Szombaton megérkezett Magyarországra az amerikai edző, Ed Giese, aki hétfőn már munkába is áll a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) – elsősorban a teljes akadémiai programban résztvevő lányokért felel, emellett természetesen a szabadfogású fiúk képzését is segíti.

A most 52 esztendős Ed Giese-t az amerikai birkózószövetségben dolgozó egyik korábbi tanítványa értesítette arról, hogy a KIMBA vezetősége amerikai edzőt szeretne foglalkoztatni. Persze mindezt hosszas előkészítő munka előzte meg, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnöke, a KIMBA ügyvezetője, Bacsa Péter elmondta, kiváló kapcsolatai vannak az Egyesült Államokban, és ez nagy segítség volt neki abban, hogy számos tárgyalás és az átfogó kiválasztási folyamat után megtalálja a megfelelő mestert.

„Az amerikai stílus áll legközelebb ahhoz a szabadfogású birkózáshoz, amelyet mi is képviselni szeretnénk a jövőben – magyarázta Bacsa Péter. – Az ő technikai tudásuk és mentalitásuk páratlan, egészen más, mint amit az oroszok vagy mondjuk az irániak esetében tapasztalunk. Senkire nem tekintenek legyőzhetetlenként, elhiszik magukról, hogy ők a világ legjobbjai. Úgy vélem, nekünk is nagy szükségünk van erre.”

A szakember novemberben kéthetes látogatást tett a KIMBA-ban, megfigyelte a Csepelen zajló munkát. Akkor visszautazott Chicagóba, de leszögezte, tetszik neki a magyarországi kihívás, szeretne itt dolgozni.

A mester hétfőtől elsősorban a teljes programban résztvevő lányokkal dolgozik, de természetesen az alapképzésben nevelkedő versenyzőket is szemmel tartja, továbbá a szabadfogású fiúkat is hasznos tanácsokkal láthatja el. Ezenkívül a felnőtt- és az U23-as női válogatott tagjainak is segít a felkészülésben.

Ed Giese a legnagyobb eredményét 1990-ben érte el azzal, hogy az 52 kilogrammosok között Pánamerikai bajnoki címet szerzett. Két évvel később a dobogó harmadik fokára állt, emellett számos nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő eredményeket. Mintegy tíz évig volt tagja a híres Foxcatcher nevezetű csapatnak. Birkózóedzőként hét évig dolgozott egyetemen, ezután több korosztályos válogatottban is megfordult.

Írta: K. B.