Magyar elnöke lehet a Búvár Világszövetségnek (CMAS)! A nemzetközi szervezet első embere, az olasz Achille Ferrero visszavonul, az április 19-i tisztújító közgyűlésre pedig (eddig) három jelölés érkezett: dr. Nyíri Ivánon kívül az oroszok és az írek is állítanak elnökjelöltet.

Nyírinek, aki itthon a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke, egyben a CMAS alelnöke is, gyakorlatilag az elmúlt nyolc évben végzett munkájára épül a pályázata, valamint a sportág tovább népszerűsítését tűzte ki célul. A magyar sportvezetőnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a CMAS gazdaságilag talpra tudott állni, de kiemelkedő munkát végzett a szövetség kommunikációjában is.

„Az elmúlt években elvégzett munkám feljogosít arra, hogy bizakodjak az április 19-i választást illetően. Az eseménynek a Fülöp-szigeteki Cebu ad otthont. Ha azonban mégsem úgy sikerülne, ahogy azt mi magyarok szeretnénk, az csak amiatt történhet meg, hogy a kampányom során nem rendelkeztem annyi pénzzel gazdálkodni, mint a többi jelölt, igazából semennyi kampánypénzzel nem gazdálkodhattam” – mondta Nyíri Iván, aki hangsúlyozta: a sportágat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1986 óta elismeri, és megválasztása esetén azon dolgozik majd, hogy az uszonyosúszás belátható időn belül megmérettessen az olimpiai programba való kerülésért.

A Magyar Búvár Szakszövetség szervezésében 2011-ben Hódmezővásárhelyen rendezték meg minden idők legjobb uszonyos és búvárúszó világbajnokságát. A magyar versenyzők közül Székely Lilla és Kanyó Dénes, valamint a női váltó kvalifikálta magát az idei kolumbiai Világjátékokra. 2013-ban Magyarország két kiemelkedő eseményt is rendez: tavasszal rangos uszonyosúszó Világkupának ad otthont Eger, és ugyancsak a hevesi megyeszékhelyen bonyolítják le augusztusban a víz alatti hoki-világbajnokságot.