Balzsay Károly befejezte aktív sportpályafutását. A kétszeres profi ökölvívó világbajnok mostantól az edzősködésre koncentrál, de több, sportot népszerűsítő kezdeményezésben is szerepet vállal – derült ki a hétfői sajtótájékoztatón, ahol menedzsere, dr. Elbert Gábor társaságában válaszolt az újságírók kérdéseire.

Az utóbbi időben többször megfordultam a Központi Sportiskola (KSI) edzőtermeiben. Apunak segítek (id. Balzsay Károly, a KSI szakosztályvezetője – a szerk.), mert érdekel az edzői szakma. A sportmenedzseri diplomám mellé jelenleg az edzői tanfolyamot végzem” – mondta Balzsay, aki ezer szállal kötődik majd a jövőben is a sporthoz. „Az EchoTV-nél egy szabadidő- és tömegsportról szóló műsort vezetek, és többek között alapító tagja voltam a Sportos Elméknek. A társaságot olyan baráti közösség alkotja, amely fiatal élsportolókat, vagy pályafutásukat nem rég befejező élsportolókat tömörít”.

Balzsay döntését bizonyára az is nagymértékben befolyásolta, hogy klubja, a német Universum csődbe ment, amellyel jelenleg is perben áll. Legutóbbi vb-címmeccséért járó juttatását ugyanis nem kapta még meg.

Balzsay Károly amatőrként háromszor volt korosztályos magyar bajnok, míg a felnőttek között hétszer nyert bajnoki aranyat. Juniorként is és felnőttként is Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.

 A profik között – nagyközépsúlyban – birtokolta a Bokszvilágszervezetet (WBO) interkontinentális övét. Két olimpián képviselte Magyarországot, kétszer szerzett profi világbajnoki címet súlycsoportjában. 2009-ben az orosz Gyenisz Inkint győzte le a WBO világbajnoki címmeccsen (ezt az övet egyszer védte meg), később egy másik szervezetnél, a Bokszvilágszövetségnél (WBA) lett világbajnok. 2011-ben Donyeckben, az ukrán Stanyslav Kashtanovot múlta felül, ezt a címét egyszer védte meg 2012 áprilisában.