A 21. században a sportrendezvény-szervezésnek külön tudománya van. Tudatosan kell készülni a legapróbb részletekre is. Ebben mi magyarok ráadásul jók vagyunk. A nagy világversenyeken rendre megmutatjuk a világnak, nemcsak jó vendéglátók vagyunk, hanem mindenre (is) tudunk gondolni egy-egy szervezőbizottsági ülésen. Egy jó világverseny sikere az adott sportág szakmai színvonalán túl a közönség, a jó(!) közönség megszervezésén is múlik. Az októberi budapesti karate világbajnokság esetében ennek a területnek a felelőse Szathmáry Renáta, aki korábbi utánpótlás vb-érmes, jelenleg a Honvéd és a korosztályos válogatott vezetőedzője.

„2013-ban Budapesten volt felnőtt karate Eb, 2020-ban pedig a korosztályos kontinensbajnokság. Az ott szerzett tapasztalataimat bőven tudom majd kamatoztatni idén is. Persze nem lehet hátradőlni! Ez a rendezvényszervezés magas foka, itt nem lehet semmit sem rutinból csinálni. Mindenesetre bizakodásra ad okot, hogy az említett két világverseny követendő példának számított a karatéban nemzetközileg, és minden bizonnyal a szurkolásnak és a közönségnek nagy szerepe volt abban, hogy mindkét alkalommal több magyar éremszerzés is volt” – mondta Szathmáry Renáta.

A sportágat világszerte több tízmilliónyian űzik. Pontosan nem lehet meghatározni a karatés bázist (itthon sem), mert az élsporton és az utánpótláson túl rengetegen hódolnak ennek a sportágnak szabadidejükben. Szokás mondani, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkit befogad a karate. A vb közönségszervezése is erre a befogadásra épül. A cél, hogy legyen egy szurkolói pólókban buzdító, a sportághoz értő közönség, amelynek a lelkesedése kihat majd a Papp László Budapest Sportaréna teljes publikumára.

„A szurkolói szektort a többszörös Eb-érmes Tóth Beatrix-szal szervezem. Ő egyébként 2013-ban Budapesten is dobogóra állt. Megkerestünk országszerte klubokat, edzőket, és alakul a karatés B-közép. Lesznek vezérszurkolók, akik egyes szektorrészeket irányítanak majd. Arra törekszünk, hogy aki majd küzdőtérre lép, vagy felül a lelátóra, annak felejthetetlen hangulatot tudjunk produkálni. Azt is tudjuk, hogy a szurkolói csoportok irányítani tudják majd a ’nagyközönséget’. Jó ideje már úgy megyek be az Arénába, hogy elképzelem, milyen lesz a hangulat. A tevékenységünk ugyanakkor túlmutat a világbajnokságon. Abban bízunk, hogy a sportágat látva, a hangulatot érzékelve sokan döntenek úgy, hogy megismerkednek a karatéval, tehát egyfajta toborzást is szeretnénk végezni ezzel” – hangsúlyozta Szathmáry Renáta.

A 2023-as karate-világbajnokságot október 24. és 29. között rendezik meg. További infók a vb-ről és jegyinformációk a világverseny hivatalos weboldalán, a karatebudapest2023.hu-n találhatóak.