Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szumó Eb – Egy ezüst és hét bronz

A felnőtt versenyekkel befejeződött a 2019-es szumó Európa-bajnokság Tallinban.

A zárónapon a 100 kilogrammosok között Molnár Tamás bronzérmes lett, akárcsak a férfi válogatott. A Magyar Szumó Szövetség információi szerint a csapatban ezúttal Molnár Tamás, Pap Arnold, Végh Richárd és Nemes Dávid kapott helyet. A magyar válogatott legeredményesebb szumósa Molnár Tamás lett, miután hat éremmel zárt.  

 

Az észtországi kontinensbajnokságon a magyar küldöttség – az összes korosztályt tekintve – egy ezüstöt és hét bronzérmet szerzett.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke elmondta: Észtországban az egyes nemzetek rendkívül erős válogatottakkal léptek küzdőtérre, hiszen mindegyik ország készül már a 2021-es Világjátékokra.

„Az érmes helyezéseken túl több értékes pontszerző helyet csíptek el a magyarok, látva a nagyon erős mezőnyt, dicséretes eredménnyel zártuk ezt az Eb-t” – összegzett a Magyar Szumó Szövetség elnöke.

0 Tovább

Szumó Európa-bajnokság – Három bronzéremmel bővült az éremkollekció

Újabb érmeket szereztek a magyar szumósok az Európa-bajnokságon. Az U21-es sikerek után U23-ban Szilágyi Erik és Molnár Tamás, valamint a férfi csapat is dobogóra állt Tallinban.

 

Szilágyi a 92 kilogrammosok között, Molnár pedig a 100 kilós mezőnyben szerzett bronzérmet. Ezt követően a Molnár Tamás, Délceg József, Végh Richárd, Szilágyi Erik alkotta férfi válogatott a harmadik helyen zárt.

A magyar küldöttség – az összes korosztályt tekintve – eddig egy ezüstöt és öt bronzérmet gyűjtött az észtországi szumó Európa-bajnokságon.

0 Tovább

Szumó Európa-bajnokság: Egy ezüst és két bronz az U21-esektől

Érmekkel kezdték a magyar szumósok az Európa-bajnokságot. A Tallinban zajló kontinensbajnokságon az U21-es korosztályban egy ezüstéremmel és két bronzzal nyitottak a magyarok.

 

Molnár Tamás a 100 kilogrammosok között második lett, míg Berta Mike harmadikként zárt a 70 kilogrammos kategóriában. A férfi csapat is dobogóra állt: a Végh Richárd, Szilágyi Erik, Molnár Tamás és Tamás Patrik alkotta kvartett bronzérmet szerzett.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke elmondta ezen az Eb-n már érződik a 2021-es Világjátékok előszele. „Mindegyik nemzet erős válogatottal érkezett Észtországba, hiszen mindenhol már a 2021-es játékokat szem előtt tartva készülnek fel az egyes világversenyekre.” – mondta a sportvezető.

További pontszerző helyezések az U21-es korosztályból:

60 kg - Rekedt-Nagy Réka 5. helyezés

85 kg - Végh Richárd 5.

70 kg - Buzás Patrik 5.

0 Tovább

Kerstner Róbert szumósként a Világjátékokra készül

Több százan vettek részt Dorogon, a városi sportcsarnokban a szumózók országos korosztályos bajnokságának küzdelemsorozatán. A felnőtt férfik között fel kellett figyelni aVeresi Küzdősport SE színeiben indult Kerstner Róbertre, aki a +115 kilósok kategóriájában megismételte tavalyi bajnoki sikerét. A jochapress.hu hosszan beszélgetett a duplázó bajnokkal.

 

- Tulajdonképpen edzőm, Ilyés Gyula ötletétől vezérelve szerettem, bele a szumózásba, miután eredeti sportágamban, a judóban nem tudok eleget tenni a válogatottsághoz elengedhetetlenül szükséges feltételek teljesítésének - vallotta be az 1993-ban született 165 kiló körül mozgó testsúlyú fiatalember. - Szumóban mások a válogatási elvek, így a munkámat is el tudom látni és az itt szükséges erőállapotot is el tudom érni.

- Ha kérhetem, meséljen valamit a judóban volt „előéletéről”?

- Veresegyházon jártam általános iskolába, ahol a „problémás” gyerekek közé tartoztam. Ez a finom megfogalmazás annyit jelent, hogy gyakorlatilag minden verekedésben én is benne voltam. Tízéves lehettem, amikor a szüleim beírattak a veresi iskola kis tornatermében helyet kapott judós foglalkozásokra. Edzőmet, Kovács Ernőt egy év múlva követtem Kistarcsára, majd újabb egy év elteltével már Szadára jártam edzésekre. 

- Szada még koránt sem a végállomást jelentette...

- Bizony nem, mert évekig ragaszkodtam első mesteremhez, Kovács Ernőhöz, akinek kapcsolatai révén eljutottam a Titán Klubba, Leányvárra, ahol az ugyancsak jó szakember, Pfluger Antal vett pártfogásába. Onnan már csak egy ugrás volt Tatabánya, ahol Csernoviczki Csaba kezei közé kerültem. Hogy az utánpótlás korosztályt lezárjam, összesen négyszeres magyar bajnoknak mondhatom magamat.

- Idő közben a versenysúlya 145-ről 163 kilóra kúszott fel, Ön pedig a jelek szerint 2013-ban hosszabb távra kikötött Veresegyházon.

-Meggyőződésem, hogy Ilyés Gyulánál vagyok a legjobb kezekben! Ő ismer engem a legjobban, ami pedig az esetleges, téves gondolataimat illeti, Gyuszi felesége, Ilyés-Dubecz Dorottya sport-coachként teszi rendbe a fejemet. Gyuszi nagyon jól ismer engem, pontosan tudja a lehetőségeimet és a korlátaimat is, és ennek megfelelően igyekszik felépíteni a formámat. Nagyon jó edző, több sportágban is készít fel versenyzőket fizikailag, és mentálisan is világversenyekre. Gyuszi bácsi a sportvégzettségei mellett pszichológus, és sport-coach.

- Ön pedig az adott keretek között mindkét sportágában megpróbálja a maximumot teljesíteni.

- Igen, bár azt előre bocsátottam, hogy a judóban sokkal inkább behatároltak a lehetőségeim. Azért ott is elértem hét felnőtt bajnoki harmadik helyet. A dobogó első és második fokától olyan kiválóságok tartottak távol, mint a világbajnoki ezüstérmes, több olimpiára is eljutott Bor Barna.

 

- Akkor a szumóban kiharcolt két, felnőtt bajnoki első hely egyfajta kárpótlást is jelent Önnek?

- Úgy is felfoghatjuk. A szumózókhoz egyébként 2017-ben jelentkeztem be, elsősorban Ancsin László elnök és Ilyés Gyula edzőm közötti jó kapcsolat következtében. Ők hívtak, én jöttem és mindmáig élvezem ezt az új kihívást, ahol ráadásul igen hamar komoly sikerélmények értek. Alig néhány hónapnyi gyakorlás után a grúziai Európa-bajnokságon az „open” kategóriában húsz induló között sikerült megszereznem egy harmadik helyet.

- Miután már majdnem minden kiderült az immár kétszeres felnőtt szumó bajnokról, talán arról is szó eshetne, ugyan miért nem tudott cselgáncsban még előbbre jutni?

- A történet egyszerű. Egyesületemtől a Veresi Küzdősport Egyesülettől, melynek megbecsült tagja vagyok, kaptam egy remek ajánlatot: mint edző segítem a klubban folyó munkát. Így a megélhetésem biztosítva van, nincs okom panaszra. Több külsős helyszínen is tartok foglalkozásokat, sőt a Magyar Judo Szövetség „Esélyegyenlőség” programjának keretében is tanítom a judót, mint szövetségi edző. Szerencsés vagyok, mert azt csinálhatom, amit szeretek. És ott van még a judo versenyzés is, ami oly fontos nekem. Lassan egy évtizede a TOP 3-ban versenyzem a hazai mezőnyben. Hálás vagyok a judónak, illetve szeretett klubomnak, hogy eddig eljuthattam. „Kirándultunk” több küzdősport versenyeire is, természetesen judós alapokon. Kempoban világ- és Európa-bajnokságot nyertem, sport-jitsu-ban is kijutottam a vb-re, amit azután sikerült megnyernem. Ezek talán a legjelentősebbek, de nyertem érmet barantában, grapplingban és erőemelésben is rangos nemzetközi mezőnyökben. Célom, hogy a szumó sportágban kvalifikáljam magam a 2021-es Világjátékokra, és onnan érmesként jöjjek haza. A Veresi Küzdősport Egyesület tanulmányaimban is támogat. Előbb judoedzői képesítést majd ezt követően szumó edzői végzettséget, később pedig Cross-trainig instruktori oklevelet szereztem.

- Komoly párkapcsolatban élek, közös jövőt tervezünk. Szerencsém van, mert kedvesem, Gabi támogatja törekvéseimet, igazi társ minden helyzetben. Építkezünk, reményeink szerint hamarosan költözünk. Boldog vagyok, úgy érzem teljes életet élek, választott hivatásomban, az edzői létben maradéktalanul kiteljesedhetek. Az tény, hogy szerencsére nem unatkozom.

- A judosport csatáit figyelemmel kíséri?

- Természetesen! Bátran mondhatom, több, sokra hivatott versenyzője van szerintem a sportágnak. Szabó Frigyest még Leányvárról ismerem. Ha Ungvári Miki egyszer visszavonul, ő lehet az, aki átveszi a helyét a válogatottban. A férfiaknál elsősorban Tóth Krisztiánnak és Sipőcz Richárdnak szurkolok, a nőknél pedig Pupp Réka és Gercsák Szabina okozhat kellemes meglepetéseket.

(jochapress.hu)

0 Tovább

Szumó - Felkészültek az Eb-re

A magyar szumó-válogatottnál már az utolsó simításokat végzik. A sportág legjobbjai ugyanis hamarosan az észtországi Európa-bajnokságon lépnek küzdőtérre. A hazai szakvezetés ezúttal is több éremszerzésben reménykedik.

 

A dorogi országos bajnokság is megerősítette a szakmai stábot abban, hogy nem változtat a korábban kihirdetett Eb-kereten, így a felnőtteknél Lemák Diána, Forgó Fruzsina, Forgó Rebeka, Makai Erika, Berta Mike, Buzás Patrik, Délceg József, Végh Richárd, Szilágyi Erik, Molnár Tamás, Egervári László, Tamás Patrik, Nemes Dávid, Pap Arnold indul a kontinensbajnokságon. Érdekesség, hogy a nők esetében, az összes Eb-induló a dobogó legmagasabb fokára tudott állni a dorogi országos bajnokságon.

A teljes Eb-keret:

Felnőtt:

Lemák Diána, Forgó Fruzsina (képünkön), Forgó Rebeka, Makai Erika, Berta Mike, Buzás Patrik, Délceg József, Végh Richárd, Szilágyi Erik, Molnár Tamás, Egervári László, Tamás Patrik, Nemes Dávid, Pap Arnold

U21:

Rekedt-Nagy Réka, Sipos Boglárka, Berta Mike, Buzás Patrik, Végh Richárd, Szilágyi Erik, Laczkó Márk, Molnár Tamás, Tamás Patrik

U23:

Rekedt-Nagy Réka, Sipos Boglárka, Berta Mike, Buzás Patrik, Délceg József, Végh Richárd, Szilágyi Erik, Laczkó Márk, Molnár Tamás, Tamás Patrik, Németh László

A tallini Eb-t április 18. és 21. között rendezik meg.

0 Tovább

Két magyar szumós is vezeti az európai ranglistát

Jó előjelekkel készül a magyar szumó-válogatott az áprilisi Európa-bajnokságra. A Magyar Szumó Szövetség tájékoztatása szerint több magyar versenyző is előkelő helyet foglal el az európai ranglistákon.

 

Annak ellenére, hogy még utánpótláskorban van Buzás Patrik és Molnár Tamás is, mindketten a felnőttek rangsorának az élén várják az észtországi Eb-t. Előbbi a 70, utóbbi a 100 kilogrammos kategóriában. Előkelő helyen van a 92 kilogrammosok között Szilágyi Erik is, ő a 2.

Nehézsúlyban Pap Arnold 8., Kerstner Róbert pedig a 9. helyen áll. A nőknél 55 kilogrammban Lemák Diána 4., 65 kg-ban Forgó Fruzsina a 9. helyet birtokolja. Az open kategóriában Makai Erika a 7., míg Forgó Fruzsina a 65 kilogrammos súlya ellenére a 10.

 

„Ezek a helyezések bíztatóak az Eb előtt, de ugyancsak jó helyzetben vagyunk a következő Világjátékok szempontjából is. A kontinentális ranglista ugyanis nagyon fontos a játékokra való kvalifikációban. Úgy gondolom, hogy versenyzőink továbbra is meghatározó szerepet töltenek be a sportágban, Európában különösen. Pont ezért szeretnénk kimagasló utánpótlás Európa-bajnokságot rendezni ősszel. A hazai rendezésű utánpótlás Európa-bajnokságnak Szigetszentmiklós ad otthont, szeptember 26. és 29. között.” – mondta Ancsin László.

0 Tovább

Szumó Európa-kupa: Hat magyar érem Észtországban

A magyar szumó-válogatott egy arannyal, egy ezüsttel és négy bronzéremmel zárta az Európa-kupát.

 

Az észtországi Vinniben az aranyérmet Molnár Tamás szerezte a 100 kilósok között, az ezüstérem Makai Erika nevéhez fűződik, aki az open kategóriában lett második. Bronzéremből Pap Arnold kettőt is begyűjtött, miután előbb a +115 kilósok között, majd az open mezőnyben is harmadik lett. A másik két bronzot Forgó Fruzsina (65 kg) és Szilágyi Erik (85 kg) gyűjtötte be.

„Ez az észtországi Európa-kupa kiváló felkészülési állomás volt az Európa-bajnokságra. A kontinenstornát ugyancsak Észtországban rendezik meg húsvétkor” – értékelt Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke.

0 Tovább

Szumó - Kialakult az Eb-keret!

Országos bajnokságra készülnek a magyar szumósok. A március 31-i eseménynek Dorog ad otthont. A válogatott tagjai számára ez az ob kiváló felkészülési állomás lesz a tavaszi Európa-bajnokságra.

 

A Magyar Szumó Szövetség információi szerint eldőlt, hogy kik képviselhetik a magyar színeket a húsvétkor megrendezendő észtországi Európa-bajnokságon.

A magyar keret:

Felnőtt:

Lemák Diána, Forgó Fruzsina (képünkön), Forgó Rebeka, Makai Erika, Berta Mike, Buzás Patrik, Délceg József, Végh Richárd, Szilágyi Erik, Molnár Tamás, Egervári László, Tamás Patrik, Nemes Dávid, Pap Arnold

U21:

Rekedt-Nagy Réka, Sipos Boglárka, Berta Mike, Buzás Patrik, Végh Richárd, Szilágyi Erik, Laczkó Márk, Molnár Tamás, Tamás Patrik

U23:

Rekedt-Nagy Réka, Sipos Boglárka, Berta Mike, Buzás Patrik, Délceg József, Végh Richárd, Szilágyi Erik, Laczkó Márk, Molnár Tamás, Tamás Patrik, Németh László

A tallini Eb-t április 18. és 21. között rendezik meg.

0 Tovább

Szumó – Túl vannak az Eb-válogatón a legjobbak

Dunaharasztiban csaptak össze a legjobb szumósok. A látványos küzdősportágban a válogatottak Európa-bajnokságra készülnek, többek között erre a kontinensbajnokságra is válogatóverseny volt a hétvégi esemény.

 

A szumósok amellett, hogy ebben az évben a szokásokhoz hűen elindulnak a nagy nemzetközi világversenyeken, folyamatos szervezőmunkát végeznek, hiszen ősszel Szigetszentmiklós ad otthont a korosztályos Európa-bajnokságnak.

 „Az U21, az U23, valamint a felnőtt korosztályban nem voltak különösebb meglepetések. Az open kategóriában azonban Forgó Fruzsina sikere nem mondható mindennapinak. A 65 kilogrammos válogatott szumós ugyanis a döntőben legyőzte Makai Erikát, aki a nehézsúlyban versenyzik. Utánpótlásban – az őszi Európa-bajnokság miatt – több kategóriában is feltűntek új arcok, de ez már a szumó sajátossága, hogy más sportágakból is érkeznek versenyzők.” – értékelt Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke.

Az U21, az U23 és a felnőtt kategória számára április 18. és 21. között rendezik meg az Európa-bajnokságot Tallinnban, a hazai Eb pedig szeptember 16-án kezdődik. Utóbbi kontinensbajnokságot az U14-es, az U16-os és az U18-as korosztályok számára írták ki.

0 Tovább

Szumó – A hétvégén gyakorlatilag eldől, kik utaznak az Eb-re

Már az előttünk álló hétvégén 90 százalékos lehet a magyar szumó-válogatott, amely az áprilisi Európa-bajnokságon indul majd. Dunaharaszti ad otthon ugyanis annak a rangos hazai versenynek, amelyen többek között az is eldől, hogy kik képviselhetik a magyar színeket az észtországi kontinensviadalon.

 

Dunaharasztiban ráadásul több utánpótlás korosztály számára országos bajnokságot is rendeznek. Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke kiemelte: a korábban elindított generációváltás idén még erőteljesebben kiteljesedik.

„Ebben az évben Magyarország ismét világversenyt rendez a sportágban. Szeptember 16-án Szigetszentmiklóson kezdődik a korosztályos Európa-bajnokság, amelyre már most nagyon készülünk. Az U14-es, az U16-os és az U18-as korosztályok kontinensbajnoksága lesz ez” – mondta Ancsin László.

Az U21, az U23 és a felnőtt kategória számára április 18. és 21. között rendezik meg az Európa-bajnokságot Tallinnban.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum