Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szumó Eb – Szilágyi Erik 80 kilóban alkotna maradandót a hazai kontinensbajnokságon

Szilágyi Erik kettőzött erővel készül a hazai rendezésű utánpótlás szumó Európa-bajnokságra. A Kispesti Nehézatlétikai Sportiskola szumósa az utolsó évét tapossa az U18-as korosztályban, amelytől szépen szeretne búcsúzni a szigetszentmiklósi kontinensbajnokságon. 

Szilágyi eddig összesen nyolcszor nyert Európa-bajnokságot a különböző utánpótlás korosztályokat beleszámítva, az utóbbi időben pedig bemutatkozott a felnőttek között is, méghozzá nem is akárhogy: utánpótlás versenyzőként van már bronzérme felnőtt Eb-ről.


„Jelenleg fogyasztok, mert az itthoni Eb-n a 80 kilogrammos kategóriában fogok indulni” – kezdte Szilágyi. Az eredetileg birkózó fiatal sportoló még nem tett le arról, hogy válogatott versenyzővé váljon első sportágában. „Természetesen most a szumó megy jobban, a nagy nemzetközi versenyeken már számolnak velem az ellenfeleim és ez jó. Azért egyszer jó lenne címeres mezt húzni birkózóként is” – mondta Szilágyi Erik.


„Ha az utóbbi Európa-bajnokságokat nézzük, sikerült döntőznöm. Erre számítok most is, valamint arra, hogy csapatban is dobogóra tudunk állni Szigetszentmiklóson” – tette a szumós.


A szigetszentmiklósi utánpótlás Eb-t szeptember 26. és 29. között rendezik meg.


Fotó: https://peterf.smugmug.com/

0 Tovább

Szumó: Egy arany, egy bronz az Európa Kupán

A magyar szumó válogatott tagjai egy arannyal és egy bronzzal zárták a lengyelországi Európa Kupát. Krotoszyn adott otthont a világversenynek, ahol a férfi 100 kilogrammos kategóriában Molnár Tamás aranyérmes lett.

 

A másik magyar érem Szilágyi Erik nevéhez fűződik. A magyar klasszis a 85 kilogrammos mezőnyben bronzérmet szerzett.

A két érmen kívül több pontszerző helyet is begyűjtöttek a magyar szumósok. Búzás Patrik (85 kg) 5. lett, akárcsak Kerstner Róbert (+115 kg).  Pap Arnold a + 115 kilós kategóriában a 7. helyen zárt.

Az Európa Kupán a felnőtteken kívül több utánpótláskorú versenyző is küzdőtérre lépett. A Magyar Szumó Szövetség idén nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásra, hiszen a fiataloknak Európa-bajnokságot rendeznek Szigetszentmiklóson.

0 Tovább

Európa Kupára készülnek a szumósok

Lengyelországba utazik a magyar szumó-válogatott. Krotoszyn ad otthont a következő Európa Kupának, ahol a nemzeti csapat gerince küzdőtérre lép. A felnőtteken kívül több utánpótláskorú versenyző is elutazik.

„Idén különösen nagy hangsúlyt fektettünk az utánpótláskorú versenyzőkre. Magyarország ugyanis utánpótlás Európa-bajnokságot rendez szeptemberben, így elengedhetetlen a felnőttek mellett a fiatalok menedzselése is.” – nyilatkozta Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke.

A sportvezető hozzátette, hogy ezúttal is jó szereplést vár a magyaroktól Lengyelországban. A már hagyományos lengyelországi Európa Kupa általában jól szokott sikerülni a magyar szumósoknak. Tavaly Szilágyi Erik három érmet is begyűjtött, rajta kívül Berregi Bernadett is dobogóra állt.

A lengyelországi Európa Kupát a hétvégén, a magyarországi utánpótlás Európa-bajnokságot pedig szeptember 26. és 29. között rendezik meg.

0 Tovább

A magyarok három érmet szereztek Tbilisziben

Pap Arnold bronzérmes lett a Tbilisziben megrendezett rangos nemzetközi szumóversenyen. A magyar versenyző a +115 kilós mezőnyben lépett küzdőtérre, és végül felállhatott a dobogó harmadik fokára. 

Szilágyi Erik több fronton is megmérettetett. A klasszis két érmet szerzett, miután az U23-as és a felnőtt 85 kilogrammos kategóriában is harmadik lett, végül az openben is maradandót alkotott, hiszen a nagyon értékes 5. helyen zárt.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke így értékelt: „Versenyzőink nagyot küzdöttek, mindegyik éremre büszkék vagyunk. Különösen nagy dolognak tartom Szilágyi Erik 5. helyezését, hiszen a nyílt kategóriában, ahol nincs súlykorlát, többek között ukrán és orosz nehézsúlyú szumósok is voltak. A Tbilisziben megrendezett verseny egyébként az európai szövetség döntése értelmében jövőre már Európa Kupa lesz, ahol Világjátékok-pontokat lehet majd gyűjteni” – mondta Ancsin László.

0 Tovább

Szumó - Kerstner Róbert győzött Beach SportsFestivalon

Kerstner Róbert nyerte a Beach SportsFestival pénzdíjas nyílt szumóversenyét Budapesten. A rendhagyó esemény döntőjében Kerstner Délceg Józsefet győzte le. Harmadikként Molnár Tamás és Végh Richárd végzett.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke elmondta, rendhagyó környezetben jó hangulatú versenyt láthattak az érdeklődők a Lupa Beach-en. „Mozgalmas időszak előtt állnak a válogatott szumósaink. Idén utánpótlás Európa-bajnokságot rendezünk, az év csúcsversenye pedig a világbajnokság lesz. A vb-nek egyébként Oszaka ad otthont.” – mondta Ancsin László.

 A multisport Beach Sports Festival 2019 a következő sportágak részvételével zajlik:

Labdasportok: strandfrizbi, strandkorfball, strandröplabda, ülőröplabda, strandfoci,

lábtenisz, vízilabda, vízikosárlabda

Vízisportok: búvárúszás, élet és vízimentés, nyíltvízi úszás, wakeboard, SUP, sárkányhajó, kajakpóló, kajak-kenu

Harcművészetek: szumó, karate, ju-jitsu, grappling, kempo, rendészeti küzdelem

Szellemi és precíziós sportok: gó, sakk, darts, sporthorgászat – casting

E-sportok: LoL, CS:GO, GranTurismo, JustDance, FIFA, World of Tanks

Szabadban űzhető sportágak: vitorlázó repülés, íjászat, bikini fitness, bothúzás, dinamikus sportlövészet, parkour, levegő sportok – karika, silk, rúdsport, funkcionális fitnesz

Technikai sportágak: drón verseny, hajómodellek, autómodellek, hőlégballon

Bemutatók: salsa tánc, aerobik, pétanque

0 Tovább

Szumó Európa Kupa: Három magyar érem Németországban

A magyar szumó-válogatott összesen három éremmel térhetett haza Brandenburgból. Buzás Patrik aranyérmet szerzett a szumósok brandenburgi Európa Kupáján. 

Buzás a 77 kilogrammosok között nem talált legyőzőre a Világjátékokra kvalifikáló versenyen. A felnőtt mezőnyben Pap Arnold állhatott még dobogóra, miután +112 kilogrammban ezüstérmes lett. Szilágyi Erik az U18-asok 80 kilogrammos kategóriájában mindenkit legyőzve aranyérmet szerzett. Ebben a sportágban a világ- és Európa-bajnokságon kívül külön Világjátékok-kvalifikációs viadalokat is rendeznek, az itt szerzett pontokat a kvalifikációs időszak lezárultával összesítik, és akkor derül ki, hogy kik indulhatnak a 2021-es birminghami játékokon. Egy ilyen Világjátékok-kvalifikációs megmérettetésnek számított a brandenburgi Európa Kupa is.

0 Tovább

Szumó Eb – Egy ezüst és hét bronz

A felnőtt versenyekkel befejeződött a 2019-es szumó Európa-bajnokság Tallinban.

A zárónapon a 100 kilogrammosok között Molnár Tamás bronzérmes lett, akárcsak a férfi válogatott. A Magyar Szumó Szövetség információi szerint a csapatban ezúttal Molnár Tamás, Pap Arnold, Végh Richárd és Nemes Dávid kapott helyet. A magyar válogatott legeredményesebb szumósa Molnár Tamás lett, miután hat éremmel zárt.  

 

Az észtországi kontinensbajnokságon a magyar küldöttség – az összes korosztályt tekintve – egy ezüstöt és hét bronzérmet szerzett.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke elmondta: Észtországban az egyes nemzetek rendkívül erős válogatottakkal léptek küzdőtérre, hiszen mindegyik ország készül már a 2021-es Világjátékokra.

„Az érmes helyezéseken túl több értékes pontszerző helyet csíptek el a magyarok, látva a nagyon erős mezőnyt, dicséretes eredménnyel zártuk ezt az Eb-t” – összegzett a Magyar Szumó Szövetség elnöke.

0 Tovább

Szumó Európa-bajnokság – Három bronzéremmel bővült az éremkollekció

Újabb érmeket szereztek a magyar szumósok az Európa-bajnokságon. Az U21-es sikerek után U23-ban Szilágyi Erik és Molnár Tamás, valamint a férfi csapat is dobogóra állt Tallinban.

 

Szilágyi a 92 kilogrammosok között, Molnár pedig a 100 kilós mezőnyben szerzett bronzérmet. Ezt követően a Molnár Tamás, Délceg József, Végh Richárd, Szilágyi Erik alkotta férfi válogatott a harmadik helyen zárt.

A magyar küldöttség – az összes korosztályt tekintve – eddig egy ezüstöt és öt bronzérmet gyűjtött az észtországi szumó Európa-bajnokságon.

0 Tovább

Szumó Európa-bajnokság: Egy ezüst és két bronz az U21-esektől

Érmekkel kezdték a magyar szumósok az Európa-bajnokságot. A Tallinban zajló kontinensbajnokságon az U21-es korosztályban egy ezüstéremmel és két bronzzal nyitottak a magyarok.

 

Molnár Tamás a 100 kilogrammosok között második lett, míg Berta Mike harmadikként zárt a 70 kilogrammos kategóriában. A férfi csapat is dobogóra állt: a Végh Richárd, Szilágyi Erik, Molnár Tamás és Tamás Patrik alkotta kvartett bronzérmet szerzett.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke elmondta ezen az Eb-n már érződik a 2021-es Világjátékok előszele. „Mindegyik nemzet erős válogatottal érkezett Észtországba, hiszen mindenhol már a 2021-es játékokat szem előtt tartva készülnek fel az egyes világversenyekre.” – mondta a sportvezető.

További pontszerző helyezések az U21-es korosztályból:

60 kg - Rekedt-Nagy Réka 5. helyezés

85 kg - Végh Richárd 5.

70 kg - Buzás Patrik 5.

0 Tovább

Kerstner Róbert szumósként a Világjátékokra készül

Több százan vettek részt Dorogon, a városi sportcsarnokban a szumózók országos korosztályos bajnokságának küzdelemsorozatán. A felnőtt férfik között fel kellett figyelni aVeresi Küzdősport SE színeiben indult Kerstner Róbertre, aki a +115 kilósok kategóriájában megismételte tavalyi bajnoki sikerét. A jochapress.hu hosszan beszélgetett a duplázó bajnokkal.

 

- Tulajdonképpen edzőm, Ilyés Gyula ötletétől vezérelve szerettem, bele a szumózásba, miután eredeti sportágamban, a judóban nem tudok eleget tenni a válogatottsághoz elengedhetetlenül szükséges feltételek teljesítésének - vallotta be az 1993-ban született 165 kiló körül mozgó testsúlyú fiatalember. - Szumóban mások a válogatási elvek, így a munkámat is el tudom látni és az itt szükséges erőállapotot is el tudom érni.

- Ha kérhetem, meséljen valamit a judóban volt „előéletéről”?

- Veresegyházon jártam általános iskolába, ahol a „problémás” gyerekek közé tartoztam. Ez a finom megfogalmazás annyit jelent, hogy gyakorlatilag minden verekedésben én is benne voltam. Tízéves lehettem, amikor a szüleim beírattak a veresi iskola kis tornatermében helyet kapott judós foglalkozásokra. Edzőmet, Kovács Ernőt egy év múlva követtem Kistarcsára, majd újabb egy év elteltével már Szadára jártam edzésekre. 

- Szada még koránt sem a végállomást jelentette...

- Bizony nem, mert évekig ragaszkodtam első mesteremhez, Kovács Ernőhöz, akinek kapcsolatai révén eljutottam a Titán Klubba, Leányvárra, ahol az ugyancsak jó szakember, Pfluger Antal vett pártfogásába. Onnan már csak egy ugrás volt Tatabánya, ahol Csernoviczki Csaba kezei közé kerültem. Hogy az utánpótlás korosztályt lezárjam, összesen négyszeres magyar bajnoknak mondhatom magamat.

- Idő közben a versenysúlya 145-ről 163 kilóra kúszott fel, Ön pedig a jelek szerint 2013-ban hosszabb távra kikötött Veresegyházon.

-Meggyőződésem, hogy Ilyés Gyulánál vagyok a legjobb kezekben! Ő ismer engem a legjobban, ami pedig az esetleges, téves gondolataimat illeti, Gyuszi felesége, Ilyés-Dubecz Dorottya sport-coachként teszi rendbe a fejemet. Gyuszi nagyon jól ismer engem, pontosan tudja a lehetőségeimet és a korlátaimat is, és ennek megfelelően igyekszik felépíteni a formámat. Nagyon jó edző, több sportágban is készít fel versenyzőket fizikailag, és mentálisan is világversenyekre. Gyuszi bácsi a sportvégzettségei mellett pszichológus, és sport-coach.

- Ön pedig az adott keretek között mindkét sportágában megpróbálja a maximumot teljesíteni.

- Igen, bár azt előre bocsátottam, hogy a judóban sokkal inkább behatároltak a lehetőségeim. Azért ott is elértem hét felnőtt bajnoki harmadik helyet. A dobogó első és második fokától olyan kiválóságok tartottak távol, mint a világbajnoki ezüstérmes, több olimpiára is eljutott Bor Barna.

 

- Akkor a szumóban kiharcolt két, felnőtt bajnoki első hely egyfajta kárpótlást is jelent Önnek?

- Úgy is felfoghatjuk. A szumózókhoz egyébként 2017-ben jelentkeztem be, elsősorban Ancsin László elnök és Ilyés Gyula edzőm közötti jó kapcsolat következtében. Ők hívtak, én jöttem és mindmáig élvezem ezt az új kihívást, ahol ráadásul igen hamar komoly sikerélmények értek. Alig néhány hónapnyi gyakorlás után a grúziai Európa-bajnokságon az „open” kategóriában húsz induló között sikerült megszereznem egy harmadik helyet.

- Miután már majdnem minden kiderült az immár kétszeres felnőtt szumó bajnokról, talán arról is szó eshetne, ugyan miért nem tudott cselgáncsban még előbbre jutni?

- A történet egyszerű. Egyesületemtől a Veresi Küzdősport Egyesülettől, melynek megbecsült tagja vagyok, kaptam egy remek ajánlatot: mint edző segítem a klubban folyó munkát. Így a megélhetésem biztosítva van, nincs okom panaszra. Több külsős helyszínen is tartok foglalkozásokat, sőt a Magyar Judo Szövetség „Esélyegyenlőség” programjának keretében is tanítom a judót, mint szövetségi edző. Szerencsés vagyok, mert azt csinálhatom, amit szeretek. És ott van még a judo versenyzés is, ami oly fontos nekem. Lassan egy évtizede a TOP 3-ban versenyzem a hazai mezőnyben. Hálás vagyok a judónak, illetve szeretett klubomnak, hogy eddig eljuthattam. „Kirándultunk” több küzdősport versenyeire is, természetesen judós alapokon. Kempoban világ- és Európa-bajnokságot nyertem, sport-jitsu-ban is kijutottam a vb-re, amit azután sikerült megnyernem. Ezek talán a legjelentősebbek, de nyertem érmet barantában, grapplingban és erőemelésben is rangos nemzetközi mezőnyökben. Célom, hogy a szumó sportágban kvalifikáljam magam a 2021-es Világjátékokra, és onnan érmesként jöjjek haza. A Veresi Küzdősport Egyesület tanulmányaimban is támogat. Előbb judoedzői képesítést majd ezt követően szumó edzői végzettséget, később pedig Cross-trainig instruktori oklevelet szereztem.

- Komoly párkapcsolatban élek, közös jövőt tervezünk. Szerencsém van, mert kedvesem, Gabi támogatja törekvéseimet, igazi társ minden helyzetben. Építkezünk, reményeink szerint hamarosan költözünk. Boldog vagyok, úgy érzem teljes életet élek, választott hivatásomban, az edzői létben maradéktalanul kiteljesedhetek. Az tény, hogy szerencsére nem unatkozom.

- A judosport csatáit figyelemmel kíséri?

- Természetesen! Bátran mondhatom, több, sokra hivatott versenyzője van szerintem a sportágnak. Szabó Frigyest még Leányvárról ismerem. Ha Ungvári Miki egyszer visszavonul, ő lehet az, aki átveszi a helyét a válogatottban. A férfiaknál elsősorban Tóth Krisztiánnak és Sipőcz Richárdnak szurkolok, a nőknél pedig Pupp Réka és Gercsák Szabina okozhat kellemes meglepetéseket.

(jochapress.hu)

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum