Egyedülálló helyszínen, az idén áprilisban átadásra került Ludovika Egyetemi Campuson rendezik július 4-től 8-ig az Egyetemi Öttusa Világbajnokságot a Magyar Öttusa Szövetség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség szervezésében.

 

A Campus része a Ludovika Egyetemi Sportkomplexum, mely ideális az öttusa sport számára, mivel a sportág minden versenyszámát egy területen belül lehet megrendezni.

A Sportkomplexum három részből áll. Az első részen egy edzőcsarnokot találunk, melyben van egy 1418 nézőt befogadni képes lelátójú terem, mely a vívó versenyszám lebonyolítására tökéletesen alkalmas. A két csarnokot egy átriumon keresztül összekötve találjuk a 25 méteres 8 sávos medencével rendelkező uszodát, amely hivatalos versenyek megrendezésére alkalmas időmérő berendezéssel rendelkezik.

A campusfejlesztési program keretében elkészült Magyarország egyik legkorszerűbb lovardája, a Ludovika Huszár Lovarda. A világbajnokság alatt a versenylovak a lovarda istállójában lesznek elhelyezve és a lovardához tartozó díjugrató pályát fogják használni. A körülmények a Nemzetközi Öttusa Szövetség szerint is egyedülállóak.

A hagyományos öttusához képest az elmúlt években a lövészet és a futás már egy kombinált számként szerepel. Ezzel a sportág egy új kihívás elé került, mivel a futás célzónáját speciálisan kell a lőállások miatt kialakítani. A campus területén található Orczy-park Nagyrétje tökéletes erre a célra, mivel mérete miatt kialakítható egy 40 lőállással rendelkező célzóna, ahol mobillelátók mellett az eredményhirdetéseket is meg lehet tartani. A campus területének mérete és kialakítása miatt tökéletesen alkalmas arra is, hogy a sportolókat a pálya mellett lehessen elszállásolni az Orczy Úti Kollégiumban, így a Ludovika Egyetemi Campus valóban ideális helyszín lesz az egyetemista öttusázóknak július 4. és 8. között.

Prof. Dr. Kiss Ádám a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöke így nyilatkozott az egy hét múlva kezdődő egyetemi világbajnokságról:

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnökeként számos hazai és nemzetközi egyetemi sporteseményen vettem részt, melyek közül sokat az általam vezetett szövetséggel és partnereivel közösen rendeztünk Magyarországon.

Az Öttusa Egyetemi Világbajnokság (EVB) azonban több okból is különleges helyet foglal el a szívemben. Egyrészt, mert idén július 4-8. között sporttörténelmet írunk, hiszen ebben a sportágban ez lesz az első egyetemi VB mely legelső rendezését a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) három évvel ezelőtt hazánknak ítélt.

Másrészt az EVB tisztelgés a sportág hazai hagyománya és eredményessége előtt, melyek nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a MEFS közös pályázata nyerte el e nagyszabású esemény rendezési jogát.

Harmadsorban az egyetemi világbajnokság helyszíne Budapest, ahol eddig még nem rendeztünk egyetemi világbajnokságot, szűkebb helyszíne pedig az a Ludovika Campus (Orczy-kert), ahol a magyar öttusa története összefonódik a hellyel, hiszen 1927. áprilisában e helyszín adott otthont az első magyarországi öttusa verseny két számának is. A hazai felsőfokú közszolgálati képzés zászlóshajója, az NKE újonnan épített sportkomplexumaival, versenyhelyszíneivel és kollégiumaival bizton állítom, hogy méltó helyszínnek ígérkezik a Ludovika.

A Magyarországon hagyományosan rendkívül eredményes sportágnak számító öttusa számtalan olimpiai és világbajnokot nevelt már ki, így reméljük e sportág első egyetemi világbajnokságán is számos aranyéremmel öregbítik majd hazánk hírnevét egyetemista sportolóink.