Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szumó – 15 érem az utánpótlás Európa-bajnokságon​​​​​​​

Fiatal szumósaink ismét bizonyítottak! A lengyelországi utánpótlás Európa-bajnokságon a magyarok hat aranyat, két ezüstöt és hét bronzérmet nyertek. A kontinensbajnokságnak Kwidzyn adott otthont.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke szerint ez az Eb is ékes bizonyítéka annak, hogy a magyar utánpótlás jó kezekben van.

„A válogatott tagjai a 15 érmen kívül több pontszerző helyet szereztek, és nem csupán egyéniben, hanem csapatban is eredményesek voltak. A lányok bronzérmesek lettek , a fiúk pedig Európa-bajnoki címet nyertek. Csapatszinten így elmondható, hogy idén az Európa-bajnokságokon U18-ban, U21-ben  és U23-ban aranyérmesek lettek a magyarok, míg felnőttben Eb-bronzot gyűjtöttek be.” – értékelt az elnök.

 

Magyar érmesek

U15

arany

Sillei Janka (45 kg)

Szalay Adrián (55 kg)

 

U18

arany

Kaszás Elza (60 kg)

Gyenes Bence (100 kg)

Jakab Martin (70 kg)

ezüst

Róna Szintia (+75 kg)

Kék Milán (90 kg)

bronz

Varga Lili (75 kg)

Kaszás Lilla (70 kg)

Jámbor Kristóf (80 kg)

Baljer Kitti (60 kg)

Dézsi Gergely (55 kg)

Open kategóriában

Róna Szintia 3.

Csapatverseny:

női bronzérem (Varga Lili Róna, Szintia, Kaszás Elza, Huszár Regina )

férfi aranyérem (Korponai Kornél, Kék Milán, Gyenes Bence, Jámbor Kristóf)

0 Tovább

Szumó Eb – Több dobogós hely a felnőtt mezőnyben is​​​​​​​

Véget ért a szumó Európa-bajnokság. A kontinensviadal zárónapján a  felnőttek is több érmet gyűjtöttek be.

Hat érmet szereztek a felnőttek a Loutrakiban megrendezett szumó Európa-bajnokságon. A Magyar Sumo Szakszövetség információi szerint ezüstérmes lett a nők 60 kilogrammos kategóriájában Kaszás Elza, valamint a férfiaknál Pap Arnold (+115 kg).

Végh Artúr (+115 kg), Kaszás Lilla (73 kg), Szilágyi Erik (open) egyaránt harmadik lett, akárcsak a női csapat, amelyben Kaszás Lilla, Kaszás Elza, Márai Csenge és Baljer Kitti kapott helyet.

A görögországi világversenyen korábban az U21-esek 9, az U23-asok pedig 6 érmet szereztek.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke így értékelte az Eb-szereplést: „Az utánpótlás mindig is erős volt nálunk, ez most is meglátszott az eredményeken, de külön öröm, hogy a felnőtteknél is több dobogós helyezést értek el szumósaink. Az utóbbi világversenyek mindegyikéről sikerült érmeket haza hozni, ezekre a sikerekre lehet alapozni”. 

0 Tovább

Szumó Eb – Újabb hat magyar érem​​​​​​​

Továbbra is jó formában küzdenek a magyarok a szumó Európa-bajnokságon. A görögországi Loutrakiban szombaton hat érmet gyűjtött a válogatott.

Két aranyérem az U23-as korosztályban. A nőknél Márai Csenge Európa-bajnok lett az 55 kilósoknál, valamint a férfi csapat is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Az Eb-aranyérmes válogatott tagjai: Végh Artúr, Szilágyi Erik, Gyuricza Marcell és Zsivnovszky Péter. Gyuricza Marcell a 100 kilogrammos kategóriában ezüstérmes lett, míg Szilágyi Erik (100 kg), Kopasz Hanna (60 kg), és Kaszás Elza (60 kg) egyaránt bronzérmesként zárt.

A magyar szumósok az Eb nyitónapján, pénteken, nagyszerűen szerepeltek, hiszen kilenc érmet, közte három aranyat nyertek.

0 Tovább

Szumó Eb – Loutrakiba mennek a kontinens legjobbjai

Népes magyar válogatott vesz részt az idei szumó Európa-bajnokságon. A Magyar Sumo Szakszövetség információi szerint a Loutrakiban rendezendő Eb-n több magyar is éremesélyesként lép küzdőtérre.

Ancsin László elnök kiemelte, az utóbbi időben több nagy világversenyen is bizonyítottak a magyarok. „A legutóbbi világbajnokságon és a Küzdősportok Világjátékán is volt magyar dobogós. Felkészült, és sikeréhes csapat utazik Görögországba, és jó esélyünk van több érmet is elhozni” – hangsúlyozta Ancsin László.

Loutrakiban a felnőttek mellett az U23-as és az U21-es korosztályok számára is rendeznek kontinensbajnokságot. A sportág szabályai pedig lehetővé teszik, hogy egy versenyző több kategóriában is elinduljon. 

Az Eb-t péntektől vasárnapig rendezik meg. 

A magyar keret:

 

Felnőtt férfi kategória

 

Nedvig Máthé 70 kg

Berta Mike 70 kg

Kittler Rudolf 77 kg        

Zsivnovszky Péter 85 kg

Buzás Patrik 85 kg

Márai Kende 92 kg

Délceg József 100 kg

Szilágyi Erik 100 kg

Varga Dániel 115 kg       

Kotricz Dávid 115 kg

Végh Artúr +115 kg

Pap Arnold +115 kg

Szilágyi Erik – open

Pap Arnold – open

 

Felnőtt női kategória

 

Márai Csenge 55 kg

Kopasz Hanna 60 kg

Kaszás Elza 60 kg

Baljer Kitti 65 kg

Kaszás Lilla 73 kg

 

U23-as férfi kategória

 

Nedvig Máthé 70 kg

Mráz Zoltán 77 kg

Kittler Rudolf 77 kg

Zsivnovszky Péter 85 kg

Márai Kende 92 kg

Gyuricza Marcell 100 kg

Szilágyi Erik 100 kg

Varga Dániel 115 kg       

Kotricz Dávid 115 kg

Végh Artúr +115 kg

Korponai  Kornél +115 kg

Szilágyi Erik – open

Kotricz  Dávid – open

 

U23-as női kategória

 

Márai Csenge 55 kg

Kopasz Hanna 60 kg

Kaszás Elza 60 kg

Baljer Kitti 65 kg

Kaszás Lilla 73 kg

 

U21-es férfi kategória

 

Mráz Zoltán 77 kg

Kittler Rudolf 77 kg

Zsivnovszky Péter 85 kg

Márai Kende 92 kg

Gyuricza Marcell 100 kg

Korponai Kornél +100 kg

Korponai Kornél – open

Gyuricza Marcell – open

 

U21-es női kategória

Kopasz Hanna 60 kg

Kaszás Elza 60 kg

Baljer Kitti 65 kg

Kaszás Lilla 73 kg

0 Tovább

Szumó - Három magyar bronz az észtországi Európa-kupán​​​​​​​

Folytatták remek szereplésüket a hazai szumósok. A sikeres január után, ebben a hónapban újabb nemzetközi dobogós helyekkel büszkélkedhetnek a válogatott tagjai. Ezúttal a West Viru Openen léptek küzdőtérre a  magyarok.

Három szumós érem Észtországban! A Vinniben megrendezett Európa-kupán két magyar szumós indult. Szilágyi Erik (100 kg) és Kotricz Dávid (115 kg). Szilágyi súlycsoportjában és openben is dobogóra állhatott, miután mindkét mezőnyben harmadik lett.

Kotricz Dávid a súlycsoportjában szerzett bronzérmet. Ebben a sportágban az egyes kategóriákban megrendezett küzdelmek mellett nyílt versenyt is rendeznek, ahol súlycsoporttól függetlenül sorsolják össze a mezőny tagjait.

A szumósok az évet egy sikeres hazai nemzetközi eseménnyel nyitották Érden, ott több magyar győzelem is született.

0 Tovább

Szumó – Magyar győzelmek az érdi nemzetközi versenyen

Sikeres szezonkezdet a szumósoknál! Érden megrendezték az Aquatherm Zsigmond Kupát. A rangos nemzetközi megmérettetés egyben Tar Mihály Emlékverseny is volt.

Többek között német, azeri, lengyel és norvég szumósok léptek küzdőtérre a több, mint 170 nevezést felvonultató viadalon.

A több magyar sikert hozó eseményen aranyérmes lett Berta Mike (70 kg), Zsivnovszky Péter (85 kg), és Délceg József (100 kg), Varga Dániel (115 kg), Végh Artúr (+115) – mondta el Sipos Árpád főszervező.

„Úgy gondolom, hogy sikeresen kezdte a sportág az évet, külön öröm, hogy például női vonalon, ahol generációváltás zajlik le éppen, a Kaszás lányok aranyérmesek lettek Érden. Kaszás Elza a 60, Kaszás Lilla pedig a 73 kilogrammos kategóriát nyerte meg” – fogalmazott Sipos Árpád.

Ancsin László szerint a sikeres 2023-as év után remélhetőleg idén is hozzák a magyarok a nemzetközi eredményeket. „Persze idén nem lesznek multisport eseményeink, de világversenyeken küzdőtérre lépünk. A sportág sajnos  lekerült a Világjátékok programjáról, idén a nemzetközi sportdiplomáciánk arról szól, hogy a visszakerülés lehetőségeit megvizsgáljuk, és azért mindent megtegyünk. Távlati céljaink között szerepel az, hogy Magyarország felnőtt világversenynek adjon otthont” – összegzett a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke, a sportágat irányító európai szövetség alelnöke.

0 Tovább

Ünnepeltek a szumósok

A Magyar Sumo Szakszövetség megtartotta év végi díjátadóval egybekötött rendezvényét. A Magyar Sport Házában kiderült az is, hogy az év női versenyzője Elekes Enikő lett, míg a férfi kategóriában Buzás Patrik vehette át a díjat. Az est során egyébként közel 50 sportember kapott oklevelet.

„Sikeres évet zártak versenyzőink, ezért fontosnak tartottuk, hogy egy szerény ünnepségen köszöntsük mindazokat, akik eredményesek voltak 2023-ban. Soha rosszabb évet, hiszen többek között megszületett idén az első női magyar vb-arany, volt éremszerzés a Küzdősportok Világjátékán, és a különböző utánpótlás kategóriákban is jól szerepeltek válogatottjaink” – összegzett Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke.

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Buzás Patrik bronzérmes lett Rijádban

Megvan az első magyar érem a Küzdősportok Világjátékán. A szaúd-arábiai Rijádban zajló multisport versenyen a szumós Buzás Patrik bronzérmes lett a 85 kilogrammosok között. Pap Arnold a nehézsúlyúaknál a hetedik helyet szerezte meg – adta hírül a Nemzeti Versenysport Szövetség.

Szempontunkból jól indult a rijádi világverseny. Az első magyar érdekeltségű napon már volt éremszerzés Buzás Patrik jóvoltából. Az Érdi Spartacus SC szumósa nagyot küzdött, közel volt ahhoz, hogy még ennél is fényesebb érmet szerezzen, de végül felállhatott a dobogó harmadik fokára úgy, hogy a vert mezőnyben többek között ott volt a japán világbajnok Oku Tomohisa is.

„Sikerült a formaidőzítésem. Edzőmmel, Kovács Jánossal jó taktikát raktunk össze a Világjátékokra, amely a legtöbb esetben működött. A japán vb-aranyérmestől tartottam a legjobban, de az, hogy a második meccsen nyerni tudtam ellene, hatalmas önbizalmat adott. Kis túlzással gyakorlatilag a világbajnokságról érkeztem meg a Világjátékokra. Japánban ötödik lettem, és ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy jó úton járok.” – értékelte saját teljesítményét a 2023-as Küzdősportok Világjátékán az első magyar érem tulajdonosa.

Pap Arnold egy kicsit csalódottan nyilatkozott. „Többet vártam magamtól, azzal a nem titkolt céllal érkeztem ide, hogy érmet szerezzek. Ez most, a súlycsoportomban nem jött össze. Folytatás következik openben.” – mondta a Pécsi Sumo Club Sportegyesület versenyzője, aki a sportág történetének talán az egyik leghosszabb meccsét produkálta az amerikai Gilberto De La Torre ellen. Annak az összecsapásnak ugyanis háromszor ugrottak neki, csak harmadik újrakezdés után tudott nyerni végül Pap.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke az érem miatt elégedetten értékelt. „Soha rosszabb sorozatot. Nemrég a szumó-világbajnokságon két érmet szereztünk, megszületett az első női világbajnoki arany, Elekes Enikőnek köszönhetően, most pedig a World Combat Games-en is lett egy magyar érem. Mindez azt mutatja, hogy versenyzőink továbbra is tudnak maradandót alkotni a világ élvonalában. Patrik teljesítménye előtt le a kalappal, Arnold is nagyot küzdött, de ilyen ez a sportág nincsenek könnyű meccsek...” – mondta Ancsin László.

A Rijádban zajló Küzdősportok Világjátéka október 30-áig tart. Az eseményen a magyar színeket 9 sportágban 18 versenyző képviseli. Szaúd-Arábia fővárosába egyébként 120 ország 1500 sportolója érkezett. A hónap végéig összesen 16 sportágban avatnak bajnokot. Magyarországon a játékokra utazó csapatot a Nemzeti Versenysport Szövetség koordinálta/koordinálja, a magyar delegációt és a csapat utaztatását a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja.

0 Tovább

18 éves Gyuricza Marcell, a szumó-vb magyar bronzérmese

A Tokióban a napokban lezajlott 24. Szumo Világbajnokság első magyar érmét Gyuricza Marcell szerezte. A Tökölön élő junior vb-bronzérmes október 11-én, szerdán ünnepelte 18. születésnapját. A gratulációt követően eddigi sportkapcsolatairól kezdtük beszélgetésünket.

– Nyolc éves koromban volt az iskolában egy birkózó bemutató ami rögtön magával ragadott. 2014-től birkózom a Tököli Birkózó SE-ben, s mivel Iváncsics Géza bácsi megszerettette velem a sportágat, így meg is maradtam birkózónak. Mellette elkezdtem szumózni is, 2019-ben már az U14-es Eb-n aranyérmes lettem. A legnagyobb riválisom a szigetszentmiklósi Zsivnovszky Peti volt, akitől előzőleg mindig kikaptam, a döntőben először sikerült nyernem ellene.

– Ettől a sikertől függetlenül a birkózás mindmáig elsőbbséget élvez?

– A birkózás sokkal nehezebb sportág, ott a sikerekért is jobban meg kell szenvedni, ott nincsenek olyan villámgyorsan véget érő küzdelmek, mint a szumoban és mégis nagyobb a vonzereje, mert olimpiai sportág. Ott szabadfogásban versenyzek, a 97 kilósok mezőnyében. Tavaly volt az eddigi legsikeresebb szezonom, hiszen három országos bajnoki cím mellett, Európa-bajnoki, és világbajnoki 5. helyezett lettem birkózásban, és megnyertem az U23-as Európa-bajnokságot szumoban. Súlyomnál fogva Tökölön nincs edzőpartnerem, ezért évek óta a Budapest XVI. kerületében működő Kertváros SE és a KIMBA edzéseit látogatom, a mellett, hogy megmaradtam a Tököli Birkózó SE versenyzőjének. Egyébként a szabadfogás áll közelebb hozzám, azt a stílust a szumóban is tudom kamatoztatni. Birkózásban idén már vége az egyéni versenyeknek, a csapatbajnokságokra novemberben kerül sor, ahol vendégjátékosként fogok szerepelni a Kertvárosi SE színeiben. Hosszabb távú terveim is vannak, amelyek végén egy sikeres olimpiai szereplésben bízom. Akár már 2028-ban is.

– Tökölről a XVI. kerületbe járni edzésekre, nem egyszerű dolog lehetett.

– Mivel gyakorlatilag minden nap ott edzettem, az odaút két óra volt, a visszautazást edzőm Iváncsics Géza bácsi intézte, aki mindig értem jött. A hosszú utazások ideje alatt leginkább tanulok vagy telefonálgatgok. A Csepelen működő, sporttagozatos Baptista Gimnázium tanulója vagyok.

 A 2022-es, sikeres év 2023-ban is folytatódott?

– Idén nem voltam bevethető, mert megoperálták a jobb vállamat és ezért közel egy fél évig nem versenyezhettem. Az első, komolyabb eredményem a Tokióban a hét végén megszerzett szumo vb-bronzérem.

– A gimnázium, a birkózás, meg a hosszú utazások mellett mire marad még ideje?

– Nagyon szeretek horgászni, de erre a passziómra legfeljebb havonta egy-két alkalommal tudok időt szakítani. Több helyen is megfordulok, így Dunavarsányban és a környéken működő számos magán horgásztó is választási lehetőséget kínál. Messzebbre is eljutok olykor, Tiszakécskén például családi lehetőségünk is van a horgászásra.

– A most lezajlott vb-re miként gondol vissza?

– A brazil sráctól kikaptam, de ha az európai bíró elengedi az első rajtot, sokkal jobb helyzetbe kerülhettem volna, s talán a döntő is megnyílt volna előttem. Az ázsiai bírók sokkal rugalmasabbak, mint az európaiak, ők bármelyikük is elengedte volna az első rajtot, amint lenn van minkét versenyző mindkét kézfeje a doion. Az európaiaknak ez nem elég, ők személy szerint akarják megadni az engedélyt a rajtra. Ami pedig általánosságban illeti a versenyeket, a japánok egyértelműen kimagaslottak a 28 ország képviselői közül. Egészen más a testalkatuk is, és ráadásul nagyon erősek is. Bizonyára sok mindent alapvetően másként csinálnak a felkészülés során is, mint a többiek.

(jochapress / Jocha Károly)

0 Tovább

Szumó – Van már női világbajnoka Magyarországnak​​​​​​​

Elekes Enikő sporttörténelmi sikere Japánban. A Tokióban zajló szumó-világbajnokságon Elekes a 65 kilogrammos mezőnyben aranyérmes lett. Korábban nem volt női világbajnoka Magyarországnak ebben a sportágban. Buzás Patrik a legerősebb mezőnyben, a 85 kilogrammosok között közel volt az éremhez, végül 5. lett. Ugyancsak ötödikként zárt Baljer Roxána középsúlyban (65-73 kg),  és a Molnár Tamás, Végh Artúr, Pap Arnold, Berregi Balázs alkotta férfi csapat is. Openben Szilágyi Erik indult, ő hetedikként fejezte be a vb-t. Az U18-asok között Gyuricza Marcell a 100 kilós mezőnyben bronzérmesként végzett. Baljer Kitti (60 kg) pedig a hetedik helyet szerezte meg.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szakszövetség elnöke szerint Elekes Enikő teljesítménye több szempontból is figyelemre méltó.  „A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia növendéke, kiváló eredményei vannak birkózásban is. Eddig többször bizonyított szumóban is, de azzal, hogy a sportág őshazájában megszerezte Magyarország első női világbajnoki aranyát, beírta nevét a szumó sporttörténelmébe.  Rajta kívül nagyon értékesek a pontszerző helyek” – mondta Ancsin László.

A szumósok következő nagy megmérettetése a Küzdősportok Világjátéka lesz a Szaúd-Arábiai Rijádban, ahol Buzás Patrik és Pap Arnold képviseli a magyar színeket. A játékok október 20-án kezdődnek és a hónap végéig tartanak.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum