A Kalóz az a hajó, ami talán a leginkább ismert a Balatonon. A múlt század vitorlázásában meghatározó szerepet töltött be, balatoni képeslap nem készült úgy, hogy azon ne látszódna Kalóz vitorlás. Népszerűségét rendkívüli tartóssága, és könnyű kezelhetősége alapozta meg.

Bár a Kalóz sosem szerepelt olimpián, a németeknél több, mint 400, nálunk is legalább 50 hajó versenyez (jelenleg is). Hazánkban generációk sora nevelkedett ebben az osztályban. Az itt szerzett bajnoki cím presztízse igen nagy, nem véletlenül indulnak más hajóosztályok világ- és Európa-bajnokai ezen a versenyen.

Az osztály közkedveltségében szerepet játszik a kalózosok legendás összetartása, az a közösségi szellem, ami általában jellemző azokra a hajóosztályokra ahol szigorú előírások garantálják az egyöntetűséget. Egy ilyen one-design osztályban nem a felszerelés, hanem a vitorlázni tudás a döntő.

Az idei bajnokságon a 13 szoros Kékszalag győztes, háromszoros Soling-világbajnok Litkey Farkas is elindult, hogy legyőzze a hétszeres Kalóz bajnokot Fluck Bencét. Mellesleg a mezőnyben még van két versenyző, aki nyert már hét bajnokságot: Szentpéteri Ádám és Bódy Kornél, de komoly esélyese a versenynek Varjas Sándor, a Soling osztály Európa-bajnoka is.

A 12 futamosra tervezett verseny szombaton zárul amennyiben addig sikerül legalább 8 futamot lebonyolítani, ha nem a vasárnap tartalék nap.

Fotó: Török Brigi