Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Keddtől csütörtökig karate az Európai Egyetemi Játékokon​​​​​​​

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) megbízásából a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Debreceni Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel, valamint Debrecen és Miskolc városával közösen 2024. július 10. és 24. között Európai Egyetemi Játékokat (EUG2024) rendez. Az európai egyetemisták legnagyobb szabású küzdelmeire mintegy negyven ország négyszáz egyeteméről közel ötezer fiatal vesz részt, hogy tizenhét sportágban mérjék össze erejüket és tudásukat.

A karate versenyszámokat Miskolcon, az Egyetemi Sportcsarnokban bonyolítják le július 16-18-án, keddtől csütörtökig. A verseny szakszerű megrendezésében – Falusi Márton, Kis Virág és Pálinkás András vezetésével – az MKSZ is segítséget nyújt.

A pénteki nagyszabású megnyitón, a DVTK Arénában a sportolók és a bírók elmondták esküjüket, majd az EUSA zászló felvonásával hivatalosan is kezdetét vette az EUG2024. Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a megnyitón elmondta: a sport kulcsszerepet játszik az összetartozás és a közösség érzésének erősítésében. A sport értéket teremt a játékok pedig lehetőséget nyújt arra, hogy Miskolc és Debrecen a sporton keresztül is megmutathassa értékeit – tette hozzá a rektor.

Külön büszkeség a karatésok számára, hogy a sportolók eskütételét egy miskolci karatés, Tóth Vanda mondta el. 

“Fantasztikus, hogy 37 fős magyar karatés vesz részt az Európai Egyetemi Játékokon. Soha ilyen nagy létszámú csapatunk nem volt még a játékok történetében. Ez azt jelzi, hogy Magyarországon erős az egyetemi karate sport. A Magyar Karate Szakszövetség égisze alatt létezik egyetemi magyar bajnokság is, a mostani verseny lebonyolításában pedig együttműködünk a MEFS-sel. Ami pedig a várható eredményeket illeti, több érem megszerzésében bizakodunk” – nyilatkozott a rajt előtt Dr. Mészáros János, az MKSZ elnöke.

Európai Egyetemi Játékok, karate torna, a magyar indulók:

Férfiak:

Kata (formagyakorlat):
Egyéni: Beke Bálint, Barta Roland, Mérő Bálint, Szilágyi Gergő

Kumite (küzdelem):
60 kg: Kiss András, Nagy Máté
67 kg: Béres Botond, Nichols Dávid, Kerti Kelemen
75 kg: Ács Tamás, Bagdi Márk Richárd, Tálas Bendegúz
84 kg: Botos Botond, Bazsánt Csaba, György Dániel, Dvorák Ádám, Bendó Milán
+84 kg: Frankó Dániel, Hőning Ádám, Stum Dominik, Molnár István
Csapat: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (Bagdi Márk Richárd, Bazsánt Csaba, Dvorák Ádám, György Dániel, Frankó Dániel, Hőning Ádám)

Nők:

Kata:
Egyéni: Fábián Csenge, Uhlyarik Panna, Bokor Kata, Kollár Eszter, Nagy Gréta, Gáldonyi Nikolett, Tóth Vanda
Csapat: Eötvös Loránd Tudományegyetem (Uhlyarik Panna, Bokor Kata, Kollár Eszter)

Kumite:
50 kg: Kovács Kiara, Kissimon Réka
55 kg: Szodorai Bianka, Gill Dóra Nikol, Bene Bianka, Papp Réka
61 kg: Egyházy Veronika
68 kg: Módos Katalin
+68 kg: Dávid Kira
Csapat: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (Egyházy Veronika, Gill Dóra Nikol, Szodorai Bianka, Kovács Kiara)

0 Tovább

Uszonyosúszó-vb: Szenzációs magyar érmek és világrekord Belgrádban​​​​​​​

Tíz éremnél tartanak a magyarok a Belgrádban zajló uszonyosúszó-világbajnokságon. A 4 arany, 5 ezüst, és 1 bronz mellé ráadásul egy fantasztikus világrekord is társult. A 4X100 méteres multi mix váltó 2:41:90 perccel csapott célba. A világcsúcsot úszó kvartettben Cséplő Kelen, Pernyész Dorottya, Bukor Ádám és Suba Sára kapott helyet. A selejtezőben a magyarok a Mayer Dávid, Pernyész, Bukor, Blaszák Lilla összeállításban harcolták ki a fináléba jutást.

Aranyérmet szerzett  Pernyész Dorottya 100 méteres uszonyos gyorsúszásban, Mozsár Alex 1500 méteres felszíni úszásban, és Kiss Nándor a 400-as felszíni döntőben. Utóbbi számban Mozsár ezüstérmesként zárt. Szintén a dobogó második fokára állhatott fel Cséplő Kelen a 100 és a 200 uszonyos gyors eredményhirdetésekor, valamint Lengyeltóti Bence (400 uszonyos gyors), és a Mozsár, Kiss, Lengyeltóti, Bukor alkotta 4X200-as felszíni váltó.

Az eddigi egyetlen magyar bronzérem Kiss Nándor nevéhez fűződik, aki a 400 uszonyos gyors fináléjában lett harmadik. 

A magyar válogatott a tíz dobogós helyezéssel az éremtáblázat harmadik helyén áll Belgrádban.

0 Tovább

Hét kick-boxos arany az Európai Egyetemi Játékokon

Hét arany, kilenc ezüst- és tizenegy bronzérmet nyertek a hazai versenyzők az Európai Egyetemi Játékok kick-box tornáján. A kontinens egyetemistáinak és főiskolásainak legrangosabb multisport rendezvényét az idén Magyarország két nagyvárosa, Debrecen és Miskolc látja vendégül. A játékok kick-box versenyszámaiban – amelynek Miskolc adott otthont – a magyarok bizonyultak a legeredményesebbnek.

A kick-box hét szakága közül négy mutatkozhatott be Mickolcon. A pointfighting szabályrendszerben Bozók Szabolcsnak sikerült súlycsoportját megnyernie, a kick-lightosoknál pedig a fiatal kora ellenére már többszörös világbajnok Száraz Gergő diadalmaskodott. Érdekesség, hogy ezúttal a ringben több arany született, mint a tatamin. A full-contactosok küzdelmeiben Petrovics Péter, illetve a korábban a tatamin világ- és Európa-bajnoki címet is nyert Kovács Laura Fanni lett első. A K1-esek mezőnyében Rehák Márk három győzelmet követően állhatott fel a dobogó legfelső fokára, a nőknél pedig Gera Zorka nyakába akasztottak aranyérmet. 

Kifejezetten jól szervezett és roppant hangulatos versenyt sikerült megrendezni, amiben a Magyar Kick-box Szakszövetségnek is jelentős része volt, hiszen ők biztosították a tatamikat, a ringeket, a bírók nagy részét és a segítők zömét. A helyszínre sem lehet panasz, hiszen egy vadonatúj teniszcsarnokban bonyolították le a versenyt, és a nagy melegben a csarnokbeli légkondicionálás rendkívül sokat számított – dicsérte a körülményeket Galambos Péter, az MKBSZ elnöke. 

 

"A küzdelmek szakmailag változó színvonalat hoztak, hiszen volt olyan súlycsoport, ahol a felnőtt világranglista első három helyezettje itt volt, ugyanakkor akadtak gyengébb kategóriák is. De tudomásul kell venni, hogy ez egy ilyen verseny. Az eredményeket tekintve örömteli, hogy a magyarok jeleskedtek, és jó érzés, Európa itt megjelent egyetemista kick-boxosainak a jelentős részét a mieink tették ki. Ez azt mutatja, hogy sportolóink fontosnak tartják, hogy egyéb területeken is képezzék magukat, és gondolnak a későbbi életükre. Meggyőződésem, hogy ez jó az egyénnek is, de jó az egész hazai kick-boxnak is. Egyúttal köszönetemet szeretném kifejezni az egyetemeknek és főiskoláknak, hogy támogatták, támogatják a náluk tanuló kick-boxos fiatalokat" – nyilatkozta Galambos Péter.

 

A viadalon az éremtáblázaton Magyarország végzett az élen, megelőzve Horvátországot és Törökországot.

Európai Egyetemi Játékok, Miskolc, kick-box, a magyar érmesek:


Pointfighting:
Férfiak:
63 kg: 1. Bozók Szabolcs, 2. Száraz Gergő
74 kg: 1. Maruscsák László
84 kg: 2. Szmolek Emánuel
+84 kg: 3. Bondár Dávid és Bálint Zoltán
Nők:
55 kg: 2. Karácsondi Réka
+65 kg: 3. Török Dóra

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 1. Száraz Gergő, 3. Bozók Szabolcs
74 kg: 3. Maruscsák László
84 kg: 2. Szmolek Emánuel
+84 kg: 3. Bálint Zoltán
Nők:
55 kg: 3. Karácsondi Réka
+65 kg: 3. Zsíros Annamária

Full-contact:
Férfiak:
75 kg: 2. Tóth-Szabó Vilmos
86 kg: 1. Petrovics Péter
Nők:
56 kg: 2. Szeleczki Lilla
+65 kg: 1. Kovács Laura Fanni, 2. Tímár Boglárka

K1:
Férfiak:
67 kg: 1. Rehák Márk, 2. Forgó Zalán
81 kg: 3. Gondos Gergely és Tóth Bendegúz
Nők:
56 kg: 2. Nagy Zsófia
60 kg: 3. Boldizs Nikolett
65 kg: 1. Gera Zorka

0 Tovább

Párizs 2024 - Lévai Zoltánnak sok erőt adhat a testvére Eb-aranya​​​​​​​

Lévai Zoltán nem bánja, hogy itthon, tévében nézi majd az olimpiai megnyitót. A 77 kilogrammos kötöttfogásúak mezőnyében induló birkózó a párizsi játékok kezdetekor még itthon lesz. „Még jónak is tartom, hogy az olimpiai kavalkádból főleg a verseny előtt keveset kapok. Mindenki mondja, aki megtapasztalta, hogy a játékoknak van egy speciális hangulata, amelyre külön készülni kell” – mondja Lévai, akinek a felkészülésében komoly pluszt jelent, hogy testvére, Lévai Levente ugyancsak a 77 kilósoknál, de az U20-as korosztályban a közelmúltban Európa-bajnoki címet szerzett Újvidéken.

„Követtem azt az Eb-t, és örömmel láttam, hogy a testvérem bizonyos elemeket be tudott építeni a birkózásába, amit adott esetben tőlem lesett el. Sokat edzünk együtt, és mikor hazajött, édesapámmal kiértékeltük a kontinensbajnokságot, megállapítottuk, hogy ez az erős családi műhely eredményes. Biztos vagyok abban, hogy az én versenyzésemre is nagy hatással van Levi technikai repertoárja. A világversenyen elért győzelme pedig erőt adhat nekem is az olimpiára” – fogalmazott Lévai Zoltán.

0 Tovább

Rögbi Eb – A férfiak is negyedikek lettek Budapesten

A női válogatott után a férfiak is a negyedik helyen végeztek a rögbi Európa-bajnokság budapesti állomásán! A férfi válogatott bronzmeccset játszhatott, amit a nőkhöz hasonlóan elvesztett, de így is történelmi eredményt ért el a Trophy Series olimpiai rögbi Eb-n.

Két negyedik helyezés lett a vége tehát a budapesti meccsdömpingnek. A kánikulában lejátszott mérkőzések során mind a nők, mind a férfiak bizonyították, hogy a hőn áhított előrelépésre képesek.

A nők szombati negyedik helye után a férfiak megnyerték a Monaco elleni negyeddöntőt (36-14), aztán következett a svédek elleni elődöntő, ahol végül a mieink alulmaradtak 21-14-re. A bronzmérkőzésen Lengyelország ellen léptek pályára a magyarok, és 26-5-re alulmaradtak.

A két állomásból álló kontinensbajnokság összesített eredményeit tekintve mind a két válogatott megszerezte az összetett negyedik helyet, amely szintén egyedinek számít, hiszen magyar válogatottak ilyen sikereket korábban nem értek el ebben a sportágban

Kiss Antal, a Magyar Rögbi Szövetség elnöke:

„Ez a két negyedik hely, ez csillagos ötös. Ezek a sportolók, akik munka és tanulás mellett – persze van köztük profi is – bizonyítottak. Korábban felkaptuk a fejünket amikor egy-egy feröeri csapat meglepetést okozott. Most a mieink bizonyították, hogy Európa élmezőnyének közvetlen közelében vannak. Beért az a sportágfejlesztési munka, amit 8 éve indítottunk”

0 Tovább

Autós hegyi Európa-bajnokság – A perzselő olaszországi hőségben értékes ezüstérmet szerzett Nagy Norbert​​​​​​​

Nagy Norbert Olaszországban is dobogós helyen zárt. A hegyi Európa-bajnokság 5-ös kategóriájának címvédő magyar pilótája a Trofeo Vallecamonicán a 2. helyet szerezte meg, ezzel folytatta idei remek sorozatát. A Nagy Norbi Racing Team szakmai igazgatójaként is tevékenykedő autóversenyző az idei összes állomás mindegyikén dobogóra tudott állni.

Az aranyérmet a hazai pályán versenyző olasz Lukas Bicciato szerezte meg, a bronzérem pedig a cseh Lukas Mülleré lett.

A kategóriában a BMW E46-tal versenyző Nagy Norbert az olasz futam után is magabiztosan vezet. 115 pontja van, az olasz Lukas Bicciatónak 94, az osztrák Chris-Andre Mayernek pedig 78.

Az autós hegyi Európa-bajnokság két hét múlva a lengyelországi Limanowában folytatódik.

Nagy Norbert: „Nem lepett meg az eredmény, ezt valahol éreztem, hogy az olasz vetélytársamnak jobban kijön a lépés hazai pályán. Rekkenő hőség volt, ami a teljes mezőnyt próbára tette. Az a célom, hogy a lengyel futamon visszavágjak, és tovább növeljem az előnyömet összetettben.” 

0 Tovább

Ilyen még nem volt – 4. a női csapat, a férfiak pedig legyőzték a románokat

Sporttörténelmi magyar szereplés a rögbi Európa-bajnokság budapesti állomásán! A magyar női válogatott bronzmeccset játszhatott, amit ugyan elvesztett, de a negyedik helyezés történelminek nevezhető, hiszen korábban soha nem végzett ilyen előkelő helyen a Trophy Series olimpiai rögbi Eb-n.
A nemzeti csapat a kisdöntőben Georgia csapatával találkozott, és végül 28-10-re alulmaradt a Budapest Rugby Centerben zajló kontinenstorna 2. napján.

A szombati napot a mieink a finnek elleni negyeddöntővel kezdték, ahol (hosszabbítás után) 19-14-re nyertek, aztán a svédek elleni elődöntőben 19-12-re kikaptak.

A férfi válogatott is emlékezetessé tette a szombati napot. A válogatott története során először legyőzte Romániát (26-12)! Ez volt az első csoportmérkőzés. A folytatásban következett egy 19-14-es siker a lettek ellen, majd Monaco együttesét verték a magyarok 21-14-re. Mindez azt jelenti, hogy a zárónapon a férfi csapat negyeddöntőzhet. A 11 órakor kezdődő összecsapáson ismét Monaco lesz az ellenfél. 

0 Tovább

Sárkányhajó: 48 magyar érem az Eb-n!​​​​​​​

Fantasztikus magyar szereplés a 15. EDBF Nemzetek Közötti  Sárkányhajó Európa-bajnokságon! A csehországi Racicében megrendezett kontinensbajnokságon a magyarok az összes korosztályt és kategóriát beleszámítva 29 aranyat, 14 ezüstöt és 5 bronzérmet szereztek.

Az Eb-n a mieink a 18 nemzet közül a legnagyobb létszámmal, 188 fővel képviselték a magyar színeket.

„Elégedettek vagyunk a magyar válogatott teljesítményével, hiszen történelmet írtunk. A verseny négy napján keresztül vezettük az éremtáblázatot, amit csak akkor tud egy nemzet teljesíteni, ha minden korosztályban, minden távon egyaránt eredményes. A magyar sárkányhajó válogatott holtversenyben az éremtáblázat első helyén végzett, és mindez bizonyítja a magyar sárkányhajósport erejét” - nyilatkozta a szövetség elnöke Járosi Péter.

Részletes eredmények a Magyar Sárkányhajó Szövetség oldalán

0 Tovább

Jet-ski Európa-bajnokság: Huszonöt fős lesz a magyar válogatott​​​​​​​

Rekordnevezés a hazai rendezésű jet-ski Európa-bajnokságon és junior vb-n. A jövő pénteken kezdődő világversenyre a szervezők információi szerint 26 ország legjobbjai érkeznek Magyarországra. Az eseménynek Győr-Győrzámoly ad otthont, a látványos versenyek vasárnapig tartanak.

Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke hangsúlyozta, ebben a sportágban ilyen nagy világverseny nem volt még Magyarországon. „Az elmúlt években többször is bizonyítottunk. Színvonalas Eb- és utánpótlás korosztályban vb-futamot rendeztünk Nyíregyháza-Leveleken. Ilyen szintű nemzetközi érdeklődést azonban nem tapasztaltunk még. Az esemény méretéhez képest a magyar válogatott is szép számú jetest vonultat fel. Huszonöt fős lesz a nemzeti csapat úgy, hogy a magyarokon kívül osztrák és szlovák kiválóságok is Magyarország zászlaja alatt versenyeznek, magyar liszensszel.” – mondta Czeller Béla, aki egyben a szervező bizottság elnöke is.

A várható magyar szereplésről szólva elmondta, több dobogós helyezésben bízhatunk. „Összességében elmondható az összes kategóriára, hogy erős mezőny lesz. A magyar versenyzőktől tíz érmet remélek a felnőtt Eb-, és junior vb-futamokon” – tette hozzá Czeller Béla.

A jet-ski világverseny hivatalos megnyitója péntek este Győrben lesz a Dunakapu téren, amely után látványos freestyle-bemutatót láthat a közönség a Mosoni-Dunán. 

0 Tovább

Rögbi Eb – A finnekkel negyeddöntőzhetnek a nők

Negyeddöntős a magyar női válogatott a rögbi Európa-bajnokság budapesti állomásán. A nemzeti csapat a Budapest Rugby Centerben rekkenő hőségben kezdte meg a küzdelmeket a Trophy Series olimpiai rögbi Európa-bajnokság második körében.

A magyarok előbb kikaptak Svájctól 15-10-re, majd a második találkozón 19-5-re verték Izraelt.

A harmadik pénteki összecsapáson Georgia legjobbjai következtek és Vitéz Georgináék végül 14-12-re győztek. Ez azt jelenti, hogy a szombati negyeddöntőben a finnekkel meccselhetnek a magyarok 12 óra 21 perctől.

A férfiak is bemutatkoznak szombaton. A magyarok Romániával, Lettországgal és Monacóval csapnak össze a csoportkörben.

Az Eb zárónapján a férfiak helyosztóit rendezik meg a Budapest Rugby Centerben.

Francia és svájci bajnokokkal áll fel a magyar férfi csapat

Mindenki egészséges, és mindenre elszánt játékosok várják az Eb-rajtot. Az olimpia évében különösen nagy figyelmet kap a sportág, mivel a franciáknál a rögbi egész évben fókuszban van. Kade Zalán U18-ban a Rouen, Sacaze Márton pedig a svájci Servette együttesével lett bajnok, amely a francia bajnokságban játszik.

Fotók: Tóth Csaba

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum