Vári Henrik és Borkai Ádám az I. FISU FIFA20 eSport Challenge-n

Július 6-16. között rendezi meg a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) az első alkalommal életre hívott FISU FIFA20 eSport Challenge-t, melyen két magyar egyetemi hallgató is képviselheti hazánkat.

A tíz akciódús nap alatt 25 ország, 37 egyeteméről, 32 férfi és 12 női játékos küzd meg a FISU FIFA20 eSport Challenge trófeájáért a FIFA20 virtuális pályáin.

Magyarországot a férfiak mezőnyében Vári Henrik az EDUTUS Egyetem (EDUTUS) hallgatója és Borkai Ádám a Széchenyi István Egyetem (SZE) hallgatója képviseli.

A FISU csütörtök kora délután online élő adásban megtartott sorsolásán a magyar hallgatókat a „C” és „D” csoportba sorsolták.

Vári Henrik (EDUTUS) a „D” csoportba került Mahmoud Mohamed (Egyiptom - October 6 University), Raj Ullash (India - SRM University) és Liang Zhanbo (Kína - Shanghai Jiao Tong University) mellé.

„Nagyon várom a versenyt. Nemzetközi versenyen még nem vettem részt ezért kicsit izgulok is, hiszen hazámat képviselem másodmagammal. Biztos, hogy vannak nagyon erős játékosok, erősebb csapatokkal, így elsődleges célom a továbbjutás a csoportból és utána minél tovább menni.” – nyilatkozta Vári Henrik.

Vári Henrik (EDUTUS) legjobb eredményei: Hungarian Pro Clubs League (HPCL) Magyar Kupa 2. hely (MTK Budapest FIFA Pro Clubs), HÖOK Egyetemi FIFA 20 Bajnokság 1. hely. Vári 2017-ben került az MTK-hoz, ahol három évig a Pro Clubs (11v11) csapatot erősítette. Ebben az átigazolási szezonban azonban búcsúzik a kék-fehérektől és egy másik csapatban folytatja tovább esportolói karrierjét, de hogy hol, az még titok.

Borkai Ádám (SZE) pedig a „G” csoportba került Mat Shairi Mohammad Firdaus (Új-Zéland - University of Canterbury), Sonday Mohammed Abbas (Dél-afrikai Köztársaság - University of Stellenbosch), Henriques-Gomes, Dillon (Ausztrália - Swinburne University of Technology) közé.

„Nagyon nagy megtiszteltetésként éltem meg, hogy a verseny előtti utolsó nap engem is beválogattak, és Henriekkel együtt képviselhetem hazámat az egyetemi FIFA20 eSport Challenge-n. Ez számomra nagyon nagy dolog, hogy bejutottam egy nemzetközi versenybe. Élőben követtem végig a sorsolást is. 17 évig fociztam, legtöbb felnőtt meccsemet Győrben NB3-ban játszottam, de bemutatkoztam NB2-es és NB1-es mérkőzésen is. A hazai versenyeken Xbox konzolon indulok, de nem fog gondot okozni a PS-re való átállás, mert sokáig azon is játszottam. Célom, hogy minél tovább menjek, mert lételemem a győzelem. Szeretnék dobogós helyezést elérni, de az egyenes kieséses szakaszban bármi megtörténhet.” – nyilatkozta a sorsolás után Borkai Ádám.

Borkai Ádám (SZE) legjobb eredménye: FIFA 20 Weekend League: 1x27 győzelem, 5x26 győzelem, Hunesz Masters Döntő (jelenleg is futó bajnokság) TOP16 résztvevő (Xbox).

 

A FISU FIFA20 eSport Challenge mérkőzéseinek időpontjai:

 

Július 6.-8.      Csoportmérkőzések

Július 9.          Legjobb 16 (1. nap)

Július 13.        Legjobb 16 (2. nap)

Július 14.        Negyeddöntők

Július 15.        Elődöntő

Július 16.        Bronzmérkőzés és Döntő

 

A csoportmérkőzések július 6-8. között zajlanak, ahol a játékosok minden csoportellenfelükkel egyszer kerülnek szembe. A győzelem 3 pontot ér, döntetlen esetén a csapatok 1-1 ponton osztoznak, a vereségért viszont nem jár pont. Minden csoportból a legjobb két játékos jut tovább a legjobb 16 közé, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek.

 

A mérkőzéseket az alábbi platformokon lehet követni:

@egyetemisport FB csatorna: https://www.facebook.com/egyetemisport/

FISU FB: https://www.facebook.com/FISU/

FISU Youtube: https://www.youtube.com/c/FISUTV

FISU TV: https://fisu.vhx.tv/browse

FISU Twitch: https://www.twitch.tv/fisutv