokat illető szakmai munkáját.

-          Szakembereket biztosítanak a már végzett testnevelő tanárok továbbképzésére mindhárom sportágban.

A szakma is a kezdeményezés mellett

A Magyar Diáksport Szövetség a cselgáncsosokkal és a karatésokkal már dolgozott együtt akkreditált pedagógus továbbképzési programokon. Ezek tapasztalatai bizonyítják, hogy a testnevelők szívesen fogadnak olyan mozgásanyagot, amely integrálható a munkájukba. A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete is egyetért a küzdőportok oktatásának szükségességével, és a kapcsolódó továbbképzésekkel – ezért is írta alá mindkét szervezet a közös dokumentumot. 

0 Tovább

A KIMBA csapata nyerte a Tóth Bendegúz össznemzeti emlékversenyt

Mint ismert, Tóth Bendegúz egy évvel ezelőtt, 2020. június 4-én, tragikusan fiatalon, mindössze 22 évesen hirtelen szívleállás következtében hunyt el a válogatott edzésén. U23-as és kadét Európa-bajnoki ezüstérmes, egyetemi vb-második helyezett volt, felnőtt világ- és Európa-bajnokságon is képviselte a magyar válogatottat. Példaértékű sportoló és ember volt, akinek az emlékét örökre megőrzi a magyar birkózócsalád.

Egy esztendővel a halálát követően, pénteken a családja, a barátai, a sporttársai, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) vezetősége (Németh Szilárd elnök, Bacsa Péter ügyvezető alelnök, Bácsi Péter szakmai igazgató), valamint egykori klubja, az ESMTK szakosztály-vezetője, Losonczi Ottó jelenlétben felavatták az új sírkövét szülőhelyén, Gombán. Szombaton a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) az ő emléke előtt tisztelegtek a róla elnevezett össznemzeti serdülő kötöttfogású csapatversenyen, amelyen az erdélyi, a felvidéki, a kárpátaljai és a vajdasági gárda mellett a magyar válogatott és a KIMBA csapata mérte össze az erejét egymással. Az együttesek előbb két háromfős csoportban küzdöttek, majd az elsők az győzelemért, a másodikok a harmadik helyért, a harmadikok pedig az ötödik pozíció megszerzéséért csatáztak.

Remek mérkőzések zajlottak, baráti hangulatban. A dobogó legfelső fokára végül a KIMBA fiataljai állhattak fel, akik a Kárpátalja ellen arattak diadalt fináléban, harmadikok lettek a magyar válogatott tagjai, ők a vajdasági ifjaknál bizonyultak jobbnak, az ötödik helyért pedig az erdélyiek legyőzték a felvidéki alakulatot. A díjakat átadta Tóth József, Tóth Bendegúz édesapja, Németh Szilárd, az MBSZ elnöke és a KIMBA alapítója, Bacsa Péter, az MBSZ szakmai alelnöke, Bálint Zoltán, a hamarosan átadásra kerülő Vajdasági Birkózó Akadémia főigazgatója, Bozó Tibor vezérőrnagy, Süle László, a KIMBA kurátora, valamint Bácsi Péter, az MBSZ és a KIMBA szakmai igazgatója. Az eseményt megtisztelték jelenlétével a közelmúltbeli U23-as Európa-bajnokságon érmes fiatal kiválóságaink, az aranyérmes Váncza István, valamint Dollák Tamara, Takács István és Vitek Dáriusz.

A végeredmény és a csapatok tagjai
1. KIMBA (44 kg: Fige Levente, 52 kg: Tótok Péter, 57 kg: Józsa Attila, 62 kg: Czuczor Dominik, 68 kg: Oross Ádám, 75 kg: Veress Bence, 85 kg: Cseh Balázs)
2. Kárpátalja (44 kg: Denisz Pavlik, 52 kg: Olekszandr Forkavec, 57 kg: Olekszandr Dumnyics, 62 kg: Boriszlav Karaszov, 68 kg: Vaszijl Csepak, 75 kg: Hegedüs Olekszandr és Szabó Béla, 85 kg: Szerhij Masika)
3. Magyar válogatott (44 kg: Olasz Bende, 52 kg: Gáspár Bálint, 57 kg: Zsemberi Herman, 62 kg: Felkai Bendegúz, 68 kg: Jakab Dániel, 75 kg: Szinay Szabolcs, 85 kg: Biró Balázs)
4. Vajdaság (44 kg: Újhelyi Balázs, 52 kg: Lengyel Kevin és Paróci Rajmund, 57 kg: Pék Zalán és Berkecs Dániel, 62 kg: Dominik Kopunovics és Boszko Mijuszkovics, 68 kg: Musztafa Pitics, 75 kg: Oláh Gergely, 85 kg: Sztevan Kojics)
5. Erdély (44 kg: Balázs Árpád, 52 kg: Kacsó Bendegúz, 57 kg: Elekes Róbert, 62 kg: Lőrincz Magor, 68 kg: Szabó Szilárd, 75 kg: Soós Kevin, 85 kg: Kiss Botond)
6. Felvidék (44 kg: Both Zalán, 52 kg: Csicsó Roland, Érsek Áron és Lakatos Kevin, 57 kg: Zalka Denis, 62 kg: Csóka Sámuel, 68 kg: Ábrahám Márió)

Fotók: MBSZ/Róth Tamás

0 Tovább

A KIMBA kiválóságai Horvátországban sem vallottak szégyent!

Remekeltek a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) sportolói a Horvátországban rendezett kadét Croatia Open nemzetközi versenyen. Ott a magyar leány- és a kötöttfogású válogatott összesen 8 arany-, 4 ezüst- és 9 bronzérmet szerzett.

Nemcsak a serdülőkorú birkózók küzdhettek téthelyzetben, hanem a kadétok is: a Horvátország fővárosában, Zágrábban lezajlott Croatia Openen, amelyen a korosztályos leány- és kötöttfogású válogatott egyaránt képviselte magát, így hat olyan ifjú hölgy is, aki a KIMBA-ban nevelkedik.

A viadalon 13 ország 140 birkózója szerepelt, s a magyar fiatalok kitettek magukért, hiszen mindkét fogásnemben a csapatrangsor élén zártak – összesen 8 arany-, 4 ezüst- és 9 bronzérmet szerezve. A KIMBA mind a hat birkózója dobogóra állhatott: Elekes Enikő (65 kg), Nyikos Veronika (73) és Terék Gerda (57) arany-, Fáth Laura (49) és Terék Fruzsina (69) ezüst-, Páli Mirella (57) pedig bronzéremnek örülhetett. A lányokat a KIMBA edzője, Sleisz Gabriella is kísérte Horvátországba.

 

KADÉT ZÁGRÁB OPEN, HORVÁTORSZÁG

A magyarok eredményei (a KIMBA birkózói kiemelve)

Kötöttfogás

51 kg: 3. Végh Máté (BHSE)

55 kg: 1. Rafael Dániel (Soltvadkerti TE)

60 kg: 1. Lévai Levente (BHSE)

65 kg: 2. Juhász Benjámin (BHSE)

65 kg: 3. Botos Dominik (Diósgyőri VTK)

80 kg: 3. Szinay Csaba (Diósgyőri VTK)

92 kg: 3. Kis Krisztián (Kertvárosi SE)

110 kg: 1. Darabos László (BHSE)

110 kg: 2. Borosi Henrik (Egri VSE)

110 kg: 3. László Koppány (FTC)

Leányok

49 kg: 2. Fáth Laura (BHSE)

49 kg: 3. László Nikolett (ESMTK)

57 kg: 1. Terék Gerda (BHSE)

57 kg: 3. Kopasz Hanna (DMTK)

57 kg: 3. Páli Mirella (OSBK)

61 kg: 1. Soliman Yasemine (PEAC)

61 kg: 3. Borsos Viktória (KSC)

65 kg: 1. Elekes Enikő (KSC)

69 kg: 1. Osváth-Nagy Noémi (Egri VSE)

69 kg: 2. Terék Fruzsina (BHSE)

73 kg: 1. Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE)

(https://kozmaakademia.hu/)

0 Tovább

KIMBA-növendékek esélyesek a válogatottságra

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) sportolói összesen négy arany- és egy ezüstérmet szereztek a lányok között a Kiskunfélegyházán rendezett kadét-válogatóversenyen.

A korosztály leányválogatottjának vezetőedzőjével, Gyurasits Csabával beszélgettünk a válogatási elvekről és a KIMBA fiataljainak esélyeiről a címeres mezre.

„Még egyik súlycsoportban sem dőlt el a válogatottság kérdése. Szerdán este utazunk Bukarestbe, ahol péntektől vasárnapig kadét nemzetközi viadalt rendeznek mindhárom fogásnemben. Amennyiben a Kiskunfélegyházán győztes birkózók Romániában is előrébb végeznek hazai riválisaiknál, megszerzik a válogatottságot. Ha közülük valakit megelőz a magyar ellenfele, akkor válogatót írunk ki az érintett súlycsoportban” – magyarázza a kadét leányválogatott vezetőedzője, Gyurasits Csaba.

A KIMBA sportolói több kategóriában is jó eséllyel vágnak neki a bukaresti megméretésnek: az első válogatót Fáth Laura (49 kg), a serdülő Európa-bajnok Elekes Enikő (65), Terék Fruzsina (69) és Nyikos Veronika (73) egyaránt megnyerte, Terék Gerda (57) pedig a dobogó második fokára állt.

„Laura nincs veszélyben, ő egyértelműen a súlycsoportja legjobbja, ahogyan Enikő helyzete is rendkívül biztosnak tűnik – nagyon ügyes birkózó, a magyarok közül talán ő vág neki a legnagyobb sansszal a bukaresti versenynek. Az erőviszonyokkal sajnos nem vagyunk tisztában; a koronavírus-járvány miatt tavaly a többi nemzetközi viadalhoz hasonlóan ez is elmaradt. Hetvenhárom kilóban Nyikos Veronika esélyesebb riválisánál, Lázár Rékánál, a Terék testvéreknek viszont nehéz szituációt kell megoldaniuk, Gerdának Kopasz Hannát, míg Fruzsinának Nagy Noémit kell legyűrnie – mindkét vetélytárs remek erőt képvisel.”

A kadét Európa-bajnokságot június 14. és 20. között a bulgáriai Szamokovban rendezik. 

(https://kozmaakademia.hu/)

0 Tovább

A birkózók köszönetet mondtak a mentősöknek

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) egymillió forinttal támogatja az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ). Az erről szóló dokumentumot a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) Németh Szilárd, az MBSZ elnöke adta át Engelbrecht Imrének, az OMSZ közép-magyarországi regionális igazgatójának és Győrfi Pál szóvivőnek.

Németh Szilárd elmondta, a Magyar Birkózó Szövetség a közelmúltban rendezett európai olimpiai kvalifikációs versenyt, és a mentősök ott végzett munkáját szeretnék megköszönni a pénteki felajánlással. „A koronavírus miatt megfeszített munkát végeznek a mentősök, emellett odaadó hozzáállást tapasztal többek között a sportvilág is tőlük. Ezzel a gesztussal szerettük volna felhívni a figyelmet a mentősök emberfeletti teljesítményére.” – mondta a sportvezető.

Győrfi Pál szerint összefogás tapasztalható a társadalomban. „A világjárvány megtanított mindenkit arra, hogy összefogásra van szükség. Én a mostani birkózókkal való találkozást is az összefogás eredményeként fogom fel. A támogatásukat pedig a bajtársaim nevében köszönöm” – mondta Győrfi Pál.

0 Tovább

Ökölvívásban is jeleskedik a fiatal kick-boxos klasszis

Ökölvívó emlékversenyt nyert, ráadásul a torna legjobbjának választották Veres Rolandot. A kick-boxban ötszörös világbajnok fiatalember elmondta: nagyrészt videók által készült fel a megmérettetésre. Élete harmadik bokszmeccsét követően ugyanakkor máris Európa-bajnoki és olimpiai álmokat dédelget, miközben kick-boxban szeretné megdönteni klubtársa, Mórádi Zsolt világrekordját – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség

A napokban a Tóth Ákos ökölvívó emlékversenyen szállt ringbe Veres Roland, ahol legyőzte a magyar bajnoki ezüstérmes Bundovics Istvánt. Teljesítménye alapján a torna legjobb férfi versenyzőjének választották a csepeli bunyóst.

„A kick-box életre szóló szerelem, az ökölvívás pedig rajongás” – mesélte Veres Roland. – „Imádtam nézni Pacquiao, Mayweather és Lomacsenko meccseit, és mindig is ki szerettem volna próbálni magam benne. Nagyon kevés ökölvívó edzésen vettem részt, szinte a két kezemen meg tudnám számolni, hogy hányon. Viszont rengeteg youtube videót láttam profiboksz összecsapásokról, és szerintem a java részét onnan tanultam meg.”

A kick-boxos eredményei alapján 2017-ben és 2018-ban a hazai sportújságírók Év Sportolója szavazásán az első tízbe választott Veres Rolandnak ez volt csupán a harmadik hivatalos ökölvívó ütközete. Túlzás állítani, hogy lettek volna felhozó meccsei: 2018-ban egy többszörös magyar bajnokkal bokszolt, majd egy súlyos térdsérülés után az idén a Bocskai István emlékversenyen egy kazah ökölvívó ellen lépett szorítóba.

„Mivel még túlságosan új ez a sportág nekem és furcsa, hogy nem használhatom a lábam, annyira izgulok a ringben, hogy nem tudom kihozni magamból azt, amit az edzéseken meg tudok csinálni. Nagyon örülök, hogy a Tóth Ákos emlékversenyen sikerült nyernem, és a célom, hogy ha megtartják az idei U22-es Eb-t, akkor ott legyek az indulók között.”

Veres Roland arról is beszámolt, hogy a verseny végén sok elismert ökölvívó szakember is odament hozzá gratulálni, de előtte a Bocskai tornán is olyan világklasszisok dicsérték, mint Erdei „Madár” Zsolt és Kovács „Kokó” István. Utóbbi azért volt különleges a számára, mert – mint mondta – rajta nőtt fel, sok mindent próbált ellesni tőle, és bár nagyképűség volna összehasonlítania magát vele, de szerinte a mozgásuk és a vívóstílusuk is hasonló.

A négy aranyérmével a 2017-es budapesti kick-box világbajnokság hőse saját bevallása szerint nagy álmodozó, akinek mindig kell valami hatalmas, szinte elérhetetlen cél ahhoz, hogy az edzésekbe bele tudja tenni a szükséges munkát.

„Bevallom, kicsit hajszolom is a lehetetlent, hogy az edzéseken a maximumon tudjak pörögni. Most azt tűztem ki magam elé, hogy 2024-ben ökölvívásban ott legyek az olimpián. És természetesen a kick-boxban is szeretnék jeleskedni, célom, hogy megdöntsem a tíz világbajnoki címet nyert Mórádi Zsolt rekordját.”

Merthogy mindig is a kick-box marad az elsőszámú sportága – szögezte le Veres Roland.

„A kick-box az én vagyok, ez a közeg olyan természetes a számomra, mint levegővétel, meg sem tudnék lenni nélküle. Az ökölvívás pedig egy motiváció, egy új fejlődési lehetőség, és szeretném mindkettőből kihozni a maximumot” – fogalmazott Veres Roland.

0 Tovább

Ritter Diletta nívós nemzetközi képzésen vett részt

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) olimpiai szolidaritási programjának keretein belül a szervezet 2019-ben meghirdette a Women’s Sport Leadership Academyt (WSLA), azaz a női sportvezetői akadémiát, amelyen hat olimpiai sportág kiemelkedő eredményeket elért női edzői vehettek részt. A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) és a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) együttműködésének hála a junior leányválogatott mestere, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) női birkózóinak vezetője, Ritter Diletta is elvégezte a 14 hónapos kurzust.

Az amerikai Clarissa Chun és Jessica Medina, a norvég Lotta Andresson Johansson mellett a magyar színeket Ritter Diletta képviselte a nemrégiben véget ért WSLA-programban. A képzés nívóját jól mutatja, hogy a NOB, az MBSZ és az UWW egyaránt foglalkozott a kezdeményezéssel, amely annak érdekében jött létre, hogy az olimpián résztvevő férfi és női mesterek száma mindinkább kiegyenlítődjön.

„Tizennégy hónapig tartott a tanfolyam, hetente tartottak foglalkozásokat. Eleinte személyesen, Londonban zajlott a képzés, de a koronavírus-járvány miatt sajnos online-ra váltottunk. Mindenkivel három mentor foglalkozott, velük egyeztettünk folyamatosan” – avat be a részletekbe Ritter Diletta.

De egészen pontosan mit is kapott a WSLA-programtól?

„Arra tanított minket, hogyan váljunk jobb vezetővé: kommunikációban és kompromisszumkészségben rengeteget fejlődtem. Megtanultam, miként maximalizáljam a munkámat olyan módon, hogy a tanítványaimból is kihozzam a legtöbbet. Tudni kell, hogy teljesen más a lányokkal együtt dolgozni, mint a fiúkkal, hiszen előbbiek sokkal érzelmesebbek, így a krízishelyzetekben is máshogy gondolkoznak – ily módon nem lehet ugyanúgy bánni velük a nehéz pillanatokban. Motiváltabb vagyok, ám ebben az is közrejátszik, hogy szuper és egyre nagyobb csapattal dolgozhatok együtt a KIMBA-ban, amely nagy feladatok előtt áll. Új lendületet kaptam tehát, amit át szeretnék adni a lányoknak. Azt tapasztalom, hogy ezt ők is érzik rajtam.”

Erről a négyszeres Európa-bajnoki ötödik helyezett Sleisz Gabriella, valamint az ifjúsági olimpiai és kadétvilágbajnoki ezüstérmes, kétszeres kadét Európa-bajnok Szél Anna nyilatkozott a WSLA-program apropóján Dilettáról készített kisfilmben.

„Kadétkorom óta ismerem a Dilettát, aki heves, indulatos természetű ember. A képzésnek hála sokkal türelmesebbé vált; korábban nehezebben lehetett vele kommunikálni, megbeszélni a problémákat. Immár mindenre együtt találjuk meg megoldást” – mondta Sleisz, aki január óta edzőként segíti Ritter munkáját a KIMBA-ban.

„Könnyebben megbeszélek vele bármit. Legutóbb például leírtuk, milyen célokat tűztünk ki magunk elé, és hogy szerintünk milyen úton lehet elérni azokat. Ezt együtt átnéztük, és minden részletet egyeztettünk; gőzerővel haladunk az álmaink felé” – nyilatkozta Szél Anna.

A képzésről az UWW hivatalos honlapja is közölt írást, amelyet ITT talál.

(Forrás: https://kozmaakademia.hu/)

0 Tovább

Olaszországban voltak eredményesek a magyar birkózók!

Az első napi nagyszerű eredmények (aranyérem Takács István, ezüst Krasznai Máté, Losonczi Dávid és Szilvássy Erik, bronz Lőrincz Viktor és Kecskeméti Krisztián révén) után a római Matteo Pellicone-emlékverseny második napján is nagyszerűen szerepeltek a magyar birkózók.

A hölgyeknél 2013-as világbajnokunk, a tokiói olimpiai kvótás Sastin Marianna (62 kg) a körmérkőzéses lebonyolításban kazah és brazil ellenfelét legyőzte, a vb-3., pánamerikai bajnok kanadai Fazzaritól kikapott, akinek a döntőben sem sikerült visszavágnia (1-2), így ezüstérmes lett. A kötöttfogásúaknál az U23-as vb-2. Fritsch Róbert (72 kg), valamint a tavalyi Eb- és világkupa-2., kétszeres U23-as kontinensbajnok Lévai Zoltán egyaránt a döntőbe jutott. Előbbi többek között a világbajnok orosz Labazanovot is felülmúlta, utóbbi pedig revansot vett „mumusán”, az Ázsia-bajnok, U23-as vb-3. kazah Szadukajeven több korábbi vereségért. A fináléban mindketten törököt „fogtak”, s győztek le, Fritsch 2-2-vel, később szerzett ponttak az Eb-bronzérmes Cant, Lévai 3-1-re az U23-as Eb-győztes Basart. Két 82 kilósunk bronzmérkőzésen volt érdekelt, a vb- és Eb-3. Szabó László és a junior Európa-bajnok Lévai Tamás egyaránt felállhatott a dobogóra. Kötöttfogású csapatunk a pontversenyben 3 arannyal, 3 ezüsttel és 4 bronzzal a 2. helyen végzett a Ranking Series-tornán.

0 Tovább

Sastin Marianna bronzérmes a kijevi birkózóversenyen

A tokiói olimpiára készülő Sastin Marianna bronzérmet nyert a nők 62 kilogrammos kategóriájában a Kijevben rendezett nemzetközi birkózóversenyen.

A magyar szövetség vasárnapi tájékoztatása szerint a 2013-as világbajnokság magyar győztese kikapott a vb-címvédő kirgiz Ajszulu Tinyibekovától, azt követően viszont a vigaszágon szép győzelmeket aratott, majd a helyosztón is győzni tudott.
 A több mint 600 birkózót felvonultató versenyen a nőknél Bognár Erika (57 kg) és Dollák Tamara (59), a szabadfogásúaknál pedig Kuramagomedov Murad (74), valamint Ligeti Dániel (125) egyaránt az ötödik helyen végzett az ukrán fővárosban.
 Jövő héten Rómában a Matteo Pellicone-emlékversennyel folytatódik a nemzetközi idény.

0 Tovább

Paralimpiai sportközpont létesül Csepelen

Paralimpiai sportközpont létesül a Csepel SC megújuló Béke téri sportkomplexumában – jelentette be Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke hétfőn a Magyar Parasport Napján. A hírt a Magyar Távirati Iroda (MTI) közölte.

A sportvezető az elhatározást megörökítő márványtáblát leplezett le a Csepel SC csarnokában, a Bajnokok termében Németh Szilárddal, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) alapítójával együtt.

Szabó László az ünnepség keretein belül megköszönte a kormánynak, hogy egy kormányrendelettel 43 százalékkal megemelte a parasportolók paralimpiai jutalmát.

„Soha ilyen mértékű anyagi elismerésben nem részesültek még a magyar parasportolók, amit ezúton is köszönünk” – hangsúlyozta az MPB elnöke, aki kifejtette, hogy a döntés értelmében 25 millió forintot kap a paralimpián aranyérmes sportoló, de az első nyolcban végzettek is megemelt anyagi elismerésben részesülnek. Mindez vonatkozik a szervátültetettek világjátékán, a siketlimpián és a speciális olimpia világjátékokon résztvevő sportolókra is.

„Fogyatékkal élőnek lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni” – Németh Szilárd szerint ez a gondolat vezérelte őket abban, amikor arról döntöttek, hogy a Csepel SC sportlétesítményeiben mindenképpen helyet kell adniuk a magyar parasportnak is.

Hozzátette: kormány a napokban szimbolikus döntést hozott azzal, hogy a parasportolók jutalmát soha nem látott mértékben megemelte.

A KIMBA alapítója szerint a sport nemzeti ügyként, stratégiai ágazatként kezelésének konkrét megvalósítását jelentik a mostanihoz hasonló döntések. Németh Szilárd leszögezte, Csepelen bebizonyítják, hogy ha a fogyatékkal élő sportemberek esélyt kapnak, vannak megfelelő létesítmények és edzők is, akkor pezsgő sportélet alakulhat ki, és az mindenki számára csak jó lehet. Ezáltal a fogyatékossággal élő emberek is kiteljesedhetek és lehetőségük lesz arra, hogy teljes életet éljenek.

Németh Szilárd novemberben bejelentette, hogy csepeli tulajdonban alakulhat újjá az ország egyik legeredményesebb klubja, a Csepel Sport Club, miután a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány visszavásárolta a Csepel SC Alapítványt az Indotek Grouptól.

Szabó László az MTI-nek elmondta, hogy az új csarnok a parasport teljes spektrumát kiszolgálja majd, de multifunkcionális lesz, és nemcsak a parasportolók használhatják. A tervek szerint még az idén sor kerülhet az alapkő letételére.

A rendezvény végén Szabó László és Németh Szilárd a csörgőlabda válogatott szövetségi kapitánya és egyik játékosa jelenlétében leleplezte a márványtáblát.

Forrás: MTI
Fotó: Feledi László

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum