A Magyar Szabadidősport Szövetség az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával 2013. április 11-én szakmai napot szervezett a nordic walking sportágról.

A szövetség szervezésében zajló Országos Nordic Walking Program (NOWA) részeként megtartott tanácskozáson az ország minden részéről, összesen 110 nordic walking szakember sereglett össze, hogy megvitassák és egyeztessék a sportág népszerűsítése érdekében teendő lépeseiket.

Fábián László MOB sportigazgató köszöntőjét követően minden, a témához köthető és kapcsolható tudás megosztására volt lehetőség. A vitaindítókat Monspart Sarolta MOB alelnök kezdte, majd Horváth Rita nordic walking tréner, Géczi Anikó a Program szakmai vezetője, és Salga Péter MSZSZ főtitkár folytatta. A résztvevők kiselőadásaival kibővült programban főleg programszervezésről, a mozgósításról, a nordic walking foglalkozások kockázati tényezőiről, esett szó, de foglalkoztak az edzéshatékonyság növelése eszközeivel továbbá a nordic walking és a láb kapcsolatával is.

Végül a jelenlévők szavazata alapján a legjobb, legeredetibb, leghasznosabb résztvevői ötletek előadóinak Horváth András elnök adott át a programszervezésben használható díjakat.

A megjelentek közül a 80 fő NOWA instruktor és tréner egy az oktatói munkához a napi gyakorlatban jól használható, sportágspecifikus „készséget” is kapott, amely a nordic walking oktatáskor, túravezetéskor segítségül hívható elsősegély felszerelést tartalmazó övtáskát, és emellett egy kis módszertani füzetecskét tartalmazott.

A szakmai napon a Podiart Kft. ingyenes talpvizsgálatot tartott.

A Kopint-Datorg Kft. újszerű, az informatikai fejlődést kiaknázó programjának megvalósításához kért partnerséget a nordic walking oktatóktól, mely mint Dr. Nagy József ügyvezető igazgatója elmondta, segíthet a természetben fellelhető rengeteg szemét eltűntetésében.

A NOWA programmal kapcsolatos ismeretek bárki számára hozzáférhetők a program honlapján: www.nowa.hu