Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világjátékok 2022 – Három érmet szerzett Kerstner Róbert

Kerstner Róbert egyre jobb formában van. A magyar szumós a Világjátékokra készül, és túl van az elutazás előtti utolsó versenyén.

A Milano Openen többek között amerikai, olasz, észt, egyiptomi, argentin és francia versenyzők indultak, Kerstner két ezüstöt és egy bronzérmet szerzett. Az open kategóriában és csapatban lett ezüstérmes, míg súlycsoportjában, a +115 kilósok között harmadik lett.

„Úgy érzem, hogy egyre jobb formába kerülök. A milanói verseny volt az utolsó megmérettetésem. Innentől folyamatos edzés következik, és már ott leszünk hamarosan a kiutazás előtt” – értékelt Kerstner Róbert, aki világbajnoki bronzérmével szerzett Világjátékok-kvótát.

Az idei Világjátékokat az egyesült államokbeli Birminghamben rendezik meg július 7. és 17. között. A Világjátékok Magyar Csapatot 11 sportág 57 versenyzője alkotja. A szumósok július 6-án utaznak Amerikába. Kerstneren kívül Nemes Dávid edzőként, Szakály László pedig bíróként vesz részt a multisport versenyen.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Ünnepre készülnek a szumósok

Kerstner Róbert személyében egy szumós képviselheti a magyar színeket a Világjátékokon. A Világjátékok Magyar Csapat információi szerint Kerstneren kívül Nemes Dávid edzőként, Szakály László pedig bíróként lesz ott az amerikai egyesült államokbeli játékokon.

Ancsin László, a nemrég újraválasztott Magyar Sumo Szakszövetség elnöke hangsúlyozta, minden Világjátékok hatalmas ünnep a sportágban tevékenykedőknek.

„Igaz, hogy csak egy versenyzőnk lesz ott Birminghamben, de nekünk ez nagy dolog, hogy ezúttal is volt magyar kvótaszerző. Robi a vb-bronzérmével harcolta ki, hogy ott lehessen a Világjátékokon. Nagyon boldogok vagyunk, hogy Szakály László személyben lesz magyar bíró is” – mondta Ancsin László, aki hozzátette: egy jó szereplés sokat lendíthet a magyar szumón.

„Mindig az a nagy nehézségünk, hogy az erős utánpótlás válogatottakak után a felnőtt nemzeti csapatok már jóval kisebb létszámmal rendelkeznek a lemorzsolódás miatt. Bízom benne, hogy ezt a lemorzsolódást a jövőben tudjuk majd lassítani.” – mondta a sportvezető, aki az európai szövetség alelnöke is egyben.

Itthon a Világjátékok Magyar Csapatot a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) koordinálja. A játékokat július 7. és 17. között rendezik meg az egyesült államokbeli Birminghamben, ahol összesen 57 magyar sportoló indul. (Világjátékok Magyar Sajtócsapat)

0 Tovább

Szumó – Kerstner Róbert Világjátékok-kvótát szerzett

Tajvan, Cali és Wroclaw után 2022-ben Birminghamben is lesz magyar szumós a Világjátékokon. A Magyar Szumó Szakszövetség információi szerint Kerstner Róbert kvótát szerzett az egyesült államokbeli nem olimpiai sportágak seregszemléjére. A Kispesti Nehézatlétikai Sportiskola sportolója gőzerővel készül a játékokra.

Ancsin László szerint az elmúlt években minden megváltozott a sport világában is. „A világjárvány alaposan átírta a kvalifikációs kiírást. Összességében örülünk, hogy a nemzetközi szövetségtől jött az értesítés a kvótáról, mint ahogy annak is, hogy Szakály László személyében magyar bíró is lesz a seregszemlén” – mondta a Magyar Szumó Szakszövetség elnöke, aki az európai szövetség alelnöke is egyben.

A nehézsúlyú Kerstner Róbert legutóbb nagy világversenyen 2019-ben állhatott dobogóra. Akkor openben a japán vb-n harmadik lett.

„A hét minden napján edzek, hol úszom, hogy erőnléti munkát végzek, és ott vannak a szumós edzéseim is. Hatalmas megtiszteltetés, hogy Magyarországot képviselhetem a Világjátékokon” – mondta Kerstner, aki egyébként munka mellett készül a játékokra. A szumós szerkezetlakatosként tevékenykedik.

A 2022-es Világjátékokat az egyesült államokbeli Birminghamben rendezik meg július 7. és 17. között. A Nemzeti Versenysport Szövetség információi szerint a multisport eseményre eddig 11 sportágban szereztek indulási jogot a magyarok, továbbá a tekések bemutató sportágként vesznek részt a seregszemlén. 

0 Tovább

Szumó - Végh Richárd kétszer is dobogóra állt a nemzetközi szumóversenyen

Végh Richárd két érmet is nyert az Érden megrendezett nemzetközi szumóversenyen. A viadalt eredetileg Európa-kupaként rendezték volna meg, ám végül a járványhelyzet miatt nem lett az, de szép számmal érkeztek többek között ukránok, és küzdőtérre léptek azeriek és tadzsik szumósok is – adta hírül a Magyar Szumó Szakszövetség. Végh Richárd a 100 kilogrammos kategóriában aranyérmes lett, míg openben harmadikként zárt.

Buzás Patrik, aki a 77 kilósoknál vezeti az Európai ranglistát, ezúttal egy kategóriával feljebb, a 85 kilogrammosoknál győzött. A válogatott versenyzők közül harmadik lett Pap Arnold és Végh Artúr, mindketten nehézsúlyban végeztek a harmadik helyen (szumóban két bronzérmet osztanak kategóriánként).

„Minden nemzetközi versenynek örülni kell, ahol a legjobbjaink megmérettethetnek. Az érdi viadal is ezt a célt szolgálta. Sajnos eredeti formában, Európa-kupaként nem tudtuk lebonyolítani, de az külön pozitívum, hogy végül szép számú külföldi szumós ellen küzdhettek a mieink” – összegzett Ancsin László, a Magyar Szumó Szakszövetség elnöke. 

Fotó: Végh Richárd és edzője Kovács János

0 Tovább

Szumó – Két magyar érem Csehovban

Pap Arnold kétszer is dobogóra állt Csehovban. A szumósok Európa Kupáján a magyar versenyző ugyanis két bronzérmet szerzett.

A +115 kilogrammos szumós előbb súlycsoportjában lett harmadik, majd az open kategóriában is bronzérmesként zárt.

A magyar küldöttség ezenkívül két pontszerző helyet ért el: Buzás Patrik a 77 kilósoknál 5. lett, akárcsak Szilágyi Erik a 87 kilogrammos kategóriában. Utóbbi a nyílt kategóriában is küzdőtérre lépett, ott hetedik lett.

„Összességében úgy utaztam a versenyre, hogy muszáj valami nagyot mutatni, hiszen ez volt az utolsó Európai kvalifikációs kupa, ezzel együtt az utolsó lehetőség bizonyítani a jövő évi Világjátékok előtt” – kezdte értékelését Pap Arnold.

„A cél természetesen a dobogó legfelső foka volt, sajnos ez a bravúr nem jött össze, de mindenképpen nagy eredményként tekintek a két bronzéremre, különösen a nehézsúlyban szerzettre, hiszen sikerült legyőznöm a hazai környezetben versenyző orosz Európa-bajnok, vb-érmes nehézsúlyú ellenfelemet is.” – mondta a magyar szumós.

0 Tovább

Szumó – Csehovban küzdenek a legjobbak

Újabb Európa Kupán lépnek küzdőtérre a magyar szumósok. A Magyar Sumo Szakszövetség információi szerint a hétvégén az oroszországi Csehov ad otthont a rangos versenynek. Az Európa Kupákon szerzett pontokkal szerezhetnek Világjátékok indulási jogot a szumósok.

A magyar színeket három versenyző képviseli. Pap Arnold +115 kilogrammban, Buzás Patrik a 77 kilósoknál, míg Szilágyi Erik a 85 kilogrammos mezőnyben lép küzdőtérre.

Szilágyi az utóbbi két évben váltott súlycsoportot. A 92 kilós kategóriából fogyott le, és lett 85 kilós.

„A korábbi súlycsoportomból nem lehetett kijutni a Világjátékokra. Ezért történt a váltás, ami egyelőre úgy néz ki, hogy eredményes volt, hiszen szépen haladok. Annak ellenére, hogy alig több, mint másfél éve vágtam ebbe bele, az európai ranglistán már a hetedik vagyok. Az előttem álló hat szumós közül többet is legyőztem már, úgyhogy bizakodó vagyok.” – mondta Szilágyi Erik.

Az európai ranglisták alapján a nemzetközi szövetség jövő évben dönt a birminghami kvótákról. A Világjátékokat 2022 júliusában rendezik meg.

0 Tovább

A szumósok elnöke lett a birkózók főtitkára

Sportdiplomáciai szumós siker! Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke új kihívás elé néz: a sportvezető lett ugyanis a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára.

Ancsin László főállásban látja el a főtitkári feladatokat, mellette társadalmi feladatkörben marad a szumósok elnöke is.

„A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eddigi, közszférában végzett munkámat befejezem, és csak a sporttal foglalkozom. Egyáltalán nem áll távol a birkózás, hiszen aktív versenyzőként én is űztem ezt a sportágat és szép emlékeim vannak a birkózó szőnyegről” – mondta Ancsin László, aki a főtitkári poszton a nyugdíjba vonuló Farkas Tibort váltja a birkózóknál.

Ancsin Lászlót egyébként a közelmúltban választották újra az Európai Szumó Szövetség alelnökének.

A birkózás és a szumó közel állnak egymáshoz. Voltak olyan kiváló birkózók, akik szumósként is maradandót alkottak. Rovnyai János például birkózóként és szumósként is világversenyen dobogóra tudott állni, akárcsak Bárdosi Sándor.

0 Tovább

Utánpótlás szumó Eb – Kiváló magyar eredmények Lengyelországban

Eredményes fiatal szumósok! A lengyelországi Siedlicében zajló szumó Európa-bajnokságon az U16-osok és az U14-esek is több érmet begyűjtöttek – adta hírül a Magyar Sumo Szakszövetség.

Az U16-os korosztályban Kaszás Lilla 70 kg és Kopasz Hanna 60 kg megnyerték súlycsoportjukat magabiztos, briliáns birkózással, Csernák Dorina pedig a 2. helyen végzett 70 kilogrammban. Kaszás Lilla openben ezüstérmes lett, Róna Cintia (70 kg) pedig a 3. helyen zárt. A lánycsapat Európa-bajnoki címet gyűjtött be a Róna Cintia, Kopasz Hanna, Kaszás Lilla, Csernák Dorina összeállításban.

Gyuricza Marcell 95 kilogrammos súllyal megverte a nála 50 kg-al nehezebb nehézsúlyúakat, majd megnyerte az open kategóriát is, openben pedig Gyenes Bencével döntőzött.

A 95 kilósok között Gyenes Bence és Merczel Erik is bronzérmes lettek. Hermann Norbert 75 kg-ban szintén a bronzig jutott, ahogy Jámbor Kristóf (65 kg) és Németh Botond (55kg) is. A Gyuricza Marcell, Gyenes Bence, Korponai Kornél, Hermann Norbert összetételű fiúcsapat 2. lett.

Az U14-esek között Marcinkovics-Kovács Keve második lett a 60 kilósoknál, illetve a lánycsapat is ezüstérmet szerzett A csapat a Róna Cintia, Csernák Dorina, Varga Lili és Szenicza Emma Sára összeállításban lépett küzdőtérre.

Ebben a korosztályban bronzérmes lett Németh Szonja, Szenicza Emma Sára, Róna Cintia és Csernák Dorina. A fiúknál pedig Narancsik Bence Zoltán, Korponai Kornél Kék Milán állhatott fel a dobogó harmadik fokára, akárcsak a Korponai, Kék, Marcinkovics, és Papp Erik alkotta csapat.

Vasárnap az U18-asok küzdelmeivel zárul az Eb Lengyelországban. 

0 Tovább

Szumó – Több mint 40 magyar induló az utánpótlás Eb-n

Népes magyar csapat vesz részt a szumósok utánpótlás Európa-bajnokságán. A Magyar Sumo Szakszövetség információi szerint a lengyelországi Siedlicében megrendezendő kontinensbajnokságon 11 klub 42 magyar versenyzője lép küzdőtérre.

Ancsin László elnök szerint több éremszerzésben bízhatunk.

 „Ezt megelőzően ezt az utánpótlás Eb-t mi rendeztük meg Szigetszentmiklóson. Aztán jött a COVID. Most azonban ismét megküzdhetnek egymással Európa legjobb fiataljai. A válogatott részben kicserélődött, hiszen többen túlkorosak lettek, de úgy gondolom, hogy ezúttal is ütőképes csapattal utazunk Lengyelországba” – mondta a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke.

A kontinensbajnokság első versenynapja pénteken lesz, a küzdelmek pedig vasárnapig tartanak. 

0 Tovább

Szumó Eb – Tíz magyar érem Kazanyban

Eredményes kontinensbajnokságot zártak a magyar szumósok. A kazanyi Eb-n három aranyat, két ezüstöt és öt bronzot – közte egy felnőtt érmet – szerzett a válogatott.  

A felnőttek mezőnyében Lemák Diána bronzérmes lett az 55 kilogrammosok között. A Magyar Sumo Szakszövetség információi szerint Végh Richárd a 100 kilós mezőnyben Eb-pontszerző lett, miután ötödikként zárt, akárcsak Buzás Patrik a 77 kilósoknál.

Mivel a sportágban a magyar nemzeti csapatot döntően fiatalok alkotják, a versenyzők az U23-as és az U21-es korosztályokban is küzdőtérre léptek.

U21-ben aranyérmes lett a Végh Artúr, Szilágyi Erik, Végh Richárd, Laczkó Benedek összetételű magyar csapat. Ugyanebben a korosztályban Szilágyi Erik a 85 kilósok között 3. lett, akárcsak Laczkó Benedek a 100 kilósoknál, és Végh Richárd, aki szintén ebben a kategóriában küzdött. Felállhatott továbbá a dobogóra Kotroczó Dávid (115 kg) is, miután harmadik lett. Végh Artúr nehézsúlyban, azaz a +115 kilogrammban közel volt a győzelemhez, végül ezüstérmesként zárt.  Ötödik lett Berta Mike (60 kg), Baljer Roxána (65 kg), Berregi Balázs (85 kg), valamint openben Végh Richárd.

Az U23-asoknál is mindenkit legyőzött a magyar csapat. A Végh Artúr, Szilágyi Erik Végh Richárd Buzás Patrik alkotta válogatott több heroikus küzdelmet megnyerve érdemelte ki az aranyérmet. 

Az Eb-aranyon túl Buzás Patrik egyéniben (77 kg) ugyancsak Európa-bajnoki címet szerzett, Végh Richárd (100 kg) ezüst, Végh Artúr (+115 kilogrammban) bronzérmes lett. Az U21-es versenynap után U23-ban is ötödik lett Berta Mike (60 kg), Baljer Roxána (65 kg), Berregi Balázs (85 kg) és Kotroczó Dávid (115kg).

Ancsin László, a Magyar Sumo Szövetség elnöke elmondta, az Eb-t megelőzően alig volt versenyzési lehetőség. „Gyakorlatilag egy magyar megmérettetésen tudtak a válogatott versenyzőink hangolódni a kontinensbajnokságra. Összességében jól teljesítettek a fiatalok. U21-ben és U23-ban több meglepetést is tudtak okozni. Főleg U23-ban volt több olyan küzdelem, amely csodaszámba ment. Jó volt látni a sikeréhes csapatot.” – összegzett Ancsin László.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum