A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) megtartotta az Év Egyetemi Sportolója Díjátadó Gáláját.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új Csörsz utcai tömbjében, a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban adták át az elismeréseket a világklasszis magyar versenyzőknek, akik sportkarrierjük mellett a tanulásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár beszédében megjegyezte, hogy a díjazottak mindegyike példaképként állítható a fiatalok elé.  „A sportirányítás többek között azon dolgozik, hogy minél kisebb legyen a fiatal sportolók lemorzsolódása . Akik ma átvehették az Év Egyetemi Sportolója díjat, bizonyítják, hogy nem kell választani az élsport és a tanulás között. Mindkét területen párhuzamosan lehet sikereket elérni.” – hangsúlyozta az államtitkár.

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos MEFS-elnök köszöntő beszédében kiemelte: Sikeres évet zár a magyar egyetemi sport. „Folyamatosan erősödik a magyar egyetemi sport, soha ilyen sok díjazott nem volt, mint idén. Százhetven kiválóság vehetett át elismerést az idei teljesítményéért. Az év egyetemi sporteseményei közül kiemelkedik a csengtui Egyetemi Világjátékok, ahol a magyarok  17 éremmel,  3 arannyal,  8 ezüsttel és 6 bronzzal végeztek” – mondta a MEFS elnöke.

Fábián László MOB-főtitkár szerint a tanulás és a sport kéz a kézben jár. „Ennek a megállapításnak ékes bizonyítékai azok az egyetemisták, akik átvehették díjaikat. A Magyar Olimpiai Bizottság és a  Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség között kifejezetten jó a kapcsolat, és a jövőben is azért dolgozunk, hogy bebizonyítsuk, hogy élsportolóként is lehet jól tanulni, és egyetemi diplomát szerezni.

Idén többek között a rg-s Pigniczki Fanni (Károli Gáspár Református Egyetem), a vívó Márton Anna (Károli Gáspár Református Egyetem), az úszó Kós Hubert (Arizona State University), a kick-boxos Fésű Lajos (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem), és a vízilabdázó Vogel Soma (Edutus Egyetem) érdemelte ki az Év Egyetemi Sportolója díjat.

A hagyományoknak megfelelően a MEFS Díjátadó Gáláján hirdettek végeredményt az egyetemek közötti Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) pontversenyben (1000 fő hallgatóra eső pontszám alapján). Ezt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TE) nyerte. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem lett a második, megelőzve az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemet (EKKE). A 2022/2023-as tanévi MEFOB pontversenyben (összpontszám alapján) a Pécsi Tudományegyetem zárt az élen, a TE végzett másodikként, míg az ELTE hallgatói szerezték meg a bronzérmes pozíciót.

A Gálán köszöntőt mondott és díjat is adott át Szabó László MPB-elnök, dr. Mészáros János NVESZ-elnök, prof. dr. Sterbenz Tamás TF rektor, és Paragh Bianka, a HÖOK elnökhelyettese is.