Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szumó - Újraválasztották az elnököt

A szumósok tisztújító közgyűlésén újraválasztották Kollárik Mihályt, a magyar szövetség elnökévé. Kollárik, aki egyben az Európai Szumó Szövetség elnöke (ESU), és a világszövetség (ISF) alelnöke is, újabb 5 évig irányítja a magyar szövetséget.

Társelnökként, Lacza Ádám Illés (a Budajenői Birkózó Klub Se alelnöke, és a Magyar Kempo Szövetség elnöke) segíti Kollárik hazai munkáját, a két korábbi alelnököt, Elek Sándort és Tar Mihályt, egyhangú szavazással választották újra. A szövetség elnöksége kilenc fővel tevékenykedik a továbbiakban. Új tagként Zsigmond Sándor, Vancsik József és Kacsó Péter került be az elnökségbe.

A Felügyelő Bizottság új elnökének dr. Kéri Tamást választotta meg a közgyűlés, kiemelt fontosságú célként a 2012-es Európa-bajnokság megszervezését és megrendezését tűzte ki maga elé grénium.

0 Tovább

Makai duplája

Makai Erika megvédte magyar bajnoki címét. A Dorogon megrendezett szumóbajnokságon a világbajnoki ezüstérmes, Világjátékok-résztvevő versenyző a nehézsúlyban (+95 kg), és az open kategóriában is aranyérmes lett, mindkét alkalommal Kálló Gyöngyit győzte le a döntőben.

A férfi abszolút kategóriában (+115 kg), a világbajnok Líbor Dezső csak ezüstérmet szerzett, itt Földesi István lett a magyar bajnok. A Szolnoki MÁV SE vb-aranyérmes szumósa aztán a nyílt kategóriában nem hibázott, és nem talált legyőzőre, így Líbor egy arannyal és egy ezüsttel zárta az idei magyar bajnokságot, amelyen a korábbi világ- és Európa-bajnok Bárdosi Sándor edzőként vett részt. Az egykori olimpiai ezüstérmes birkózó a Budajenő Birkózó Klub utánpótláskorú versenyzőit készítette fel a magyar bajnokságra.

0 Tovább

23 magyar érem a szumós idénynyitón!

Huszonhárom érmet szerzett a magyar felnőtt szumó-válogatott az érdi nemzetközi idénynyitó versenyen.


A 11. Érd Kupán nyolc ország 72 versenyzője vett részt. A magyar felnőtt válogatott összesen egy arany, hat ezüst és tizenhat bronzzal zárta a rangos viadalt.

A szumósoknál a súlycsoporton kívül rendszerint megrendezik az úgynevezett nyílt versenyt, ahol mindenki mindenkivel összekerülhet.

Eredmények:


Varga László (70 kg) 1. hely

Földesi István (+115 kg) + open 2. hely; open 2. hely

Klányi János (115 kg) 2. hely

Szelp Dénes (100 kg) 2. hely

Dencsik István (70 kg) 2. hely

Hornyák Kitti (95 kg) 2. hely

Meleg Gábor (85 kg) open 3. hely

Czakó Zoltán (85 kg) 3. hely; open 3. hely

Metzl Ádám (115 kg) 3. hely

László Varga László (+115 kg) 3. hely

Nemes Dávid (+115 kg) 3. hely

Szatmári Attila (100 kg) 3. hely

Makai Erika (+95 kg) 3. hely; open 3. hely

Kálló Gyöngyi (+95 kg) 3. hely; open 3. hely

Takács Ágota (95 kg) 3. hely

Tímár Angelika (80 kg) 3. hely

Sárosi János (70 kg) 3. hely

Kecskés Péter (70 kg) 3. hely

Fábián Viktória (65 kg) 3. hely (képünkön)

Fotó: Vörös Nándor

1 Tovább

Focival búcsúztatja az évet a magyar szumós házaspár

Ebben az évben minden várakozást felülmúlt a szereplésük. A családfő,  Líbor Dezső világbajnok lett, felesége, Makai Erika vb-ezüstöt szerzett. A két szolnoki sportember jövőre szeretné megismételni - vagy ha lehet - túlszárnyalni a 2010-es eredményeket, az óévet pedig a már hagyományos szumós focival búcsúztatják.

Mindketten válogatott szumósok, de Magyarországon nem lehet ebből megélni, így főállásban egy bevásárlóközpontban dolgoznak. Erika kereskedelmi asszisztens, míg Dezső áruátvételi ellenőr. Mindezek mellett a családi gazdaságban is kiveszik a részüket a munkából. Száz hektárnyi földet művelnek meg, és állattenyésztéssel is foglalkoznak.

Edzésen egymás ellen is küzdenek, de ez nem az...

Az ünnepek alatt egy picit tudtak lazítani. „Nálunk nem elkoptatott közhely, a szeretet ünnepe. Szeretjük a karácsonyt, és imádjuk a családi összejöveteleket” – mondta Makai Erika. „Szilveszterkor semmiképp se hagynánk ki a nagy focimeccset. Az edzőterem melletti salakpályát megszálljuk, és egy végeláthatatlan meccs kezdődik. Persze azért megadjuk a módját a pálya mellett is. Nem hiányozhat ilyenkor a hurka, kolbász és a pezsgő sem. Ez afféle szumós hagyomány.”

Dupláztak itthon és Lengyelországban is nyertek

Makai Erika és Líbor Dezső is két magyar bajnoki címet szerzett idén. A szumósok a saját súlycsoporton kívül a nyílt kategóriában is indulhatnak. Erika a +80 kilósok között, Dezső pedig a +115 kilósok között győzött, mindezt megfejelték egy-egy, az open mezőnyben szerzett magyar bajnoki arannyal. A világbajnokságot megelőzően mindketten nyertek a Lengyel Nagydíjon, és az aranyak mellé fejenként begyűjtöttek egy ezüstöt is.

Dobogón a magyar világbajnok

Magyar szempontból a sportág legsikeresebb világbajnoksága

Lengyelországban megtört a jég. Líbor Dezső amerikai, bolgár és egyiptomi ellenfelek legyőzése után került szembe az oroszok 190 kg súlyú versenyzőjével, akit eddig mindössze egyszer tudott legyőzni 2004-ben, a szolnoki Európa-bajnokságon, végül Alan Karajev behódolt a magyar őserőnek.

Makai Erika a dobogón

Makai Erika az elődöntőben találkozott mumusával, az ukrán Olga Davydkóval, akit addig soha nem tudott legyőzni, de Lengyelországban sikerült. Makai végül ezüstéremmel zárt. A harmadik érmet Kálló Gyöngyi szerezte. A magyar válogatott kiválósága harmadik lett az open kategóriában.

Kálló Gyöngyi és Makai Erika

Jövőre Egyiptomban lesz a szumó-vb, az Eb-t pedig Észtországban rendezik meg, remélhetőleg a szumós házaspár sikereivel.

Merész ünneplés - Líbort dobálták a magyarok Lengyelországban

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum