Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bemutatkozott a karate az olimpián!

Több évtizede vár a világ – több tízmillió főt számláló – karatés társadalma arra, hogy a sportág bemutatkozzon egy olimpián. Szerdán a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpián valóra vált az álom, ráadásul Baranyi Zsófia személyében magyar versenyző is tatamira lépett. Fiatal tehetségünk egy győzelemmel és két vereséggel csoportjából nem jutott a legjobb négy közé, ezzel a sporttörténelmi ötödik helyet szerezte meg önmaga és a magyar karate számára.

 

(fotó: mtk.hu)

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöksége 2016 nyarán döntött úgy, hogy támogatja a tokiói szervezők javaslatát, amely szerint a karate – másik négy sportággal együtt – ott lehet a japán fővárosban sorra kerülő, 2020-as ötkarikás játékok programjában. Néhány hónappal később pedig az is kiderült, hogy a küzdősport ott lehet a – tokiói játékokat két évvel megelőző – Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is.

A karate hazai képviselői számára duplán ünnep volt a tegnapi nap, hiszen Baranyi Zsófia korábban kivívta a részvételt az 59 kg-os súlycsoportban, és próbálta még emlékezetesebbé tenni, hogy magyar karatés ott lehet a sportág első, százszázalékosan olimpiai eseményén.

Első csoportmérkőzésén kifejezetten biztatóan kezdett az MTK sportolója, kis szerencsével nyerhetett volna, ám végül 2-0-ra a szerb Prekovics győzött. Hasonló mondható el a kategória későbbi olimpiai bajnoka, a japán Sakadzsi elleni küzdelemről, amelyen Baranyi Zsófia 1-0-ra kapott ki. Az észt Osszipovával szemben már ellenállhatatlan volt a 17 esztendős magyar, aki az 5-0-ás győzelem ellenére a csoport harmadik helyén végzett, és nem került az elődöntőbe.

"Persze, némileg csalódott vagyok, mert sikerülhetett volna jobban, de tudom, hogy az is óriási dolog, hogy itt lehettem" – számolt be Baranyi Zsófia. – "Nagyon sokat edzettünk az itt töltött közel három hétben, olyan volt, mintha edzőtáborban lennék. Jól éreztem magam, nem is izgultam, úgy álltam oda, hogy meg akarom mutatni, hogy mit tudok és igazából élveztem is a küzdelmeket. Összességében pedig felemelő érzés volt itt lenni az ifjúsági olimpián, látni más sportágak versenyeit, együtt megélni aranyérmeket a többi magyarral, és úgy tatamira lépni, hogy az én versenyemen is többen ott szurkoltak a küldöttségből."

"Nem kérdés, reálisan ott lett volna a helye az éremszerzők között" – nyilatkozta edzője, Fischerné Miklós Nikolett, aki végig tanítványa mellett volt az ifjúsági olimpián. – "Minden jól alakult a verseny előtt, Zsófi is mindent megcsinált, amit kellett. Aztán a mérkőzések hajszálakon mentek el, és éppen emiatt rossz érzés, hogy nem sikerült a továbbjutás, mert nagyon közel álltunk hozzá. De Zsófi előtt még komoly jövő állhat, mert nagyon alázatos, tudatos és fegyelmezett. Felejthetetlen élmény volt itt lenni mindkettőnknek, ő pedig elmondhatja magáról, hogy olimpikon volt."

0 Tovább

Három magyar karatés bronz az olimpia helyszínén

A hazai karate történetének egyik legjelentősebb eredményét érte el Tadissi Martial, Hárspataki Gábor és Molnár Dániel, hiszen dobogóra állhattak egy olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó versenyen. A három magyar küzdő ráadásul a sportág 2020-as ötkarikás debütálásának helyszínén, a Tokióban megrendezett - 70 ország 664 sportolóját felvonultató - Karate1 Premier League viadalon szerzett bronzérmet. Eredményük komoly reményekre jogosít a novemberi világbajnokság előtt.

 

A "Három a magyar igazság" mondás illik leginkább válogatottaink teljesítményére, hiszen hárman állhattak fel a dobogó harmadik fokára, és ezt immár harmadszor tették meg így együtt az idei Premier League-ben - ám először olimpiai pontszerző viadalon! A sorozat tavasszal lebonyolított dubaji és a marokkói állomásán Tadissi, Hárspataki és Molnár szintén egyaránt bronzérmet nyertek, ami jelzi, hogy nem egyszeri, "kicsúszott" eredményről van szó, hanem mindhárman a világ jelenlegi közvetlen élvonalába tartoznak.

A tokiói versenyen, amelyen rajthoz állt a teljes világelit, a 67 kg-ban Tadissi Martial három fölényes győzelemmel jutott az elődöntőbe, ott viszont már nem boldogult japán ellenfelével. A harmadik helyért UTE vb-ezüstérmese újra magabiztosan, a mérkőzést végig uralva, 3-0-ra verte a brazil Figueirát.


Tadissi Martial eredményei:
A 16 közé jutásért: -Sabiecki (lengyel) 4-0
Nyolcaddöntő: -Kszenosz (görög) 6-2
Negyeddöntő: -Thomas (angol) 3-0
Elődöntő: -Sinohara (japán) 0-1
A harmadik helyért: -Figueira (brazil) 3-0

Hárspataki Gábor immár második érmet gyűjtötte be a nyáron rajtolt olimpiai pontszerző sorozatban, hiszen szeptemberben Chilében is bronzérmet akasztottak a nyakába. A 75 kg idei Eb-ezüstérmese a selejtezők során csak a hazai pályán tatamira lépő Moritól kapott ki, a bronzmeccsen pedig fordulatos mérkőzésen verte a világ talán legvirtuózabb küzdőjét, az ukrán Horunát. Az összecsapáson az ellenfél tett szert 3-0-ás előnyre, de az MTK kiválósága egy ütéssel 3-1-re szépített, majd egy hárompontos fejrúgással fordított.

Hárspataki Gábor eredményei:

A 16 közé jutásért: -Zaborski (macedón) 8-2

Nyolcaddöntő: -Alnajjar (jordániai) 3-1

Negyeddöntő: -Mori (japán) 0-5

Vigaszág: -Ajnazarov (kazah) 1-0

A harmadik helyért: -Horuna (ukrán) 4-3

Molnár Dániel bronzérmének különlegessége, hogy az UTE nehézsúlyúja nyári kézsérülését követően Tokióban tért vissza és mindjárt dobogóra is állhatott. A +84 kg-os sportoló négy diadallal került a legjobb négy közé, ahol kiderült, hogy legjobbjainkat ezúttal csak a japán versenyzők tudják legyőzni: szoros mérkőzésen vereséget szenvedett Kagavától. A bronzéremért a súlycsoportban rendkívül gyorsnak számító és sok pontot szerző Gurbanli volt az ellenfél, de Molnár taktikus küzdéssel féken tartotta az azerit és 1-0-ra nyert.

Molnár Dániel eredményei:

A 32 közé jutásért: -Rojas (chilei) 4-3

A 16 közé jutásért: -Vizuete (spanyol) 4-0

Nyolcaddöntő: -Filali (francia) 3-2

Negyeddöntő: -Mina (ecuadori) 5-0

Elődöntő: -Kagava (japán) 2-3

A harmadik helyért: -Gurbanli (azeri) 1-0

0 Tovább

Magyar nyerheti a Karate1 sorozatot!

A Karate1 versenysorozat utolsó állomása előtt két magyar áll a sorozat idei ranglistájának élén a férfi 67 kg-osok között. Szegedi Döme az első, Tadissi Martial pedig a második helyről várja a salzburgi Grand Finalt, amelyet szombaton és vasárnap rendeznek. A magyar versenyzők jó pozíciója biztató a november elején, Brémában sorra kerülő világbajnokság előtt is.

 A pénzdíjas Karate1 sorozat a világ- és kontinentális bajnokságok utáni legrangosabb versenyeket tömörítő széria, amelyben 2014-ben nyolc viadal kapott helyet. Ebből hét már lezajlott, míg az ausztriai nagydöntőre most hétvégén kerül sor.

A 67 kg-os férfiak mezőnyében az eddigi viadalokon Szegedi Döme 990 pontot gyűjtött, ezzel toronymagasan vezeti a ranglistát. A korábbi junior világbajnok különösen a sorozat nyitányán, Párizsban gyűjtött sok pontot, ahol megnyerte súlycsoportjának küzdelmeit.

A pontverseny második helyén egy másik magyar, Tadissi Martial található 870 ponttal. Az idei Európa-bajnokságon bronzérmes karatés a Karate1 sorozat hollandiai és szlovéniai versenyén is harmadik lett, míg a németországi Hanauban az ötödik, Isztambulban pedig a hetedik helyen végzett.

A lista élén állni már csak azért is nagy eredmény, mert a Karate1-en a világ legjobbjai vesznek részt, a meghatározó országok gyakran teljes válogatottal érkeznek az egyes fordulókra. Legjobbjainknak több vb- és Eb-érmes sportolót sikerült eddig maguk mögé utasítaniuk: többek között az aktuális Európa-bajnok angol Jordant, a tavalyi budapesti Eb-n ezüstérmes török Kemaloglut és a Világjátékok-győztes kolumbiai Ramirezt is. 

Tadissi mögött a ranglista harmadik helyén a marokkói Kousseksou áll 832 ponttal. A magyaroknak így komoly esélye van arra, hogy a kategóriában egyikük az idei Karate1 sorozat élén végezzen - amire korábban még nem volt példa! -, és elnyerje az ezzel járó 1000 eurót is.

(Magyar Karate Szövetség)

0 Tovább

SHOTOKAN KARATE EB UTáN

A magyar shotokan karatékák az utóbbi időben többször is megmutatták oroszlánkörmeiket a nagy nemzetközi versenyeken.

A válogatott túl van egy Európa-bajnokságon, és ahogy kell, ezúttal is érmekkel tért haza. A drezdai kontinensviadal téma volt a 25 éves Juventus Rádióban is. 

Lovász György, az SKI Magyarországi Szövetségének elnöke tudósította a magyar sikerekről a SportBányát.

A teljes adásrészlet meghallgatható itt!

0 Tovább

Egyre ütőképesebb a magyar karate

Még közelebb kerülhet a karate az olimpia programjához. A sportág meghívást kapott ugyanis a jövő évben megrendezendő Európai Játékokra. A bakui világverseny nem más, mint egyfajta „európai olimpia”, azzal a különbséggel, hogy a programba nem olimpiai sportágként helyet kapott a karate is.

A Magyar Karate Szövetség elvárása, hogy legalább 2-3 magyar versenyző kiharcolja a részvételt – derült ki a szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján. Dr. Mészáros János elnök szerint az elmúlt évtizedben hatalmas fejlődésen ment keresztül a magyar karate. „Az előttünk álló hétvégén rendezzük meg a WKF Karate Magyar Bajnokságot, amely mindig fontos erőfelmérő. A bajnokság a felnőtt élversenyzők számára az utolsó válogató a májusi Eb-re.” – mondta Mészáros.

A magyar karate egyébként soha nem látott felfelé ívelő pályán halad. A tavalyi csúcsév után idén is fantasztikus eredményeket értek el a magyarok. Szegedi Döme Premier Ligás viadalt nyert meg Párizsban, később a korosztályos Európa-bajnokságról 11 éremmel tért haza a válogatott.

(Magyar Olimpiai Bizottság, nem olimpiai sportágakért felelős tagozat)

 

0 Tovább

Szegedi Döme érmet hozna haza a februári Eb-ről is

A közelmúltban a Párizs Openen aranyérmet nyerő Szegedi Döme most Európa-bajnokságra készül. A 19 éves magyar sportoló elmondta, legközelebb februárban fog küzdeni, akkor lesz Portugáliában a korosztályos Európa-bajnokság. 
"Novemberben volt a világbajnokság, ott harmadik lettem, és az Eb-n is érmet szeretnék nyerni. Májusban lesz a felnőtt Európa-, majd ősszel a felnőtt világbajnokság, és az idén rendezik a 2015-ös Európa Játékok kvalifikációját is" - sorolta el az idei legfőbb versenyeit. Szegedi Döme a Testnevelési Főiskolán tanul, mellette szinte minden reggel és délután edz, heti 12-14 tréninggel készül a versenyekre. 
A fiatal tehetség a párizsi versennyel kapcsolatban elmondta, hogy a francia viadal nagy hagyományokkal bír, Európán kívüli versenyzők is rendre neveznek. "Dél-Amerikából, Ausztráliából, Ázsiából és Afrikából is a legjobb karatésok jönnek erre a versenyre, így mindig rendkívül erős a mezőny" - nyilatkozta Szegedi Döme, utalva arra, hogy a Premier League sorozat a világ- és Európa-bajnokságok után a legrangosabb karateverseny. 
(Magyar Olimpiai Bizottság, nem olimpiai tagozat)
Szegedi Döme a SportBányának is nyilatkozott, az adás itt meghallgatható!
0 Tovább

Eb-bronzzal visszavonult a Világjátékok-győztes

S. Kovács Ádám a budapesti karate Európa-bajnokságon bronzérmes lett, így egy dobogós helyezéssel fejezte be – ahogy ő fogalmazott – a nemzetközi versenyzést. S. Kovácson kívül Tóth Beatrix, Bartha Nikola és Metzger Szandra, valamint a női csapat is harmadik lett az Eb-n.

A 67 kilogrammos karatés a budapesti kontinenstorna helyosztóján magabiztos versenyzéssel, 7-0-ra verte spanyol riválisát. S. Kovács a sportág történetének legeredményesebb magyar versenyzője. Számtalan jó eredménye közül kimagaslik a Világjátékok-győzelme, amelyet 2009-ben, Kaohsiungban ért el.

„Másfél év kihagyás után azért tértem vissza, hogy 32 évesen hazai közönség előtt, egy éremmel tegyem fel a koronát a pályafutásomra. Óriási teher volt rajtam, és bár próbáltam kizárni, minél lazábban akartam küzdeni, annál görcsösebben ment. De volt egy tökéletes meccsem ebben a szezonban, és ez szerencsére a bronzmeccs volt. Nehéz volt az elmúlt időszak, de megérte. Ezzel az éremmel a nemzetközi versenyzést befejeztem." – nyilatkozta S. Kovács Turák Péternek, az Eb sajtófőnökének a bronzmeccs után.

0 Tovább

Ünnepi magyar bajnokság a karatésoknál

Mogyoródon lebonyolították a 40 éves jubileumi WKF Magyar Bajnokságot. A viadalon 60 klub több mint 600 versenyzője vett részt – tudtuk meg dr. Mészáros Jánostól, a Magyar Karate Szakszövetség elnökétől.

A szövetség meghívására az elmúlt 40 év kiemelkedő alakjai ott voltak a magyar bajnokságon, az alapítóktól egészen az idei Európa-bajnokságon helyezett versenyzőkig. A 40 éves jubileumi WKF Magyar Bajnokság díszvendége dr. Leyrer Richárd a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke volt.

 

A magyar bajnokok:

Nők

 KATA

Anti Zsuzsanna

KUMITE -50 kg

Molnár Réka

KUMITE -55 kg

Sánta Kinga

 KUMITE -61 kg

Csák Klaudia

 KUMITE -68 kg

Bartha Nikola

 KUMITE +68 kg

Metzger Sandra

Férfiak

 KATA

Nagy Botond

 FÉRFI -60 kg

Horváth Ottó

 KUMITE -67 kg

Kőhegyi Zoltán

 KUMITE -75 kg

Munkácsi Máté

 KUMITE -84 kg

Bisztrony Balázs

 KUMITE +84 kg

Peller Ádám

0 Tovább

MTK-s dominancia a válogatottban

Kialakult az Európa-bajnokságra utazó magyar csapat a WKF karatésoknál. A válogatott jelenleg Tatán edzőtáborozik, és kedden utazik el Svájcba, ahol május 6-án kezdődik a kontinensviadal.

S. Kovács Ádám

A Világjátékok-győztes S. Kovács Ádám szerint ennek az edzőtáborozásnak a lényege, hogy tökéletesítsék a technikai és taktikai repertoárjukat. „A Szlovák Nagydíjon elért győzelmem után egy picit nehezen vettem fel a fordulatszámot, de most már alakul a formám, és bízom benne, hogy érmet szerzek a zürichi Eb-n” – mondta S. Kovács.

Az Andris Vasiljevs által irányított válogatottban jelenleg az MTK-s versenyzők dominálnak, hiszen a nyolc egyéni indulóból öten erősítik a kék-fehéreket. Az idei Európa-bajnokság küzdelmei május 6. és 8. között zajlanak a legnagyobb svájci városban.

 

 

A magyar válogatott

Kata  (formagyakorlat):

Horváth Éva (MTK)

Kumite (küzdelem):
nők

Bánházi Zsófia (Budaörs SC) 50 kg
Lassingleitner Fruzsina (Senshi) 61 kg
Metzger Sandra (MTK) 68kg
férfiak
Horváth Ottó (MTK) 60kg
S.Kovács Ádám (MTK) 67kg
Hargitay Róbert (MTK) 75kg
Grozdanov Philip (Pest-Budai SKC) 84 kg

A férfi csapat:
S. Kovács Ádám, Hargitay Róbert, Horváth Ottó, Tadissi Martial, Peller Ádám, Grozdanov Philip, Koburger Soma

0 Tovább

Karatés érmek Szlovákiából

Hét érmet szereztek a magyar WKF-karetésok a Szlovák Grand Prix-n. A pozsonyi versenyen a Világjátékok-győztes S. Kovács Ádám aranyérmet nyert a 67 kilogrammos kategóriában.

S. Kovács súlycsoportjának eredményhirdetése

A női 68 kilósok között Metzger Sandra ezüstérmet szerzett, akárcsak Horváth Ottó a férfiak 60 kilogrammos súlycsoportjában.

Ez volt az Andris Vasiljevs által irányított felnőtt csapat utolsó felkészülési versenye a májusi Európa-bajnokság előtt.

 

A Szlovák Grand Prix felnőtt magyar érmesei:

 

Aranyérem:

S. Kovács Ádám (MTK) 67kg

 

Ezüstérem:

Metzger Sandra (MTK) 68kg

Horváth Ottó (MTK) 60kg

 

Bronzérem:

Bánházi Zsófia (Budaörsi SC) 50kg

Hübner András (Arashi SC) 60kg

Koburger Soma (Arashi SC) 67kg

A magyar válogatott A csapata (S. Kovács Ádám, Tadissi Martial, Peller Ádám)

A bronzérmes magyar csapat

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum