Véglegessé vált, hogy kik képviselhetik hazánkat az október 24. és 29. között sorra kerülő budapesti karate világbajnokságon. Formagyakorlatban (kata) már korábban összeállt a névsor, és mostanra küzdelemben (kumite) is eldőlt, hogy kik lesznek a vb-résztvevők. A Papp László Sportarénában valamennyi egyéni és csapat kategóriában indul magyar karatés: összesen 22 versenyzőnk lép majd tatamira a várhatóan teltházas lelátók előtt.

Az indulók között van a tokiói olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor (75 kg), aki egyre jobb formába lendül: utolsó felkészülési versenyén, a másfél héttel ezelőtti Budapest Openen magabiztosan nyerte súlycsoportját. Szintén ott van a válogatottban a korábbi vb-ezüstérmes, többszörös Eb-bronzérmes és a tavalyi Világjátékokon második helyet szerzett Tadissi Martial (67 kg), valamint kiharcolta a szereplés lehetőségét a tavaly Európa-bajnoki címet nyert György Dániel (84 kg) is.

A nőknél a felkészülés során a legjobb formát a korábbi korosztályos Európa-bajnok Ilankovic Aleksandra (61 kg) mutatta, aki több világklasszist is legyőzött a Budapest Openen.

Formagyakorlatban már korábban kialakult a válogatott névsora. Férfi egyéniben az idei Európa-bajnokságon az éremről csak hajszálnyival lemaradt Nagy Botond lesz a magyar induló. A hölgyeknél az elmúlt tíz év magyar bajnokának, Sterck Laurának szurkolhatunk majd.

A két katás és tíz kumités egyéni induló mellett mind a négy csapat versenyszámban lesznek a magyarok a sportcsarnokban, ahová a hazai közönség minden bizonnyal nagyszerű hangulatot varázsol majd.

Küzdelemben a női együttest erősíti a tavalyi Európa-bajnoki ezüstérmes Boussebaa Aicha. Érdekesség, hogy formagyakorlatban a női csapat tagja a válogatott egyik edzője, Anti Zsuzsanna, aki a tavaszi Eb-n egy sérülés miatt volt kénytelen beugrani, és vele végzett az együttes a hetedik helyen.

Az első magyarországi rendezésű karate vb-n kedden és szerdán az egyéni kategóriák selejtezőire kerül sor, csütörtökön és pénteken következnek a csapatversenyek selejtezői, míg szombaton és vasárnap a bronzmérkőzéseket és döntőket rendezik.

A világbajnokságon az épek mellett osztanak érmeket para-karate versenyszámokban is, ahová 18 honi versenyzőt nevezett be a Magyar Karate Szakszövetség.

26. Karate Világbajnokság, Budapest, a magyar indulók:

Formagyakorlat:
Férfiak: Nagy Botond
Csapat: Magyarország (Elekes Máté, Nguyen Thanh Tung, Simák Dániel, Szilágyi Gergő)
Nők: Sterck Laura
Csapat: Magyarország (Anti Zsuzsanna, Fábián Csenge, Sterck Laura, Tóth Vanda)

Küzdelem:
Férfiak:
60 kg: Kiss András
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
84 kg: György Dániel
+84 kg: Kapdebo Botond

Csapat: Magyarország (Botos Botond, György Dániel, Hárspataki Gábor, Kapdebo Botond, Kiss András, Nichols Dávid, Tadissi Martial)
Nők:
50 kg: Molnár Réka
55 kg: Jakubovics Dalma
61 kg: Ilankovic Aleksandra
68 kg: Pap Dorottya
+68 kg: Fleischer Dóra

Csapat: Magyarország (Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya)