Új reményekkel vágnak neki az új korszaknak a magyar szabadidősport vezetői. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vasárnapi közgyűlésén megválasztott új vezetésben Monspart Sarolta MOB-alelnökként lobbizhat a jövőben a szabadidősport népszerűsítéséért. A Nemzeti Szabadidősport (NSZSZ) elnöke szerint egy olyan területről van szó, melynek menedzselésével komolyan kell foglalkozni, nagyon sok embert érint és a versenysport egyik alappillére.

A sportvezető hangsúlyozta: másképp kell „megszólítani” egy élsportolót, mint egy olyan iskolást, középkorút, vagy nyugdíjast, aki nem hivatásszerűen sportol, de az élmény az ugyanolyan. „Ismerek olyan embert, aki 52 évesen kezdett el rendszeresen mozogni, és 60 éves volt, amikor lefutotta a félmaratont, de legalább annyira örült ennek, mint a világbajnok élsportoló tanítványom”.

Monspart Sarolta az összefogásban látja a megoldást. „Ha egy kicsit okosabban dolgozunk együtt, és nem azon veszekszünk, hogy ez az enyém az a tied, akkor mindenki nyerhet a szabadidősporttal. A társadalomnak több jobb közérzetű, egészségesebb embere lesz, aki versenyképesebb, aki alkalmazkodó képesebb, aki többet tud dolgozni. Az élsport pedig a nagyobb szabadidősportos bázisból több tehetséges gyereket tud kiemelni” – mondta a tőle megszokott lendülettel Monspart Sarolta.

A szabadidősportosok a hétvégén nagyszabású konferenciát tartanak, amelynek Bakonybél ad otthont. Az eseményen olyan sportszakemberek tartanak előadást, mint Molnár Zoltán a MOB főtitkára, dr. Gémesi György, a MOB elnökségi tagja, dr. Fazekas Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Sportért Felelős Államtitkárság Sportigazgatási Főosztályának vezetője, vagy éppen Monspart Sarolta.

Névjegy

Monspart Sarolta, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. Élsportolóként tájfutó világbajnoki címet szerzett, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok. Az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot. 1973 óta dolgozik önkéntesként, a szabadidősportban egyre több munkát vállal.

 

Fotó: Hajdrák Tímea