Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Teke – Rangos nemzetközi tábor Szegeden

Szombaton zárul a Szegeden zajló NBC-tábor. A Nemzetközi Tekeszövetség (NBC) utánpótlás edzőtáborának először ad otthont Magyarország.

A jellemzően 14 és 18 év közötti utánpótlás-válogatott játékosok hat országból érkeztek Szegedre. „Ezt a tábort 2006 óta rendezik meg, Magyarország először ad otthont az NBC-tábornak. Nagy örömmel mondtunk igent a nemzetközi szövetségnek, amikor felkértek minket házigazdának” – mondja Karsai Ferenc, a Szegedi TE elnöke, aki egyébként a nemzetközi szövetség egyik alelnöke is egyben. A szegedi táborban napi két edzést tartanak nemzetközi szaktekintélyek vezetésével. Szakemberek szerint a tábor a teljes magyar utánpótlásra nézve pozitívan hat, hiszen a 14-18 év közöttiek európai elitmezőnye gurít a héten Szegeden. Ebben a környezetben edzhetnek a magyarok is.

0 Tovább

Európa Kupára készülnek a szumósok

Lengyelországba utazik a magyar szumó-válogatott. Krotoszyn ad otthont a következő Európa Kupának, ahol a nemzeti csapat gerince küzdőtérre lép. A felnőtteken kívül több utánpótláskorú versenyző is elutazik.

„Idén különösen nagy hangsúlyt fektettünk az utánpótláskorú versenyzőkre. Magyarország ugyanis utánpótlás Európa-bajnokságot rendez szeptemberben, így elengedhetetlen a felnőttek mellett a fiatalok menedzselése is.” – nyilatkozta Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke.

A sportvezető hozzátette, hogy ezúttal is jó szereplést vár a magyaroktól Lengyelországban. A már hagyományos lengyelországi Európa Kupa általában jól szokott sikerülni a magyar szumósoknak. Tavaly Szilágyi Erik három érmet is begyűjtött, rajta kívül Berregi Bernadett is dobogóra állt.

A lengyelországi Európa Kupát a hétvégén, a magyarországi utánpótlás Európa-bajnokságot pedig szeptember 26. és 29. között rendezik meg.

0 Tovább

Olimpiai álmok a győri kick-box Eb-n

A kick-boxosok világszerte bizakodóak, hogy a 2028-as Los Angeles-i olimpián ott lehet az amerikai eredetű modern küzdősport. Az álmok valósággá válásának útján tavaly fontos lépést tett meg a sportág, amelynek világszervezetét, a WAKO-t elismerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Király István, a hazai szövetség alelnöke elmondása szerint a Los Angeles-i szervezők is tapogatóztak a sportág háza táján. Az idei utánpótlás Eb-t augusztus végén Győrben rendezik, és éppen azok a fiatalok gyűlnek össze, akik 2028-ra pályafutásuk csúcsán lehetnek – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A sportág olimpiai elismerése is szerepet játszik abban, hogy 2000 fős indulói rekordlétszámot várnak Győrbe – vélekedett Király István, aki az Eb egyik főszervezője. Elmondása szerint a múltban akadt néhány másik kick-box világszervezet, amely magát a legerősebbként hirdette, de a NOB elismerésével egyértelművé vált, hogy a WAKO a sportág hivatalos képviselője. Azóta érezhetően elindult egy beáramlás, és a következő két-három évben legalább ötven százalékkal megnövekedhet a WAKO már most is hárommilliós tagsága.

Király István optimista a 2028-as olimpiai bemutatkozást illetően. Hogyha nem hinnénk benne, akkor ugyan miben hinnénk? – teszi fel a kérdést.

"Létezik egy erős amerikai kick-box, és tapasztaltunk egy nem hivatalos érdeklődést a Los Angeles-i szervezőbizottság felől. Úgyhogy nagy izgalommal várjuk a történéseket, miközben azt gondoljuk, hogy a kick-box igenis megérett arra, hogy belépjen az olimpiai sportágak közé. És nemcsak úgy, mint egy családtag, hanem mint a játékok programján szereplő sportág. Minden adott lehet, hogy a NOB felkarolja a kick-boxot. Tudjuk, hogy az olimpiára kerülésnek az is feltétele, hogy képernyőképes és eladható legyen egy sportág, de azt gondolom, hogy ezeknek is maximálisan megfelelünk. Egy erős lobbira van még szükség, de az is meglesz. Bátran kijelenthetjük, hogy haladunk előre" – bizakodott a május óta az európai kick-box szövetség elnöki tisztét is betöltő sportvezető.

Bár nagyon távoli még, de 2028 szempontjából is nagy fontossággal bírhat a győri utánpótlás Európa-bajnokság – hangsúlyozta Király István.

"Ha belegondolunk, hogy Győrben a fiatalok lépnek küzdőtérre, és hogy hány év van hátra a lehetséges olimpiai debütálásig, akkor nyilvánvaló, hogy pont akkorra válhat ezekből a tizenévesekből felnőtt világklasszis. Merthogy ez a sportág sem olyan, hogy két-három év alatt valaki a semmiből a felnőtt elitben találhatja magát, hanem hosszú, tíz-tizenöt éves versenyzői múlt kell ahhoz, hogy egy tehetség eljusson a csúcsra. Mi pedig éppen most szemezgethetjük ki azokat a tehetségeket, akikből majd kilenc esztendei fáradságos munkával esetleg olimpikonokat faragunk, akik érmeket hoznak Magyarországnak."

A 2019-es utánpótlás kick-box Európa-bajnokságnak augusztus 26. és 31. között az Audi Aréna Győr ad otthont.

0 Tovább

TF-es kick-boxos sikerek az egyetemi Európa-bajnokságon

Hat arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyertek a magyar kick-boxosok Zágrábban, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) küzdősport Európa-bajnokságán. A sportág képviselői először vehettek részt az egyetemi Eb-n, ahol a kick-box mellett három, a 2020-as olimpián szereplő küzdősport – cselgáncs, tekvandó és karate – képviselői indultak. A kick-boxos diadalok a Testnevelési Egyetemet a felsőoktatási intézmények közötti éremtáblázat elejére repítették – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

 

Valósággal tarolt a zágrábi multisport-eseményen a felnőtt világ- és Európa-bajnokokat is a soraiban tudó magyar kick-boxos küldöttség.

A tavalyi felnőtt Eb-elsőségével az év legjobb hazai női versenyzőjének választott Busa Andrea két szakágban is diadalmaskodni tudott. A világ- és Európa-bajnok Nagy Henrietta pointfightingban nyert, akárcsak a férfiaknál Rohonczi Jenő. A 2017-es budapesti felnőtt vb-n ezüstérmes Vida Balázs és a fiatal Fésű Lajos light-contactban állhatott fel a dobogó tetejére.

Bálint Zoltán és Harangozó Gábor ezüstéremmel térhet haza Horvátországból, míg Vizsnyiczai Richárd és Gremen Petra harmadik lett.

 

Hazánk ezzel fölényesen lett a legeredményesebb ország kick-boxban az egyetemi Eb-n. Különlegesség, hogy a hat magyar arany mindegyikét a Halker-Király Team egyesület sportolói harcolták ki, közülük pedig öten is a Testnevelési Egyetem színeit képviselték. Ezzel a budapesti felsőoktatási intézmény egycsapásra a második helyre ugrott a kontinens egyetemei közötti éremtáblázaton – amely az EUSA valamennyi sportágának idei Eb-eredményeit magába foglalja.

EUSA egyetemi küzdősport Eb, a magyar érmesek kick-boxban:

Pointfighting:
Férfiak:
74 kg: 3. Vizsnyiczai Richárd (SZTE, Békéscsabai LTP. SE)
84 kg: 2. Bálint  Zoltán (SZTE, Békéscsabai LTP. SE)  
+84 kg: 1. Rohonczi  Jenő (TE, Halker-Király Team), 2. Harangozó Gábor (SZTE, Békéscsabai LTP. SE)  
Nők:
65 kg: 1. Busa  Andrea (TE, Halker-Király Team)  
+65 kg: 1. Nagy Henrietta (BME, Halker-Király Team)
Light-contact:
63 kg: 1. Fésű Lajos (TE, Halker-Király Team)  
+84 kg: 1. Vida  Balázs (TE, Halker-Király Team)  
Nők:
55 kg: 3. Gremen  Petra (ELTE, ZMKBA)  
65 kg: 1. Busa Andrea (TE, Halker-Király Team)

0 Tovább

Víz alatti rögbi-vb: 15. lett a magyar csapat, Kolumbia a világbajnok

A 15. helyen végzett a magyar férfi válogatott a víz alatti rögbi-világbajnokságon. A grazi világverseny a sportág hazai történetében kiemelt jelentőségű volt, hiszen a magyar válogatott először indult világbajnokságon. Az aranyérmet Kolumbia szerezte meg.

 

A nemzeti csapat az utolsó helyosztón Luxemburgot 10-1-re legyőzve végzett a 15. helyen. Markovics Dóra, a válogatott segédedzője elmondta: összességében elégedett a magyar csapat vb-szereplésével. „Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy először vettünk részt világbajnokságon. Három győzelmet szereztünk és ez biztató a jövőre nézve. A Klima András vezette csapat Szlovákiát és Luxemburgot múlta felül ezen a vb-n. Utóbbi válogatottal kétszer is megmérkőztünk. Célunk, hogy a világbajnokságon szerzett tapasztalatokat felhasználva a felnőtt csapatok mellett, ütőképes utánpótlást neveljünk itthon” – mondta Markovics Dóra.

A víz alatti rögbi egyre népszerűbb sportágnak számít, főleg a búvárok körében. A mérkőzéseket 4 méteres medencében játsszák, ahol a 12 fős csapatból egyszerre 6 van a vízben. Egy mérkőzés kétszer 15 percig tart.

0 Tovább

Hatezren futottak a kivilágított fővárosban

A férfiaknál Csere Gáspár, a nőknél pedig az ukrán Ganna Volkova nyerte a félmaratoni távot a Generali Night Run Budapest elnevezésű éjszakai versenyen, amelyen 6000 futó állt rajthoz.

 

A kivilágított a fővárosban hatodszor rendezték meg ezt a versenyt, mely idén helyet kapott a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa rendezvénysorozatban. Rendhagyó helyszínt választott a lánykérésre Hankó Dávid. Az országos bajnok triatlonos a 6 kilométeres rajt előtt kérte meg menyasszonya kezét.

A résztvevők összesen három táv közül választhattak, a félmaratoni távra pedig a váltóban is lehetett nevezni.  Az idei verseny legnagyobb újítása az volt, hogy a Budai Várnegyed és a Váralagút után a mezőny már áthaladt a Lánchídon is.

A Generali Night Run Budapest győztesei:

Félmaraton

Férfi

Csere Gáspár (01:08:36)

Női

Ganna Volkova/ukrán/ (01:29:43)

Félmaratoni váltó

Férfi

Szolgálati Agarak (01:16:00)

Női

BRB (01:40:03)

9 kilométer

Férfi

Szabó Milán (00:32:15)

Női

Szoták-Orosz Kata (00:38:26)

6 kilométer

Férfi

Kárász Krisztián Zakariás (00:19:49)

Női

Suha Dorottya (00:24:20)

0 Tovább

A karatés Nagy Botond Egyetemi Európa-bajnok lett

Nagy Botond (Budapesti Műszaki Egyetem) arany-, Sterck Laura (Corvinus Egyetem Budapest) és Klement Kármen (Testnevelési Egyetem) pedig bronzérmes lett az Európai Egyetemi Sportszövetség, az EUSA küzdősport Európa-bajnokságának karate versenyén Zágrábban.

 

Férfi formagyakorlatban a sportág olimpiai debütálásán, a 2020-as tokiói ötkarikás játékokon való részvételért hajtó Nagy Botond a selejtezők során három fordulóból is sikerrel lépett tovább. Mivel a harmadik körben a KSI versenyzője a mezőnyből a legmagasabb pontszámot érte el, így a fináléba került. A szombat délutáni döntőben Nagy Botond meggyőző produkcióval múlta felül a szlovák Smoligát.

 

A nőknél a szintén a jövő évi olimpiára aspiráló Sterck Laura ugyancsak három fordulón túljutva harcolta ki a bronzmérkőzést, ráadásul a második körben magasabb pontszámot ért el, mint a többszörös korosztályos Európa-bajnok, későbbi döntős olasz D'Onofrio. A harmadik helyért vívott mérkőzésen aztán az MTK katása magabiztosan nyert a spanyol Vega ellen.

 

Küzdelemben a nők 50 kg-os súlycsoportjában Klement Kármen három győzelemmel és egy vereséggel végzett a harmadik helyen. A Vasas sportolója a bronzmérkőzésen az ukrán Kmit ellen diadalmaskodott.

0 Tovább

Víz alatti rögbi-vb: Győzelem a szlovákok ellen

Megszerezte második győzelmét a magyar férfi válogatott a víz alatti rögbi-világbajnokságon. A grazi világversenyen a nemzeti csapat a szlovákokat győzte le 1-0-ra az utolsó előtti helyosztón. A gólt Szűrös Márton Péter szerezte. A magyarok azzal a Luxembourggal csapnak össze az utolsó meccsen, amelyet egyszer már legyőztek a csoportmeccsek során. Ezt az összecsapást a 15-17. helyért játsszák majd le.

 

A magyar válogatott szempontjából sporttörténelminek számít ez a vb, hiszen a csapat először vesz részt világbajnokságon. Az együttes a két győzelem mellett a svédektől, az osztrákoktól, az amerikaiaktól, a csehektől és a kanadaiaktól is kikapott Grazban.

 A víz alatti rögbi egyre népszerűbb sportágnak számít, főleg a búvárok körében. A mérkőzéseket 4 méteres medencében játsszák, ahol a 12 fős csapatból egyszerre 6 van a vízben. Egy mérkőzés kétszer 15 percig tart.

0 Tovább

Tokió 2020 - Érdi Mária az olimpiai tesztversenyre készül

Érdi Mária a 2020-as nyári olimpia tesztversenyére hangolódik Japánban. A magyar klasszis vitorlás versenyző a világbajnokság után Enoshimában ül hajóba a női laser radial osztályban.

 

„Sokat kirándultunk az elmúlt napokban. Több nevezetességet megnéztünk Tokióban. Közben megkezdődtek az edzések is. Young Alisonnal, brit edzőpartneremmel készülök a jövő évi olimpia tesztversenyére” – mondta Érdi Mária.

A versenyző 2013 óta hatszor vehette át Magyarországon az év legjobb női vitorlás versenyzőjének járó díjat. A tokiói játékokra készülő magyar olimpiai csapatból az elsők között szerzett ötkarikás indulási jogot.

Érdi Máriának a 2020-as lesz a második olimpiája. 2016-ban a 14. helyet szerezte meg úgy, hogy közben futamot is tudott nyerni Rióban.

Az olimpiai tesztverseny után egy világkupán is részt vesz Érdi, hazatérése után pedig elindul a Balatonon megrendezendő magyar bajnokságon is.

0 Tovább

A kivilágított Várnegyedben, a Váralagútban és a Lánchídon folytatódik a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa rendezvénysorozat

Szombaton hatodik alkalommal rajtol el a gyönyörű, kivilágított, éjszakai fővárosban a Generali Night Run Budapest. Az esemény helyet kapott a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa rendezvénysorozatban. Az esti futóversenyen ott lesz Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakos is, és Hankó Dávid, országos bajnok triatlonos is – többek között.

Az egyre növekvő létszámú résztvevők összesen három táv közül választhatnak, a félmaratoni számra pedig a váltóban is indulhatnak futók. Az idei verseny legnagyobb újítása, hogy a Budai Várnegyed és a Váralagút után a mezőny már áthalad a Lánchídon is.

A versenyközpont a Várkert Bazárnál lesz, ahol a délután folyamán ingyenes gyermekfutamokkal várják a legkisebbeket.

Bővebb infók: https://futas.maratonman.hu/generali-night-run-budapest-2019/

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum