A grazi junior uszonyos és búvárúszó világbajnokságról Székely Lilla, a felnőtt válogatott alapembere küldött részletes beszámolót:

Két aranyérem és egy világcsúcs a junior világbajnokság utolsó napjáról

Július 15-18. között az ausztriai Graz városában rendezték meg a junior korosztály számára a XXII. Junior uszonyos- és búvárúszó világbajnokságot, ahol 24 ország versenyzői mérték össze tudásukat.

A világbajnokságra 7 lány és 7 fiú versenyző utazott, a vezetőedzői feladatokat Kókai Dávid a Debreceni Búvárklub edzője, a csapatvezetői teendőket pedig Juhos Gergely, korábbi kétszeres világbajnok versenyző, jelenleg a kecskeméti Bácsvíz-KVSC edzője látta el.

 

A magyar csapatból teljesítményével kiemelkedett a debreceni Kosina Gergő, aki fő versenyszámát, a 200 m-es uszonyos gyorsúszást új junior világcsúccsal nyerte, és két további bronzérmet is begyűjtött. A lányok közül a kaposvári Varga Krisztina szintén 200 m-es uszonyos gyorsúszásban lett világbajnok, és egy ezüst- valamint két bronzéremnek is örülhetett.

Külön kiemelendő a gyöngyösi Kardos Laura teljesítménye, aki újoncként, a nála két évvel idősebbek között is egy ezüst- és két bronzérmet nyert, minden versenyszámában új ifjúsági országos csúcsot úszva.

 

A magyarok az éremtáblázatban az 5. helyen végeztek, ami nagyon szép eredmény ahhoz képest, hogy milyen kevés magyar versenyző tudott részt venni a versenyen. Első helyen az oroszok zártak, őket a kínaiak, ukránok, görögök és a magyarok követték.

 

 

Döntős és dobogós eredmények:

  1. nap

1500 m női uszonyosúszás: 3. helyezett Kardos Laura (Mátrai Erőmű Búvárklub)

1500 m férfi uszonyosúszás: 4. helyezett Kosara Géza (Szegedi Muréna  Búvárklub)

100 m női uszonyos gyorsúszás: 2. helyezett Varga Krisztina (Kaposvári Adorján SE)

4x200 m-es női váltó: 3. helyezett (tagjai: Kardos Laura - Mátrai Erőmű Búvárklub, Senánszky Flóra - Debreceni Búvárklub, Varga Krisztina - Kaposvári Adorján SE, Szovics Kata - Szegedi Muréna  Búvárklub)

4x200 m-es férfi váltó: 3. helyezett (tagjai: Balogh Máté - Bácsvíz-KVSC, Kosina Gergő és Baranyai Szabolcs - Debreceni Búvárklub,  Kosara Géza - Szegedi Muréna  Búvárklub)

 

  1. nap

800 m női búvárúszás: 4. helyezett Kardos Laura (Mátrai Erőmű Búvárklub)

800 m férfi búvárúszás: 8. helyezett Balogh Máté (Bácsvíz-KVSC)

400 m női uszonyos úszás: 4. helyezett Senánszky Flóra (Debreceni Búvárklub) és 5. helyezett Kardos Laura (Mátrai Erőmű Búvárklub)

400 m férfi uszonyos úszás: 7. helyezett Kosara Géza (Szegedi Muréna  Búvárklub)

50 m női uszonyos gyorsúszás: 3. helyezett Varga Krisztina (Kaposvári Adorján SE)

50 m férfi uszonyos gyorsúszás: 3. helyezett Kosina Gergő (Debreceni Búvárklub)

 

  1. nap

200 m női uszonyos úszás: 6. helyezett Senánszky Flóra (Debreceni Búvárklub)

200 m női uszonyos gyorsúszás: 1. helyezett Varga Krisztina (Kaposvári Adorján SE), 8. helyezett Ladányi Réka (Szegedi Muréna  Búvárklub)

200 m férfi uszonyos gyorsúszás: 1. helyezett Kosina Gergő (Debreceni Búvárklub) ÚJ JUNIOR VILÁGCSÚCS

800 m női uszonyos úszás: 2. helyezett Kardos Laura (Mátrai Erőmű Búvárklub)

800 m férfi uszonyos úszás: 6. helyezett Kosara Géza (Szegedi Muréna  Búvárklub)

4x100 m-es női váltó: 4. helyezett (tagjai: Kardos Laura és Kecskés Bianka - Mátrai Erőmű Búvárklub, Senánszky Flóra - Debreceni Búvárklub, Varga Krisztina - Kaposvári Adorján SE)

4x100 m-es férfi váltó: 7. helyezett (tagjai: Balogh Máté - Bácsvíz-KVSC, Kosina Gergő és Baranyai Szabolcs - Debreceni Búvárklub,  Kosara Géza - Szegedi Muréna  Búvárklub)

 

A következő nemzetközi verseny ami a magyar uszonyos válogatottra vár, az augusztus 14-22. között megrendezendő Felnőtt Európa- Bajnokság lesz az olaszországi Lignano városában. Ide is 14 versenyző fog kiutazni, de immár a felnőtt korosztályból: az EB-n részt vesz többek között Senánszky Petra, a Debreceni Búvárklub világbajnok versenyzője, és Kanyó Dénes szegedi klasszis, aki a tavalyi hódmezővásárhelyi világbajnokságon világcsúccsal győzött.