Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megvannak az év legjobb magyar vitorlázói!

A férfiaknál Berecz Zsombor, a nőknél pedig Érdi Mária lett az Év Vitorlázója 2014-ben.

 Berecz Zsombor valamennyi magyar sportoló közül - a sportlövő Tobai-Sike Renáta után - másodikként szerzett kvótát a riói olimpiára. A Magyar Villamos Művek SE vitorlázója a santanderi ISAF Világbajnokságon a Finn hajóosztályban elért 15., a nemzetek sorrendjében 11. helyével vívta ki az indulási jogot a 2016-os játékokra, amely a harmadik olimpiája lehet. A korábban a Laser hajóosztályban indult Berecz Zsombor az elmúlt két évben nyújtott teljesítményével immár megkérdőjelezhetetlen tagja a nemzetközi Finn mezőny elitjének. A 28 éves vitorlázó 2014 tavaszán az Andalúz Olimpiai Héten a második helyen végzett, a Palma de Mallorca-i Világkupán pedig 13. lett. A világbajnoki szintű, 101 hajót felvonultató Európa-bajnokságon az előkelő 9. helyet szerezte meg.

 

A mindössze 16 éves Érdi Mária fiatal korát meghazudtoló eredményeket produkál. Kétszeres ifjúsági világbajnok, minden eddigi korosztályos világversenyén érmet akasztottak a nyakába. Tavaly robbant be a hazai vitorlázás élvonalába. A Yacht Club Budapest Egyesület tehetsége idéntől már főként az olimpiai Laser Radialban versenyez. Élete első felnőtt Világkupa versenyén tavasszal nemcsak bekerült az Arany csoportba, de ott futamgyőzelmet is mondhatott a magáénak. Később a korosztályos Byte világbajnokságon bronz-, az Eb-n ezüstérmet nyert. A Laser Radial U17-es kontinensviadalán a harmadik lett, az augusztusi vb-t viszont megnyerte, ráadásul a két évvel idősebbek között is felállhatott a dobogó második fokára. A Nancsingban megrendezett ifjúsági olimpián 11. lett.

Berecz Zsombor harmadszor, míg Érdi Mária másodszor érdemelte ki az Év Vitorlázója címet.

  (Turák Péter)

0 Tovább

Vitorlázás - Fa Nándor ismét megkerüli a Földet

Tizenhét év elteltével ismét Föld-kerülő vitorlásversenyen próbál szerencsét Fa Nándor. A 61 esztendős legendás vitorlázó, hajótervező és hajóépítő – társával, Gál Józseffel – volt az első magyar, aki körbevitorlázta a Földet, később pedig többször megtette ugyanezt egyedül is. Fa Nándor a Barcelona World Race elnevezésű viadalon tér vissza.  

A Barcelona World Race a világ első és egyetlen kétfős legénységű vitorlások részére kiírt kikötés nélküli Föld-kerülő versenye. A kaland a katalán városból rajtol és ott lesz a befutó is. A 2014-15-ös verseny immár a harmadik BWR: az elsőt 2007-08-ban, a másodikat 2010-11-ben rendezték. Jelen kihívás az év utolsó napján veszi kezdetét, és várhatóan jövő márciusban fejeződik be. A hajóknak útjuk során 24 ezer tengeri mérföldet kell megtenniük, három óceánon és 12 éghajlati övön haladnak át, miközben délről megkerülik a Jóreménység fokát, Ausztráliát és a Horn-fokot. A Föld-kerülésre IMOCA 60-as vitorlásokkal kerül sor: itt a hajók hossza 60 láb, vagyis mintegy 18 méter.  Fa Nándor negyedszer vállalkozik világkörüli vitorlásversenyre. Társa ezúttal a 31 esztendős, új-zélandi Conrad Colman, a 2011-12-es Global Ocean Race győztese lesz. Eredetileg Goszleth Marcell ült volna be Fa Nándor mellé. Az elhúzódott javítási munkálatok miatt azonban a felkészülési időszak lerövidült, és végül a magyar vitorlázó olimpikon önzetlen döntést hozott: átadta a helyét egy óceánon nagyobb tapasztalattal bíró versenyzőnek. A visszalépést követően Fa Nándor egyetlen telefonhívással megtalálta új másodkormányosát a Franciaországban élő Colman személyében, aki rögtön igent mondott a felkérésre.

A Fa-Colman páros a Spirit of Hungary névre keresztelt hajóval vesz részt a versenyen, amelyet Fa Nándor tervezett és épített. A Spirit of Hungary-nek a Barcelona World Race lesz az első nagy megmérettetése, ám Fa Nándor később több, a 60 lábas versenysorozatba tartozó viadalt tervez. A nagy cél pedig a 2016-17-es Vendée Globe, amely egyszemélyes, megállás és külső segítség nélküli Föld-kerülő verseny.  A Spirit of Hungary csapata az olaszországi Triesztben az elmúlt napokban tette vízre a hajót, és jelenleg napi 16-18 órát dolgozik az Adriai-tengeren azon, hogy a hajó megfelelő állapotban és tesztelést követően a december 12-diki határidőre Barcelonába érkezhessen. (Turák Péter)

0 Tovább

Rajtra kész a Magnum!

Kurucz Sándor és csapata megadta a módját… Hivatalos sajtótájékoztató keretein belül bemutatták, majd ünnepélyes keretek között fel is avatták a Magnumot, a Balaton legújabb NAUTIC 370 RUN típusú hajóját. Akár földkerülésre is alkalmas a jelen kor legkomolyabb technikai adottságaival rendelkező hajó, de a tulajdonosnak egyelőre csak a Balaton által támasztott kihívások jelentenek motivációt. A közelgő Kékszalag egyik esélyese mutatkozott be Balatonfüreden, és bár a csapat tagjai sohasem mondanák ki, hogy akár az abszolút rangsorban is okozhatnak meglepetést, azért tisztában vannak azzal, hogy ideális időjárási viszonyok közepette bármire képesek lehetnek.

„Ez a vitorlás számunkra egy megvalósult álom. Sok előkészítés és még több munka előzte meg azt a pillanatot, amikor vízre került a Magnum. Fontos szempont volt, hogy a hajó a lehető legjobb és legmodernebb felszerelést kapja. Az első vízen töltött napok után bátran mondhatom, hogy tökéletes a hajó és bízunk benne, hogy nagy dolgokra leszünk képesek. Ezúton szeretném megköszönni szponzorainknak a támogatást, hiszen nélkülük talán létre sem jöhetett volna a Magnum Sailing Team.” - mondta Kurucz Sándor, a Magnum tulajdonosa

 

Megható pillanata volt a sajtótájékoztatónak, amikor bejelentették, hogy a Magnum Sailing Team együttműködési szerződést köt az SOS Gyermekfaluval, valamint a LáriFári alapítvánnyal, amelynek keretein belül közösen, élményterápiás vitorlásversenyeket szerveznek beteg gyermekek számára.

 

„Fontos, hogy a rászoruló gyerekeket és családjukat kicsit kimozdítsuk a szürke hétköznapok sodrásából. A versenysorozat célja, hogy olyan élményt adjunk számukra, ami erőt adhat később a küzdelmeikhez, a gyógyuláshoz” - mondta Bakóczy Kálmán, a jótékonysági eseménysorozat szervezője.

 

Augusztus 8-án az SOS Gyermekfalu Regattán az alapítvány által működtetett „falvak” lakói próbálhatják ki a balatoni hajózást, míg augusztus 17-én, Balatonkenesén a Tabu Kupával egy időben a mozgáskorlátozott gyermekek versenyét, augusztus 31-én, Balatonfüreden a Tecon Kupán a transzplantált és daganatos fiatalok viadalát, szeptember 14-én pedig - szintén Balatonfüreden - a rendőrárvák futamát rendezik meg.

 

A megegyezés alapján nemcsak anyagi támogatást ad a Magnum Sailing Team, hanem a rászoruló gyerekek többek között a csapat új hajóját, a Magnum névre keresztelt, Nautic 370 Run típusú vitorlást is kipróbálhatják. A csapat ugyanis a versenyzés mellett állandó résztvevője lesz az élményterápiás futamoknak.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum