Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csökkenő szabadidősport támogatások

Bár a sportvilág ezen a nyáron a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia lázában ég, a mozogni vágyók egy sor szabadidősport eseményen vehetnek részt. Az eseményeket támogatni hivatott pályázatok kiírása azonban késik…

A januárban életbe lépett sporttörvény értelmében a sportközélet egészére kiterjedő hatáskörrel felruházott Magyar Olimpiai Bizottság átérzi a megnövekedett felelősségét. Hiszen már nem csak az olimpiai élsportért, hanem a lakosság egészséges, mozgásgazdag életmódjáért is számot kell adnia az ország közvéleményének.

A MOB 2012-ben 3 kategóriában tervez pályázatokat hirdetni a rendszeres fizikai aktivitás, és a testmozgásban gazdag életmód széleskörű lehetőségének biztosítás érdekében.

Váratlan hírként érte a MOB-ot, hogy az Emberi Erőforrás Minisztérium a tervezett 350 millió forintból 200 milliót vont el erről a területről. A megjelentetésre már kész szabadidősport pályázatok sorsa így bizonytalanná vált. Az Magyar Olimpiai Bizottság vezetése keresi a megoldást, hogy saját forrásaiból miként és milyen mértékben tudná pótolni az 57 %-os forráskiesést.

MOB Szabadidősportért felelős tagozata

0 Tovább

Tatabánya „legyőzte” izraeli ellenfelét

A Kihívás Napja szervezőbizottsága megtartotta díjátadó ünnepségét az idei versengésben győztes települések részvételével. Több mint három millió kétszázezer sportaktivitást regisztráltak a szervezők országszerte, ez összesen 48 millió percnél is több sportolást jelentett. Ezzel kétségkívül ez az esemény a legnagyobb részvételi aktivitást kiváltó magyar szabadidősport program.

A hazai Kihívás Napja eseménysorozat nemzetközi megfelelőjén, a Challenge Day-n magyar városok is vettek részt.

Budapest XIV. kerülete Zugló önálló településként egy izraeli várossal, Petah Tikva-val közösen mérkőzött a kubai Guantanamo városával. Sajnos a kubai város lakossága, ha minimális különbséggel is, de aktívabb volt ebben a versenyben.

Székesfehérvár a brazil Juazerio do Norte várossal szemben maradt alul, pedig a magyar város ezúttal is mindent bevetett.

Tatabánya viszont meggyőző fölénnyel nyerte a sportolási versenyt az izraeli Ra’anana várossal szemben.

Az eredményektől függetlenül mindenütt vidáman sportoltak az emberek, és végső soron e napnak ez a fő küldetése.

Magyar Szabadidősport Szövetség

www.kihivasnapja.hu

0 Tovább

Közel 700.000 résztvevő a Kihívás Napján!

A szeszélyes időjárás sem tudta kedvét szegni a 22. Kihívás Napja sportolni vágyó résztvevőinek. A változatos programok, vagy talán a győzni akarás hatására több mint három millió kétszázezer 15 perces sportaktivitást teljesítettek az idei Kihívás Napja résztvevői.

A vágyott 50 millió perces álomcélt ugyan most nem sikerült elérni, de a résztvevők országszerte így is összességében 48044425 percig sportoltak, ezzel jelentősen javítva az ország tavaly mért eredményén.

Az igazi cél persze mégiscsak az volt, hogy minden résztvevőnek legyen egy jó napja, amit a testmozgásnak, sportolásnak köszönhet. Ez, köszönhetően a sok kiváló szervezőnek, lelkes önkéntesnek, szerencsére maradéktalanul megvalósult.

Számoljon mindenki jövőre is ezzel a Kihívással!

Kategória győztesek:

  1. kategória  Hernádszentandrás
  2. kategória  Nagynyárád
  3. kategória  Bükkábrány
  4. kategória  Nyíradony
  5. kategória  Dévaványa
  6. kategória  Szekszárd
  7. kategória  Székesfehérvár
0 Tovább

Budapesten a fogvatartottak is kerékpárra pattannak a Kihívás Napján

Továbbra is folyamatosan érkeznek a nevezések a Kihívás Napjára. Magyarország legnagyobb lakossági- és szabadidősport rendezvénye idén május 23-án lesz a Magyar Szabadidősport Szövetség szervezésében. Országszerte várhatóan 50 millió percet fognak sportolni a mozogni vágyók.

Idén a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet is részt vesz a Kihívás Napi programokon. A fogvatartottak Magyarország határvonalát (2242 km) szeretnék képzeletben körbe tekerni, kilométer számlálóval felszerelt szobakerékpárokon. A programban segítségükre lesz Katus Tamás hatszoros aerobic világbajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság szabadidősportért felelős tagozatának tagja.

A „szobabiciklizés” célja, hogy felhívja a figyelmet a testmozgás fontosságára, valamint, hogy népszerűsítsék a kerékpáros közlekedést. A nap folyamán asztalitenisz, szkander és fekvenyomó-versenyt is rendeznek a Magyar Szkander Szövetség, illetve a Magyar Erőemelő Szövetség közreműködésével. A délelőtt közel 150 fogvatartott fog Schobert Norbert és Rrubint Réka átmozgató update tornájára mozogni – tudta meg a Magyar Szabadidősport Szövetség Leidinger Árpád bv. őrnagytól, az intézet sportbizottságának elnökétől.

0 Tovább

Balzsay Károly is aktívan részt vesz a Kihívás Napján

Nagy dobásra készül a Pécsi Tudományegyetem Testnevelés- és Sporttudományi Intézete. A baranyai megyeszékhelyen, az Ifjúság útján, a május 23-i Kihívás Napján egész nap sportolási lehetőséget kínálnak több, mint 800 embernek. Délelőtt az általános iskolások, délután pedig az egyetemisták húznak edzőcipőt. Az eseményen Borsos Anita fitnesz-aerobic világbajnok tart bemelegítést, de a különböző mozgásformákat kipróbálja Balzsay Károly profi ökölvívó világbajnokunk is.

A vb-címét áprilisban megvédő nagyközépsúlyú bokszoló szerint egy évben több Kihívás Napja kellene. „Az ilyen rendezvényeknek az a lényege, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, és sikerélményük legyen.  Ha van sikerélmény, akkor legközelebb is sportolni, mozogni fog. Szerintem minden évszakban kellene egy ilyen eseményt rendezni. Nagyon fontos, hogy ne csak a hivatásos sportolóknak legyen lételemük a mozgás, hanem minél több embernek. Örülök, hogy ott lehetek Pécsett, és biztos, hogy beszállok egy-két játékba” – mondta Balzsay. 

Pécsett a Kihívás Napján reggel uszodai programok lesznek, majd többek között focizni, röplabdázni lehet, de a játékos kedvű jelentkezők különböző sorversenyeken és váltóversenyeken vehetnek részt. Magyarországon 1991 óta rendezik meg a Kihívás Napját, amely a világ talán legnagyobb egy napon zajló lakossági sporteseménye. Az országos verseny koordinációját és irányítását a szabadidősport világszervezetétől, a Trim and Fitness International Sport for All Association-től kapott felhatalmazás alapján a Magyar Szabadidősport Szövetség végzi. A települési rendezvények szervezését a versenykiírás alapján általában önkormányzatok bonyolítják le.

További országos rendezvények a Kihívás Napja honlapján (http://www.kihivasnapja.hu/) olvasható. 

0 Tovább

A huszonkettedik Kihívás Napja következik…

Van egy tervezhető, a társadalom széles rétegeit immár 22 éve folyamatosan érintő szabadidősportos esemény, amely újra összefogásra készteti a lakosságot. Ez pedig nem más, mint a Kihívás Napja. Az esemény 1991 óta hazánk legnépszerűbb lakossági sporteseménye és idén május 23-án lesz. Magyarországon eddig összesen 1590 település vett részt a vetélkedésben, az ideire pedig még mindig érkeznek a nevezések.



2011-ben a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt 46,5 millió percnyi időt mozogtak együtt. A Kihívás Napja célja, hogy a lakosság körében kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz. Nagy előnye, hogy a résztvevőknek nem kell utazniuk, helyben megszokott környezetükben mozoghatnak, sportolhatnak.

Az eddig benevezett településeken több mint 1.332.623 millió ember találkozhat a sportolás mozgás élményével.

Az esemény honlapján (www.kihivasnapja.hu) értékadó sportemberek vezetésével mozgásos órákat sugároznak a szervezők, amelyekhez bárhol lehet csatlakozni, ahol internet elérés van.

Nem lehet akadálya tehát annak, hogy helyben oktató hiányában nyílt órák legyenek. A NAP szervezői közel viszik e programokat az érdeklődőkhöz, és nem csak a Kihívás Napja településeken!

A hagyományoknak megfelelően persze idén is a helyi szervezők munkája adja meg az országos program lényegét:



Bács-Kiskun megye
Homokmégyen a Kihívás Napi program úszással, és éjszakai túrázással kezdődik. A délelőtt folyamán a helyi Óvodában mozgatják meg a kicsiket és a nagyokat is. Délután a néptánctól kezdve a floorballon át a kerékpáros akadályversenyig mindenki megtalálhatja a számára megfelelő mozgásformát. Szank több helyszínnel és változatos programmal készül a Kihívás Napjára. Gulu-gulu tánc, tömbfutás, időstorna, kugli, lábtenisz, gördeszka versenyek és még sok más mozgásforma szerepel a programjukban.

Baranya megye
Bánfán többek között medvevadászattal, Sári-Piri kötelezéssel, busztolással, hordógurítással, és talicskatolással várják az érdeklődőket.

Nagynyárádon éjféltől teremfoci lesz a sportcsarnokban, majd az iskolába érkező gyerekeket reggeli tornával készítik fel az első órára. 11 órától lufis örömtáncot lejtenek, táncversenyt hirdetnek léggömbökkel.

Békés megye
Dévaványán a polgármester átadja „Dévaványa kiváló sportolója emlékplakettet” majd közös tornával kezdik a napot. Úszási lehetőséget, ügyességi játékokat, különböző sporteszközöket biztosítanak a szervezők. A nap fénypontját Nick Árpád biztosítja, aki egy 1,6 tonnás gépjárművet fog foggal elhúzni, majd kerékpártúrával zárják a sportos napot.

 
Borsod-Abaúj Zemplén megye
Cigándon délelőtt a Szabadidő Központban, az óvodában és az általános iskolában készülnek futóversenyekkel, sor és váltóversenyekkel, kosárlabdával és labdarúgással. Délután Rubint Réka és Schobert Norbi tart aerobic órát és életmód tanácsadást.

Kazincbarcikán, a városi sporttelepen közös torna, futás, játékos versengések, valamint térítésmentes úszás a program.

Csongrád megye
Bakson a közös zenés bemelegítést követően futás, kispályás labdarúgás, streetball, lábtenisz, kerékpározás, gyógytorna, jóga található meg a programok között.

Szentes kistérségben aktivizálták az iskolákat, óvodákat, ahová mindenki kerékpárral, rollerrel vagy futva érkezik. A nap folyamán ugrókötelezés, labdás sorversenyek, zenés tornák, táncház, görkorcsolya szerepelnek települések programjában.

Fejér megye
Fehérvárcsurgó Legfürgébb Lakója címért női és férfi kategóriában Éjféli futást, majd Holdfény túrát szerveznek éjszakai programnak. A reggelt közös zenés tornával kezdik, majd folytatják hastánccal, zumbával, kerékpáros ügyességi játékkal, kondicionáló tornával. A nap folyamán a Legsportosabb Családot is szeretnék megtalálni a szervezők.

Polgárdi fáklyás futással kezdi a napot. Megmozgatják az iskolásokat, óvodásokat és a felnőtteket is. Egész nap elérhető a ping-pong, csocsó, biliárd. A focipályán torna, aerobic, kick-box és ÖKO sátor várja a település lakóit. Az óvodában kincskeresés, gyerekhordás, babakocsi toló verseny lesz a program.

Székesfehérvárott áloműző bemelegítéssel készülnek fel az egész napos sportolásra, amit éjszakai fürdőzés, nordic walking gyaloglás, görkorcsolyázás, gördeszkázás, ketrecfoci követ. Napközben csörgőlabdával, aquafitnesszel és grundbirkózással is megmozgatják a sportot kedvelőket, de további programok is akadnak szerte a városban. Kihívás Napja Futás és Gyaloglás Próbával és Mc Donald’s 6 órás Asztalitenisz Partyval is készülnek a szervezők.

Komárom-Esztergom megye
Várgesztesen délutáni programokkal készülnek a szervezők a Kihívás Napja alkalmából. Könnyed kerékpározásra hívják a sportolni vágyókat, majd a kicsiknek és nagyoknak is táncházzal készülnek, végül közös aerobicozás vagy nordic walkingozással zárják a napot a településen.

Pest megye
Áporkán több helyszínen is gimnasztika, ügyességi játékok, sorversenyek, zumba, karate, hipp-hopp, jóga, latin tánc programokkal várják az érdeklődőket.

Üllő az olimpia jegyében 2012 méteres futóversenyt szervez éjszaka. A reggelt közös bemelegítés követi, majd utcai futás szerepel a programban. A testnevelés óra keretein belül kötélhúzó verseny, hetes dobó illetve rugó verseny, fekvőtámasz, és különböző váltóversenyekkel készülnek a fiataloknak. A nap végét egy közös tanár-diák foci mérkőzés zárja majd le.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Nagyhalász versenyfutással, közös bemelegítéssel, kerékpározással, tűzharcbajnoksággal, Zumba-val, Kick-box-szal készül a Kihívás Napjára.

Tolna megye
Szárazdon a kultúrházban, a Teleházban és a sportpályán a tervezett programok közt szerepel a lovaglás, fűkaszálás, talicskatolás, kuka tologatás, zumba és tapadós labdajáték.

További információ:

Magyar Szabadidősport Szövetség

Telefon: +36/1/460-6815

info@masport.hu


www.kihivasnapja.hu

0 Tovább

Meghosszabbodott a nevezési határidő 2012-es Kihívás Napjára!

A Magyar Szabadidősport Szövetség, a települési önkormányzatok kérését figyelembe véve úgy döntött, hogy 2012. április 27-ig kitolja nevezési határidőt.

A Kihívás Napja 1991 óta hazánk legnépszerűbb lakossági sporteseménye. Magyarországon eddig összesen 1590 település vett részt a vetélkedésben. A tavalyi a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több, mint 3 105 245 negyedórás testmozgást végeztek.

A Kihívás Napjának célja, hogy a lakosság körében kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz. Nagy előnye, hogy a résztvevőknek nem kell utazniuk, helyben megszokott környezetükben mozoghatnak, sportolhatnak.

 

Bővebb információ:

Magyar Szabadidősport Szövetség

Email: info@masport.hu

Web: www.kihivasnapja.hu

0 Tovább

Monspart: Ha egy kicsit okosabban dolgozunk együtt, akkor mindenki nyerhet a szabadidősporttal

Új reményekkel vágnak neki az új korszaknak a magyar szabadidősport vezetői. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vasárnapi közgyűlésén megválasztott új vezetésben Monspart Sarolta MOB-alelnökként lobbizhat a jövőben a szabadidősport népszerűsítéséért. A Nemzeti Szabadidősport (NSZSZ) elnöke szerint egy olyan területről van szó, melynek menedzselésével komolyan kell foglalkozni, nagyon sok embert érint és a versenysport egyik alappillére.

A sportvezető hangsúlyozta: másképp kell „megszólítani” egy élsportolót, mint egy olyan iskolást, középkorút, vagy nyugdíjast, aki nem hivatásszerűen sportol, de az élmény az ugyanolyan. „Ismerek olyan embert, aki 52 évesen kezdett el rendszeresen mozogni, és 60 éves volt, amikor lefutotta a félmaratont, de legalább annyira örült ennek, mint a világbajnok élsportoló tanítványom”.

Monspart Sarolta az összefogásban látja a megoldást. „Ha egy kicsit okosabban dolgozunk együtt, és nem azon veszekszünk, hogy ez az enyém az a tied, akkor mindenki nyerhet a szabadidősporttal. A társadalomnak több jobb közérzetű, egészségesebb embere lesz, aki versenyképesebb, aki alkalmazkodó képesebb, aki többet tud dolgozni. Az élsport pedig a nagyobb szabadidősportos bázisból több tehetséges gyereket tud kiemelni” – mondta a tőle megszokott lendülettel Monspart Sarolta.

A szabadidősportosok a hétvégén nagyszabású konferenciát tartanak, amelynek Bakonybél ad otthont. Az eseményen olyan sportszakemberek tartanak előadást, mint Molnár Zoltán a MOB főtitkára, dr. Gémesi György, a MOB elnökségi tagja, dr. Fazekas Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Sportért Felelős Államtitkárság Sportigazgatási Főosztályának vezetője, vagy éppen Monspart Sarolta.

Névjegy

Monspart Sarolta, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. Élsportolóként tájfutó világbajnoki címet szerzett, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok. Az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot. 1973 óta dolgozik önkéntesként, a szabadidősportban egyre több munkát vállal.

 

Fotó: Hajdrák Tímea

0 Tovább

Így fesztiváloztak a nők a Millenárison - Fotógaléria

Több ezren vettek részt a 13. Testébresztő Coca-Cola Női Mozgásfesztiválon. A Millenáris Parkban lebonyolított szabadidősportos rendezvényen közel nyolcvan mozgásformába kóstolhattak bele az érdeklődők.



A legnépszerűbb sportolási lehetőségek idén is a zenés sportágak voltak, így mindegyik aerobik és zumba órákon valóságos tolongás volt. A verőfényes napsütésben délutánra családi jelleget öltött a rendezvény, rengeteg gyerek is bekapcsolódott a különböző sportos játékokba.

Salga Péter, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke elégedetten vont mérleget a nap végén. „Tizenhárom éve megy ez a rendezvény. Minden ősszel megrendezzük, de egyszerűen nem lehet megunni. Amikor ilyen sokan jönnek ki a mozgásfesztiválra,mint ezen a vasárnapon, és láthatóan jól érzik magukat az emberek, az minden szervezésből fakadó fáradtságot feledtet. Sajnos Magyarországon a lakosság csupán 9 százaléka sportol rendszeresen. A Magyar Szabadidősport Szövetség minden rendezvényével azon van, hogy felhívja figyelmet a lakossági sportra, a mozgásra" – mondta a főszervező.
Az idei mozgásfesztivál fővédnöke Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke volt, a rendezvényt pedig többek között Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok vívó, és Bánhidi Petra, kétszeres argentintangó-világbajnok népszerűsítette.

Magyar Szabadidősport Szövetség

 

0 Tovább

Női Mozgásfesztivál - Önvédelmi jó tanácsok hölgyeknek

Önvédelmi oktatásban is részesülhetnek a 13. Coca-Cola Testébresztő Női Mozgásfesztiválra kilátogatók szeptember 4-én. A Millenáris Parkban megrendezendő fesztiválon – a korábbi évekhez hasonlóan – többtucatnyi sportágat próbálhatnak ki a mozogni vágyók.
 

Idén először önvédelmi oktatásba is belekóstolhatnak a lányok-asszonyok. „Egy nőnek meg kell tudnia védenie magát, és erre a tudásra sajnos szükség van” – kezdte Horváth Ádám Shidoshi-ho, aki a mozgásfesztiválon oktatni is fog majd.
 
„Tanfolyamainkon olyan tudást adunk át a nőknek, melynek segítségével az őket ért támadás során megvédhetik magukat, és elmenekülhetnek. Általában négy hónapos tanfolyamok alatt jut el oda valaki, hogy eredményesen tudja alkalmazni a technikákat, amelyeket a ninjutsu foglal magába. A Millenárison egy gyorstalpalóban lehet része annak, aki ellátogat a mozgásfesztiválra” – mondta a Horváth Ádám.
 
A rendezvényt szervező Magyar Szabadidősport Szövetség ezúttal is kitesz magáért: több mint 75 sportolási lehetőség és mozgásforma közül válogathatnak az érdeklődők szeptember 4-én délelőtt 10-től 17 óráig.
 
A mozgásfesztivált Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok vívó, és Bánhidi Petra, kétszeres argentintangó-világbajnok népszerűsíti, míg a fővédnöki tisztet Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke látja el.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum