Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elhunyt Kalmár Árpád

Május 30-án, 57 éves korában Spanyolországban elhunyt Kalmár Árpád, a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke. A Shihan karatés rangot viselő, köztiszteletnek örvendő mester évtizedekig tagja volt az MKSZ vezetőségének. Korábban dolgozott az MKSZ általános alelnökeként és főtitkáraként is, az utóbbi időben pedig a média és marketing területért felelős alelnök volt.

A kyokushin stílus képviselőjeként számtalan nagysikerű világversenyt szervezett és rendezett, a Magyar Shinkyokushin Karate Szervezetben haláláig a Branch Chief tisztséget töltötte be. Még részt vett a múlt heti, spanyolországi Shinkyokushin Karate Európa-bajnokságon, ahol már nem volt a legjobb egészségi állapotban. Útközben hazafelé szívproblémákkal kórházba szállították, ott hunyt el. Július 29-én lett volna 58 éves.

Kalmár Árpád Jászberényben született, majd a középiskola elvégzése után Budapestre került, ahol a Szolnokon elkezdett karate sportág gyakorlását folytatta. A katonai szolgálat után megalapította saját egyesületét, a Stabilitást. Tanulmányai során sportmenedzseri, sportjogi és karate szakedzői végzettségeket szerzett. Dolgozott edzőként és menedzserként, hazai és nemzetközi versenyeket, eseményeket, edzőtáborokat és szakmai utazásokat szervezett. Cégével 2002-től a Sport TV küzdősport magazinját szerkesztette és gyártotta.

A karate útján Furkó Kálmán, a hazai kyokushin egyik megalapítója indította el. Fiatalon Kalmár Árpád is versenyzett, több hazai és nemzetközi helyezést elérve, de egy sérülés miatt abba kellett hagynia versenyzői pályafutását. Edzőként tanítványai számos magyar bajnoki, Európa- és világbajnoki, illetve világkupa helyezéssel büszkélkedhetnek.

Saját bevallása szerint az életét, munkáját és ambícióit meghatározta a sporttal és a karatéval kapcsolatos tapasztalatok és értékek átadása.

A korábbi kiváló sportolót és fáradhatatlan sportvezetőt az MKSZ valamennyi tagja, a teljes hazai karatés társadalom gyászolja. Halála hatalmas veszteség a magyar karaténak.

A Magyar Karate Szakszövetség Kalmár Árpádot a saját halottjának tekinti.

Őszinte részvétünk a családjának.

Nyugodj békében, Shihan!

0 Tovább

Teke – Magyar világbajnoki ezüst!

Utánpótlás érmek Szlovákiában

Fantasztikus magyar ezüst a tekézők világbajnokságán. A szlovákiai Breznóban zajló világversenyen a férfiak sprint számában Zapletán Zsombor másodikként zárt. A Szegedi TE világklasszisa egy nagyon nehéz sorsolást követően, hosszú menetelés után eljutott a szám döntőjéig. Az aranyérmet végül a német Christian Wilke nyerte meg.

Ugyancsak Breznóban a fiatalok is jól teljesítettek: Kis Horváth Luca ugyanis U23-ban  összetett egyéni vb-aranyat szerzett. A tehetség 632 fás eredménnyel a második helyen zárt az egyéni versenyben, ezzel összetettben világbajnoki címet nyert. Az U18-asoknál bronzérmesként zárt az Ivanyik Dávid, Hegedüs Dominik, valamint a Sziklási Szabolcs, Tóth Levente páros is. Ebben a korosztályban Eb-t rendeztek. Az első magyar érmeket ezen a kontinensbajnokságon Fábián Adelin és Várvölgyi Milán, valamint Ivanyik Dávid gyűjtötte be. A Fábián-Várvölgyi egység tandem mix-ben aranyérmes lett, Ivanyik pedig sprintben szerezte meg a harmadik helyet.

0 Tovább

Ritmikus gimnasztika Eb – A szövetség elnöke szerint a közös sikerbe mindenki beletette a munkáját

A Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke szerint feledhetetlen világverseny zárult vasárnap. Bencze György úgy látja, ezt a sikert felhasználva még népszerűbb lehet a sportág.

„Mindenkitől csak pozitív visszajelzéseket kapunk. Ebbe a közös sikerbe a szervezőbizottságtól, valamint a stafftól az önkénteseken át a sajtócsapatig mindenki sok munkát tett bele. Azon vagyunk, hogy ezt a reflektorfényt felhasználva tovább népszerűsítsük a ritmikus gimnasztikát. Ez egy olyan sportág, amelyet közelről kell látni, ha meg akarjuk érteni. Nos, azt hiszem a Papp László Budapest Sportarénában sikerült így, ebből az aspektusból megmutatni az rg-t. Könnyfakasztó volt helyenként látni, ahogy a  közönség fogadta a magyar versenyzőket, és ahogy szurkoltak a lelátón - mondta Bencze György, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke.

A 40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokságot a Magyar Torna Szövetség (MATSZ), a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ), a HM Sportért Felelős Államtitkársága és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) közreműködésével rendezték meg.

0 Tovább

Kettős téttel bírt a kick-box ringes magyar bajnokság

Debrecenben rendezték meg a kick-box sportág ringes szakágainak magyar bajnoki döntőjét a felnőtt, illetve a junior korú sportolók számára. A versenyre a korábbiaknál több, 127 nevezés érkezett be, és gyakorlatilag kétszer annyi küzdelmet bonyolítottak le, mint az elmúlt évek bajnokságain. Örömtelinek nevezte a létszám gyarapodását Galambos Péter. A Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke hozzátette: külön tét volt a fiataloknak az augusztusi budapesti utánpótlás vb-n való indulás kivívása, egyes felnőtt kategóriákban pedig egy lépéssel közelebb lehetett kerülni a 2025-ös Világjátékokon való induláshoz.

"A mecsszámmal teljesen meg voltunk elégedve... Úgy gondoljuk nagyon jó úton haladunk annak érdekében, hogy a ringes szakág egy régen várt nagy létszámú csapatot tegyen ki" – büszkélkedett Facebook oldalán a rendező Debreceni Bázis Sport Klub Egyesület.

"Jó volt látni, hogy hosszú évek óta most lépett kötelek közé a legtöbb kick-boxos a magyar bajnokságon. Ez részben annak volt köszönhető, hogy a light-contact és a kick-light szakágakban jeleskedők elkezdtek kacsintgatni a kiütésre menő ringes szabályrendszerek felé, és megpróbálták a felkészülésüket ennek megfelelően átalakítani. Az, hogy ez a váltás mennyire lesz sikeres, akkor derül ki, ha hosszútávon is bennmaradnak ezek a harcosok a ringes szabályrendszerekben. De rajtuk kívül számos új arcot is láttam, ezért is növekedett az indulók száma" – értékelt Galambos Péter.

Az MKBSZ elnöke arról is beszámolt, hogy sokaknak dupla téttel bírt a szereplés.

"A juniorok számára az volt a magyar bajnokság jelentősége, hogy a győztes megszerezte a jogot az augusztus végi budapesti utánpótlás világbajnokságon való indulásra. De mivel a vb-n országonként két versenyzőt lehet nevezni egy-egy kategóriában, a másik indulót a ranglista pontok határozzák meg, és azokat most is lehetett gyűjteni. A felnőttek közül pedig többek szeme előtt már a 2025-ös Világjátékok lebegett, ahol a tatamis pointfighting szakág mellett egyes K1-es súlycsoportokat is megrendeznek. Ezekben a debreceni győztesek kvótát szereztek az őszi athéni felnőtt Európa-bajnokságra, és ha ott bejutnak a legjobb négybe, akkor a csengdui Világjátékokra is kvalifikálnak" – magyarázta az MKBSZ elnöke.

A sportvezető szerint a debreceni magyar bajnokság összecsapásai technikailag magas színvonalt hoztak, az erőnlét tekintetében viszont itt-ott kiütköztek hiányosságok. Ugyanakkor lehetett nagyszerű meccseket is látni, ahol még a harmadik menetben is kőkemény adok-kapok folyt, ami azt bizonyítja, hogy a felek komolyan felkészültek a megméretésre – mondta Galambos Péter.

0 Tovább

Teqball – Nyolc magyar dobogós helyezés a Madrid World Series-en​​​​​​​

Nyolc magyar érem a teqballosok legrangosabb nemzetközi sorozatának madridi állomásán.

teqball

Bányik Csaba és Katz Balázs aranyérmes lett párosban a Madrid World Series-en úgy, hogy Bányik a vegyespárosban is győzött. Ebben a kategóriában a később a torna legjobbjának megválasztott Bányik Ács Krisztinával állt asztalhoz. Egyéniben a nőknél Izsák Anna ezüstérmes lett, ugyanitt Dezsényi Zsófia harmadik helyen zárt. Férfi egyéniben Csereklye Martin lett második, ezenkívül  még egy ezüstérmet gyűjtöttek be a magyarok a Kota Gabriella, Katz Balázs vegyespárosnak köszönhetően. Péchy Petra pedig Vicsek Nórával (női páros)  felállhatott a dobogó 3. fokára.

teqball

Itthon a sportágban fontos állomás következik a hazai élmezőny számára, hiszen június 15-én és 16-án Győrben lesz a MOL Országos Teqball Bajnokság záró állomása, amely többek között a vb-indulásokról is dönt majd. Előtte azonban lesz még egy World Series verseny Vietnámban.

teqball

0 Tovább

Teke – Utánpótlás vb-, és Eb-érmek

A fiatalok folytatták remek sorozatukat a breznói világbajnokságon. Kis Horváth Luca U23-ban  összetett egyéni vb-aranyat szerzett. A tehetség 632 fás eredménnyel a második helyen zárt az egyéni versenyben, ezzel összetettben világbajnoki címet nyert.

A Szlovákiában megrendezett világversenyen korábban az U18-asoknál bronzérmet szerzett az Ivanyik Dávid, Hegedüs Dominik, valamint a Sziklási Szabolcs, Tóth Levente páros is. Ebben a korosztályban Eb-t rendeztek. Az első magyar érmeket ezen a kontinensbajnokságon Fábián Adelin és Várvölgyi Milán, valamint Ivanyik Dávid gyűjtötte be. A Fábián-Várvölgyi egység tandem mix-ben aranyérmes lett, Ivanyik pedig sprintben szerezte meg a harmadik helyet.

0 Tovább

Dr. Gémesi György lett a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke​​​​​​​

Új elnöke van a Magyar Búvár Szakszövetségnek. A szervezet tisztújító közgyűlésén dr. Gémesi Györgyöt választották meg elnöknek. A posztra a gödöllői polgármesteren kívül  Mórik Kornélia Veronika is pályázott. 

Dr. Gémesi György 1990 óta Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. Korábban volt a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, és a Magyar Vívó Szövetség elnöke is. Ugyancsak elnökként irányította a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) jogelőd szervezetét, a Nemzeti Sportszövetséget. A Magyar Búvár Szakszövetség elnöki székében ezúttal Papp Gábort váltotta, megbízatása 4 évre szól.

„Volt alkalmam többször Világjátékokon, és Európa-bajnokságon is személyesen szurkolni a magyar uszonyosúszóknak. A Magyar Búvár Szakszövetséghez olyan sportágak tartoznak, amelyekben ereményesek a magyarok. A cél az, hogy ezt az eredményességet megtartsuk, és egyben fokozzuk is. További fontos feladat, hogy a nagyközönség számára ismertebbé tegyük ezeket a sportágakat. – mondta Gémesi György.

A közgyűlésen eldőlt, hogy a jövőben az alelnöki tisztséget Bartha Anikó, Zelenák József és dr. Balogh Tamás látja el. További elnökségi tagok: Bácsi Krisztina, McMenemy Márk, Török László.

0 Tovább

​​​​​​​Dr. Magyar Zoltán: Fantasztikus Eb-n vagyunk túl

Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke szerint a magyar sport sokat erősödött ezen a kontinensbajnokságon. Tegnap zárult a 40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság Budapesten. A Nemzet Sportolója kiemelte, a sporttörténelmi eredmények mellett Magyarország ismét jelesre vizsgázott vendéglátóként.

„Versenyzőként is és sportvezetőként is sok nemzetközi eseményen vettem, illetve veszek részt, úgyhogy van viszonyítási alapom. A budapesti Eb prémium kategóriás eseménynek számít, hiszen a versenyek színvonala mellett az ellátás, a szállás, a csapatok mozgatása tekintetében is kitűnő munkát végzett a szervező bizottság. Ezt megerősítették a magas rangú sportvezetők és politikusok is, akik kilátogattak a Papp László Budapest Sportarénába.” – összegzett a Magyar Torna Szövetség elnöke.

A 40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokságot a Magyar Torna Szövetség (MATSZ), a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ), a HM Sportért Felelős Államtitkársága és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) közreműködésével rendezték meg.

0 Tovább

Szumó Eb – Több dobogós hely a felnőtt mezőnyben is​​​​​​​

Véget ért a szumó Európa-bajnokság. A kontinensviadal zárónapján a  felnőttek is több érmet gyűjtöttek be.

Hat érmet szereztek a felnőttek a Loutrakiban megrendezett szumó Európa-bajnokságon. A Magyar Sumo Szakszövetség információi szerint ezüstérmes lett a nők 60 kilogrammos kategóriájában Kaszás Elza, valamint a férfiaknál Pap Arnold (+115 kg).

Végh Artúr (+115 kg), Kaszás Lilla (73 kg), Szilágyi Erik (open) egyaránt harmadik lett, akárcsak a női csapat, amelyben Kaszás Lilla, Kaszás Elza, Márai Csenge és Baljer Kitti kapott helyet.

A görögországi világversenyen korábban az U21-esek 9, az U23-asok pedig 6 érmet szereztek.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke így értékelte az Eb-szereplést: „Az utánpótlás mindig is erős volt nálunk, ez most is meglátszott az eredményeken, de külön öröm, hogy a felnőtteknél is több dobogós helyezést értek el szumósaink. Az utóbbi világversenyek mindegyikéről sikerült érmeket haza hozni, ezekre a sikerekre lehet alapozni”. 

0 Tovább

Több mint 800-an versenyeztek a karate magyar bajnokságon

A szombaton és vasárnap az UTE Megyeri úti Jégcsarnokában rendezték meg az idei WKF Karate Magyar Bajnokságot. A versenyen, amelyen 61 klub több mint 800(!) versenyzője indult, formagyakorlat (kata) és küzdelem (kumite) versenyszámokban, egyéniben és csapatban, gyermek, ifjúsági, kadet, junior, U21, felnőtt, master és para-karate kategóriákban avattak bajnokokat. A mb-n a két hete Európa-bajnoki címet szerzett Tadissi Martial kivételével gyakorlatilag a teljes magyar versenyzői élmezőny tatamira lépett.

A verseny megnyitó ünnepségén díjazták az elmúlt időszak nagy világversenyein - a nagysikerű őszi budapesti világbajnokságon, a februári grúziai korosztályos Eb-n és a májusi horvátországi felnőtt kontinensviadalon - érmes magyar versenyzőket.

A díjazottak között volt a budapesti vb-n ezüstérmet nyert Hárspataki Gábor, az ugyanott para-karatéban világbajnoki címet szerzett Kákosy Olívia és a közelmúltbeli Eb-n aranyérmes Tadissi Martial. Utóbbi kivételével a kitüntetettek versenyeztek is a hétvégén. Emellett Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke elbúcsúztatta a versenyzői pályafutásukat befejező, korábban sok szép sikert elért Sterck Laurát és Anti Zsuzsannát. 

Helyenként kifejezetten jó színvonalú, és izgalmas mérkőzéseket hozó magyar bajnokságon a nagy nevek közül a férfiaknál Hárspataki Gábor ezúttal is magabiztosan végzett a 75 kg-os súlycsoport élén, formagyakorlatban pedig Nagy Botond immár 11-dik magyar bajnoki címét nyerte. Szintén 11-dik alkalommal állhatott fel a dobogó tetejére az 50 kg-os Molnár Réka a nőknél, és szintén hozta a papírformát Ilankovic Alexandra (68 kg) és Fleischer Dóra (+68 kg).

A para-karatésoknál az esélyesek közül Kákosy Olívia és Csatári János szép nemzetközi eredményeik mellé újabb magyar bajnoki címet gyűjtött be.

WKF Karate Magyar Bajnokság, a felnőtt érmesek:

Kata:
Férfiak: 1. Nagy Botond (UTE), 2. Bárdos Ádám (Sporting Budo), 3. Bérczes Botond (Justitia) és Nguyen Thanh Tung (UTE)
Csapat: 1. Justitia, 2. UTE, 3. Sandan
Nők: 1. Fábián Csenge (MTK), 2. Tóth Vanda (Justitia), 3. Fodor Amira (UTE) és Hógenburg Luca (UTE)
Csapat: 1. MTK, 2. Piramis, 3. Justitia és UTE

Kumite:
Férfiak:
60 kg: 1. Nagy Máté (Szarvas)
67 kg: 1. Nichols Dávid (MTK), 2. Béres Botond (Gastroyal), 3. Csöppű Bence (MTK) és Nagy Máté (Szarvas)
75 kg: 1. Hárspataki Gábor (MTK), 2. Szodorai Bence (Gastroyal), 3. Knirsch Patrik (MTK)
84 kg: 1. Botos Botond (MTK), 2. Bazsánt Csaba (Raion)
+84 kg: 1. Frankó Dániel (Tisza Volán), 2. Paksi Péter (Bátaszék), 3. Freund Péter (Senshi)
Csapat: 1. MTK, 2. MTK, 3. Gastroyal
Nők:
50 kg: 1. Molnár Réka (BHSE), 2. Kissimon Réka (BVSC-Zugló), 3. Kovács Kiara (Vasas)
55 kg: 1. Szodorai Bianka (Gastroyal), 2. Boussebaa Aicha (MTK), 3. Gill Dóra (Bátaszék)
61 kg: 1. Ilankovic Aleksandra (MTK), 2. Tamási Zsófia (Gastroyal)
68 kg: 1. Ádám Alexandra (BVSC-Zugló), 2. Erdélyi Virág (Sun Dome)
+68 kg: 1. Fleischer Dóra (MTK), 2. Módos Katalin (Pest-Budai), 3. Kun Mariann (Sandan)
Csapat: 1. MTK, 2. Gastroyal, 3. BVSC-Zugló

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum