Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szumó Európa-bajnokság – Egy csapat és hat egyéni érem!​​​​​​​

Hét bronzérmet szereztek a magyar szumósok a Krotoszynban zajló Európa-bajnokságon. A Magyar Szumó Szakszövetség információi szerint harmadik lett Márai Csenge (55 kg), Baljer Kitti (60 kg), Berta Mike (70 kg), Molnár Tamás (115 kg), Végh Richárd (100 kg) és Végh Artúr (+115 kg). Az Eb zárónapján pedig a Végh Artúr, Molnár Tamás, Végh Richárd, Pap Arnold összeállítású férfi csapat is dobogóra állt, miután a bronzmeccsen 2-1-re verte a norvégokat, így harmadikként zárt.

Az érmeken túl további pontszerző helyeket gyűjtöttek be a magyarok, többek között a vb-re és a Küzdősportok Világjátékára készülő Pap Arnold (+115 kg) és Buzás Patrik (85 kg) is ötödik lett. Pap openben is indult, és ott is Eb-ötödik lett, akárcsak Szilágyi Erik.

A szumó Európa-bajnokságokon rendszerint osztanak Fair Play-díjat. A férfi kategóriában idén Molnár Tamás kapta.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke elmondta, a válogatott tagjai jól küzdöttek, nagyon sok esetben kevés kellett volna a döntőbe jutáshoz. „Mindenesetre jobb passzban van a válogatott, mint az Európa-játékokon volt, ahol két bronzérmet szereztünk. Bízom benne, hogy a folytatásban is ígéretes magyar érdekeltségű küzdelmeket láthatunk, és több versenyzőnek az Eb remek felkészülés volt a Japánban megrendezendő világbajnokságra, hogy aztán Pap és Buzás esetében a Küzdősportok Világjátékával záruljon a nagy világversenyek sora. Idén is mi adtuk a Fair Play-díjat, ezt korábbi Európa-bajnokságon Pap Arnold és Szilágyi Erik is kiérdemelte, ez sok mindent elárul a magyarok versenyzéséről.” – mondta a sportvezető.

A világbajnokságnak október 7-8-án Tokió, míg a Küzdősportok Világjátékának október 20. és 30. között Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád ad otthont.

A teljes magyar delegáció kiutazását a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja, a csapat koordinációját pedig a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) látja el.

0 Tovább

Szumó Európa-bajnokság – Féltucat érem Lengyelországban​​​​​​​

Hat bronzérmet szereztek a magyar szumósok a Krotoszynban zajló Európa-bajnokság szombati versenynapján. A Magyar Szumó Szakszövetség információi szerint harmadik lett Márai Csenge (55 kg), Baljer Kitti (60 kg), Berta Mike (70 kg), Molnár Tamás (115 kg), Végh Richárd (100 kg) és Végh Artúr (+115 kg).

Az érmeken túl további pontszerző helyeket gyűjtöttek be a magyarok, többek között a vb-re és a Küzdősportok Világjátékára készülő Pap Arnold (+115 kg) és Buzás Patrik (85 kg) is ötödik lett.

A világbajnokságnak Tokió, a Küzdősportok Világjátékának pedig a szaúd-arábiai Rijád ad otthont.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke elmondta, a válogatott tagjai jól küzdöttek, nagyon sok esetben kevés kellett volna a döntőbe jutáshoz. „Mindenesetre jobb passzban van a válogatott, mint az Európa-játékokon volt, ahol két bronzérmet szereztünk. Bízom benne, hogy a folytatásban is ígéretes magyar érdekeltségű küzdelmeket láthatunk, és több versenyzőnek az Eb remek felkészülés lesz a Japánban megrendezendő világbajnokságra, hogy aztán Pap és Buzás esetében a Küzdősportok Világjátékával záruljon a nagy világversenyek sora” – mondta a sportvezető.

Vasárnap az open- és csapatversenyekkel folytatódik az Eb. 

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Csúcsrajáratott szumósok képviselik a magyar színeket Rijádban​​​​​​​

Két szumós, Buzás Patrik (85 kg) és Pap Arnold (nehézsúly) indul a Szaúd-Arábiában megrendezendő Küzdősportok Világjátékán. Mindketten prémium kategóriás felkészülési állomásokkal hangolódnak a multisport versenyre, hiszen előbb az Európa-bajnokságon, majd a világbajnokságon bizonyíthatnak.

 

Buzás Patrik abban bízik, hogy tud majd meglepetést okozni. „Az egész évem a Küzdősportok Világjátékára lett összerakva. Az Eb-n és a vb-n is az a cél, hogy a szaúdi játékokra legyek csúcsformában. Ismerve az ellenfeleket, úgy gondolom, hogy egy-két meglepetéssel tudok majd szolgálni” – mondta Buzás.

Pap Arnold az éremszerzésben reménykedik. „Az élsportban közel 20 évem van benne. Sokat várok a Küzdősportok Világjátékától. Jó formában vagyok, heti háromszor edzem szűkebb környezetemben Pécsett, emellett Érdre is elmegyek rendszeresen válogatott tréningekre, és a hazai szumó atyjához, Rovnyai Jani bácsihoz is járok” – nyilatkozta Pap Arnold.

„A legutóbbi multisport versenyen többször nem jött ki nekünk a lépés, ideje, hogy forduljon a kocka” – ezt már Ancsin László, a Magyar Szumó Szakszövetség elnöke mondta. „Az Európa Játékokon több ötödik helyezés volt, közel voltunk sok dobogós helyhez, ezúttal bízom abban, hogy a magyar szumósok markánsabb nyomot hagynak majd...”- tette hozzá a sportvezető.

A szumó Eb-t a lengyelország Krotoszinban, a vb-t pedig Tokióban rendezik meg.  

Magyarországon a hazai csapat koordinációjáért a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) felel. A szervezet korábban grapplingesek, szkanderosok, és egy jiu-jitsus indulását jelentette be az október 20-án kezdődő játékokra, melynek Szaúd-Arábia fővárosa, Rijad ad otthont, a teljes magyar delegáció kiutazását pedig a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja.

0 Tovább

Európa Játékok – Csapatezüst a szumósoktól​​​​​​​

Újabb érmet szereztek a magyar szumósok a lengyelországi Európa Játékokon. A bemutató sportágként szereplő szumósok ezüstérmesek lettek a férfi csapatversenyben, amely kimagasló eredménynek számít. Kluczében, a magyar csapatban Szilágyi Erik, Végh Artúr, Molnár Tamás és Laczkó Benedek kapott helyet.

Az aranyérmet az ukránok szerezték meg  a magyarok és a georgiaiak előtt. Korábban két bronzérmet nyertek a magyarok ebben a sportágban. Baljer Kitti és Lackó Benedek is dobogóra állt. Előbbi versenyzőnk a női 60 kilogrammosok mezőnyében lett harmadik, míg utóbbi a 100 kilósok között lett éremszerző.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke elmondta, a lengyeleknél jó minősítést kapott a sportág. „Dariusz Rozum, az Európai Sumo Szövetség elnöke bejelentette, hogy a sportág életében ez egy újabb mérföldkő volt. Bemutatkozhatott az Európa Játékokon és jó esély van arra, hogy a következő kontinentális multisportversenyen teljes jogú tagsággal bírjon” – mondta Ancsin László, aki egyben az európai szövetség alelnöke is.

0 Tovább

Kontinensbajnoki érmeket nyertek az Európa Játékokra készülő szumósok!​​​​​​​

Magyar szumós sikerek Kielcében. A lengyelországi város adott otthont az U23-as és U21-es Európa-bajnokságnak. Mindkét korosztályban volt magyar aranyérmes, ugyanis U23-ban Szilágyi Erik (92 kg), U21-ben pedig Berregi Balázs (100 kg) győzött. Szilágyi openben is dobogóra állt, miután harmadik lett, Berregi pedig a szabályok adta lehetőséggel élve U23-ban is indult, és ott egy bronzot gyűjtött be.

A fiatalabbaknál ezüstérmes lett Kaszás Elza (60 kg), Elekes Enikő (65 kg) és Gyenes Bence (92 kg). A dobogó harmadik fokára állhatott fel  Baljer Kitti (60 kg), Kaszás Lilla (75 kg), Bodor András (65 kg), Mráz Zoltán (70 kg), Márai Kende (85 kg), Kotricz Dávid (open), és a Márai Kende, Gyenes Bence, Berregi Balázs, Kotricz Dávid alkotta csapat.

Az U23-as mezőnyben is több magyar éremszerző volt, miután Elekes Enikő (65 kg),  Berta Mike (70 kg), Balogh Attila (85 kg), Laczkó Benedek (115 kg), és Végh Richárd (open) második lett. Bronzérmesként végzett Kaszás Elza (60 kg), Kaszás Lilla (73 kg), Mráz Zoltán (70 kg), Végh Richárd (100 kg) és Végh Artúr (+115kg)

A keretből többen indulnak Európa Játékokon, így Berta Mike-nak, Szilágyi Eriknek, Laczkó Benedeknek, Baljer Kittinek és Baljer Roxánának a kielcei Eb felkészülési állomás is volt a Krakkóban megrendezendő multisport eseményre.

0 Tovább

Európa Játékok – 11 magyar szumós lesz ott Krakkóban

Kiderült, hogy a magyar szumósok közül kik indulhatnak az Európa Játékokon.

Bemutatkozhat a szumó az Európa Játékokon - ezt korábban az európai szövetség elnöke, Dariusz Rozum jelentette be. A szervezet mostanra véglegesítette a tradícionális japán küzdősportban indulók listáját. Eszerint tizenegy magyar léphet küzdőtérre a rangos multisport eseményen Krakkóban.

A szumó az utóbbi 15 évben úgy lett egyre populárisabb, hogy a tradícióktól nem szakadt el, azonban számos sztereotípiát eloszlatott. A sportág népszerűsítésében a Magyar Sumo Szakszövetség is kivette a részét, most pedig egy újabb mérföldkő előtt állnak a kontinens legjobbjai: a Világjátékok (World Games) és a Küzdősportok Világjátéka (World Combat Games) után egy újabb multisport eseményen mutatkozhatnak be.

Az Európa Játékokat 2023 június 21. és július 2. között rendezik meg Krakkóban. Ez lesz a harmadik ilyen multisport esemény. Korábban Bakuban és Minszkben rendeztek játékokat.

Az Európa Játékokon induló magyarok:

Berta Mike (70 kg)

Buzás Patrik (85 kg)

Szilágyi Erik (92 kg)

Laczkó Benedek (100 kg)

Délceg József (100 kg)

Molnár Tamás (115 kg)

Pap Arnold (+115 kg)

Iváncsics Babita (55 kg)

Baljer Kitti (60 kg)

Rónáné Kalmár Piroska (60 kg)

Baljer Roxána (65 kg)

0 Tovább

Szumó Európa Kupa – Érmes magyarok Brandenburgban

A felnőtt mezőnyben egy arany, két ezüst és hat bronzot szereztek a magyar szumósok a brandenburgi Európa-kupán.

A Magyar Szumó Szakszövetség információi szerint Molnár Tamás a 115 kilogrammos kategóriában lett első, míg a dobogó második fokára Iváncsics Babita (55 kg) és Berta Mike (70 kg) állhatott fel. A bronzokat Baljer Kitti (60 kg), Végh Artúr (+115 kg), Buzás Patrik (85 kg), Délceg József (100 kg) szerezte, de ugyancsak harmadik lett az open kategóriában Pap Arnold és Szilágyi Erik is. Az U18-asoknál két magyar éremszerző volt: Baljer Kitti (60 kg) aranyat, Korponai Kornél (+100 kg) ezüstöt gyűjtött be.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szakszövetség elnöke szerint eredményes volt a brandenburgi túra.

„Az érmeken túl számos pontszerző helyezésünk is volt. Azt kell tudni a szumós Európa Kupákról, hogy az itt szerzett pontokat összesítik, és a következő Világjátékok-kvótákról döntenek majd azok a kvalifikációs időszak végén. Büszke vagyok a válogatottra, ezúttal is bizonyítottak a magyar szumósok” – mondta a sportvezető, aki egyben az Európai Szumó Szövetség alelnöke is.

A kontinentális szervezet egyébként ülésezett is Németországban. Döntés született többek között arról, hogy a sportág történetében először Európa-bajnokságot rendeznek strandszumóban. Az eseménynek a lengyelországi Gdansk ad otthont augusztusban.

0 Tovább

Szumó Európa Kupa – Hét magyar érem Észtországban

Két aranyat, egy ezüstöt, és három bronzérmet gyűjtöttek a magyarok az észtországi Vinniben megrendezett szumó Európa Kupán. Ezen a versenyen már világranglista pontokat lehetett szerezni, amelyek összesítésével alakul ki a Világjátékokon indulók listája, emellett az Európai Kupa-állomások az Európa Játékokra is kvalifikálnak.

szumó

A következő Világjátékokat Kínában, Csengtuban rendezik meg 2025 nyarán, az Európa Játékokat idén június 21. és július 2. között Krakkóban bonyolítják le. A viadal remek lehetőséget adott többek között a két Küzdősportok Világjátékán induló magyar szumósnak a felkészülésre. Mindkét versenyző dobogóra állt Észtországban, ugyanis Buzás Patrik (85 kg) ezüst, Pap Arnold (+115 kg) bronzérmes lett.

Aranyérmet szerzett Berta Mike a 70 kilósok között, akárcsak a 92 kilogrammos Szilágyi Erik. Utóbbi openben is dobogóra állt, miután harmadik lett.

Molnár Tamás és Végh Artúr is hazahozott egy-egy bronzot Észtországból. Molnár a 115, Végh pedig a +115 kilósoknál végzett harmadikként.

A küzdősportokat felvonultató multisport versenynek a szaúd-arábiai Rijád ad otthont október 21. és 30. között.

0 Tovább

Szumó - Elhunyt Tar Mihály​​​​​​​

Gyászol a Magyar Szumó Szakszövetség. Elhunyt Tar Mihály, a szövetség társelnöke.

Elévülhetetlen érdemei vannak a sportág hazai elterjedésében. Kiváló szakmai munkát végzett Érden, ahol február 9-étől az új birkózócsarnok az ő nevét viseli majd. Az Érdi Spartacus SC-t elnökként vezette. Mindent megtett azért, hogy két imádott sportága, a birkózás és a szumó, minél eredményesebb legyen.

Munkásságát az Európai Szumó Szövetség is elismerte, a szervezet egy különdíjat adományozott neki, ám ezt nem tudta már átvenni. Tar Mihály hosszan tartó betegség után 69 éves korában hunyt el.

Fotó: Pecsuvácz Péter

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – A szumós Pap és Buzás is kvótát szerzett

Két magyar szumós is kvótát szerzett az októberben megrendezendő Küzdősportok Világjátékára, azaz a Combat Games-re. Az Európai Sumo Szövetség nyilvánosságra hozta a multisport versenyre kvalifikált sportolók névsorát! E szerint nehézsúlyban Pap Arnold, a 85 kilósok mezőnyében pedig Buzás Patrik képviselheti a magyar színeket Szaúd-Arábiában.

Pap Arnold szerint a sors némileg igazságot szolgáltatott esetében. „Csaknem 10 éve szumózom versenyszerűen. Tavaly mindössze egy hajszállal maradtam le a birminghami Világjátékokról, de úgy gondolom, hogy ezzel a kvótával kárpótolt a sors. Túl vagyok egy komolyabb kézsérülésen, a műtét utáni első versenyem egy hónap múlva, az észtországi Európa Kupa lesz. Egyébként hatalmas öröm és megtiszteltetés, hogy részt vehetek a tornán” – nyilatkozta a Nemzeti Versenysport Szövetség Sajtószolgálatának az Eb-érmes magyar szumós.

Buzás Patrik kvótáig vezető útja egy súlycsoportváltáson át vezetett. „Sokáig a 77 kilogrammosok között versenyeztem, de ez a súlycsoport nincs sem a Világjátékokon, sem pedig a Combat Games-en. Váltanom kellett. A 85 kilósoknál aztán jól sikerült a bemutatkozásom: a tavalyi Eb-n az U23-as korosztályban aranyérmes lettem, a felnőtteknél pedig felállhattam a dobogó harmadik fokára.” – mondta Buzás Patrik.

A küzdősportokat felvonultató multisport versenynek a szaúd-arábiai Rijád ad otthont idén október 21. és 30. között. 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum